Kljub temu da je minister za delo Janez Cigler Kralj že prejšnji četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje še vedno pripravljajo.

Kljub temu da je minister za delo Janez Cigler Kralj že prejšnji četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje še vedno pripravljajo.

Domovi za starejše bi lahko s sproščanjem obiskov začeli že v prejšnjem tednu, pri čemer je minister opozoril, da samo v primeru, če zmorejo ob tem zagotoviti upoštevanje vseh varnostnih pogojev in navodil. O tem je danes spregovoril tudi Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, ki se je dotaknil tudi trenutne situacije v soboškem domu starejših.

"Zadovoljni smo, da smo brez okužb. Prvi primer, ki smo ga imeli, je v tem trenutku tudi rešen. Stanovalka se je vrnila v naš dom in bila šestkrat testirana, šestkrat pa je bil test tudi negativen," je uvodoma povedal Hoblaj.

Posamični in časovno omejeni obiski

Z jutrišnjim dnem se začenjajo obiski, zato so sprejeli vrsto ukrepov, ki se jih bodo morali obiskovalci držati. Med drugim bodo obiski lahko trajali največ trideset minut.

"Mi smo na podlagi navodil našega ministrstva sprejeli tudi protokol teh obiskov. Seveda se jih moramo strogo držati. Obiski bodo potekali posamično, se pravi en sorodnik za enega stanovalca in seveda se bo potrebno vnaprej najaviti. Mi ga vpišemo v razpredelnico, na razpolago bodo trije termini v dopoldanskem in trije v popoldanskem času. Vsak obisk bo trajal pol ure. Potrebno si bo razkužiti roke, si nadeti masko, podpisati izjavo, da niso bili v stiku z okuženimi. Potem, pa se bodo lahko individualno pri mizi dobili s svojcem. Med njimi naj ne bi bilo telesnih stikov".

Zavedajo pa se, da bo to nekoliko težje. To pa predvsem zato, ker ljudje z demenco težje dojemajo trenutno situacijo.

"Vemo, da tega ne bo vedno mogoče upoštevati, saj osebe z demenco takšne protokole težko razumejo. Bomo pa poskušali te zadeve nadzorovati s pomočjo zaposlenih. V koliko pravil ne bomo upoštevali, obstaja nevarnost, da se virus ponovno vnese v dom. Vemo pa, kako nevarno bi bilo to".

Zoran Hoblaj

Ljutomer še brez zelene luči

V Domu starejših Ljutomer, kjer je eno izmed večjih žarišč koronavirusa v Sloveniji, se ravno tako pripravljajo na možnost obiskov. Kot nam je dejal njihov tiskovni predstavnik Zmagoslav Šalamun, še čakajo na zeleno luč zdravstvene stroke, ki jim bo podala protokol in natančna navodila, kako je možno izvesti obiske v ljutomerskem domu, če sploh. Kot ena izmed možnosti se omenja namreč izvedba obiskov na daljavo.

S ponedeljkom pa bodo možni obiski tudi v pomurskih enotah Socialno varstvenega zavoda Hrastovec, gre za Center starejših Hodoš, dve enoti v Apačah, enoto v Gornji Radgoni in dislocirano enoto v Radencih. Tudi tam bodo možni obiski posamične osebe po predhodni najavi in bodo časovno omejeni. Podobno bo tudi v Domu starejših občanov Gornja Radgona in v Domu Kuzma, v Domu starejših občanov Radenci pa še niso sprejeli odločitve glede načinu in možnosti izvedbe obiskov, ampak so na spletni strani zapisali, da bo sprejeta kmalu.

V Mariboru že ta teden

Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor, pravi, da bodo v skladu z izdelanimi protokoli in natančno organizacijo, začeli obiske omogočati že ta konec tedna. Seveda pod določenimi pravili in ukrepi. Med njimi so izvajanje obiskov izven doma, seveda v primeru oskrbovancem, ki jim zdravstveno stanje to dopušča, uporabljanje ustreznih zaščitnih sredstev in upoštevanje varnostne razdalje.

 »Poleg tega moramo paziti tudi na frekvenco obiskov, da ni v določenem času preveč obiskov. Kar terja predvsem izjemno zahtevno organizacijo, kar se tiče našega dela in kadra, ki ga ni dovolj že ob običajnem delu, kaj šele za tako zahtevno organizacijo,« pravi Slavič. 

V domu še vedno brez okužbe

Varovance bodo lahko obiskali najbližji družinski člani. »Mi nismo in nikoli ne bomo zapor, vendar v tem trenutku se moramo držati vzpostavljenih smernic v času epidemije za zaščito življenj,« pravi Slavič in dodaja, da vseeno obiska ne bodo odrekli niti najbližjim prijateljem njihovih oskrbovancev, seveda, v kolikor bodo ti zdravi in upoštevali ustrezna pravila. 

