Združenja študentov in sindikalistov so danes začela zbirati podpise, ki so potrebni za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakono o malem delu.

Omenjeni organizaciji morata zbrati štirideset tisoč podpisov, v kolikor želita, da dejansko pride do izvedbe referenduma. Zbiranje podpisov bo trajalo do šestega februarja.

Podpise bodo zbirali na spletni strani in po vseh upravnih enotah

Sindikalisti so se zbiranja podpisov lotili zelo aktivno in angažirano, saj je Zveza svobodnih sindikatov oddajo podpisa omogočila tudi na svoji spletni strani. S tem želijo ljudem omogočiti lažjo oddajo svojega glasu, saj jim ne bo treba glasu oddati na upravni enoti. Študentje se bodo na drugi strani podali na teren in tako bo v vseh upravnih enotah v Sloveniji oseba, ki bo skrbela za zbiranje podpisov in usmerjanje ljudi, obenem pa bo odgovarjala na morebitna vprašanja.

Semolič: ”Ne potrebujemo zakona o malem delu”

”Položaj na področju brezposelnosti je že zdaj kritičen, malo delo pa bi vse skupaj le še poslabšalo”, je za dnevnik.si povedal Goran Lukič iz ZSSS. Sindikalisti menijo, da je zakon o malem delu prvi korak k zmanjševanju pravic delavcev in zniževanju plač delavcev. Z uveljavitvijo zakona o malem delu, naj bi po mnenju sindikalistov v Sloveniji, naraslo število brezposelnih in revnih mladih. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je za dnevnik.si še dodal, da ”Mladi in brezposelni potrebujejo delo v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, ne potrebujejo pa malega dela”.

S spleta

Komentarji (39)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gorgona

edino pravilno zaj grem podpisat to

manhunter05

ma kakši referendum, jebeš ti tau....

Daddy_Cool

Treba se je najprej vprašati kaj bomo meli od tega, če zrušijo ta zakon o malem delu. Študenti bodo še naprej delali, namesto da bi se posvečali študiju. Ko bodo končali študij jih bo večina ostala brez dela, ker ne bodo več cenovno konkurenčni. Isto tak odžirajo delo brezposelnim.

Te floskule o tem, da si študij financirajo z delom, pa naj obdržijo za sebe. Država bo povečala število prejemnikov štipendije. Tisti, ki nimajo denarja za študij bodo dobili štipendije, tisti ki ga pa majo, pa bodo imeli interes, da čimprej doštudirajo in se zaposlijo.
Še vedno pa bodo lahko za preživetje zaslužili z malim delom.
Še najbol bodo najebale firme, ker bo konec s poceni delovno silo in pa seveda študentski servisi, keri do se mogli znajti in začati prodajati vodo namesto megle.

gorgona

manhunter05...to je trenutno edini način da skinemo dol to osrano vlado ki itak ne dela nič...

warioth

MALO DELO ni (anti)ŠTUDENTSKO DELO. Seveda so potrebne spremembe na področju študentskega dela ter predvsem študentskih organizacij. Ampak tu se ne gre samo za študente, ampak se gre za celotno populacijo. Tvoja mama in babica bosta lahko zaposleni prek malega dela. In zdaj naj meni nekdo pove, da se bo zmanjšala brezposelnost? Saj se sicer verjetno bo -navidezno, ampak se bo povečal prag revščine. S samim malim delom se bo težko preživelo. Država s tem ne vspodbuja zaposlovanja in socialne varnosti, ampak podjetja, ki bodo lažje zaposlovala in odpuščala. Same izkušnje v drugih državah so pokazale, da je zakon slab. Zakaj se nebi učili na napakah drugih?

Vipko
Wizeman

gorgona, ka boš tij skido, či nemaš pojma, zakoj se ide. Zato smo pa tan, ge smo, ka se seronje tvojga tipa obejsijo na populistične floskule zna se koga, te se pa z fsejmi bremzami pa še s kakšin sidron zaverajo reforme, štere bi lejko prinesle kaj pozitivnoga v tou našo šentflorjansko zabit. Te pa džoučete, ka ste biti, nemrete pa brez šibe pet minut.

