Dijak 2. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) Jan Dlouhy se je s svojim znanjem izkazal na državnem tekmovanju iz naravoslovja in se uvrstil v šesterico tekmovalcev, ki se bodo maja pomerili na naravoslovni olimpijadi na Češkem.

Lanskega novembra je bilo na GFML organizirano šolsko izbirno tekmovanje iz naravoslovja, ki poteka pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Tekmovanje je namenjeno predvsem dijakom 2. letnikov in je zelo zahtevno, saj morajo tekmovalci izkazati poglobljeno kompleksno znanje vseh naravoslovnih predmetov – biologije, fizike in kemije, vse tri pa seveda temeljijo na matematiki.

Šolskega tekmovanja se je udeležilo osem dijakov, med katerimi je bil najboljši prav Jan Dlouhy, ki se je tako 25. januarja 2020 udeležil državnega tekmovanja v Ljubljani. Na tej stopnji je Jan dokazal, da je res dober naravoslovec, saj je dosegel 4. mesto in s tem uvrstitev med šest najboljših srednješolskih naravoslovcev, ki se bodo meseca maja 2020 udeležili mednarodnega tekmovanja  (The European Union Science Olympiad  – (EUSO))  na Češkem.

Več o dogajanju lahko preberete TUKAJ.

Največ časa in pozornosti namenil fizikalnim formulam

Jan Dlouhy je o pripravah na tekmovanje in samem tekmovanju povedal:

»Na državno tekmovanje iz naravoslovja sem se začel intenzivno pripravljati s pomočjo brata Matjaža v času božično-novoletnih počitnic, za kar sem mu zelo hvaležen. Največ časa in pozornosti sem namenil fizikalnim formulam. Kemija in biologija mi nista delali težav. Ob reševanju tekmovalnih nalog je bilo sprva prisotnega nekaj strahu, ampak sem dal vse od sebe. To je pokazal tudi rezultat in zlato priznanje ter uvrstitev na olimpijado. Slednja mi predstavlja velik izziv, saj se s tovrstnim tekmovanjem srečujem prvič in sploh ne vem, kakšne priprave me čakajo. Za vso podporo in priprave sem hvaležen tudi mentorici Mateji Godec.«

Mentorica Mateja Godec o dijakovem uspehu pravi:

»Državno tekmovanje iz naravoslovja, kot izbirno tekmovanje za udeležbo na Evropski naravoslovni olimpijadi, v takšni obliki poteka od leta 2012. Najboljša uvrstitev naših dijakov do sedaj je bila sedmo mesto, udeleženca olimpijade pa še nismo imeli. Tekmovanje je resnično zahtevno in uspešni so lahko samo res dobri naravoslovci, torej takšni, ki znajo povezovati teoretično znanje s praktičnim in ustrezno uporabiti ter prepletati znanje različnih področij – fizike, kemije in biologije. In Jan Dlouhy to zna, kar je dokazal z uvrstitvijo med najboljše štiri mlade slovenske naravoslovce.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Dobra promocija je tričetrt uspeha.

Starejše novice