V Ljutomeru se danes začenja 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Trajal bo vse do sobote, v petek pa bo prvič gostoval še v Ormožu.

Letošnji Grossmanov festival bo v filmskem programu ponudil rekordnih 35 igranih in animiranih celovečernih filmov, 12 dokumentarcev in 43 kratkih filmov iz 38 držav.

V vinskem programu se bodo predstavili številni vinarji, pripravili bodo tudi javne degustacije vin.

Čaka nas seveda še bogat spremljevalni program: predstave, koncerti, delavnice, predstavitve knjig, razstava ob 15-letnici festivala, zombi karaoke, filmski kviz, subkulturna tržnica in spektakularen zombie walk oz. sprehod zombijev po ulicah Ljutomera. Celoten program je na voljo tukaj.
 

Festival so v Ljutomeru lansirali leta 2005, ob stoletnici slovenske kinematografije. Prvi metri slovenskega filma so namreč nastali prav v tem kraju, izpod rok doktorja Karola Grossmanna. Prvi festival so priredili na pobudo Filmske prakse PLAN 9, Prleške razvojne agencije in s pomočjo evropskih kulturnih skladov.

Organizatorji festivala so poudarili, da je poseben filmski program namenjem pravim filmskim ljubiteljem, entuziastom brez predsodkov in tistim, ki so pripravljeni eksperimentirati z mejami dobrega okusa in morale: »V našem fokusu bodo torej še naprej fantastični, grozljivi, divji in kultni filmi, ki predstavljajo presežke ustaljenih žanrskih obrazcev. Naš namen je, da bi vsaj delno povrnili nevarnost in drznost sodobni kinematografiji, ki s svojo mlačnostjo, politično korektnostjo in željo po vsesplošnem ugajanju vse bolj izgublja nekdanji ugled, vpliv, kreativnost ter s tem tudi gledanost.«

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina so lani uvrstili na seznam 30 najboljših žanrskih festivalov na svetu po izboru ameriške revije MovieMaker Magazine, najbolj brane neodvisne filmske revije na svetu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice