Vsak osemnajsti Slovenec je lastnik vsaj enega traktorja. Drago Abraham pa jih ima kar šestindvajset.

Člani društva Oldteimer Abraham iz Peskovec imajo poleg traktorjev za obdelavo njiv, tudi traktorje za dušo. Predsednik društva, Drago Abraham, jih ima kar 26, najstarejši izmed njih je star 75 let. Pravi, da je točno ceno traktorjev težko določiti, saj imajo vsi muzejsko vrednost, so certificirani in del kulurne dediščine. Se pa cene gibljejo od devet tisoč evrov navzgor.

Isto star traktor kot on, mu največ pomeni

Abraham je najbolj ponosen na traktor Deich d40 iz leta 1967 in je isto star kot on. Z njim se udeležuje tudi vseh tekmovanj in reallyev, zato mu veliko pomeni. Ob vprašanju, kaj pa pravi žena na njegov hobi, se le nasmeje in doda, da ima žena rože in vrt, on pa traktorje. 

En traktor za celo vas

Včasih so si pa majhni kmetje težko privoščili delovno silo kot je traktor, saj so večinoma delali ročno, ali si pa pomagali s konji in kravami. Kot se spominja Abraham, je takrat, ko je prišel prvi traktor v Šalovce, traktor dobila cela vas oziroma celo zadruga.

“Za novo pridobitev so pripravili pravo slavje, spekli so bika, se poveselili in traktor tudi preizkusili. Tako je traktor postal nepogrešljiv.”

Traktorji simbol bogastva

Nekateri traktorji so danes le še za muzej, a so v lasti pristnih ljubiteljev, kot je tudi Drago Abraham, ki to dragocenost znajo ceniti. Še vedno pa traktorji ostajajo simbol bogastva, saj sta tudi danes kmetijska mehanizacija in traktor, nujna za preživetje kmeta.

Starodobniki sožitje večih generacij

Kot pravi Abraham, ni prava kmetija, če nima poleg novega, lepega in urnega traktorja, skrbno pod streho spravljenega še starodobnika.  V tem namreč vidi sožitje dveh ali več generacij na kmetiji. Tudi njegova hčerka, Ariela Abraham se strinja z očetom in dodaja, da bo traktor čez čas postal vrednota, in da brez traktorja ne bo šlo.

Društvo oldteimer Abraham ohranja kulturno dediščino

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike oldteimer »Abraham« združuje privržence starodobnih kmetijskih strojev in organizira srečanja ter razstave teh na lokalni ravni. Namen društva je tako ohranjanje stare kmetijske tehnike, in s tem tudi kulturne dediščine.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jazz2 (nepreverjen)

Starejše novice