Homoseksualnost je ena izmed tematik, ki od nekdaj dviguje veliko prahu, predvsem v ruralnem okolju, kjer še zmeraj vladajo konservativnejše vrednote.

»Že od nekdaj sem raje pogledal za fanti«

Za Sobotainfo je spregovoril gej iz Pomurja, ki se ni želel medijsko izpostavljati in svojih homoseksualnih nagnjenj zaradi tukajšnje mentalitete ne upa izživeti. Meni, da se v današnjem času nestrpnost odraža skorajda na vsakem koraku in se lahko začne že v zgodnjih letih otroštva.

»Bodisi si nenavadno oblečen bodisi imaš nekaj kilogramov preveč, ljudje bodo zmeraj našli razlog, da te »zafrkavajo« in ti otežujejo življenje.«

Da ga privlačijo moški, je odkril že v času osnovne šole, ko je na televizijskih ekranih kot tudi v prostem času raje pogledal za fanti kot dekleti, vendar je trajalo vse do konca srednje šole, da se je z dejstvom sprijaznil. 

»Gej sem, komu povedati? Kako bodo reagirali najbližji in prijatelji?«

Ko se je opogumil in svojo homoseksualnost razkril najboljšim prijateljem, so bili odzivi presenetljivo pozitivni.

»Punce so večinoma rekle, da so si zmeraj želele imeti »frenda«, ki je gej, kolegi so bili sprva nekoliko skeptični in šokirani, vendar so se že kmalu začeli do mene spet normalno obnašati, kar mi je vlilo dodatno samozavest

V Pomurju je ta tema tabu

Ko se je zaupal prijateljem, je dolgo časa razmišljal, ali naj se razkrije tudi svojim staršem in sorodnikom, pri čemer pa odločitev ni bila enostavna.

»Zavedal sem se, da bodo reagirali popolnoma drugače kot moji prijatelji, saj so bili vzgojeni v konservativnem okolju, mnogo jih obiskuje cerkev ipd. Ko so se včasih načele tovrstne delikatne teme, so kar začeli »streljati« negativne opazke, homoseksualnost celo enačili z duševno boleznijo. Zato sem se odločil, da bom še malo počakal.«

V času študija v večjem mestu se mu je odprl nov svet, spoznal je podobno misleče, se začel družiti z drugimi istospolno usmerjenimi, imel tudi prvo romantično izkušnjo, ki pa se je končala, ko se je moral zaradi službenih obveznosti vrniti nazaj v Pomurje.

»Takrat se mi je porušil svet, saj si nisem mogel predstavljati, kako bom lahko sploh še kdaj tako odprto izkazoval čustva. Vedel sem, da domači mojega takratnega partnerja ne bi sprejeli, zato sem bil prisiljen zvezo končati. Če si gej in živiš v Pomurju, te predsodki spremljajo na vsakem koraku, postaneš »outsajder«. Še posebej, če svoja nagnjenja javno razkriješ.«

Upa, da bodo ljudje homoseksualnost sprejeli kot nekaj normalnega

Čeprav so po njegovem mnenju nekateri ljudje v Pomurju (predvsem starejša generacija) trenutno glede homoseksualnosti še precej zadržani in jo smatrajo kot nekaj nenormalnega, pa naš sogovornik upa, da se bodo tudi na tem področju mnenja sčasoma spremenila.

»Ne pričakujem, da se bodo obnašali povsem drugače in nas sprejeli z odprtimi rokami. Veliko bi mi pomenilo že, če bi videl, da me takšnega sprejemajo najbližji, za ostale mi je bolj ali manj vseeno. Najtežje je, ko te doma sprašujejo, kdaj boš končno predstavil bodočo snaho, ti pa bi se najraje ugreznil v tla.«

V prihodnosti načrtuje selitev v drugo državo ali vsaj v večje mesto, kjer bo lahko brezskrbno izražal svojo individualnost, ne da bi ga pri tem kdorkoli obsojal. 

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
...fsd (nepreverjen)

samo odijo okole, kak delegate :DDD

Gladiator.

''Takrat se mi je porušil svet, saj si nisem mogel predstavljati, kako bom lahko sploh še kdaj tako odprto izkazoval čustva.''

Tej stavek je ključen. To je ključen problem homoseksualcov. Uni bi se radi lizarili na sredi mesta ka bi vsi vidli.

Zakoj bi izkazoval čustva? Na kakšen način je to mišljeno? Imamo mi hetero tudi kakšne parade? Ge ne razmin zakoj oz. komu bi IZKAZOVAL čustva? Ka to pomeni? Moren vsakomi posebej na ulici razložiti: ''HEJ, GE SAN HETERO!!!''.

Što bi vas razmo homoseksualce. In te se čudite ka ste nej sprejeti med ljudmi...

ogla (nepreverjen)

@gladiator Kaj pa potem delamo, če ne izkazujemo čustev? Si npr. v parku, sediš na klopci in se objemaš, mogoče se med sprehodom držiš za roke,ali pa že npr. se družiš z neko osebo in si vedno viden z njo. Geje pri takih dejanjih konzervativni ljudje postrani gledajo in jih obrekujejo.Tako da ne razumem kaj si hotel s tem doseči, da praviš da bi se vsi pred tabo lizali in seksali.

M (nepreverjen)

@Gladiator, verjetno misli, da bi se radi javno držali za roke, objemali, poljubljali, stisnjeni eden ob drugem sedeli v parku, brez strahu povedali kaj so, itd. Ker je še ogormno ljudi nestrpnih do takšne drugačnosti, si tega ne morejo privoščiti. Tako so s svojo identifikacijo spolne usmerjenosti in čustvi omejeni v svobodi izražanja, kar jim povzroča nemalo nevšečnosti. Žal jim pa v dosti primerih samozavest zbijejo že lastni starši, prijatelji ki se s te drugačnosti norčarijo. So primeri, ko so drugače spolno usmerjeni, pa se poročijo z žensko in imajo otroke, ker si ne upajo povedati kaj so. Ali so samski celo življenje, si želijo nekoga ljubiti ampak ne upajo, ker se bojijo reakcije okolice ali svojih staršev.
Sem mnenja, da se človek spolno usmerjen rodi in tega ne more spremeniti, ljubezen je pa za vse nas enaka. Torej bodimo strpni in razumevajoči do drugačnosti, saj nikoli ne vemo, kaj nas v življenju čaka. Lahko pa bo mi (vam) nekega dne sin povedal: "Očka, ges man rad pojbe!" A ga bom imel zato kaj manj rad?!
Povejte kaj ste(!), kdo smo mi, da bi vas obsojali?!

lala3213 (nepreverjen)

dokler mi nešče ne škode, naj dela ka šče, naj ma nagnjenja kakšča šče. sprejemala mo ga kak vse ostale. se mi pa zdi, ka ma vedno menje lidi predsodke glede toga. prekmurje je sicer še med bole zaostalimi, ampak čez nekaj let, desetletij, predsodkov več nebe smelo bite telko. če mo tak nesprejemljive do drugačnosti, lejko začamo sovražite cigane, priseljence iz bivše juge, metalce, rokere, itd... na konce mo se lejko družile samo še sami s seuf, ker se vsi razlikujemo. še vedno čakan na tiste čas, kda več takši članki nedo potrebne in de to gratalo normalno. drugače pa, glede cerkve je bilo tudi nekaj omenjeno. poznan razgledance,kere odijo v cerkev, pa sprejemajo istospolno usmerjene. taka nej vse v isti koš metate. no, zdaj pa, ker san tej komentar oddala na prekmurskoj strane, predvidevan, ka do minuse kar kapale. na kakšoj drugoj strane bi bila slika drugačna. ;)

hhhulalopa (nepreverjen)

Ti nisi gej ti si obična pederčina :D DOBER VIC NA TO TEMO
https://www.youtube.com/watch?v=B_HJU2w7Ea4

M2 (nepreverjen)

Vsakoga je treba sprejeti takšoga kak je. Vsaki človek ma svoja nagnjenja, svoje potrebe in tudi želje. Glavno je spoštovanje do sočloveka in njegovo sprejemanje. Ampak ja gnes den majo ljudje različne predsodke in stališča o marsičemi, ka je nej tak kak bi oni ščeli. Ampak dobro če bi vsaj meli nekšo mnenje pa ga javno izrazili...nej eni bi se bujli za to ka najbrž nebi bilo drugačnih od njih..ka bi po njihovo tak najbokše bilo ka bi bili vsi isti.
Ge neman nič proti homoseksualnosti, pa proti različnin od mene. Čeprav pa priznan ka tudi včasi tak poglednen ka ma štoj oblečeno ali pa če ideta dva moška ka se za roke držita....ne vidin toga vsaki den in je nekaj novoga. Vsaki ma svoj okus, svojo življenje in z njin dela kak šče. Pa to trbej sprejeti!

Brain (nepreverjen)

Babo vsaki ščej v rit, pri dedaj van je pa tau zamazano. Čudni ste :D

Müjra (nepreverjen)

Sobota in na splošno cejlo Pomurje je ena velka ves. Za vasi pa je značilno ka so lidge ozkogledni in konzervativni. V Sobote te sakše gleda kak si oblečeni, kelko kg maš pa 100 ostalih stvari. Kda prideš v mesto nema nišče časa ka bi se z drugin ubado pa se sakši briga za svoje probleme.

gajzi

Müjra ---- Povej što v vekšon mesti v Sloveniji nosi buzarante po rokaj in jih sprejemajo z odprejtimi rokami ?Nikjer kak nej v Prekmurji tak nidri .Eni tou podpejrate drüjgi nej .Vsaki ma svoje predsodke in mnenje se ti ne zdij ?

Sramna_dlaka

lol Gajzek, pa če neje tvoja liberalna dušica roze barve te pa tuj ne ven! Jebesh enakovrednost istospolnih, enakovrednost predsodkov( opa, "mnenje") je in, pa makar če izvirajo iz nerazgledanosti, nerazumevanja al pa čistega sovraštva! ti si rejsan dujšica!

Gost (nepreverjen)

Če bi radiva javno izražala čustva je najboukše ka naprimer gratata fuzbalera. Oni se redno tepkajo po riti, objemajo pa na kup doj mečejo. Več golov data več de izražanja čustev.

gajzi

Te znaš kak se čustva zbujajo ? Nejsan ti prouti vsak ma v nečem veselje ......

In reply to by Gost (nepreverjen)

nevednik (nepreverjen)

Zakoj jim ljudje ne dovolijo, da bi se homiči zalizali ali pa se v rit špikati na javnom mesti?

bvsss (nepreverjen)

tema je stara ali vse kar lahko povem je žalostno, mladi tudi 11 letniki bolj zaupajo neznancem v klepetalnicah kot lastnim staršem, res boli ko veš skozi kaj vse grejo pravzaprav še otroci, v današnjem svetu laži, obsojanja,... ti vzamejo še ljubezen.
Me res zanima kakšno življenje bi imeli sedaj tisti ki se norčujejo če bi šli skozi moje odraščanje. Depresije je polno ampak si res želite da jo odkrije že vaš otrok v mladosti? ko beseda biti živ izgubi smisel, te dobesedno duši ker ne najdeš več rešitve... tega ne bo nihče pokazal ker to želi vsak skriti.

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz sem se nej šo ulične parade, pa z deklinami san se nej kušuvo na cesti. Ka pa ti delaš s temi svojimi prijatelji med štirimi stenami pa je tvoja stvar. V časi moje mladosti je cela Sobota znala za dva geja. Eni so si k njima odili popravlat finančno stanje. Meni kaj takšnoga nikdar nej prišlo na misel. Že ob misli, ka me kušuvle kakšen kosmati moški mi postane slabo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice