Ko se življenje čez noč obrne na glavo.

Oče dveh otrok, 53-letni Andrej Rotar iz Turnišča je bil poln elana, energije, športnega in življenjskega duha, potem pa je čez noč postal trajni invalid, brez obeh nog in nekaj prstov na levi roki. 

Zbolel za redko boleznijo

Andrej, po poklicu gradbeni tehnik, se je rodil v Ljubljani, pred dobrima dvema desetletjema pa se je z družino preselil v ženino rojstno Turnišče. Trenutno je zaposlen v podjetju Carthago, toda že od lanskega aprila je v bolniškem staležu, zaradi redke bolezni, ki se imenuje fulminantna meningokokcemija z multiorgansko odpovedjo

„Zbolel sem 2. aprila 2018, tako rekoč čez noč. To je bil velikonočni ponedeljek. Še v soboto popoldne sem bil v službi, malo prehlajen, v ponedeljek pa sem doživel septični šok. Vzrok za to bolezen je okužba z bakterijo meningokok. Kako je do okužbe prišlo se ne ve, prenaša pa se kapljično. Prenašalcev, ki ne zbolijo pa je baje zelo veliko.”

Bakterija napada mlade in telesno aktivne ljudi, primeri v Andrejevi starosti so redkost. Andrej je prvi mesec po okužbi bil v umetni komi, pozneje pa zaradi amputacij pod vplivom zdravil in analgetikov, zato se začetnih mesecev spominja megleno.

“Ob izbruhu bolezni sem bil najprej prepeljan v bolnišnico Murska Sobota. Tam so me naslednji dan pripravili za transport v UKC Ljubljana na infekcijsko kliniko, kjer sem preživel deset tednov na intenzivnem oddelku. Prišlo je do odpovedi delovanja notranjih organov, zato sem bil priklopljen na vse mogoče podporne sisteme.”

Andrej je bil oslabel in izgubil je veliko mišične mase. V prvem tednu je imel zastoj srca in šele četrti poizkus oživljanja z defribliratorjem je bil uspešen. Ker je imel zelo nizek krvni tlak, okončine niso bile prekrvavljene.

Amptutacija obeh nog

Posledica napada bakterije in nizkega krvnega tlaka je bila, da se je na nogah in na prstih rok pojavila gangrena. Potrebna je bila amputacija obeh nog. Najprej obe nogi pod kolenom, ker pa se je gangrena razširila tudi na kolena je bila nekaj dni kasneje opravljena še nadkolenska amputacija desne noge, potem še leve noge,” o svojih najhujših travmah razlaga Andrej. 

Sledilo je dolgotrajno zdravljenje v UKC Ljubljana in Splošni bolnišnici Murska Sobota, ko je na začetku avgusta Andrej le lahko prišel domov. Bil je tudi na rehabilitaciji v URI Soča, kjer so ga pripravili na samostojno in večinoma neodvisno življenje. In po tej terapiji je bil sposoben poskrbeti zase v smislu osebne higiene, oblačenja, prehranjevanja ... Tam je tudi prvič preizkusil ročno kolo, ki ga je zasvojilo. 

Terapije pomembne in drage

Andrej si je priskrbel številne telovadne pripomočke, od uteži, elastik, žog ... Telovadil je tudi do pet ur dnevno, telovadba ga spremlja še danes. S pomočjo prijateljev si je kupil tekmovalno ročno kolo. V URI Soča so mu izdelai začasne proteze, s katerimi je pod nadzorom fizioterapevtov ponovno “shodil”. 

 „Hoja z dvema nadkolenskima protezama je peklensko naporna. Po terpijah v URI Soča sem s pomočjo hojice že lahko samostojno brez predaha prehodil nekaj sto metrov.”

Terapije se bodo nadaljevale, naslednja naj bi bila že poleti, ko bo verjetno dobil stalne proteze, ki stanejo skoraj sto tisoč evorv. Ker pa hoja ni Andrejev edini cilj, je začel z delovno rehabilitacijo s ciljem, da si najde ustrezno službo. “Želim ostati aktiven član družbe, tako poslovno kot socialno,“ pravi Andrej. 

„Ko sem se zavedel posledic bolezni, sem se najprej vprašal, kako naprej. Vedno sem bil aktiven človek in to, da bi življenje ostalih spremljal preko interneta in televizije, zame ni bila ena od možnosti.” 

Nujno potrebno dvigalo

Andrej za rehabilitacijo in dodatne terapije, ki niso vključene v zdravstveno zavarovanje potrebuja finančna pomoč, saj njegovo nadomestilo za bolniški stalež znaša le 725 evrov. Zanj je bilo organiziranih že kar nekaj dobrodelnih akcij, s pomočjo prijateljev je tako zbral nekaj denarja za nujen nakup prilagodljivega avtomobila, tudi kolo je uredil s pomočjo prijateljev, ki so mu naredili tudi dvigalo s katerim bi se lahko premikal po hiši. 

A tu se pojavi težava, dvigala nimajo kam pritrditi. Potrebni bi bili dve stopnišči s podesti, za kar pa je potrebno okoli 5000 evrov. Ko bo imel urejeno stopnišče vse do vrha hiše, bo Andrej mobilen tudi pod domačo streho. 

Kljub vsemu Andrej ostaja pozitiven in hvaležen svoji družini, prijateljem, sorodnikom in vsem, ki so ga podpirali v najtežjih trenutkih. 

Pomagajmo!

Vsi, ki želite pomagati Andreju Rotarju iz Turnišča, lahko pomagate na več načinov, in sicer, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Andreja, sklicna številka 7221. Pomagate lahko tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Majjjjjjda (nepreverjen)

Ljudje dobrih src, vsak po svojih močeh, pomagajmo!

Starejše novice