Subvencije oziroma nepovratna sredstva, pridejo v poštev za občane in občanke, namenjena so za projekte, ki majo posledico učinkovitejšo izrabo energije in uporabo obnovljivih virov energije.

Na današnji tiskovni konferenci je bila predstavljena Eko točka in aktualen razpis Eko sklada, ki bo tudi s pomočjo svetovanja na Eko točki, ki ima svoje prostore v stavbi soboške knjižnice, omogočal občanom Pomurja sofinanciranje do petindvajset odstotkov vrednosti investicije, občanom Mestne občine Murska Sobota pa tudi do petdeset odstotkov subvencije pri obnovi domov, investicije v učinkovito uporabo in obnovljive vire energije.

Eko točka v središču mesta

V regijskem središču v Murski Soboti bo pričela delovati Eko točka. S podobnimi aktivnostmi se že od leta 2005 ukvarja LEA Pomurje, ki pa je nekoliko oddaljena od samega centra. »Zato je bila to smiselna poteza, saj se s tem korakom približamo uporabnikom, in tako bo svetovanje občanom še uspešneje,« je povedal Bojan Vogrinčič, vodja Eko točke v Murski Soboti.

Usmerjenost v gospodinjstva pomembna

Primarna naloga Eko točke je informiranje in svetovanje o sistemih za učinkovito rabo energije, energetsko učinkovitih materialih, obnovljivih virih energije v gospodinjstvih in aktualnih informacijah o pridobitvi sredstev iz razpisa Eko sklada. Kot je še povedal Vogrinčič, je usmerjenost v gospodinjstva pomembna, ker analiza, ki so jo naredili kaže, da od skupnih 174 milijonov evrov, ki jih v Pomurju namenimo za energente, gospodinjski delež predstavlja kar 75 odstotkov, se pravi 130 milijonov evrov.

Sredstva iz Podnebnega sklada namenjena devetim občinam

Aktualen razpis Eko sklada je izšel prejšnji petek in v Eko skladu vabijo širšo okolico, mestno občino in celo Prekmurje, da se odzove s vprašanji in oddajami vlog za subvencije, v primeru da pripravljajo posege in prenove v svojem bivalnem objektu, je pozval Milenko Ziherl, direktor Eko sklada. »Letos ponujamo novost, sredstva iz tako imenovanega Podnebnega sklada, ta sredstva so namenjena devetim občinam, ki so po sklepu Vlade Republike Slovenije v sklopu ukrepov za varstvo zraka, s katerim so te občine opravičene do dodatnih spodbud za črpanje sredstev in do subvencij do 50 odstotkov investicije,« je poudaril Ziherl.

Štihec poziva k koriščenju sredstev

Anton Štihec, župan občine Murska Sobota pozdravlja odločitev LEA Pomurje, za postavitev EKO točke v mestni občini, saj bo tako pripomogla vsem, ki bodo želeli povečati energetsko učinkovitost, izboljšati izrabo in zmanjšati porabo energije. Štihec poziva vse, da premislijo in v večji meri koristijo ponujena sredstva, ki ne bodo na voljo le letošnje leto, ampak tudi naslednje.

Na voljo okrog petindvajset milijonov evrov

Na voljo je enaindvajset milijonov evrov iz rednih razpisov, in štirje milijoni evrov iz Podnebnega sklada, predvideva pa se, da se bo tekom leta ta številka še povečala. Iz Eko sklada bodo posebej namenili še dva milijona evrov za lokalni javni potniški promet, ki bo zajemal nakup ekoloških vozil za javni promet.

Delovanje Slovenskega okoljskega javnega sklada

Sklad je institucija, ki z ugodnimi finančnimi instrumenti spodbuja naložbe, ki imajo okoljski karakter. Ti finančni pripomočki so subvencije oziroma nepovratna sredstva, ki pridejo v poštev za občane in občanke, namenjena so za projekte, ki majo posledico učinkovitejšo izrabo energije in uporabo obnovljivih virov energije. Do sredstev so upravičene tako pravne osebe kot fizične osebe, za obnovo in prenovo, v kateri se zazna pozitiven okoljski učinek. Za občane se je poenostavil postopek istočasnega pridobivanja kredita in subvencije, s katerim se ob pridobitvi subvencije zmanjša višina kredita ali obdobje vračanja kredita ali višina obroka kredita.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gajzi

Bole revni ne do nikoli prišli do subvencije samo tisti pri kopanjaj 100 %

Vipko
tinka78

Tisti revni ne bodo prišli do subvencije, ker imajo komaj za preživetje, kaj šele, da bi obnavljali hišo. Vsaj polovico denarja moraš še zmeraj imeti svojega, četudi dobiš subvencijo.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. eden najboljših (lahko bodisi bo) efektivnih projektov zadnjega časa, direktna akcija z minimalnim blefom ali celo nultim, zanima pa me samo empirično, kelko like mamo kaj prebivalstva trenutno, ka glih obnavljajo ali gradijo ali se zraven spravlajo ali podobno - tak bi po izračunih daujbile še realno sliko kapitalne moči nas prebivalstva - mij v Pomurju se razdelimo na tretjine, gelte? 1/3 težko srmaštvo, 1/3 zmerno srmaštvo (srednji razred, prihranki), 1/3 hohštaplung .. gelte bar?

lorenzo (nepreverjen)

To edini tisti ka imajo pod palcem pridejo na račun. Večina je tistih z minimalcem tak ka nemrejo nikaj kujpiti.Oni že znajo kak trbej za sebe poskrbeti

Darko888 (nepreverjen)

Iz izkušenj povem da se ta dnar razdeli "med domače" že preden sploh pride do navadnega folka. Oz. "domači" pošljejo fiktivne projekte katere potem sevda odobrijo. Tako je že leta in leta. posebej v "razvojnih agencijah". Tam so celo "na črno" od bogih kmetov zahtevali po 500 eur da jim baje pomagajo urediti dokumentacijo za razsise čeprav je to njihovo delo in so za to plačani. Prijatelj mi dela v razvojni agenciji in pravi da se šele 5% denarja razdeli med tiste ki res potrebujejo ta dnar. Ostalih 95% zvlečejo ven šefi, direktorji in njihovi "pomagači".

Mira

Razvojne agencije so same sebi namen. Da ima nekaj ljudi dobro plačane službe. Prav imajo tudi zgornji komentatorji - sama sodim med te, ki imajo premalo denarja, da bi obnavljali hišo, zato za subvencijo ne morem niti zaprositi. Zato se požvižgam na takšno pomoč občine ali države - v tej državi je tako, da si prepuščen sam sebi.

Starejše novice