Pomurski župani so na seji sveta ustanoviteljic Ceropa obravnavali revizijsko poročilo računskega sodišča, ki je razkrilo številne nepravilnosti v zvezi s poslovanjem javnega podjetja.

Po odmevnem poročilu računskega sodišča, ki je Ceropu in pomurskim občinam ustanoviteljicam podelilo negativno mnenje, se je sestal svet ustanoviteljic Ceropa, v katerem sedijo župani občin.

Kot je razvidno iz zapisnika, so župani obravnavali revizijsko poročilo in se dogovorili o naslednjih korakih, ki jih tudi veleva računsko sodišče, za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. 

Leljaka preglasovali

Radenski župan Roman Leljak, ki je bil najglasnejši kritik direktorja Ceropa Franca Cipota, je na seji predlagal, da se na dnevni red uvrsti tudi razrešitev Cipota, a župani predloga niso podprli. V svetu ustanoviteljic imajo sicer občine določen odstotek glasov, glede na delež v javnem podjetju. Največ glasov, 27,31 odstotkov, ima Mestna občina Murska Sobota.

Kot nam je povedal Leljak, so uvrstitev točke o razrešitvi direktorja Ceropa zavrnili z 68 odstotki glasov, za sta glasovala le on in župan Apač Andrej Steyer, nekateri pa so se še vzdržali. Cipotu se sicer v naslednjem letu tako ali tako izteka mandat in bo Cerop predvidoma spomladi objavil razpis za novega direktorja. Imenovanje in potencialna razrešitev direktorja pa je v domeni sveta ustanoviteljic.

11-člansko strokovno skupino bo koordiniral Horvat

Na seji sveta ustanoviteljic pa so sprejeli štiri sklepe, ki se nanašajo predvsem na imenovanje strokovne skupine, ki bo zadolžena za pripravo odzivnega poročila in izvedbo popravljalnih ukrepov. Kot nam je dejal tišinski župan Franc Horvat, sicer predsednik sveta ustanoviteljic, gre za predloge sklepov, ki so bili večinoma posredovani s strani soboške občine in bili sprejeti z dopolnitvami ostalih.

Nekaj preigravanj je bilo glede sestave strokovne skupine, a naposled so se strinjali, da bo slednja imela 11 članov. Mestna občina Murska Sobota, Ljutomer, Lendava, Gornja Radgona, Beltinci, Puconci in Radenci bodo tako imele vsake svojega predstavnika, ostale občine pa so bile razdeljene v štiri skupine po pet občin, ki bodo imele enotnega predstavnika. 

Za koordinatorja strokovne skupine so po kompromisu, saj so to želeli biti tako v radenski kot soboški občini, določili ravno predsednika sveta ustanoviteljic, tišinskega župana Franca Horvata. Do 2. decembra mu morajo občine posredovati imena predstavnikov v strokovni skupini. Slednja bo imela 60 dni časa, da pripravi predlog odzivnega poročila in ga posreduje v potrditev.

Ima pa še eno nalogo občina Tišina, in sicer bo prek javnega naročila poiskala strokovnega sodelavca, ki bo pomagal pri izvedbi popravljalnih ukrepov. Stroške za plačilo zunanjega sodelavca si bodo občine razdelile med sabo glede na ustanovitveni delež.

Prodaja stanovanj ali celotne Mensane?

Spomnimo, računsko sodišče je Ceropu in občinam naložilo med drugim analizo možnosti odprodaje premoženja, ki ni namenjeno izvajanju temeljne dejavnosti podjetja, torej Mensane. Po ugotovitvah računskega sodišča je ravno ekonomsko neupravičena investicija v Mensano problematična, saj bi moral Cerop ta sredstva nameniti nižanju svojih cen.

Direktor Cipot sicer navaja, da bodo v ta namen prodali še proste poslovne prostore v Mensani, a neuradno se zdaj občine ustanoviteljice vendarle nagibajo k temu, da bi prišlo do prodaje celotnega objekta.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuntakinte (nepreverjen)

... Cerop je zavožena zgodba ... pripelati kriznoga menedžera ... šteri nede povezani z koruptivnimi župani ... tou hobotnico nad Cerop-on trbej obglaviti ... pa de v roki adnoga leta vse tak kak more biti ...

per (nepreverjen)

Ka pa dela policija pa kriminalisti, ka je to nej gospodarski kriminal, pa ka ste vsi župani tak skorumperani, ka van je vseeno za davkoplačevalski denar tak se brigate za svoje občane, kak te to obrazložili na prihodnjih predvolilnih soočenjih, kak vaš uspeh pa do vsi drugi krivi lopovi.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Ko pravnomočno obsojeni lopov (Leljak) želi delati red na Ceropu, potem ti je lahko jasno, v kakšnem stanju je ta Cerop. Še bolj žalostno pa je to, da očitno večina županov to podpira.

..... (nepreverjen)

Pravi se oglaša Leljak, či bi Slovenija bijla normalna pravna država un župan ne bi biu nikdar v življenji.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp ....
Izvolili ga premočno občani RADENCEV. Na naslednjih volitvah (če bo kandidiral) bo zmagal še prepričljiveje. Roman je župan, ki dela za OBČANE.

Lep večer

In reply to by ..... (nepreverjen)

Klaus schwabb4 (nepreverjen)

Denar kaj so pokradnuli občanom za preplačanje položnic pa naj vrnejo in tisti šteri je to izmislo da oguli nas prekmurce naj odgovarja pred sodiščem!!!

. (nepreverjen)

se strinjan ,ka bi trbelo občanon stroške vrnete . Ali vsi znamo ,ka de se zgodijlo. Mensana se oda in de vse tiho gratalo....

In reply to by Klaus schwabb4 (nepreverjen)

As05 (nepreverjen)

Cerop je odlicno podjetje..pa ce hocemo priznati ali ne..

per (nepreverjen)

Saj delavci so vredi samo vodstvo ga biksa

In reply to by As05 (nepreverjen)

komunajzar (nepreverjen)

Pa ka se idete ? Pa vi znate kakšne veze pa rodbino ma Cipot ?

1919 (nepreverjen)

Lp komunajzar

Vemo...vemo. DROTA, UDBAŠA......RDEČA BURŽUAZIJA.
Vendar čas beži tudi za take ptiče tik...tak.
Pa še s konjsko glavo se lahko kdo od njih zjutraj zbudi...

Lep večer

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

Komunajzar (nepreverjen)

Ka ma Cipot konjsko glavo ?

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp komunajzar

CIPI s konjsko glavo nima nič, se pa lahko z njo zbudi. Vklopi HRT1, in si poglej dokumentarec "Diego Maradona".

KAPIŠ komunajzar☆☆☆☆

Lep večer
P.s. javi se po dokumentarcu

In reply to by Komunajzar (nepreverjen)

SRAMOTA ZA ŽUPANE (nepreverjen)

To da župani tako ščitijo nezakonita dejanja je samo dokaz da je to skupaj povezana mafija in zamenjati bi jih bilo potrebno vse tudi župane - SRAMOTA.

Karl Marx (nepreverjen)

župana je treba jebat

In reply to by SRAMOTA ZA ŽUPANE (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Posebaj glavnega nekdanjega kriminalista, če je tak delo v policiji nej čudo ka mamo telko korupcije.

In reply to by SRAMOTA ZA ŽUPANE (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Smetlarska mafija. Vse občine, ki to smetlarsko mafijo podpirajo naj si Mensano odkupijo, ostale pa od iztržka spustijo ceno za svoje občane. Nenazadnje smo lastniki Ceropa vsi občani Pomurja. Če župan moje občine podpre smetlarsko mafijo sledi konjska glava v postelji.

Mentitanik (nepreverjen)

Doj podrejti vse skup. Ka de formo mel te okllis. Kaksi nacrt 😒

opppkk (nepreverjen)

Koliko nad 40 tisoč Eur je ocenjena vrednost za izbiro zunanjega strokovnjaka? Ki ne odgovarja za uspešnost rešitve problema.

Za Cijpoto (nepreverjen)

Zakaj imajo občine s Slovenskih goric glede na Pomurske 10% "popust" pri odvozu smeti ?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

jaz pa bi dal nagrado
tistemu
ki je
izumil delo
KAJTI
ko gredo možje na delo
in trdo garajo
se babe doma gonijo
z brezposelnimi

Mura je večna (nepreverjen)

jaz pa bi dal nagrado
tistemu
ki je
izumil nogomet
KAJTI
ko gredo možje na tekmo
in trdo garajo
se babe doma gonijo
z brezposelnimi

. (nepreverjen)

Najboljše da ga ce-rop dajo avstrijcem.

gostja (nepreverjen)

ce-rop ni zeleni rudnik ampak zlati rudnik !!

In reply to by . (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice