Pričelo se je nabiranje čemaža, ki je užitna divja rastlina, a jo hitro lahko zamenjamo s podobnimi rastlinami, med katerimi sta tudi jesenski podlesek in čmerika, ki sta strupena.

Zdravniki te dni spet opozarjajo nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami kot sta jesenski podlesek in čmerika. Vsi ti imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste. Tako so v letošnjem letu v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana že zdravili bolnico, ki se je zastrupila z jesenskim podleskom.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah, od 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi že lahko pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Zaradi zavrtosti kostnega mozga se zmanjša število belih krvnih celic in trombocitov, zato se poveča nevarnost okužbe in krvavitve, bolnikom po 2 do 3 tednih začnejo izpadati še lasje.

Čemaž je trajnica z zdravilnimi učinki, ki jo uvrščamo v rod lukov in ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Uporablja se za spodbujanje delovanja žlez, krvnega obtoka, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, ima učinek razkuževanja in je dobro sredstvo proti glistam v črevesju, čisti kožo in odpravlja izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran ter blagodejno vpliva na celo telo. Prav tako je dober antiastmatik, znižuje holesterol, je diuretik in antipiretik.

Simon Rubin

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice