V Gornjih Slavečih je telekomunikacijska družba postavila že drugi oddajnik, ki je razburil domačine. Tako občina kot Krajinski park brez možnosti ukrepanja, saj gre za zasebno zemljišče.

Na Goričkem v Gornjih Slavečih se je nedavno na hribu čez noč pojavilo drevo, ki v bistvu to ni. Pristojno ministrstvo je namreč podalo dovoljenje za postavitev oddajnika, ki pa je dvignil veliko prahu med domačini. Oddajnik, ki so ga zakrili z modelom drevesa, stoji na zasebnem kmetijskem zemljišču, brez privolitve sosedov. Slednji so z županom občine Grad na čelu že izrazili nezadovoljstvo nad novo pridobitvijo. V Krajinskem parku Goričko pravijo, da so navkljub zaščitenemu okolju, pri tovrstnih projektih brez možnosti ukrepanja.

Občina in Krajinski park Goričko brez pristojnosti

Moteče za vaščane naj bi bilo predvsem sevanje ter dejstvo, da pri postavitvi umetnega objekta v naravno okolje ni imela besede niti občina Grad. Brez pristojnosti pri nekaterih okoljskih ureditvah so tudi v javnem zavodu Krajinski park Goričko, kjer Stanka Dešnik ugotavlja, da se tovrstne težave pojavljajo na večih zaščitenih področjih. "Država spodbuja konkurenčnost, kar je prav, vendar pa so vidne posledice v naravi in ljudeh, kot je v primeru postavitve že drugega oddajnika na ožjem področju. Podpisali smo evropsko konvencijo o zaščiti narave, vendar se ukrepi v okviru dokumenta ne izvršujejo, kot bi se morali," meni Dešnikova.

"Objekt je tujek v danem habitatu"

Za izdajo dovoljenja v primeru oddajnika oz. drevesa, ki je ¸"zraslo" v enem dnevu, je odgovorno resorno ministrstvo ter Zavod za varstvo narave, vladne organizacije pa navkljub nekaterim omejitvam pri zaščitenih območjih, kot so naravni parki, po besedah Dešnikove delajo brez ustreznih regulativ. "Zakonodaja nam v tem primeru ne daje nobenih pristojnosti. Izdaja mnenja nima veljave pri postavitvi objekta, ki je v danem habitatu tujek. V Sloveniji nimamo mehanizmov, s katerimi bi postavitev tovrstnih objektov regulirali," še dodaja govorka. Oddajnik, ki je povzorčil razburjenje med domačini, je že drugi na ožjem območju, navkljub možnosti uporabe enotnega stolpa pa se konkurenčni družbi nista strinjali z višino cene za uporabo objekta. Občani ter Krajinski park Goričko tako ostajata z novo pridobitvijo.

O razburjenju vaščanov smo že pisali v prispevku "Tudi naši otroci bi radi živeli, ne samo vaši"

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Človek ob tem dobi občutek, da nas res imajo za norce tam v Ljubljani.

Swan

mislim, da ljudje vse bolj vohajo denar. Posredi pa je tudi faušija, ker je nekdo za uporabo zemljišča dobil denar. Ne vem kaj ta oddajnik koga moti. Pa ljudje božji saj nismo v srednjem veku. Ne elektrarnam, ne oddajnikom. Najbolje vse odstraniti in se vrniti kameno dobo. Bomo videli kako bodo vse prosili nazaj.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. pa kakšno sevanje? Več sevanja stekneš doma med štirimi stejnami, gda maš vse vklopljeno, kar se da, nej pa od toga oddajnika .. Prosim, nej se že pa delati norca iz sebej .. :) .. ok, sociologija, naj bo .. v znanost je vedno treba dvomit in pa seveda - biti skeptičen .. :))

.. super inovacija drugače, kar drevo, he he .. :)

Apfelstrudel

Tudi na to temo obstaja komedija. http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/cudezno-drevo-ki-je-zraslo-v-enem…

Gospod Jožef Kovač, občan Grada, sevanja se vam ni treba bati. Operater vam s postavitvijo oddajnika v bližini celo dela uslugo. Bolj je oddajnik daleč od vas, bolj mora vaš telefon sevati, ko vi telefonirate. Če imate oddajnik na sousidovon grunti, je sevanje toliko nižje.

