Na ocenjevanju vin v Gornji Radgoni, ugotavljajo, da je kriza pravzaprav blagodejno vplivala na kvaliteto vin, saj naj bi imeli vinarji več časa za delo v kleteh. Obeti za nov letnik so dobri, a kleti so polne.

Kljub epidemiji in krizi med vinarji, dvajset enologov na 47. ocenjevanju vin v Gornji Radgoni ta teden preverja kakovost kar 569 vzorcev iz petih držav, večina je iz Slovenije.

»Kvaliteta zelo lepo raste, torej Slovenci imamo zelo dobra vina, katerih se nikakor ne smemo sramovati, ampak samo jim dati priložnost, da zaživijo in da jih spoznajo tudi pivci,« pravi predsednik ocenjevalne komisije Boštjan Zidar.

Vinarji so imeli več časa, da so poskrbeli za svoja vina

Priložnosti za spoznavanje vin je bilo zaradi zaprtja gostiln in restavracij v zadnjem letu občutno manj, vinogradniki pa so prodali tudi občutno manj vina.

A po mnenju avstrijskega enologa Martina Palza je tudi kriza blagodejno vplivala na kvaliteto vin.

»Verjetno so imeli vinarji več časa, da so poskrbeli za svoja vina, ker je odpadlo veliko prireditev. Ne glede na to pa smo zelo odvisni od letine. Imamo zgodnje in pozne letine in pogoji predvsem v lanskem in predlanskem letu so bili zelo dobri tudi za visoko kvaliteto,« pravi Palz.

Namesto zelene trgatve ali destilacije so se odločili za predelavo v penino

Večkratni nagrajenec radgonskega ocenjevanja Leon Gjerkeš, ki v Fikšincih na Goričkem letno na polni do 15000 steklenic vina, se kljub padcu prodaje ni odločil za zeleno trgatev ali krizno destilacijo.

»Skoraj celotni letnik 2020 smo namenili za penine, ki nam lahko dalj časa odležijo na kvasovkah, kar je dobrodošlo,« pravi Gjerkeš. A zaradi tega bo vse večji izziv zagotoviti dovolj prostora za skladiščenje.

Leon Gjerkeš, Vina Gjerkeš

Po drugem zaprtju se je prodaja dobesedno zaustavila

Vse od lanske pomladi so vinarji doživljali številne vzpone in padce pri prodaji svojih vin.

»Po prvi koroni, ko so se vzpostavili turistični boni in se je obisk slovenskih turistov na destinaciji precej povečal, se je po drugem zaprtju prodaja dobesedno ustavila,« nam je povedal Leon Gjerkeš. In prodaja kljub številnim sprostitvam ukrepov in omejitev pa prodaja še vedno ni povsem oživela.

Želijo si predvsem kakovost, saj količin ne potrebujejo

Vinogradniki z mešanimi občutki pogledujejo med svoje trte, ki sicer kažejo dobre obete za prihajajočo letino.

»Če bo tako ostalo, potem nas čaka izjemen letnik. Predvsem si želimo kvalitete, količin ne rabimo zato ker so zaloge kar velike pri vseh vinogradnikih, ne samo pri nas, tako da si želimo predvsem kvalitete,« pravi vinar iz Fikšincev.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čergoli (nepreverjen)

In tudi bodo!!! Zakaj bi se narod moral nalivati itak je večina ljudi zaradi Karći virusa že brez alkohola ponorela, podivjala.......kot usrani, posrani, psihač jashari komandira. Ampak tik, tak, ura mu bo odbila........kmalu!!!!

Viruriun (nepreverjen)

Zdaj bi prav prišla toča ali nekaj, ka bi skup vdarilo gorice. Vina je v kletaj od lani puno, like letos bi prav prišo pejnez od zavarovalnic.

Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Meni pa že na tešče špricer paše. Znate jes ka san socialni problem pa od dugoga časa neman kaj za delati te se pa cejle dneve zalevlen.

Gorički en (nepreverjen)

Se pozna ka sta Janči in Štef za korono doj mrla pa so že viški vina.

lendavčan 1 (nepreverjen)

Polne kleti so rezultat uvoženega vina in nepoštene vlade katera je nesposobna urediti vse kot bi morala,razen obdavčevanja.

Starejše novice