DrogArt z različnimi programi in projekti predvsem na področju zmanjševanja škode zaradi uporabe drog in alkohola deluje že od leta 1999.

DrogArt je neprofitna nevladna organizacija s statusom humanitarne in prostovoljske organizacije, ima pa tudi status socialnega podjetja. Minilo je 20 let, odkar so se ustanovni člani zbrali na prvi skupščini in formalizirali dejavnost organizacije Drog Art.

Skozi leta so se v organizaciji poskušali na različne načine približati uporabnikom na party sceni, s čimer so počasi pridobivali na uveljavljenosti in prepoznavnosti.

Med leti 2004 in 2006 je DrogArt izdajal mesečnik X-press, v katerem so »pokrivali sceno na način, kot je še ni nihče,« pravijo v organizaciji. Vsaka izdaja je vsebovala harm reduction novice oziroma informacije o zmanješevanju škodljivih posledic plesnih drog, veliko informacij o glasbi, zdravju in odnosih. V eni izdaji je Matej Sande, še vedno predsednik Združenja DrogArt, o delovanju DrogArta zapisal:

»Začetki DrogArtovega terenskega dela segajo tja daleč v leto 1999. Na začetku je bila skupina petih zagretih študentov, ki so stiskali prvo serijo flajerjev in jih začeli razdeljevati po partijih. Potem se je stvar počasi razvijala in rasla. Vedno več ljudi se je priključilo terenskemu delu in leta 2000 smo na drogArtu organizirali prvi tako imenovani peer education za potencialne nove prostovoljce. Takrat se je ekipa razširila in bolj sistematizirala. Kupili smo zloglasni DrogArt šotor in začeli v širši postavi hoditi na partyje.«

Dodal je še, da jih ljudje na začetku  »niso preveč navdušeno sprejeli, saj so potrebovali kar nekaj časa, da so se nas navadili in da so dojeli, da nismo policaji ali kaj podobnega in da smo tam zato, da jim pomagamo. Spomnim se še, koliko časa smo morali prepričevati nafleširane posameznike, naj gredo malce z nami ven in da bo vse ok. Takrat smo jih morali mi loviti naokoli po partyju. Potem pa smo se stvari začele izboljševati. Ljudje so nam vedno bolj zaupali, širil se je dober glas o DrogArt terenski ekipi in ljudje so začeli k nam prihajati sami od sebe.«

V petek, 20. septembra, bo v Klubu K4 potekal sklepni dogodek z izbranimi DJi, kamor sta vabljeni vsi, da z DrogArtom proslavite njihovo dvajseto obletnico.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dawson allian (nepreverjen)

I hope this is just begin of your If you want you can check my blog as well. Of course if you want. You have done a great job on this article. It’s very readable melbourne city online store and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you.

Starejše novice