Sicer pa če bi faušija gorela, Slavečom nebi niti hrvaški Canadairi mogli pomagati.

Jumpi

Čisto vse pri tem pa ne bo držalo.
Občine imajo svoje Občinske prostorske načrte (OPN), kjer je vse lepo opredeljeno. Če občina tega nima opredeljenega pa je to neresno s strani občine. Malo težko verjamem, da za leseno uto 30m2 rabiš papirje in soglasje občine, za en zgoraj omenjeni objekt, ki ima betonske temelje primerne globine, pa ne.
Pri tem pa je najbolj zanimivo to, zakaj so postavili umetno drevo in ne navaden železni steber, ki je verjetno cenejši od te navlake. Obstajajo torej neke regulative?

BB

Nejso ščeli meti železnoga stebra z antenami pa so dobili lepo umetno drevo kero uspeva brez vode ter podobnih zadev - pa palik neje vrejdik :/

Ts,Ts,Ts...

gorgona

se se negre telko za toti jebene oddajnik,gre se zato kak je naša komercialna tv naredla butla iz nas na SV,pred kamero so postavili nekše stare hašeke ki nevejo zakoj se ide potlan pa še je zmotani maučec na konci meja tako prispodobo ka bi mu nejrejše očale potro,namesto ka bi dali nekoga ki se v tistih krajih to razmi...isto kak če bi ljubljančana pito kakše so grable,rasuhe,al pa če je krava vijolčna...banda neutesana

divjejabolko

Enostavno se gre za to, da se po slišanem in prebranem vaščani o tem niso bili obveščeni. Saj je čisto normalno, da se razburjajo.

Tudi vi bi se, če bi se vozili po vaši zemlji ipd., ne, da bi se pred tem z vami zmenili ...

slavko1958

Mi bi imeli vse, samo da ne bi bilo na našem

denis...

tudi meni se to zdij čist kul, neven ka bi radi ?, či ste rejsan tan gor v kamenoj dobi ali ka ?, pa nej vas sran ka se nekaj bunite po medijaj pa nvn ka... čuda ste goričanci

Jumpi

Denis, ziher si nej s Slaveč, maš pa rad dober signal na Goričkon :).

Jumpi

Najprej hvala za minuse :).
Da se malo vrnemo na prej omenjeni OPN. Nekdo je našibal minuse, nekdo, ki ga to neposredno zadeva. Dobro bi bilo, da ta nekdo minuse tudi argumentira.

Komaj sedaj sem malo podrobneje pogledal fotografije.
Na parceli je izveden električni priklop. Za priklop električne energije na parceli je potrebno gradbeno dovoljenje. Če želite pridobiti gradbeno dovoljenje, pa to ni mogoče brez soglasja občine (vrsta objekta, namembnost objekta,...). Zato Goričanci iščite najprej krivca v svojih vrstah.

Ne morem mimo, da se ne bi dotaknil lastnikov. S tem so lastniki mišljeni na splošno in ne osebe v kokretnem primeru zgoraj.
Tisti, ki oddajate zemljišče nekomu v najem, zakup, odprodajo ali karkoli že,ali ste dobro razmislili o posledicah svojih dejanj? Pa s tem ne mislim postavitve teh stolpov brez soglasja sosedov, ampak na splošno. Iz zgornjih fotografij predvidevam, da je nekomu bil dovoljen poseg znotraj parcele z dovozno potjo, parkiriščem, postavitvijo ograje in še kaj. Nisem krajinar, ampak na ta račun lastniki "kontaminirajo" v prvi vrsti svojo parcelo, potem pa še nekaj sosednjih. Lep primer je slavkov komentar. Zaradi takšnih in podobnih primerov se ne bo nihče odločil za odkup preostalega dela parcele, prav tako pa ne za nakup sosednje parcele.