Kljub preplahu v začetku aprila, ko je za koronavirusom zbolela ena od zaposlenih delavk doma, pa prav zaradi upoštevanja smernic in pravil v domu še vedno ne beležijo prav nobene okužbe pri njihovih oskrbovancih. 

»Pri tem je veliko pomagala tudi izjemna usposobljenost našega kadra, tudi predanost in zavedanje, trma, odločenost, da bomo zmogli preiti epidemijo in pri tem zaščititi življenja naših stanovalcev,« meni direktor Doma Danice Vogrinec.

Stanovalci Doma Danice Vogrinec se obiskov vsekakor veselijo, kljub temu pa jih večina meni, da bi z obiski lahko še malo počakali, zaradi strahu pred okužbo oziroma zaradi informacij, ki jih imajo.

»Pomena psihosocialnih stikov se zavedamo vsi zaposleni. Kakršnokoli omejevanje stikov pa tudi za zaposlene pomeni čustveno stisko, ko opazujemo stanovalce, ki ne morejo govoriti s svojimi otroki,« še dodaja Slavič, a pravi, da se njihovi stanovalci kljub na vse držijo zelo dobro.

Obiski že v četrtek možni v Domu upokojencev Ptuj

Prve obiske pa lahko že v četrtek pričakujejo oskrbovanci Doma upokojencev Ptuj. Obiski bodo namenjeni najožjim družinskim članom, pri čemer je osnovno pravilo, da se ti izvajajo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter z veliko previdnostjo.

Obiske bodo skladno s priporočili razporedili v dopoldanskem in popoldanskem času, pred obiskom pa bo moral vsak obiskovalec predložiti izpolnjen vprašalnik o lastnem zdravstvenem stanju, poleg tega pa bodo svojcem pred vstopom izmerili temperaturo.

Obiski bodo trajali največ 20 minut, vsakega oskrbovanca pa lahko obiščeta največ dve zdravi osebi, pri čemer se odsvetuje obisk osnovnošolskih otrok. Prav tako obiskovalci ne smejo v dom prinašati nobenih nenujnih stvari in priboljškov. Če pa svojec prosi za poletna oblačila, jih obiskovalci lahko prinesejo v dom, vendar morajo biti ta v posebni vrečki, vse prejete pakete pa bodo zaposleni razkužili in jih oprali.

Svojci morajo svoj obisk najaviti v socialni službi Doma upokojencev Ptuj preko elektronske pošte ali po telefonu, kjer jim bo socialna delavka z njimi uskladila možen termin.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stric feri (nepreverjen)

Tipično birokratsko, da podpišeš, da nisi bil v stiku z okuženo osebo. Ja, kako pa veš, da si bil ali nisi bil v stiku z okuženo osebo? Neko je lahko okužen in tega sploih ne ve in tudi ti ne veš, da si bil v njegovi bližini.

Pa mimogrede. Kar nekaj starostnikov je umrlo, ker svojici niso mogli do njih in tudi ostali, ki so bili so delali najbolj nujne stvari po protokolu. In je veliko nepokretnih starostnikov dobilo pljučnico, ker so vse dneve ležali in ni bilo nikogar, ki bi jih peljal na vozičku ven na svež zrak, kot so bili navajeni, da se jim pljuča prezračijo in prečistijo.

Veliko starostnikov pa vsako leto umre zaradi gripe. Ko je nekdo star 85+ in ima cel kup diagnoz je pač manjša viroza, ki je lahko Corona ali kaj drugega že usodna, da pač organi odpovedo do konca.

Zanima pa me, kako je sedaj kaj s tistimi hudimi glasovi, ki so se širili od DSO Ljutomer, da mora Nemec oditi? Vsak dan so bili glasnejši. Vsak dan so se kak kilometer dlje slišali. Že tam do Nrošinec ali še dlje do Križevec.

Pa so naenkrat potihnili. Ohhh, uboga Olga. Spet se ji je ponesrečilo. Pa že tako lepo je kazalo, ko se je število okuženih strmo povečevalo in so mediji delali paniko.

Bindi (nepreverjen)

To, da lahko pridejo na obisk samo sorodniki, je birokratska neumnost, ker niso nič bolj ali manj zdravi od npr. prijateljev, ki jih stanovalci tudi imajo. Čas je za konec te paranoje vsaj v tistih domovih, kjer ni bilo okuženih. Razkuzevanje je nuja, policijski režim, kdo pride na obisk, pa je neumnost. Saj niso zaporniki, ampak odrasli ljudje na prostosti.

Ne laži (nepreverjen)

kje si še te videl kakšnega domskega upokojenca da bi imel prijatelja
Ko smo mi dali mojo taščo v dom so jo takoj zapustile vse prijateljice tovarišice in tovariši
Tak da dragi moj Bingelj kar binglaj naprej ampak ko boš enkrat v domi adijo prijatelji
In si boš lahko celi dan vrtel pesem Tereze Kesovije
Prijatelji moji kde ste

In reply to by Bindi (nepreverjen)

Starejše novice