Od danes do petka, 30.8.2019, poteka drugi in hkrati zadnji prijavni rok za vpis v redni študij višješolskega strokovnega izobraževanja v študijskem letu 2019/2020.

Kot poroča STA je po podatkih višješolske prijavne službe na voljo skupno 9917 vpisnih mest, kar je manj kot lani, ko jih je bilo 10.141, in sicer 7277 na izrednih in 2640 na rednih študijih.

Največ prostih mest, na rednem in izrednem študiju, je na naslednjih študijskih programih:

- Ekonomist (1767)
- Informatik (801)
- Gostinstvo in turizem (784)
- Logistično inženirstvo (672)
- Strojništvo (653)

Za izredni študij pa se kandidati lahko prijavijo na prosta mesta tudi po preteku tega roka.

Višja strokovna šola v Murski Soboti s prostimi mesti

Kot pišejo na STA, bo v novem študijskem letu 48 višjih strokovnih šol, od tega 29 javnih in 19 zasebnih, izvajalo skupno 33 različnih študijskih programov.

V prvem prijavnem roku je bilo sprejetih 1802 kandidatov za redni in izredni študij. Med višjimi šolami je tudi tokrat Ekonomska šola Murska Sobota, ki izvaja programa ekonomist in informatik.

Pogoji za vpis v višješolski program so:

- splošna ali poklicna maturo (zaključni izpit oziroma diploma pred letom 2002)
- ali opravljeni mojstrski/delovodski/poslovodski izpit ter tri leta delovnih izkušenj, pri čemer je treba opraviti še preizkus znanja iz slovenščine (oziroma italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih) in matematike ali tujega jezika v obsegu, določenem za poklicno maturo.

V dveletno višješolsko izobraževanje se lahko redno vpišejo tudi tisti, ki so leto ali dve redno študirali že v katerem izmed visokošolskih študijskih programov. Ob omejitvi vpisa bodo imeli prednost tisti, ki še niso bili vpisani v redni študij v višjem strokovnem ali visokošolskem izobraževanju, še piše STA.

Prijava poteka preko Višješolske prijavne službe, kjer se kandidati prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na tej povezavi. Izpolnjen prijavni obrazec je treba natisniti, podpisati in ga poslati priporočeno prijavni službi v Celje.

Za vpis v programe Balet, Fotografija, Oblikovanje materialov ali Organizator socialne mreže ter Medijska produkcija, kjer je potreben preizkus posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti bodo šole do 10. septembra obvestile kandidate glede roka preizkusa.

Izid izbirnega postopka v drugem roku bo znan 23. septembra. Vpis kandidatov se pa bo opravil do 1. oktobra 2019.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bejle zavec (nepreverjen)

informatika v murske je tak, vpises se, ne hodis polovico, drugo polovico spis, ce mas 1% cloveske pameti diplomeras se vedno :)

Starejše novice