Swan

jumpi
za priklop elektrike ne rabiš soglasja občine.

Jumpi

rabiš pa za gradbeno dovoljenje

Swan

tudi za gradbeno dovoljenje ne rabiš soglasje občine. Edino komunalni prispevek ti morajo odmeriti. Soglasja h gradbenemu dovoljenju pa ni potrebno dati. Edino kar mora mejaš podati je mnenje pa še to tisti ki imajo objekte v vplivnem območju. Postopek pridobitve je malce poenostavljen od časov ko so sosedje zavlačevali gradnjo ker jim pač ni bilo všeč če sosed gradi večjo hišo kot je njegova.

joshy

marjat, kakša velka drejva... xD

Swan

joshy ne da bi se s stihlarco na njo spravo.

Hašiš

Ma za moje pojme so tej osebe kere "protestejrajo" glupane! Me samo zanijma kelko odteh oseb nema oziroma neuporablja GSM-a?! Če pa signala ger nega pa takoj nevola kak slabo pokritost ma operater!

Sicer pa če bi sakome izmed teh stisno operater 10 gezero evrof v žepko pa bi se takoj klanjale "čudežni drejve".

Če pa bi se operater odpovedo izgranje GSM/UMTS omrežja na goričkon pa bi takoj bil problem centralizacija... vse se dela samov LJ in nikaj vprekmurje...

slavko1958

sami smo si krivi

blindluck88

Lepo bi bilo, če bi izvedeli kdo je to postavil, se pravi za katerega operaterja. Ali je za vse?? Ker guči se, da naj bi šlo za Tuš mobil. Mogoče kdo ve?

Vipko
Truplo

Kdorkoli to postavil, to verjetno ni postavljal dve sekundi? In potem sledi tisti "famozni" prispevek na televiziji, kjer ena dobesedno "nora baba" grozi z bombo... zaletavo in neumno je vse skupaj izglelo.

Dvomim, da tile stebri kaj sevajo? Vozim se veliko okoli z biciklom tudi po Prlekiji, Štajerski in tile stolpi so vsepovsod... ob hišah, ob gozdovih, kje na samem... Ja, telefonirali bi vsi, a da ni oddajnika nikjer tam, kjer sem jaz doma... kot se pravi: "Jeb... bi se, ali da ne uđe!"

zvezda123

nekaj za Apfelstrudel: če ti mišliš da ti oddajnik dela uslugo v bližini potem si ga kar na dvorišče postavi(ali pa pred blok) mi če hočemo graditi hišo ali kaj drugega ne dobimo gradbenega dovoljenja, a ko je v igri mobilni operater (tuš mobil) pa je dovoljenje takoj odobreno saj toj je pač slovenska lopovska banda!

Vipko
Truplo

Ravno zaradi tega prispevka in tistega na televiziji pozorno opazujem okrog, medtem, ko kolesarim. Neverjetno, koliko teh oddajnikov je postavljenih vsepovsod, naokrog. Tako sem prvič opazil, da je praktično med hišami tale "umetna smreka" v Puconcih, zelo vidna pa je, če se pelješ od tistega križišča nad Čardo proti Puconcem. Teh oddaljnikov je malo morje oz. so vidni v bližini Krašč, Jurija... in še kje. Nad Kuštanovci je tak oddajnik na dvorišču neke hiše...

A drugim ne seva? Saj ne pravim, krajani se bojijo, informacij tudi ni verjetno najboljših, pa vseeno?

Spy

Mah mene je ne moment direkt sran gratalo ka san Prekmurec, kda san vido tej prispevek: http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/cudezno-drevo-ki-je-zraslo-v-enem…

V prispevki direkt izžareva tista pristna, stara - gorička mentaliteta. In zato nas majo za budale tan...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice