Afera o spornem poljskem mesu iz klavnice, v kateri so klali bolne živali in njihovo meso prodajali kot zdravo, dobiva nove razsežnosti. V Sloveniji naj bi namreč bilo veliko več mesa iz Poljske, kot je sprva kazalo. 

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je namreč konec januarja identificirala pošiljko zamrznjenega mesa, ki je že lanskega septembra prispela v slovenski skladiščno zamrzovalni obrat. Šestnajst palet mesa v skupni teži 15 ton je v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni, je prvi poročal Planet TV.

V Panviti pojasnjujejo, da so zaradi sezonskih nihanj manjši del surovin občasno primorani uvoziti, vendar zagotavljajo, da pri njih ni mesa iz sporne poljske klavnice.

»V Panviti smo inšpekciji dostavili vso potrebno dokumentacijo do ravni ušesne številke živali, ki dokazuje, da meso ni iz sporne poljske klavnice. Omenjena klavnica tudi sicer nikoli ni bila med našimi dobavitelji.”  

Na upravi za varno hrano trdijo drugače

Meso izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, vendar iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj, je zapisno v poročilu UVHVVR v zvezi s spornim govejim mesom iz Poljske, ki je bilo na njihovi spletni strani objavljeno že minuli petek.

Na upravi za varno hrano poudarjajo, da so pošiljko tega mesa v celoti zadržali zaradi suma na kemično neskladnost pošiljke, ne glede na to, da meso te pošiljke ni predmet umika, ki ga je sprožil poljski pristojni organ. Sum je sicer bil postavljen zaradi ne – transparentnosti sporočil in prepočasnega odziva poljskih pristojnih organov. Vzorci zadržanega mesa so bili minuli petek poslani v laboratorij za kemične preiskave, rezultate preiskav pa še čakajo. 

V Panviti jamčijo za kakovost

S Panvite so nam sicer sporočili, da zamrznjenega mesa iz omenjene dostave niso uporabili. Obenem pa zagotavljajo, da so vsi njihovi mesni izdelki visoko kakovostni in popolnoma varni za uživanje, saj da se poleg zakonsko obvezujočih zdravstvenih in kakovostnih parametrov držijo tudi lastnih dodatnih kakovostnih zahtev. 

Oglasil se je Dejan Židan

Na afero okrog spornega poljskega mesa je odzval tudi nekdanji predsednik uprave Panvita in predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki pravi, da z zaskrbljenostjo spremlja dogodke v zvezi s poljskim mesom v Evropi.

“Verjamem, da imamo v Sloveniji vse potrebne kontrolne mehanizme, da do takšnih zlorab ne bi moglo priti. Kljub temu pa pozivam pristojno ministrstvo, da te mehanizme še okrepi, saj se bomo v prihodnosti verjetno še kdaj srečali s podobnimi primeri v Evropi."

Panvita: 

V preteklih dneh so se v medijih pojavile nepopolne in tudi netočne informacije v povezavi z inšpekcijskim pregledom govejega mesa v družbi Panvita, so zapisali v sporočilu za javnost. "V Panviti nimamo mesa iz sporne poljske klavnice Elkopol. Zamrznjeno meso, ki ga trenutno hranimo, je popolnoma neoporečno. Dobavil ga je zanesljiv in ugleden dobavitelj iz Danske, za kar imamo vsa ustrezna dokazila in izjave. Kljub temu zamrznjenega mesa iz te dobave nismo uporabili popolnoma nič in je v karanteni. Panvita tudi v preteklosti nikoli ni sodelovala s sporno poljsko klavnico.

V Panviti imamo vse potrebne dokumente, ki vključujejo sledljivost mesa do nivoja ušesne številke živali in dokazujejo, da meso ne prihaja iz sporne poljske klavnice. Prav tako imamo analizne izvide dobavitelja, ki dokazujejo, da je meso, ki je shranjeno v našem skladišču, neoporečno. Kljub temu se meso nahaja v karanteni in ga nismo uporabili popolnoma nič. Uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujemo predvidoma v naslednjem tednu."

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
buldog komunist (nepreverjen)

je to res da gre soboška deklica za kulturo za sekretarja

ksantipa (nepreverjen)

Za drugo, kak za sekret.arja je tak nej!
Zdaj pa jo lejko denejo celo za ministrico za kulturo!!!

Pax (nepreverjen)

A z Delom ste sodelovali pri pripravi članka?
Kako pa?
Tako, da ste ga prepisali/povzeli?

bgbg (nepreverjen)

Če si pismeni, te vidiš, ka je avtorica članka enaka. Je od sebe prepisavala iz Dela? Svašta rejsan. Raje se ne glasi, če nemaš kaj pametnoga za povedatw.

In reply to by Pax (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka pa lejko čakaš od Židana drujgo kak splošne floskule o tem, ka treba raziskati kaj je bilo. On verjame, da imamo vse kontrolne mehanizme. Če me spomin ne vara je vse do nastopa komedijanta prav on bil odgovoren za te kontrolne mehanizme. Mogoče pa je že pozabo, da je bil minister za kmetijstvo. Če še pes nešče jesti to meso, jaz verjamem da je kvalitetno.

gesaprin (nepreverjen)

sekretarka je lahko, saj ima primerljiv IQ z Belecovo

trebušček (nepreverjen)

Vas kdo sili, da kupujete izdelke Panvite???????? Izbira je velika.

gostja 426 (nepreverjen)

Bivši minister za kmetijstvo, bivši direktor Panvite. Dva razloga, da bi se moral odzvati med prvimi, on pa je bil cel teden tiho, pa še zdaj mlačno besediči. Pričakovano.

sedonja (nepreverjen)

Papir kot vemo vse gor vzame in seveda se papri o dokazovanju mesa ,dajo ponapraviti . Na vse načine se branijo priznati glede mesa .Ne bo dan dva ko bodo pri Panviti trdili da niso vedeli za meso kakšnega izvora je . Vse bodo zabrisali kak vedno .Ha,ha Židan z zaskrblenostjo spremlja dogodke .Ne ka bi si še to njegovo spremljanje dodatno zaračunal

čakula (nepreverjen)

Tak je gda nas domači proizvajalec šče fse fundati Da pa vidiš tej ka so tan odgovorni za kakovost in kvaliteto kak so špejasti pri 40 lejtaj te te je pa vse jasno

Putin (nepreverjen)

Lopov ščiti lopova!

brum (nepreverjen)

Čakan ka mi nešče predloži dokaze ka je tou mesou v Panvitinon skaldišči konatminejrano, oziroma ka je prišlo iz tiste pokvarjene mesnice na Poljskon. Če toga ne dobin, vrvlen Panviti in Židani in še dalu kupujen njihove izdelke, vas vse ostale pa man za navadne nakladače.

Klplad` (nepreverjen)

Le zakaj se je moral oglasiti predsednik drzavnega zbora? Nima noben povayve s kmetijskim ministrstvom, ne veteriario, niti s panvito, kao. Razen ce zeli biti rdeca teta iz ozadja.

miličar (nepreverjen)

Da se pa sedaj Židan glasi, ki bi kot predsednik DZ moral prvi skrbet, da so zadeve razčiščene in da se Slovenskomi narodi ne laže pa nas lahko močno skrbi. Angažirale so se torej vse razpoložljive sile, da to svinjarijo prikrijejo samo še Kučan se bo jutri oglasil. Sam osebno NE VERJAMEM ne Panviti ne inšpekciji zelo velik kapital tajkunov je v igri
in vse bodo naredili, da resnica NIKOLI ne bo prišla v javnost. Če so tak čisti v tej Panviti, kak trdijo, naj sami, da se operejo povabijo mednarodno evropsko inšpekcijo ki bi naredila kontrolo in analizo vsega pa bomo takrat videli.
Kak bo Posedi to raziskoval, ki je Radgončan iz celi čas povezan z MIR G. Radgona. Vprašajte Posedija kdo ga je nastavil na to funkcijo. Če se pa vsak sam hoče prepričati kako je stanje v teh Panvitinih klavnicah in predelavi naj
se poskuša sam z novinarji notri prešvercati pa posneti. Samo težko bo notri prišel ker to je bolj zastraženo in varovano kot zapori v Kopru. Kaj se torej skriva če je vse tak lepo neoporečno ?????

Mun (nepreverjen)

Upan ka prejšnji minister prašiček nema nika sten.

Domačica (nepreverjen)

Eden od komentarjev , kamor ga Posediš , tam Posedi , bivši sindikalni voditelj bo seveda ob ustrezni asistenci vse to sranje z kontaminiranim mesom raziskal , ja pa ja , ali malo morgen.

bono1

Židof se je oglaso in pri tem bo tudi ostalo...., brez veze.

ferdopijše (nepreverjen)

ja dostavili so vse dokumente za polsko meso razen okuženega...pa take

Suli (nepreverjen)

Te videli nazadnje de kriv Janez Janša, kak ponavadi naši levi politiki naredijo.....

Groza Jože (nepreverjen)

Ha ha komo trbej pamet solite

žutan (nepreverjen)

Pomurko .kjer se je delalo pošteno in kjer je bila stalno prisotna inšpekcija so namerno uničili z namenom,da je nastala Panvita nič drugo . Se kdo sprašuje zakaj so nekatere bolezni pri ljudez odporne na antibiotike zakaj toliko raka in kaj še vse .To se je vse razvilo iz mesa ,ki je nafilano z zdravili ter pospeševalci . EU je omogočila da se uživa pokvarjena hrana in zelenjava .

Kritik (nepreverjen)

Deklarirano kot slovensko notri pa zmešano svašta ! Pa so dosegli da se vse ne natisne na embalažo, tisto kaj pa se minimalno mora pa je negativna informacija za oglaševanje izdelka pa tako na malo in z debelimi črkami da še pod lupo komaj prebereš, ko si že kupil, v trgovini pa nikakor ! Nategujejo nas kot "zvekane" ! Kupjene hrenovke v Lidlu niso hotele jesti niti mačke ! Ko žival noče jesti potem veš da je nekaj narobe ! Kar mačke ne jedo ne jemo niti mi ! Pa tudi kupimo ne več ! Sedaj pa še samo domače od preverjenega izvora ! Tudi Špar je imel že tovrstne težave v preteklosti ! Če primarna surovina ni slovenska potem tudi če jo predelajo v SLO ne morejo oglaševati kot domače naše in še kako drugače ! Informacije o svinjarijah, ki jih ima inšpekcijska služba, pa se tako ali tako skrivajo, da slučajno ne bo pizdarije s kašnim od podjetij povezanih v forumu 21 ! Gdo pa je tam glavni, pa se tudi ve, da ne bom zdaj priimka, pa vse afere okoli njih ! To imamo, ker so nas politiki prodali, trgovske verige pa interventno uvažajo poceni meso in izdelke in tako postanejo nelojalna konkurenca domačemu proizvajalcu, ki pa je preobremenjen z dajatvami, češ da kupec tako zahteva, po drugi strani pa so uničili domačo pridelavo vseh vrst mesa sistemsko tudi s pomočjo unije ! To je globalizacijska realnost !
Će že hočete varno jesti potem je treba pogledati v smeti inšektorjem doma, da potem vidite, kje gospoda kupuje in kaj je, siher ne kompromitiranega in pokvarjenega, če si pa lahko to privoščite je pa drugo vprašanje, ker gospoda ima standard vedno, tudi v krizi na naš račun !

zvodnik milan (nepreverjen)

zaradi navijanja moje tašče za levo politično obcijo
jaz mojo taščo vedno krmim s poljskim mesom

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice