Danes praznujemo obletnico ustanovitve Murske republike, ki je bila ustanovljena 29. maja 1919 v Murski Soboti.

Pomemben za vzpodbujanje prekmurske zavesti in njene samostojnosti je bil Vilmoš Tkalec, ki je s pomočjo podeželskega prebivalstva in vojaških enot, ob 11.30 uri na balkonu hotela Dobray v Murski Soboti razglasil Mursko republiko, ki naj bi združila vse prekmurske Slovence v eni pokrajini. 

Temeljila naj bi na idejah enakopravnosti in demokracije, po vzoru tedanjega revolucionarnega vrenja v svetu pa tudi razdelitvi zemlje med vaščane. 

Enote madžarske Rdeče armade so 3. junija zasedle Mursko Soboto. Skoraj istočasno so v Mursko Soboto prodrli tudi drugi bataljoni. Vodstvo republike se je že dan prej umaknilo iz Murske Sobote na Cankovo, toda ta ofenziva je pomenila konec Murske republike. 6. junija pa so se končali vsi boji v takrat že propadli murski republiki. Vojaško in politično vodstvo Murske republike se je umaknilo čez mejo v Avstrijo, kjer so jih zajele avstrijske čete. 

Murska republika je poenotila ljudi, ki so vsaj nekaj časa živeli pod načeli enakopravnosti in pravičnosti. 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goldmann (nepreverjen)

PREKMURJE REPUBLIKA!

Janos (nepreverjen)

Če bi bili pod Mađare, bi imeli Opel fabrik, Mura bi šivala, delali bi klobase in konzerve za celo Mađarsko za lidel, v vsaki vasi ne bi bilo občine in na muri ne bi trebalo delati ograje. Ne bi bilo dvojezičnih privilegirancev. Pa po mađarsko bi se meli radi.

Ciganjscek (nepreverjen)

@ JANOS cudni casi. Za casa Marsala smo rasdi ziveli v SFRJ, pa se lendavski Madzari so cudno glejdali na na Anyaorszag, Daj pa bi radi ziveli kak na Madzarskom. Kama sou nas tij nasi vrlipolitiki pripelali? Zdomci so istina fizicnobilijv tujini z dujsov pa doma, zdaj smo pa fizicno v svoji drzavi z dujsov pa nekdi indri!

Denok (nepreverjen)

Či bi nan gratalo ostati na svojon, bi gnesden komot bili drugi luksemburg.
Prekmurci smo nej narod šteri bi šau v skrajnosti (leve ali desne), zato bi pa lejko komot meli nevtralne politike, štere ne brigajo dogodki izpred 50let, liki bi se brigali za razvoj in blaginjo svojih sonarodnjakov.

Pokopalo nas je, gda so si nas balkanci prisvojili. Mi Prekmurci spadamo med Zahodne Slovane, ka se vidi po našoj delavnosti in disciplini. Zato so nas pa tuj južnoslovanski narodi v bivši yugi tak na velko izkoriščale, ker so oni na splošno leni i nej vztrajni.

igenje (nepreverjen)

Kak obprvin: Tkalecova republika je bila RDEČA, torej rusajska. Da je vsega konec bilo te je "junak" penezge vkradno pa vüjšo v ameriko.

Sicer pa to bi zdaj naši rdečarge radi slavili. Prej to je va našon stili. Pridemo občeamo rdeča nebesa (vse de od vsej, site meli vse,...) te pa vkradnejo pa odidejo.

Sicer pa prekmurci edino ka mamo je trma do svojega güča. Vse ostalo smo tak kak vsi drugi. Če na kon graditi je na naši posebnosti, torej jeziki in jezikovni avtonomiji vse ostalo de navaden lopovluk.

PrekmurecY (nepreverjen)

@igenje
Važna je ideja o samostojnosti in enakopravnosti z drujgimi slovanskimi narodi.
Po mojon je bila šče najbokša Kleklova ideja o Slovenski krajini.
Samostojnost je za nas sigdar bijla in sigdar bau najbokša opcija.
V kerokoli državi smo bili, smo sigdar manjšina štera je izkoriščana in obravnavana drügorazredno.
Kak pri vograj, tak tuj pri slovencaj. Što toga ne vidi, san sebi laže.

Gost (nepreverjen)

Kaj motate? Drug drugemu bi pa oči iskopali od faušije.

b9 (nepreverjen)

revščina spremeni lidi ...

b9 (nepreverjen)

... zahvalimo pa se lejko slovenskin politikon in "poslovnežon", keri so v časi tranzicije masovno naše uspešne fabrike sprivatizerali in doj zavertuvali, izkoristili naše poštene delavce, z pejnezami pa vujšli na panamo

Gost (nepreverjen)

Ja seveda..... tiste poštene delavce Mure, kateri so 50 let kradli zadrge, gumbe, blago, srajce.... tiste poštene delavce iz Panonije, ki so polovici kmetov po Pomurju na črno prodajali dele za kosilnice, obračalnike, traktorje.... tiste poštene delavce Pomurskega tiska, ki so brezplačno zalagali družino in prijatelje s pisarniškim materijalom.... tiste poštene delavce Pomurke, ki v celi svoji delovni dobi niso kupili ene paštete in ostale mesne izdelke....

Kot je rekel lik v enem znanem Srbskem filmu: "Jebalo vas poštenje, da vas jebalo..."

Zgoraj omenjene tovarne so bile uspešne samo v Jugoslaviji kjer je država polnila nihove račune, pokrivala izgubo in umetno izplačevala dobičke..... samo zaradi lepše slike in boljšega občutka. Ko se je to nehalo se je takoj pokazalo kako uspešna so bila dejansko ta podjetja.... en drek so bila vredna brez državne pomoči.

Luxemburg my ass. Slovenci smo bili vedno hlapci in to imamo sedaj že krepko zakoreninjeno v svoji mentaliteti. Dobili smo svojo državo in jo ne znamo upravljati. Takoj smo si morali poiskati novega gospodarja, ker nismo mogli prenašati, da nam nebi kdo ukazoval. EU potrebuje takšne loleke. Potem ti pa še razni politiki kličejo na pomoč razne trojke in druge tuje nebodijihtreba, da bi nas še bolj razfukali..... potem pa še na forumih bereš kako ljudje poveličujejo naše bivše okupatorje in gospodarje in pri zdravi pameti zahtevajo da nas ponovno priključijo k Mađarom. Ne zaslužimo si svoje lastne države s takšnimi politiki in takšnim ljudstvom.

Če bi nam zdaj nekdo dal samostojnost in bi postali Republika Prekmurje in bi v ponedeljek dobili vse pristojnosti, se dam staviti, da bi v petek že propadli. Med samo bi se požrli. S takšnimi neizobraženimi primitivci kot sedaj prevladujejo v Prekmurju nebi preživeli niti prvega tedna.

Luxemburg je rekel.... ha ha ha

burkina faso (nepreverjen)

@Gost

Ti pa tebi podobni lidje ste rak Prekmurja/slovenije. Vsako stvar skritizerate do konca, samo zato ka ste nesrečni zaradi svojih bednih življenj.
Istina ka je večina lidi hlapcov,ampak samo zaradi toga ka ščejo ostati hlapci, zato ka je cilj njihovih malih nepomembnih življenj lastna kuča dober avto pa bedna služba do penzije - žrtve svoje omejenosti.

Mimogrede EU je namenjena gospodarskomi sodelovanji med državami in je najbokša stvar kera se je sloveniji zgodila od osamosvojitve. Nema veze s hlapčevanjem, keroga ti očitno vidiš v vsaki stvari, ker je tvoje življenje tak naravnano.

burkina faso (nepreverjen)

Naš največji problem so lidje vzgojeni v prejšnji državi. Kak "komunistov" več nede, de nan šlo na bokše.

Senca (nepreverjen)

Zdaj si pa zamislite, kako naj Cerar vodi takšno drhal, kot smo mi - Slovenci, ko praktično vsak - krade za sebe, na skrivaj, kjer le more, ali drugače izigrava sistem...in se mu j*be za našo skupno državo...
Kako naj ne bi zašli v krizo?
Kako naj se nam ne bi sesuvalo gospodarstvo ?!

Kako naj vodiš tako množico k skupnemu boljšemu, če pa vsak hoče ZASE samo denar, denar, vedno več denarja zase - ne glede na rezultate svojega dela ?

Celo tropu živali je jasno, da morajo spoštovati pravila-ker edino v tropu lahko preživijo, nam, ljudem pa to ni...
In ja, v Muri so delavke nosile plašče s krznenimi ovratniki, ker so jih dobile skoraj zastonj, v Pomurki so nosili domov konzerve in meso...v Panoniji so jemali železo in material...

Krediti za hiše, ki so si jih zgradili s svojimi žulji, so po nekaj letih zaradi inflacije izgubili vrednost, in jih sploh niso več odplačevali - vse to, kar bi vrglo SENCO na njihove napore, naši vrli starci-zamolčijo. Kažejo nam le tisto plat medalje, ki naj jih prikazuje v dobri luči...češ, kako so se mučili...

In naj delamo tako kot so oni - no, saj smo delali - in smo zašli v krizo...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice