Nedolgo nazaj smo poročali, da gladino Soboškega jezera že dlje časa krasijo pisani plastični obročki, ki naj bi jih občina želela umakniti zaradi izgleda. Sedaj se je Mestna občina Murska Sobota odzvala s težkimi in morda celo neupravičenimi besedami.

Kot smo poročali, na Soboškem jezeru že nekaj mesecev opažamo pisane plastične obročke.

Ti so bili postavljeni s strani organizatorja svetovnega balonarskega prvenstva, Potapljaško društvo Murska Sobota pa je pozvalo Mestno občino Murska Sobota, naj tam ostanejo, saj nudijo večjo stopnjo zaščite in varnosti pred utopitvami.

Toda, kot smo izvedeli na Sobotainfo, naj bi mestna občina zaradi samega izgleda obročev in dejstva, da Soboško jezero ne spada med kopalne vode, zavrnila prošnje in pozive strokovnjakov.

Ob nezadovoljstvu javnosti in številnih negativnih komentarjih zapisanih pod prispevkom Sobotainfo, se je Mestna občina Murska Sobota na svoji spletni strani ostro odzvala na poročanje o tej tematiki. 

Dopis, ki je bil poslan pristojnim Mestne občine Murska Sobota

Spomnimo, zaradi črne statistike utopitev in nesreč se je predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota Mitja Slavinec obrnil na mestno občino z naslednjim dopisom:

»Spoštovani,

pri podvodni reševalni službi Murska Sobota predlagamo, da omenjeni obroči na površini soboškega jezera ostanejo, saj prispevajo v k večji stopnji zaščite in varnosti pred utopitvami.

Obroči lahko utapljajoči se osebi nudijo možnost oprijema, zagotovijo, da se dlje časa ohrani nad vodo in s tem zagotovijo dodaten čas reševalcem za intervencijo. Še toliko bolj, ker so obroči dovolj gosto razporejeni, da jih lažje dosežejo kot obalo, locirani pa so na enem najbolj ogroženih predelov, saj je prav na tem mestu lani že prišlo do utopitve. Prav Soboško jezero je akvatorij v Pomurju, kjer je v zadnjih 30 letih bilo največ utopitev

Lep potapljaški pozdrav

prof. dr. Mitja Slavinec, predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota«

Kot nam je pojasnil, so mu na zgoraj navedeni dopis odgovorili, da bodo kljub temu zahtevali umik obročev, saj to niso kopalne vode, plastični obroči pa da kazijo podobo jezera.

Občina se silovito brani 

V svojem odgovoru na članek Sobotainfo navajajo, da se ne strinjajo z navedbami v članku, kot so »da naj bi obročki pripomogli k večji varnosti kopalcev, vendar Mestni občini Murska Sobota ne ugajajo« in »občina zahteva umik, ker obroči niso dovolj lepi«.

Ob tem izpostavljajo, da so nam pred časom posredovali odgovor, da so bili plastični obročki nameščeni na vodno površino s strani organizatorja svetovnega balonarskega prvenstva, da niso več v funkciji in da so organizatorja opomnili za odstranitev.

Navedene odgovore, ki smo jih prejeli 20. februarja 2023, smo vključili v prispevek, ki smo ga objavili 22. februarja 2023, kakor tudi odgovore od predsednika Potapljaškega društva Murske Sobota, ki nam je pojasnil, da njihove prošnje niso bile uslišane zaradi samega izgleda obročov in ne zaradi tega, da niso več v funkciji, kot so sporočili iz Mestne občine Murska Sobota. 

Na spletni strani je občina zapisala napačne izjave, da je pisec članka sklepal oziroma domneval o razlogu zahteve za umik obročev. Kot je razvidno iz prispevka, sta zajeti dve plati zgodbe o obročih na Soboškem jezeru. 

V odzivu podali nekoliko obširnejšo razlago o neljubi situaciji

V kritičnem odzivu na prispevek Sobotainfo, so javnosti delno pojasnili, zakaj obroči niso primerni za soboško Kamešnico:

Razlogi in dejstva, zaradi česar smo organizatorja opomnili na odstranitev obročkov, so naslednji:

  • plastične obročke na Soboško jezero je namestil organizator svetovnega balonarskega prvenstva društvo Balonarski klub Roto balon klub, za namen same organizacije tekmovanja; pri čemer je pomembno dejstvo, da je namen postavitve obročkov izpolnjen, saj so tekmovanja in prireditve končane;
  • mestna občina je kot upravljavec Soboškega jezera organizatorju podala dovoljenje za posebno uporabo javnih površin, s pogoji, da se vse nameščene naprave takoj po končanih prireditvah odstranijo in območje vzpostavi v prvotno stanje;
  • Soboško jezero nima statusa kopalnih voda, zato trajno nameščanje tovrstnih plastičnih obročkov v naravno okolje ni upravičeno;
  • mestna občina vsako poletno sezono, iz preventivnih razlogov zaradi preprečitev utopitev, najame reševalca iz vode in po navodilih strokovno usposobljenih oseb zagotovi tudi vsa potrebna sredstva za učinkovito in varno opravljanje del in nalog reševalca;
  • mestna občina si prizadeva za čim manjšo uporabo plastike in plastičnih proizvodov ter s tem k varovanju okolja in prehodu v krožno gospodarstvo, s svojimi ravnanji pa želi prispevati k povečanju ozaveščanja o resnosti problematike in posledicah prekomerne uporabe plastičnih izdelkov na okolje.

Celoten odziv si lahko preberete na spletni strani Mestne občine Murske Sobote.

Kamešnica že večkrat usodna

Kljub opazkam, da Soboško jezero nima statusa kopalne vode, dejstvo, da se je tam pripetilo več tragičnih smrti, ni zanemarljivo. Tako je Kamešnica v malo več kot desetletju vzela že štiri življenja. 

To število pa bi lahko bilo precej višje. Leta 2021 se je v vročih poletnih dneh pripetil grozljiv dogodek, in sicer utapljanje štiričlanske družine. V težavah v vodi sta se znašla starša in dva otroka. Po zaslugi reševalca se grozljiv dogodek ni sprevrgel v tragedijo.

»Če ne bi bilo reševalca, ki je videl, kaj se dogaja in se zagnal v vodo ... Jaz kaj takšnega še nisem videl. Kot žival se je boril in reševal enega, nato drugega. To je bilo za videti grozno, nihče mu ni priskočil na pomoč, da bi mu pomagal ... Ko je reševal enega za drugim, je bilo videti, kot da se Marija prikazala,« je takrat doživeto opisal bralec. 

Obroči, ki te dni še krasijo Kamešnico, so postavljeni prav na območju, kjer se je takrat utapljala štiričlanska družina. 

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
:-) (nepreverjen)

Navali narod z avtodomi na nelegalno kopanje v kamenšnico :-) Ker pa je kopanje prepovedano, si boste lahko za ceno parkiranja avtodomov privoščili namakanje nog :-) :-) :-)

SandokanNj (nepreverjen)

Sak nisce ne kople tan.

In reply to by :-) (nepreverjen)

Gost22 (nepreverjen)

Organizator Pavlinjek naj te plastične obroče z zeton slavincon odstrani tak kak so jih namestili. Mogoče bi jih bilo nazaj nastaviti v kopalni sezoni ,samo zaradi tistih,ki ne bi upoštevali strogo prepoved kopanja v tej zamazani kamenšnici.

DE&I (nepreverjen)

Čisto prav je odreagirala občina. Naj za sabo pospravijo, to ne sodi na kamenšnico. Sobotainfo pa ste se fejst postavili na eno stran napram drugi.

Kopalec (nepreverjen)

Ge je oster odgovor?

.... ..... (nepreverjen)

In zopet je ogromno hrupa za oslovo senco. Kot da ni druge bolj pomembne problematike.

Bade Majster (nepreverjen)

Dragi moji, naj vas samo spomnim, da so v zadnjih treh letih v kamešnici utonili trije ljudje.

Predlani je reševalec rešil štiričlansko družino pred utopitvijo.

Pred 10 leti je utonil najstnik.

Občina pravi, da kamešnica ni kopalna voda. Prosim župana Anželja, da pojasni, zakaj se je udeležil novoletnega kopanja v kamešnici in s tem neformalno tudi potrdil, da kamešnica de facto JE kopalna voda. Še slikal se je z udeleženci https://sobotainfo.com/novica/lokalno/foto-video-dahavski-pingvini-trad…

Brezveze se zdaj pretvarjate, da kamešnica ni kopalna voda, čeprav je ravno to bil namen ureditve.

Srfer (nepreverjen)

Zdaj pa vidimo kak napihujejo stvari same novinare.
Tudi to ka v clanke pise ka je obcina upravljalec celotne kamensnice ne drzi,ka obcina pa pravi ka je upravljalec juznega dela kamensnice.
Ojoj nasi novinare🤗

.. (nepreverjen)

Koupanje je nej prepovedano ne mejšajte pojme.

Gees (nepreverjen)

Pa dobro, uredili so plazo , nastavili resevalca , na sreco zelo dobrega ( me zanima zakoj ni dobil kake uradne zahvale ker je resil kar celo druzino , ki si ni tedaj se ni predstavljala da so lahko nacrtovalci kopalne zone!!! tako nesposobni , ) ocitno so organizatorji bal. Prvenstva preventivno namestili te obroce za zascito tujcev ki bi tudi lahko naivno sli v vodo , ker pac vse izgleda kot urejena kopalna zona ne pa smrtna past , tiste male tablice ki prepoveduje kopanje ( v slovenscini, ki je izgleda svetoven jezik v ravni anglescine ,) pa tak ne razume . Ideja je dobra , ce pa jih moti izgled pa so verjetno na voljo tudi kake druge opcije!

Komunista (nepreverjen)

Jebala vas občina. Pa srečno do drugoč.

asdasd (nepreverjen)

Preveč časa in denarja se porabi za to gramoznico !

In reply to by Komunista (nepreverjen)

Talisa5531 (nepreverjen)

Tou je nej nikome vnapoto, nekše norc se.pikno v to , ... kome kaj ne pase naj tan ne hode!!!

Sobota 1887 (nepreverjen)

Zelo lepo jezero , pa dosti dogajanja poleti, in razvoj vsega toga je za čestitat.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice