Slika je simbolična.
Človeška zloba ne pozna meja. Uporabnica družbenega medija je delila srce parajoč zapis o konju Cross-u in kobili Nicey, ki sta izgubila življenje zaradi namerne zastrupitve.

Kot je zapisala uporabnica družbenega medija, je lani novembra na kmetiji v Radljah ob Dravi nenadoma zbolel in poginil njen konj Cross.

Rodovniški žrebec je bil star komaj tri leta in pred tem popolnoma zdrav. Naenkrat ni mogel več jesti in hoditi, zato so mu najprej pomagali domači veterinarji, nato so ga peljali še na kliniko.

»Na žalost ni preživel. V težkih mukah je zatisnil svoje iskrive črne oči,« je zapisala njegova lastnica. 

Dodaja, da so se mislili, da so bili za pogin krivi notranji zajedavci, saj ni nihče niti pomislil, da bi ga lahko kdo zastrupil.

»Določeni indici so sicer nakazovali, da bi lahko šlo za zastrupitev, ampak niti slučajno nismo verjeli, da bi bilo kaj takega mogoče,« je zapisala. 

Žalostna zgodba se je ponovila

»Žal se je pred dnevi ponovila popolnoma ista zgodba z našo Nicey,« v nadaljevanju zapiše lastnica. Popolnoma zdrava kobila je tako kot Cross naenkrat onemogla in nehala jesti. 

Takoj so se obrnili na veterinarje, skoraj en teden so se skupaj borili za njeno preživetje. A žal neuspešno. Nicey je za vedno zatisnila svoje oči. 

Pregledi niso pokazali nobenih posebnosti, razen enega indikatorja, ki je kazal na zastrupitev. 

Ostale konje komaj uspeli rešiti

Primerjali so izvide obdukcij obeh konj, povezali obe zgodbi, se posvetovali z več veterinarji doma in v tujini. Tako so spoznali, da sta njihova konja poginila zaradi namerne zastrupitve. 

Ob tem zapiše, da smo preostali dve kobil, Krono in brejo Nuti, komaj uspeli rešiti z razstrupitveno terapijo.

»Zdaj nam je jasno, da je nekdo, ki zagotovo živi nekje v bližini, s katerim se morebiti tudi srečujemo, tako podel, tako pokvarjen, tako neizmerno nečloveški, da je bil zmožen česa takšnega in se spravil na nedolžne živali,« jezno dodaja.

Kot pravi, bodo sprožili vse postopke, da najdejo človeka, »ki bo moral odgovarjati za svoja podla dejanja.«

Ob tem poziva lastnike konj v okolici Radelj ob Dravi, naj bodo pozorni na svoje živali. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stiv (nepreverjen)

Zelo obsojanja vredno !!

upokojenec70 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ne zagovarjam mučenja živali, vendar, kaj pa drugega ostane človeku, ki ga sosedove živali motijo? Ljudje kupujejo in vlačijo v spalna naselja razne živali in nič ne pomislijo ( kaj šele da bi iskali soglasje sosedov), ki potem širijo smrad, lajajo ob vseh mogočih in nemogočih urah, lezejo za ljudmi in jih ovohavajo, se iztrebljajo kjer jim pač paše... Saj ni kriva žival, krivi so ljudje, ki se ne zavedajo, da ne smejo s svojim obnašanjem in nabavo živali greniti življenja sosedom. Enako je s (pre)glasno glasbo, kričanjem, spuščanjem odpadne vode na sosedovo parcelo in tako dalje in tako naprej. Oblast ne zna, ne more in noče stvari učinkovito rešiti, pa ljudje vzamejo stvari v svoje roke, ko imajo vsega dovolj.

anton77 (nepreverjen)

Upokojenec delno maš sicer praf... Eni lastnijki sploj ne čujejo psouf, šteri cejle nočij lajajo, se potepajo... In kda javiš Drujštvi za zaščito živali, ka sousidof pes cejlo nouč laja, ker ga nipče niti poglejdne nej, ker je njegof lastnijk nouč pa den pijan, ker pes cejlo nouč preživla v boksi 1,5 x 2 metra, žejden pa lačen, te tej zaščitniki glejdajo kak morilca, pa seveda ne ukrenejo nika. Tudi ge man doma živali, različne živali in čisto vse majo svobodo gibanja in delajo ka ščejo, fčasi ešče preveč, pa NIKDAR na račun sousidof.... Amapk zastrupiti žival???? Isto, ali še ujše kak zastrupiti človeka...

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

Gost123 (nepreverjen)

Prosim še enkrat preberi kaj si napisal/a!!!
Potem tudi otroci, ki se derejo, cvilijo in jočejo ne spadajo v "spalna naselja"? Daj prosim te. Nekda je vsaka kuča mejla krave, svinje, pse....pa so vsi vredi spali. Mislin ka če bi bilau menje takših kak si ti bi marsikdo lazje spal.
Lp

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

Veterinar (nepreverjen)

V clanku je govora o konjih.... Ti si pa takoj presaltal na pse? Ali poznas koga ki ima konja v bloku?

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

ka ma tau veze s pomurjem?

balbo1w1c (nepreverjen)

vsak dan porčajo od drugje kot da se v pomurju ni zgodilo nič novega .

Starejše novice