Trije Pomurci, delavci migranti, ki so se s trebuhom za kruhom podali v sosednjo Avstrijo, so z nami delili svoje zgodbe.

V Avstriji že od leta 1991

Ker v Sloveniji ni bilo dela, se je Dušan Trajbarič že daljnega leta 1991 odločil, da si službo poišče pri severnih sosedih. Vstane zjutraj ob štirih in se z dela domov vrača okrog šestih zvečer in tako je vsak delovni dan.

»Tedensko delam po 1100 kilometrov, kar na letni ravni znese okrog 50 tisoč kilometrov. Zato je avto treba menjati vsake štiri, pet let. 

Vsi jim zavidajo, da ne plačujejo cestnin, ne plačujejo zdravstvenega zavarovanja, ampak je to vse v skaldu s konvencijami, pojasni Trajbarič. Kar se tiče zdravstva, se vse plačuje preko avstrijskih zavarovalnic tudi cestnino plačujejo v Sloveniji.

»Vsak denar, ki ga zaslužimo tudi prinesemo v Slovenijo, tudi kredite plačujemo doma, ampak enostavno ne razume nihče.«

Želi si priti delat v Slovenijo

V Avstriji si vedno obravnavan kot drugi državljan, ampak moraš biti en korak pred njimi, da lahko dosežeš tiste svoje cilje, ki jih imaš, doda Trajbarič. Trajbarič v Avstriji dela že petindvajset let, čeprav je šel delat k sosedom z mislijo, da bo tam samo nekaj let, temu ni bilo tako. 

»Vedno mi je želja priti v domači kraj delat, v domači Sloveniji, in to je vedno želja in bo vedno želja ostala.«

S trebuhom za kruhom že pri devetnajstih

Danilo Fras se je s trebuhom za kruhom v sosednjo Avstrijo odpravil že s svojimi devetnajstimi leti. Ker je želel v življenju nekaj doseči, delati tisto, za kar se je izučil, je sprejel ponudbo, ki jo je dobil v Avstriji.

Fras se na delo vozi 110 kilometrov vsak dan. Dela kot šofer, zato se njegov delavnik začne različno, včasih ob dveh zjutraj, spet drugič dela zvečer do devetih, nima torej fiksnega delovnega časa. Dela tudi po deset, dvanajst ur, dokler z delom ne konča.

»To je Avstrija, delati je potrebno, ko je delo, ko pa ni dela si pa doma.«

Frasu je bilo za odločitev, da si je delo našel pri sosedih bilo včasih tudi malo žal. Saj se je za Avstrijo odličil z nekim ciljem in ostati tam le nekaj let, si doma ustvariti posel iz stroke, a časi so se spreminjali, prišla je družina. Pa tudi okoliščine mu niso dale, da bi si ustvaril kar si je želel, saj kot pravi Fras, niso pravi časi za to.

Jerman opozarja na odseljevanje Slovencev

Če je včasih veljalo, da so Slovenci v Avstrijo večinoma šli samo po zaslužek, pa regionalni predstavnik Pomurja Zvonko Jerman opozarja, da se vedno več ljudi tudi odseljuje k sosedom. 

»Včasih smo se odseljevali zaradi dela, zdaj pa se cele družine odseljujejo v tujino, ker enostavno tu več ne vidijo rešitve.«

Saj da, po besedah Jermana, država vztraja, da se držijo zakonov, jih pa sama ne upošteva.

Jerman tako čez palec oceni, da se v vaseh ob meji z Avstrijo odseli ena družina na vas. Vedno več pa je tudi takih, ki si že urejajo vse potrebne dokumente za odselitev. 

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Ne za BOŽIČ s tem utrujat ! Če že hočete senzacije, pišite o ljudeh v Soboti in okolici, ki za kruh nimajo. Veliko jih je. Glavno, da mi električne avtomobile imamo. Ti ljudje so si delo v Avstriji sami našli. Čisto enostavne rešitve imajo: 1. prodajo hiše in zemljo v Sloveniji in se odselijo v Avstrijo 2. plačajo davke, prispevke , dohodnino tako kot plačamo ostali državljani 3. pustijo delo v Avstriji in si ga najdejo v Sloveniji. Odločitev je njihova. Ne pa vsaka dva tedna jokati po medijih. Sami so si izbrali takšno življenje in sami ga naj živijo. Vsak je sam kovač svoje sreče ! Lep in miren božič vam želim.

Amborgin 1 (nepreverjen)

@Xeno too Na vas se rejsan pozna delovanje POPTV-ja. Nika od taga neje prav. Prav bi bilo ka delavci-migrantje na NASLEDNJIH volitah VOLIJO in JAVNO podprejo stranko štera da za IZENAČITEV davkov in prispevkov z avstrijskim. Te jin tuj nede trbelo več kcuj plačuvati san nede trbelo.
Samo oni TO ne razmijo ONI volijo vse drugo samo JANŠO nej. Te pa ščejo od rdeče oblasti, ka bi tüj privilegije meli. NEJDE - privilegiji so nej za vas. Sicer pa fal ka volite Radiće, Cerara pa tak dale.
PS: - Mo vaš pa še naprej slikali. Samo malo morete tu pa taj Janšo pošinfati. Fala lepa - vaš novinar.

Gost (nepreverjen)

Srečen ti ki Janševo televizijo gledaš in vse znaš. Janša vam je veliko vzel Cerar vam zdaj to vrača kaj vam je Janša vzel. Vi pa volite Janšo da vam še tisto ka je ostalo vzeme. ne ide vam slabo goričke gostilne so pune do treh vgojno pa včasi se še malo stučete

Gost (nepreverjen)

Če bi živeli v Avstriji nebi tak pili in se nalivali ker tam je alkohol malo dražji kot pri nas in penez nebi imeli Goričanci pa brez alkohola nemrete

Vipko
buldog

Ka ti poznaš vse Goričance ali na pamet gučiš? In tudi če si ljudje spijejo.... ne pijejo za tvoje! In koga briga, ka kelko košta v Avstriji. Ti tam ostani, Goričance pa pusti na miru.

In reply to by Gost (nepreverjen)

busybee (nepreverjen)

Ti tujec2 si takšen bacil prokleta bakterija zamazana idi že enok na hrvaško že enok pa daj mir budalo. Lažov eden kakše davke te ti plačaš či si v penziji?

bolnica (nepreverjen)

zanimivo ocenjevanje: v objavi kjer nekdo pravi da bi bilo potrebno znižati davke in prispevke države na plačah, se vsuje plaz negativnih ocen. Ni težko sklepati iz tega da pretežno bralstvo tega foruma NE plačuje davke - tako jim ustreza da davke plačujejo za njih delavci (zaposleni tako doma kot v tujini).
Prav tako jim ne "potegne" da plačujejo dajanje uradniški skozi večje položnice...

Tujec 2

busybee, vprašal si, odgovoril ti bom. 42 let sem Sloveniji plačeval davke in prispevke, in to kar velike, ker sem imel veliko plačo. Kot upokojenec plačujem dohodnino in še kak davek od zemlje in hiše, ....... Kaj si ti dal Sloveniji v svojem življenju ? Skoraj nič, pa se tu gor kurčiš in delaš pameten. Daj Sloveniji tisto, kar sem ji dal jaz, potem se pa oglašaj ! VSEENO TI ŽELIM LEP IN MIREN BOŽIČ, ENAKO TVOJI DRUŽINI, ČE JO IMAŠ.

Gost (nepreverjen)

Buldog če nebi bil pijanček se nebi oglasil . Pijanček pozdravi se.

Vipko
buldog

Aja? Mogoče res... samo jaz se občasno streznim. Za tvoje komplekse pa nega zdravila. Glej, v osnovi ti nihče ni kriv, da rintaš v Avstriji kot zadnji hlapec. Vem, da si tam "jugo". To je oni povedal, ko je izjavil, da mu je včasih žal, da dela v Avstriji.

In reply to by Gost (nepreverjen)

fgrjwrj (nepreverjen)

TRBEJ NAPRAVITI REFERENDUM ZA IZSTOP IZ EU NIČ DOBREGA NEJ PRINESLO NEJ TISTIN KA DELAJO V SLOVENIJI NEJ TISTIN KA DELAJO V EU. SLOEXIT PA DO SE VSI PROBLEMI REJŠILI EDINO POLITIKI DO NA SLABŠEN KA NEDO VEČ MELI TELKO PENEZ. PA MO PA LEPO VSI HODILI KUPUVAT CENEJE V AVSTRIJO ITALIJO PA TISTI KA DELAJO V TUJINI TUDI NEDO DAVKE PLAČALI

Tujec2 je MESAR (nepreverjen)

Tujec je IDIJOT OS IDIJOTA! Vsi to znamo, samo on je ne pismen in ne razume komentarjev in si zatiska oci pred svojim idijotizmom

ni res (nepreverjen)

Za hlapca rojeni, za hlapca vzgojeni !

Gost (nepreverjen)

pogledaš jih...in vse ti je jasno.

PREVERJENO (nepreverjen)

vsi vemo,da se tam dela ampak če kdo misli ,da se v Sloveniji ne dela se moti in to zelo.enako se dela kot tam mogoče še kje bolj tudi po 10ur in več če je treba.razlika je v tem da so tam nadure plačane in to dobro,ko pa ni dela pa štemplajo ali se prijavijo na zavodi in to v sloveniji .razlika je le v bolniški točno vem kolko dni se za določeno bolezen dobi tam ali v sloveniji .Tam imajo to urejeno vsi enako za določeno operacijo prinas pa prinaja do velikih razlik.

Nisem tujec2 (nepreverjen)

Zakaj zopet smetite portal s temi jamrači in lopovi? A ni dovolj, da se oglasi čebela in zasmradi kompletne praznike?
Aja, mi doma imamo vsi službe pod nosom, delamo manj kot osem ur, ni nam potrebno plačevati prispevkov in davkov. Skratka veliko na boljšem smo, kot ubogi davčni lopovi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice