V četrtek se je nad severovzhodnim delom Slovenije razbesnelo neurje, najhuje je bilo na Goričkem.

Prebivalci Sotine in Serdice pravijo, da takšnega neurja v zadnjih tridesetih letih ne pomnijo. Supercelična nevihta, ki je prečkala njihove kraje, je bila v svojem jedru tako močna, da bi lahko dobesedno raztrgala tudi potniško letalo.

Polomljena drevesa, poškodovana streha, uničene poljščine. Vse to so bile posledice četrtkovega neurja, ki se je razbesnelo nad severovzhodnim delom Slovenije. Prostovoljna gasilska društva so še isti dan očistila cestišča, izčrpala vodo iz objektov in pomagale tam, kjer je veter odkrival strehe.

"Neurje je povzročilo ogromno škode. Na vrtu nam je vse uničilo, prav tako nam je odkrilo streho in garažo. Kar smo lahko smo počistili," pravi Jožica Rogan iz Sotine, Štefan Turza iz Serdice pa pripomni, da so bile ceste povsem v blatu, jarki pa so bili polni zemlje, ki jo je neurje prineslo z njive.

Celico bi morali razbijati že na Madžarskem

Supercelično nevihto, ki se je od Madžarske pomikala proti Sloveniji ni bilo možno razbiti. To bi namreč morali storiti Madžari, ki pa protitočnih letal niso uporabili. Neurje je bilo zato neizbežno.

"Naša protitočna zaščita preko meje, torej na Madžarskem ne more delovati in ne sme delovati. To supercelica, ki je nastala na Madžarskem in se na to premaknila v Sloveniji, bi lahko razbili, če bi s tem začeli že Madžari. Mi pa tega ne moremo, saj moramo počakati, da nevihtna celica pride do Slovenije," nam je povedal Danilo Kovač, upravnik Letalskega centra Maribor.

Domačini takšnega neurja ne pomnijo, pa čeprav nekateri v teh koncih živijo že praktično celo življenje.

"Bilo je zelo hudo, tako hudo, da ne pomnim. Če bi dejal na pamet, bi rekel, da zadnjih trideset let ni bilo takšnega neurja, s takšnim vetrom in točo," pravi Jože Rogan iz Sotine, enako pa pove njegov sovaščan Daniel Valec, ki pravi, da je "star že 42 let in se ne spomnim takšnega neurja".

Supercelica lahko raztrga letalo

Nevihtne celice, sploh supercelice, kakršni smo bili priča v zadnjem neurju, so lahko izredno nevarne za pilote. Ti so sicer dovolj dobro usposobljeni, da jih celica ne posrka vase, toda v kolikor bi se to zgodilo, bi bile posledice usodne.

"Znotraj celice je takšna moč, da lahko dobesedno raztrga ali razpolovi tudi bistveno večje letalo, kakršno je to, ki ga uporabljamo proti toči. Tudi potniško letalo v takšni supercelici ne bi preživelo".

Zanimivo pa je tudi to, da so nam naši sogovorniki zaupali, da se precej bolj kot po slovenski vremenski napovedi, zgledujejo po avstrijski. Pravijo namreč, da je vremenska prognoza naših severnih sosedov bolj točna. Ob tem pa upajo, da jim bo vreme v prihodnje prizaneslo.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stari3 (nepreverjen)

Star že 42..
Pa ne mi smo še mladeniči..
Drugače pa upam da boste vsi ki ste bili prizadeti,dobili od države in zavarovalnic upravičeno višino sredstev..
Pa ka nede pa nekšnoga jamranja,češ nemremo telo dati..
A skasirajo pa lejko..

Ifi (nepreverjen)

'30 lejt san nej vido kaj takšoga"...... je klasika, ki jo čuješ sakši den. Pa tudi, če je kaj podobnoga bilou fčeraj, predvčeraj, še kakši den nazaj. Pozabljamo v sekundi. Seveda, če pa smo sakši promil sekunde deležni informacij, kak je ta zgoraj. Bravo mediji.

Đa naven , (nepreverjen)

pa tudi napačno razumljen nočem biti , ampak na slikah vidim eno podrto drevo in pa stari skedenj s katerega je odpadlo nekaj pokrivnega cigla , taka če je to delo "super celice" , potem , lako čemo , me pa zanima na podlagi kakšnih izračunov ste prišli do tega , da lahko takšna super celica "raztrga" letalo , mislim en članek totalno brez repa in glave , tako kar nekaj nametano v tri dni , pa če je to novinarstvo , pitem se niti ni za čuditi , da smo tam kjer smo.

Vipko
buldog

Takšnile zapisi se zelo dobro berejo, a so v osnovi škodljivi, ker ne upoštevajo dejstev, sistematičnih merjenj in predvsem, ker vzbujajo lažne upe in jezo..
V obmejnih krajih z Madžarsko "pravijo", da mnogo bolje napovejo vreme za obmejne kraje madžarski meteorologi; vidim, da v obmejnih krajih z Avstrijo prisegajo na Avstrijce.... resnica je, da za slovenske kraje napovedujejo vreme slovenski meteorologi in ti so zelo dobro napovedali vremensko dogajanje za četrtkovo popoldne. Sicer pa so danes vse evropske meteorološke službe povezane v enoten sistem.

Da bi supercelico lahko razbili Madžari... takih supercelic se ne da učinkovito razbijati. Če bi se jih dalo, bi Avstrijci nabavili 50 letal, ker imajo denar... in v Avstriji ne bi bilo več toče! Pa vidimo, da Avstrijce ravno tako mlati kot nas ali Madžare ali Hrvate. Dimenzije teh celic so preglomazne, sile in energije ogromne.... kaj lajko tam uredi eno letalce s srebrovim jodidom. To so "pričice za djecu"...To ne deluje in to bi nekdo ljudem moral povedati. Ker ljudje so jezni, ko vidijo svoj potolčeni pridelek in škodo! Največkrat seveda na "odgovorne".

In potem prihajajo primerjave z domnevno učinkovitostjo protitočnega raketnega sistema v bivši Jugi.... ali res? Da ni bilo takih neurij in toč.... ali res? Še sam se spomnim hude toče na "malo mešo" v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. In mnogih hudih toč. Je pa nekaj: takih neurij in toč bo vedno več... pač v luči globalnega segrevanja ozračja. Katastrofalno je, da se taka neurja pojavljajo junija.

Torej: sprijaznimo se, da neurja bodo; tudi neurja z veliko škodo. Moramo pa narediti vse, da to škodo zmanjšamo. Sam ugotavljam, da mi "kikinda" ni več ustrezna kritina. Treba bo nabaviti protitočne mreže, čistiti odtočne jarke, saditi drevesa, itd.... Tu pa lahko veliko naredi tudi država.

kvdro i (nepreverjen)

Pametnjakovič, tako velike toče in tako pogosto ni bilo..

In reply to by buldog

kristt (nepreverjen)

bravo. zapis kot se šika...podpišem

In reply to by buldog

kristt (nepreverjen)

bravo. zapis kot se šika...podpišem

In reply to by buldog

iglic (nepreverjen)

Biu san na deli pa te doma, pa nemren pravti ka je bilo gli tak fesjt. Ja no tu pa tan so bile streje odprejte pa drevje na cesti, čul san za poplave ali no...Par let nazaj, ka je telko deža spadnolo je pomojem bilou ujša škoda kak to..

Starejše novice