Na stari način postavili majsko drevo in prvim postaviteljem ter domačemu duhovniku odkrili in blagoslovili spominski obeležji.

Letos mineva 100 let, ko so v Gančanih pri kapeli Srca Jezusovega prvič postavili majsko drevo oziroma majoš kot zahvalo v zahvalo Mariji za srečno vrnitev iz prve svetovne vojne. 

Pobudniki postavitve so bili domoljubi Martin Sabotin, Matija Kociper, Martin Matko, Ivan Sraka in Ivan Kuzma.

Pred prvim majem so ob vaški kapeli Srca Jezusovega postavili brezovo majsko drevo in ga okrasili s cvetovi. To so bili prvi zametki postavitve majskega drevesa v Gančanih, tradicija se tako neguje in ohranja ter prenaša iz roda v rod že 100 let.

Vpis v register nesnovne kulturne dediščine

V zadnjih letih tradicijo ohranjajo mladi, ki so tisto leto postali polnoletni. 

»Gančki majoš« je bil leta 2016 pri ministrstvu za kulturo vpisan v register nesnovne kulturne dediščine.

Postavljanje majoša je medgeneracijsko sodelovanje, ko stopijo skupaj Krajevna skupnost Gančani in vsa društva v vasi Gančani. Osrednje praznovanje ob 100-letnici prve postavitve majoša je včeraj pri gasilskem domu in kapeli Srca Jezusovega, kjer se je zbralo množica ljudi. Domačini iz Gančan so na deblo pribili vrh drevesa breze, ki so ga mladi okrasili z belimi in modrimi cvetovi. Majoš so nato ročno odnesli h vaški kapeli in ga postavili tako, kot so to pred sto leti naredili prvič. 

Celoletne priprave

Na dogodek so se v Gančanih pripravljali celo leto, pripravljalni odbor je vodil Alojz Vinčec, pomagal pa mu je ožji odbor, in sicer Krajevna skupnost, letniki in letnica leta 2001, Turistično društvo Sodar Gančani, občina Beltinci in Zavod za kulturo in turizem Beltinci. Ob tej priložnosti so v dvorani gasilskega doma odprli razstavo z naslovom »Gančki majoš od priprave do postavitve«. 

Odkritje spominskih obeležij

Po postavitvi majoša so ob kapeli odkrili še spominski obeležji, in sicer prvim postaviteljem majoša in duhovniku Marku Žižku, ki je bil zagovornik slovenske besede in narodnih pravic Slovencev. 
Spominski obeležji sta odkrila župan občine Beltinci Marko Virag in predsednik Krajevne skupnosti Gančani Igor Bakan. Župnik župnije Beltinci Alojz Benkovič pa je opravil blagoslov obeležij. 

Jože Žerdin 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Čestitke za trüd. Ne ven pa, če se od vsega začetka postavlajo majoši z drevami listavcov ali zato ka zdaj več na markoskon nega smrek.

car (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vau marijo sveto kako so to lepo postavili..Ali naj bolj so srečne žene teh postavljateljev..Baje so sami pijančeki.

radoveden (nepreverjen)

Spoštovani - vodka!
Pred 100 leti so postavili brezo okrašeno s cvetjem selence (španski bezek) in še nekajkrat. Včeraj so se spominjali dogodka izpred 100 let zato tako. Potem so začeli s smrekami. Tako, da bo v torek smreka okrašena z rožami in pantlikami iz krep, papirja.

Hotiza (nepreverjen)

radoveden !! Gor na smreki pa mali lagvijči

In reply to by radoveden (nepreverjen)

Cheriff (nepreverjen)

Kda pa je možen ogled razstave?

pameten (nepreverjen)

Pokliči Šrajfa iz Beltinec - on vse ve.

In reply to by Cheriff (nepreverjen)

majoš (nepreverjen)

V torek celi dan, se jo splača poglednoti.

In reply to by Cheriff (nepreverjen)

Starejše novice