Ob lepem vremenu je včeraj na Lovenjakovem dvoru, znani prekmurski gostilni v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna že 9. Paprikašijada in Krst štrkov.

Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se organizatorji že pred devetimi leti odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, kjer pa si udeleženci lahko sami izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji... Strokovnjaki, ki so ocenjevali izdelke tekmovalnih ekip so namreč mnenja, da vse druge sestavine, predvsem mleta paprika, čebula, malo moke, kisla smetana in malo vina, dajo paprikašu pravi okus. Če je lani organizatorjem malo ponagajalo vreme, pa je tokrat tekmovalcem bilo zelo vroče, saj je poleg sonca za vročino poskrbel tudi odprti ogenj.

Tekmovalke in tekmovalci rekordnih 18 ekip so z veliko vnemo pripravljali različne vrste paprikaša. Strokovna komisija, ki sta jo sestavljala Konrad Purgaj, profesor kuharstva na SŠGT Maribor in ugledna gostilničarka Majda Mogu iz Pernice, pa je na koncu ocenila vse paprikaše in določila zmagovalce. Slavila je ekipa Prijateljev (Janči & pajdaši) iz Lipovcev, pred „Zafcema“ (Aleš Bratuša in Petra Vogrin) z Aženskega Vrha, ter Veselimi Vojvodjani (Dušan in Silvija Pikulić) iz Murske Sobote. Vse ostale ekipe, ki se niso uvrstile med prve tri pa so dobile praktične nagrade. Parametri ocenjevanja so sicer bili priprava, vonj, videz, okus in kreativnost. Povsem naključno so se na prva tri mesta uvrstili različni paprikaši, in sicer piščančji, kunčji in ribji.

Poleg tekmovanja v kuhanju pa so organizatorji pripravili tudi krst mladih štrkov, ki so se tudi letos izvalili na dimniku Lovenjakovega dvora. Krst je opravil humorist in pevec Geza Farkaš, trije botri pa so bili iz različnih slovenskih krajev. Seveda ni manjkalo niti zabave, za katero je poskrbel en mož-ansambel „Mačo“ ter mladi glasbenici Dorina in Maruša. 

Paprikaš sicer, po besedah upokojenega kuharskega mojstra Branka Časarja, izvira iz Madžarske in Češke, v času madžarske oblasti pa se je paprikaš prenesel v Prekmurje. Pörkölt - golaž oz. mesna omaka je v 19. stoletju postal priljubljena jed madžarskih kmetov v pokrajini Alföld, ki se nahaja v južnem in vzhodnem delu sosednje države in se imenuje tudi Panonska nižina.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Falat (nepreverjen)

Ka pol firme je moglo kujat iti?? Srmaceki.

Starejše novice