Murskosoboška tržnica.
Pestra ponudba lokalnih pridelovalcev in predelovalcev na mestni tržnici to soboto, 20. avgusta.

V sklopu projekta »Z vesi v varaš« se predstavljajo lokalni pomurski pridelovalci in predelovalci na soboški tržnici. S tem skušajo Mestna občina Murska Sobota in vpleteni akterji popestriti dogajanje na mestni tržnici in oživeti mestno jedro.

To soboto, 20. avgusta, bodo na tržnici štirje ponudniki in sicer Kmetija Maroša iz Melincev, Kmetija Perša, Zelena točka in ZRIRAP so.p. Beltinci.

Obiščete jih lahko na soboški tržnici med 8.00 in 12.00 uro.

Kmetija Maroša

Nahajajo se v Melincih. Glavna dejavnost kmetije je poljedelstvo, pridelujejo pšenico, ajdo, proso, piro, krompir, fižol in koruzo. Ukvarjajo se tudi s pridelavo konoplje in zelišč, kot so melisa, meta, ameriški slamnik in pegasti badelj.

Pred časom so doma uredili prodajalno, kjer so na voljo njihovi izdelki. Na tržnici boste pri njih lahko kupili bučno olje, konopljin čaj, melisin čaj, sok iz aronije, fižol Tetovec beli, Laški fižol, ajdovo in proseno kašo ter semena pegastega badlja.

Foto: Kmetija Maroša

Kmetija Perša

Kmetija Perša iz Podgrada se ukvarja s pridelavo rastlinske spužve lufe, ki poskrbi tako za čisto kožo in kopalnico kot tudi za čistejše okolje, saj je popolnoma naravnega izvora. 

Perševi so na lufo naleteli, ko so čakali, da bo začel roditi mlad orehov nasad. Lufa spominja na bučke ali kumare. V Egiptu in Aziji jih uporabljajo že tisoč let. 

Na tržnici bodo ponujali izdelke iz lufe, kot so gobice za pomivanje posode in osebno nego, žepki za milo, masažne rokavičke in mila z lufo.

Foto: Kmetija Perša

Zelena točka

Zelena točka je trgovina iz Murske Sobote, ki potrošnikom zagotavlja svežo, sezonsko zelenjavo, sadje ter druge proizvode skozi vse leto. Pri izpolnjevanju njihovega poslanstva jim pomaga preko 70 pridelovalcev iz Slovenije, ki potrošniku zagotavljajo lokalne pridelke in izdelke.

S ponudbo njihovih proizvodov skušajo potrošnikom omogočiti kakovostnejši način prehranjevanja in življenja. Ponujajo veliko izbiro različnih pridelkov in izdelkov, skrbijo za kratke transportne poti od njive do krožnika, za sveže in okusno sadje ter zelenjavo ter za visoko hranilno vrednost živil.

Zelena točka vam bo to soboto ponujala razne sveže lokalne pridelke in med.

Foto: Trgovina Zelena točka

ZRIRAP so. p. Beltinci

Zavod za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks (ZRIRAP) je socialno podjetje, ki od leta 2015 v središču Beltincev obdeluje vrt, kjer se prepletajo prakse permakulture, biodinamike in podobnih vej, njihova pridelava pa temelji predvsem na ekološkem principu.

Večji del njihovih zaposlenih prihaja iz ranljivih ciljnih skupin, večino del tako opravijo ročno in v skladu z delovno storilnostjo zaposlenih.

V njihovi ponudbi boste našli svežo ekološko zelenjavo in zelišča ter predelane izdelke, kot so čaji in čajne mešanice, sirupi, omake, sušene začimbne mešanice in razni namazi.

Foto: ZRIRAP so.p. Beltinci

Sredstva za tržnico prispeva tudi Evropska unija 

Mestna občina Murska Sobota si prizadeva prispevati k varovanju in ohranjanju naravnih virov, da bodo ti na voljo tudi generacijam za nami. Poseben poudarek želijo nameniti varni, zdravi in trajnostni hrani.

Zato je Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s 40 evropskimi partnerji, pristopila k projektu Cities2030, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije v sklopu programa Obzorje2020.

Starejše novice