Daddy_Cool

Daj povej mi što de pa zaposloval babice pa mame? Za kakšna dela? Filanje polic v Špari? Takšne stvari je tak boljše, da študenti ne delajo, ker so takšna dela namenjena samo krpanju osebnega proračuna, ne dajejo pa nobenih pametnih znanj in izkušenj.
Študenti, če že morejo delati, naj delajo takšna dela, ka se še kaj navčijo poleg in si mogoče celo zasigurajo delovno mesto za po tem, ko končajo študij.

O fleksibilnosti trga delovne sile bi pa se morali že skoraj meniti v drugi temi. Delavci so prinas zaščiteni kak kočevski medvedi, kar je sigurno nej glih najboljše za gospodarstvo.

dexter

Naj nešče skine toga Semoliča že ednouk.... tej je skoraj že več sranja pa škode napravo kak cejla trenutna vlada.

Pa ite rajši študejrat pa se fčijt nej pa police punit v baute kak je zgornji pravo... ka van nede te nakonci žao ka te mogli cejli život tou delati....

warioth

Kvalitetne službe za vse... s tem se strinjam!

Zizektobi

Proti zakonu o malem delu lehko govorijo samo tisti, keri majo status samo zato ka falej pridejo skoz, drugače pa nonstop delajo ter tisti, keri majo oprane možgane s strani prvih in pa raznih študentskih organizacij, servisov kere vodijo itak samo tej večni študentje, ki na naš račun fajn služijo. Čist vredi je te zakon, če ga malo poštuderaš, pa če si študent z namenon dokončanja študija seveda.

manhunter05

@warioth
naj spremenijo birokracijo pa davčno zakonodajo, pa do vlagatelji vlagali pejneze, pa do slujžbe. dokeč de tak je slabo!

fifi

... man pitanje, verjetno bi štoj znao odgovor.
... torej: pač če dajo drugo leto te zakon. Mela mo status pripravnika v šole, mogoče prostovoljno (no, upan seveda na najbokše). Če se zgodi, ka mo mogla prostovoljno 10 mescov v šolo odite, mo nucala en prihodek (najemnina + stroški + bauta). Lejko istočasno delan še "malo delo"? Ne ven, kak se razmi status pripravnika. Istočasno moren mete potrditev, ka san nej iskalka zaposlitve in ka san nej zaposlena ... torej je malo delo nej zaposlitev in ti nejde delovna doba? (Varjanta: vpiši zaporedno, vzporedno odpade, podiplomca vpisujen letos, ampak mi v času pripravništva status študenta podiplomskega študija zamrzne, ker opet nemren oboje - če bi mela istočasno še status študenta (vendar de zamrznjeni, dokeč ne končan pripravništva, ki de trajalo od januara 2012 do junija 2012), bi enostavno lejko še delala malo delo, ampak ka to pomeni, gda maš status pripravnika, pa san nige nej zasledila.)

... no dobro, držte pesti, ka priden med tistih nekaj srečnežev plačanoga pripravništva, pa se nemo sekerala, kakše status man, važno, ka delan to, ka me veseli.

fifi

aja, podpis: Andreja.
pa se opravičujen za "klobasa stil pisanja".

warioth

@manhunter05
... se čista strinjan.

TanjaZ

Bravo Zizektobi!!!! To je rejč!

msabc

jebeš referendum, idemo na ulice!!!

zizi23

Jaz in vsi študenti, ki razumejo Zakon o malem delu, se strinjamo s tem zakonom.
Predvidevam, da bodo organizacije spet postavljale štande pred fakultetami in vsiljevale papire, da se naj podpišeš:)
Upam, da nega dosti takih manipuliranih študentov kateri do tau podpisali in s tem zahtevali dragi referendum.
Če do se takšne neumnosti nadaljevale, si na konci več bencin nemo mogli privauščiti, ker de tak dragi>:(
S takimi stvarmi si samo jamo koplemo:(

zizi23

In v novem šolskem letu bodo spremenili cenzus na družinskega člana, tako, da bodo tisti kateri imajo zadosti $$ dobili štipendijo.

sasa1000

zizi23 ti si resno kopljes jamo tebi in vsen ostalen kere do prote referndume (ovoga si vido UMRL BOM NA GRADBENEM ODRU,....)

zizi23

sasa1000
Sploh razmiš zakon?
Ne poznan študenta, keri bi lejko delo minimalno 30 ur tedensko in ob tem odo na predavanja na nekšni normalni fakulteti. Paulek toga tisti kateri nemajo preveč $$ imajo štipendijo, bivanje v študentskih domovih, večji otroški dodatek, cenejši prevoz.
Glede na tau, da neman namena biti večen absolvent oz. se vpisati na nekšno višjo šaulo, da obdržim status ...mi je zakon nekaj normalnega.
Paulek toga mi je prav smejšno, da se redna delovna mesta zlorabljajo kot študentsko delo.
Enkrat so mi eni študenti (izmenjava) pravili, ka je naša država precej študentom naklonjena in ne razmijo zakoj se telko pistimo tem organizacijam, da nas napihujejo.

dexter

Što je za referendum naj nakaže neka pejnez cuj k tistomi zneski kelko de tej brezvezen referendum palik košto.... že pa ena takša finta kak prejšnji referendum.... nišče nema pojma o kon se ide... glavno ka smo prouti.... zatou ka nan eni brezveznjaki ala Semolič pa ovi iz študentske organizacije kere mastno sponzorejrajo študentski servisi, tupijo ka nas vlada ščej nategnoti. Za bruhati....

Vipko
buldog

*

In danes so v nekem dnevniku (zdaj jih je že toliko, ka jih več ne ločim)imeli nekega predstavnika neke študentske organizacije, ki je razlagal, da je malo delo v Nemčiji "ubilo" milijon delovnih mest. Groza in malo delo....
Klasično zavajanje. Kot da jih študentsko delo v Sloveniji ne ubija. Nekateri gostilničari sploh nimajo redno zaposlenih ljudi. Študentsko delo je najbolj elementarno izkoriščanje (poceni) delovne sile.

dexter

... in te do šli pa do dali podpise za podporo referenduma takšni kak tej naš sasa1000 keri misli ka de se na referendumi o malon deli odloučalo če de nešče delo na zidarskon odri do 65 leta ali de prlej mrou.

zizi23

Tak iz radovednosti:) Ka ma sto več uporabniških, ker smo samo na enkrat vsi zadnji komentatorji kateri LOGIČNO smo za malo delo dobili neven kelko minusov:)

Pa še tau: ge bi podkuplenim študentskim organizacijam svetoval naj raj svetujejo kak izobljšati malo delo, nej pa ka napihujejo študente:) Me prav zanimle kak de z reklamo s temi podpisi (unibus, stojnice pred faxami...)

KitKat

pač neje vsen bistvo ka kao najlepša lejta preživejo čimbolj skromno. To je za mene osebno največje razlog ka so lidje prote malomi deli. štipendije dobijo resno tiste ka nemajo za burek. Druge pa ali jin doma v rit porinejo če majo če ne pa morejo delat. In te si šče eden takšen privoščite teden morja in za to more 2 mesca naprej premišlavate ka te telko do tečas skup naškrable ka bi ovak komot lejko v 3 tednaj. No upam ka de vsaj v poletnih počitnicah neomejeno število vr.

dexter

Jao... vej si pa idi lepo prešti vse fküper od koj se sploj ide. Nekak se ti glij ne senja dosta geli? :)

KitKat

dexter to si mene mislo? dosta znan o ton kaj pa tude neven. ali kak eni pametuvlejo pa je že fse bedno.

prdomen

biče rata kažu svi a ja ču umrjeti od ljubavi
kuda idu izgubljene djevojke?
-na zavod za posao

Zizektobi

KitKat, glede na to kak si napisala tisti zgornji post se s tvojin spodnjin, ka dosti znaš o ton, ne bi glih strinjal.

zizi23

KitKat,nažalost si malo mimok vsejkala:)
Pa povej mi kak bi delala med tednom če maš FAX?? Redne študente ka poznan nobeden nema časa za delo med tednom.
Drugače pa de malo delo zadosti, ka boš potem lejko šla do lune pa nazaj:)

Sobochanec

Preklejta šmrklava manjoust !!!

Iz študentarije bi naj grato bodouči nouvi intelekt. In zdaj šlefečejo pa blebečejo o tematiki maloga pa študentskoga dela brez, ka bi si bar osnovne informacije o spremembi teh dveh kategorij prešteli na širnon interneti.

Drüjgo kak manjoust si nemren razlagati. Mogouče ešče podleganje populističnin frazan.
Vüpan pa, ka nejde za blesavost ali za zmanjšane dosege dojemanja.

KitKat

ges sicer neman preveč časa..ampak pa poznan puno študentof (eti okoli mene moje cimre + fsi izredni) kere fse odijo na filozofsko in večinoma casa spijo doma, zmes se idejo pokazat na kakšno predavanje, ge seveda rešavlejo krijžanke na skrivaj, v četrtek ob 12 idejo domau. In fse skup majo zizi23
mogoče 1 predmet ge morejo delati nekaj sprote. in te prijde januar pa idejo v fotokopirnico pa si skopejrajo fse te skripte in se te en mesec fčijo pa delajo izpite. preostani čas pa pušijo ku*ac. In takšni narod se te naj rajši spravi delat če ma preveč časa..nejpa ka prije človek s faxa in jih najde v posteli. KAPEJRAŠ????

zizi23

KitKat
VIDIN KA REJAN NEMAŠ POJMA! Pa sploj razmiš zakon o malon deli?
Glede na tau ka si napisala je zakon o malon deli primeren:)

Nemre en študent delati cca 40 ur tedensko:) Pa nemre en servis služiti miljaune na račun študentov:)

Prosim prešti si zakon o malon deli, malo se pozanimaj kak je tau urejeno v tujini in najdi kakšne podatke o premoženjih servisov...PA DE TI VSE JASNO ZAKOJ JE TELKO KREJGANJA O TEJ ZADEVI:)

KitKat

zizi23
eh ka tij znaš. ZNAN KA LEJKO DELAŠ NA TEDEN 14VR. ampak ka do glede toga sprejemali nekšne zakone. ka če študentje morejo posoj sile delati 40 vr na teden ali ka ? fsaki valda sam pri sebi zna kelko vr lejko dela pa kelko nej. vsaj ges san tak. če pa zaj ščemo z zakonon napravite to ka do študentje namesto ka delajo se fčilij pa prle končali.. mogoče de mali procent študentof keri de zaradi maloga dela prle fax končal. dvomen ka fsi tiste keri 10 let študejrajo nemrejo faxa zaradi dela napravite. dosti jih tak zabušavle. tak ka v toj smeri zakon nede nič dosti spremejno po moje. glede toga ka do namesto študentof druge delafce gemali pa je druga stvar. Sicer je meni osebno fseeno če de sprejeti ali nej..ali mi je čudno ka je zaradi teh zadef telko debat.

dean24

Jo, tota kitkat je res čudna...Pa kaj te briga, če nekdo zabušafa pa ne vem kaj....Pa kako si lahko tako zagrenjena, da se vtakneš v vse na tem portalu??? Toti baburi se bo po moje še do velke noči žolč razlil...Tu govori o študentih kere pozna, keri so verjetno njeni kolegi, za hrbtom pa jih na netu šinfa....Pa naj delajo kar jim paše...Ti imaš tak preveč časa...Oni pa mogoče še kaj druga delajo...Kaj pa naj delajo tisti keri več ne študirajo? Eni se resno obnašate tako kot da na vsakem vogalu dajejo delo...Pač se hodi na fax čimdlje, saj je službo tako ali tako težko dobiti...verjento pa tudi tem ni lahko, ker tako dolgo hodijo na fax...

KitKat

eh dean24 ti si čuden. ne gučin o kolegih, o teh ka san pa napisala pa je samo resnica. in ovi to sami znajo ter so ponosni na to ka majo takšni fax.
Polek toga pa nemre fsaki delati ka jemi paše glede na to ka je ogromno zakonof, praf tude te pod kerin pišeš gluposti. tisti keri več ne študirajo in nemajo službe pa pač doma pucajo ali ka pač že nekaj..glavno ka majo diplomo in jin več nej trbej stanovanja v mbji ali lj plačuvati.

ps1: tvoja slika neje vse (ka neboš pisal ka se v vse vtikan)
ps2: glede na to ka si iz mbja se ti malo preveč krat zgodi ka po pomoti kakšno prekmursko besedo napišeš.

union

san tuj ge ze opazil

dean24

Sure saj je moja mama prekmurka...zato pa sem tako lep in sexy...

KitKat

tak ka si lejko misleš kak lejpi smo še te mij pravi prekmurci ;)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice