Nasmejanima dvajsetletnima dvojčicama Marjanci in Moniki Antolin iz Ivancev ne manjka poguma. Po očetovi smrti sta se odločili, da prevzameta veliko kmetijo, ki se razprostira kar na 25 hektarjih.

Ker je brezposelnost med mladimi pri nas že štiriintrideset odstotna in nič ne kaže, da se bo zmanjšala, sta Marjanca in Monika usodo vzeli v svoje roke. Tako sta ne le prevzeli kmetije, ampak načrtujeta še več, kupili bosta dodatna zemljišča in zgradili nova skladišča za pšenico.

Zjutraj v hlev, nato pa v šolo

Nasmejani dvojčici kmetijstvu zapisani že od malih nog, saj sta še kot osnovnošolki bili vsako jutro ob petih v hlevu in poskrbeli za dvajset glav živine.

»Uredili sva se in šli kar direktno v šolo, potem sva prišli domov šli na traktor in na njive, zvečer pa spet v hlev,« pove Monika in doda, da je bilo naslednji dan spet isto.

V prvem letniku v celoti prevzeli skrb za kmetijo 

Po očetovi smrti sta kot dijakinji prvega letnika hurtikulturnega tehnika v celoti prevzeli skrb za kmetijo. Pred kratkim je osem minut mlajša Marjanca tudi uradno postala mlada prevzemnica kmetije, sestra Monika pa njena namestnica. Ker v živinoreji ne vidita prihodnosti, sta se odločili, da pozornost preusmerita v poljedelstvo.

Tudi sami sedeta na traktor

Na petindvajsetih hektarjih zemlje pridelajo okrog deset hektarjev pšenice in enako koruze ter nekje po hektar buč in krompirja. Na kmetiji pomaga tudi Marjančin fant Jožek s katerim si razdelijo naloge, da delo lažje teče. Kot pravita sta tudi sami veliko na traktorju, saj z roto branami pripravljata njive in orjeta.

Načrtujeta širjenje kmetije

Sestri načrtujeta nakup dodatne zemlje in gradnjo hale oziroma skladišča za zrnje. Ker pa bo štirideset tisoč evrov vredna naložba za njiju prevelik zalogaj, nestrpno pričakujeta razpis kmetijskega ministrstva. »Dandanes ni enostavno biti kmet,« pravi Monika, gotovo je potreben pogum, ki ga pa sestrama zagotovo ne manjka.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
L! (nepreverjen)

Pa ka še jes nekaj dodan: tudi prekrasne aranžmaje iz rož delata, diklini sta rejsan vrlivi! Samo tak naprej in upam, ka se vama uresničijo vsi zastavljeni cilji!

Darko888 (nepreverjen)

Brez besed...bravo punce...to so punce za poročit ne pa tista golazen po lokalih po murski...

Martina00 (nepreverjen)

Vsaka čast!

Gost (nepreverjen)

Spoštovanja vredno! Kapo dol...

LOLOLOLOFDD (nepreverjen)

VRLIVI PA TAK OSTANITA.

dani32 (nepreverjen)

Sicer njivi ne poznam,pa to nema vejze..Povedo bi rad samo tao,hvala vrejdno,rejsan lipao..Eni nemrejo pravi čas prijte v šolo,ka so prej zaspali pa svašta si zmijslijo..Njivi dvej pa pred šolo moreta marsikaj napraviti,tak ka rejsan zlativi punci.Pa kelko vijden z slik,mata poleg vsega še rejd,urejene živali..
Neven če je skauz tak,ali tao je lipao vidite..nej kak da kama prijdeš pa so krave cejle sposrane..

LOLOHNJDHED (nepreverjen)

To so dekline nej sobočanke ka pri 20 letah ne vedo skuhati niti čaja

divjejabolko

Kapo dol. Za to pa res moraš imet "jajca". Veliko uspeha jima želim!

Blue Lagun

Kapo dol Monika in Marjetka...se vide ka sta sposobneve odrasle ženski in je z vaj gratalo neka...očka me fix bil ponosen na vaj.Tak kak smo vsi...resan kapo dol za vaj in vajne uspehe...pa naj vama grata vse to ka ščeta dosegnite ;)

BugFix (nepreverjen)

"Na petindvajsetih hektarjih zemlje pridelajo okrog deset hektarjev pšenice in koruze ter nekje hektar buč in krompirja."

Delanay (nepreverjen)

Bugfix, se vidi da nisi ravno s kmetije doma. Verjetno niso vse njive kaj? Tudi gozdne površine, travniki spadajo zraven. Kr mine me ko se vpičite v take zadeve, osnovni namen članka je, da se ljudstvo seznani s tem, da obstajajo v stoletju najnovejše tehnologije tudi punce, ki so sposobne voditi kmetijo, kar je zagotovo izjemno težko. Veliko dobrega vama želim v življenju punci! Naj bo sreča in zdravje na vajini strani! :)

nešče od neked (nepreverjen)

pohvalno, mata "jajca"... diklini sta lejko zgled vsen mladin pa tudi starin! naj vama funkcionejra!

jožefina (nepreverjen)

Želim vama dosti sreče in uspeha, pa pogumno naprej.....

pakazaj

Meti kmetijo gnes den je pravi blagoslov, taka mislen ka kerakole ženska v prekmurje, če bi dobila tak velko kmetijo, bi znankar bila pametna pa nadaljevala vzdrževanje te kmetije. Taka nej gučate ka ženske s prekmurja nevejo pa ne delajo nika, ker pač nemamo drugih možnoste, niti denarja ka bi se kaj svojoga ustvarili.

Debora (nepreverjen)

Zares pohvalno in kaže, da mladi ljudje ne sedijo doma križem rok kot se jim očita mnogokrat po krivici, vse dobro in uspešno Marjanci in Moniki!!!

bfnbfb (nepreverjen)

Vso srećo,iskreno od srca.

new holland (nepreverjen)

Čestitke puncam,pametno delajta pa mejta pogum!!!

red (nepreverjen)

Cevapcic akcija!

crtj

Moj poklon in vse najboljše.

oblakec

Sreča spremlja pogumne! Želim jima vse dobro. Verjamem, da so mladi bolj odprtih glav in bolj dovzetni za novosti ter imajo boljši odnos do okolja in živali...

Vipko
tinka78

Bravo! Vsa čast puncam! Samo upam, da jima državna birokracija ne bo zagrenila življenja.

theused

Čestitke, tako za vizijo, kot za pogum ! Želim vama uspeh in s tako pozitivnim in hrabrim pogledom ne dvomim v vajin uspeh.
lp

farmer (nepreverjen)

čevapčič be se leko cuj držo pre teh deklinah, ka be vido ka je kmetijstvo nej pa tiste beton njegov blokovske

Mira

Lepo, dekleti. Samo - lepše delajta z živalmi. Krave na prekratkih verigah niso ok - kako bi se počutili mi, če bi vse življenje preživeli na dveh m2? Pašna reja je za živali veliko boljša.

puki (nepreverjen)
Trezika (nepreverjen)

Ajde Mira ne bluzi, vse ma svoj namen. Punci bravo, naj vaju nišče ne ustavi pri proizvodnji hrane ;)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice