Nemški proizvajalec avtodomov Carthago, ki v Odrancih zaposluje več kot 800 delavcev, kljub zelo zahtevnim razmeram na trgu zanika govorice o napovedanem odpuščanju. V kratkem pa bi podjetje lahko obiskala inšpekcija.

Podjetje Carthago s sedežem v Aulendorfu v svoji slovenski izpostavi v Odrancih zaposluje preko 800 delavcev. V Odrancih deluje že od leta 2008 in predstavlja nosilni steber skupine, od leta 2008 pa so proizvedli že več kot 35.000 avtodomov.

Podjetje je paradni konj odranske občine, saj zagotavlja kruh velikemu številu tamkajšnjih občanov.

Zato so govorice o valu odpuščanj šokirale marsikoga ...

Odpovedi že med pandemijo, zaposleni zaskrbljeni tudi sedaj

Informacije o odpuščanju iz podjetja Carthago Odranci so se pojavile že v letu 2020, saj na krizo, ki jo je prinesla pandemija koronavirusa, niso bili imuni niti tam.

Po neuradnih informacijah naj bi v obdobju pandemije koronavirusa delo izgubilo najmanj 100 oseb, predvsem zaradi drastičnega zmanjšanja naročil in pomanjkanja materiala.

Pri podjetju Carthago so se takrat zavili v molk, na poizvedovanja Sobotainfo niso želeli dati odgovorov.

Pred dnevi se je na uredništvo Sobotainfo obrnil zaposleni v podjetju Carthago, ki trdi, da je večje število delavcev zaposlenih v obratu v Odrancih že nekaj časa na čakanju, obetale pa naj bi se celo odpovedi okoli 300 zaposlenim.

Za dodatne informacije smo se obrnili na podjetje Carthago in na Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije. To smo izvedeli.

Carthago govorice zavrača, napovedujejo celo dodatne zaposlitve

Pri podjetju Carthago so se na poizvedovanje Sobotainfo tokrat vendarle odzvali. »Brez dvoma živimo in delamo v času, polnem izzivov. Industrija na področju karavaninga se še naprej sooča z zelo zahtevnimi razmerami na trgu,« je za Sobotainfo dejala Sandra Županec, direktorica podjetja.

Informacije o načrtovanih odpuščanjih je zanikala: 

»V našem podjetju noben od zaposlenih ni napoten na čakanje na delo in tega tudi ne nameravamo storiti. Prav tako ne drži informacija, da bi zaposleni prejeli oziroma da bodo prejeli odpovedi delovnega razmerja.«

Bi lahko ukrepala inšpekcija?

Tudi Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije je za Sobotainfo potrdil, da do odpuščanj naj ne bi prišlo, hkrati pa opozoril na drugo težavo.

»Veliko delavcev ima že dosti minus ur, to je zdaj že tako daleč, da je zrelo že za inšpekcijo. Razmišljamo o tem, da bi v kratkem obvestili inšpekcijo, ker naj bi imeli delavci že po 300 ali 400 ur v minusu, to pa traja že leto dni,« so za Sobotainfo dejali v sindikatu.

Napovedali celo dodatne zaposlitve

V podjetju Carthago so sicer izpostavili še, da se veselijo načrtovanega odprtja novega obrata v Ormožu, kot je bilo načrtovano.

»Gre za trenutno največjo investicijo v severovzhodnem delu Slovenije. Vsled tega trenutno iščemo in zaposlujemo dodatne kvalificirane sodelavce na različnih področjih,« je še dodala Županec.

Proizvodnja v Ormožu, kjer so na območju severne poslovne cone lani kupili dobrih 100.000 kvadratnih metrov zemljišč, naj bi predvidoma stekla do spomladi letošnjega leta, zaposlili pa naj bi okoli 160 novih sodelavcev.

Naložba je ocenjena na okoli 45 milijonov evrov, načrtujejo pa predelavo kombi vozil v počitniška vozila Malibu Van.

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Billybob (nepreverjen)

Jes,delan pa mi je pun kurec,kda me ne jebe sef,te je jeben njegovo zeno

SPET ZAVAJATE (nepreverjen)

Pokvarjeni sobotainfo spravite se na domače tajkune in lopove ne da se v tej Sloveniji jebe samo tujce in vse zasluge za to imajo golobisti - svobodnjaki in levi minister brez 1 ure delovne dobe. Potem pa vsi odhajajo iz Slovenije, ja od čega pa boste živeli javni sektor ? jebali te seveda do onemoglosti slovensko sirotinjo in upokojence. Lažejo vam zakaj je odšla Magma, čitajte malo avstrijske časopise pa boste izvedeli resnico, katero vam v Sloveniji vsi mediji zlizani z vlado ne bodo povedali. Magma je iz Slovenije odšla istočasno pa odprla v Makedoniji fabriko za 1000 ljudi, vas norce pa mediji krmijo, da nimajo dela. Vsak dan slišimo od te prizadete vlade, o zvišanju davkov in nič drugo, seveda bodo tujci odšli tja kjer je za njih ugodnejše, v Sloveniji s prihodom te vlade TO NI, ampak vi samo plešite.

Šlaufmantraš (nepreverjen)

Ka ti Janči nej tablet dal?

In reply to by SPET ZAVAJATE (nepreverjen)

makedonče (nepreverjen)

Magna je v Makedoniji odprlai tovarno zunanjih ogledal in računajo, ka do zaposlili do 1.000 lidi Zaenrat ji dela 300. Pri nas pa so odprli lakirnico in obljubili 400 delovnih mest.
Popapaš subvencije in spizdiš.

In reply to by SPET ZAVAJATE (nepreverjen)

Takkko (nepreverjen)

Pa tan je placa 300€ na delavca, plus davki in prispevki so manjsi. Torej ge do obdrzali/na novo zaposlili delavce? Tan ge firmo delavec kosta 500€ ali tu ge delavec frimo kosta 1500€? Zasluzijo s koncin produkton pa isto, ce je delani tu ale tan. Itak lejko gor zalepijo ka scejo… tak kak Xal ka lepi gor nalepse Made in Dubai, ce gli je tu delano skup :)

In reply to by makedonče (nepreverjen)

Statistik (nepreverjen)

Po tvoji logiki so ti iz Magne res bedaki, da vse ne odselijo v Etiopijo ali Kongo...

In reply to by Takkko (nepreverjen)

Heheh (nepreverjen)

Saj selijo vse v cenejse drzave oz.drzave ge so mensi davki. Tak pac je. K nan vec nisce ne pride :) zakoj te mislis ka je glavna proizvodnja vsega na Kitajski? :)

In reply to by Statistik (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Prekleti golobisti. Hočemo spet nazaj janšiste, da nam bodo prodajali servietke z gumico kot zaščitne maske, da bodo kupovali ventilatorje na katerih se zdaj prah nabira, hočemo janšistične ministre, ki so jim davki glupi, hočemo janšiste, ki dajejo neonacistom status kulturnega društva, hočemo janšizem, da bodo spet zaplinili ulice in pretepali narod. Živel janšizem!!

In reply to by SPET ZAVAJATE (nepreverjen)

našiga (nepreverjen)

Pretepali so take bedake, kak si ti, noben normalen in miruljuben človek ni bil pretepen, pa še premalo so jih mlatili.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

fička (nepreverjen)

janša ti je 5 - krat manjši problem bebo kot Holob, ampak ker si ti volil holoba se pač nisi sposoben posuti s pepelom . Čakaj, prihaja še cenzura v obliki " nevladnice " Nike Kovač . Fašisti, maske bi pa lahko tudi vi sami prodajali kje ste bili ? aja, na FB iskali teorije zarot .

In reply to by pomurc (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

tebe so še premalo namlatili pernate golobček

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Jansist (nepreverjen)

Tij si tele od bika.Idi pa se porini golobi v danko(RIT)

In reply to by pomurc (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ja no Magma je bila v času prejšnje vlade ustvarjena tak ka ne mejšaj se fkup.

In reply to by SPET ZAVAJATE (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

In kako so delavci prišli do teh 300 ali 400 ur minusa??

Keks12321 (nepreverjen)

Zaprtje med korono.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

čuček (nepreverjen)

Zdaj čakam ,da se oglasijo predvsem tisti ,ki so Chartako tak hvalili in eden je celo pisal ,da je rad tam ,ker je zelo dobra malica .In ka bo ta človek jedel ,če ga odpustijo .

Občan MOMS (nepreverjen)

Najprej Wolford, te XAL, zdaj že naj bi Carthago odpuščal. Prekmursko gospodarstvo propada.

…. (nepreverjen)

Hvala Golobi nej. Glede na to, ka delavec kosta firmo vsaj 200€ vec, elektrika za firme je draga kak groza. Ka smo pa cakali? Ka de se vec zaposlovanj? Ka do vecje place?? Pac idiot sce vniciti celo Slovenijo in vse lidi.

In reply to by Občan MOMS (nepreverjen)

tij si rejsan lalek (nepreverjen)

zaj mi pa tijbedak lalasti povej kak v pizdi je leko nekšen golob posrani krijf za vse ka je fkurci na ton svejti trenutno? je fkurci cejli svejt ali je fkurci samo ta slovenija zabačena???
tij lalek smotani vejpa je seposejdi elektrika drakša, davki vekši, seposejdi se odpujšča pa zapejra tovarne nej samo v sloveniji
jebala te golob pa janša pa vsi skup budale prekmurske kmejčke zabite ka nevejte nikaj broditi

In reply to by …. (nepreverjen)

black panter

Občan MOMS
v eni od teh firm so tudi sami ritolizniki,poštene delavce pa zajebavajo,ena prasica je dala jebati za funkcijo ,tikvaši

In reply to by Občan MOMS (nepreverjen)

Heeh (nepreverjen)

Ka majo pa serijske lopove, keri kradnejo firmi in se jih morejo znebiti? Ale Odrancani vec ne kradnejo??

Zalostno (nepreverjen)

Cakajte, kda Golob obdavci malico, potne stroske, regres in zrak keroga dihamo. Ce s ten ne pokopa nas delavce, de to natrpo firman in te sto de bit? FIRMA nej… ker od odpustili viska lidi, keri pa do ostali pa do dale delali kak majmuni za araside. V vsakon primeri idemo v propad! Po drugi strani pa se elektro industrija hvali kak majo rekordne dobicke, ka si talajo miljonske dobicke….

oh,joj oh (nepreverjen)

Zalostno ................ Ka ste pa volili Goloba zdaj mate .Mene ne gene sem upokojeni vam pa se slabo piše .Edino nova vlada

In reply to by Zalostno (nepreverjen)

:) (nepreverjen)

Vsaka sola nekaj kosta :) zdaj mo pac stali pred rdecin krizon

In reply to by oh,joj oh (nepreverjen)

Delavec Carthago (nepreverjen)

Tudi če imam -300 ur. Je bila plača redno.

čuček (nepreverjen)

Delavec .......... Ti bi delal znan za šenki samo ka te ne bi odpustili

In reply to by Delavec Carthago (nepreverjen)

Masaker (nepreverjen)

Čuček ka si slep? Če ti je napiso ka ne dela zastonj. Plača je redno. Tak kak tvoja socialna 😁

In reply to by čuček (nepreverjen)

čuček (nepreverjen)

Masaker @@@Seronja ,če te zanima sem v penziji .Eno pa je ,da nisem nikoli bil na socialki ( kot ti ) niti sem bil kdaj na ramenih staršev .Res pa je da sem z 20 leti odšel na svoje . Kako je tebi na socialki veš samo ti ali pa si hotel mama/oče

In reply to by Masaker (nepreverjen)

Delavec Carthago (nepreverjen)

Delam, dobim plačo. Ni minimalec. Pa še tebi, ki si na socialni prispevam.

In reply to by čuček (nepreverjen)

fička (nepreverjen)

Še iz zavoda za zaposlovanje več k njim ne pošiljajo delavce, samo tujce si še lahko zaposlujejo, Zahodna firma z balkansko mentaliteto :) .

Minus ure (nepreverjen)

Hahahaha..... marsikaj ne štijmle v tun podjetji, ampak žal znamo ka nemremo nikaj. Nede trebelo odpüščati, do delavci sami odišli.

Masaker (nepreverjen)

Enega napiši v kerem štimle? 🤣🤣

In reply to by Minus ure (nepreverjen)

Uy (nepreverjen)

Kama? Glede na to ka prihajajo Slovenci ze nazaj iz Avstrije? Tuti v Grazi ze odpiscavlejo, je slo ze preci lidi iz vseh fabrik, se vec jih je napovedanih. Ne gledas Avstrijskih porocil? Prvi do sli tujci… in kama do vsi ti lidje sli? Ce ze domace firme odpiscavlejo.. jagode naberat v Beltince?

In reply to by Minus ure (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne pozabite ka trbej vse te drage Chartago Wohnwagene odate. Kupcov pa je po ton kak se je glupa EU dala vpreči v US voz vsigdar menje. Nemška industrija kupuje demokratični US plin po sedemkratni ceni, elektrika je blazno draga. Menje je ljudi, keri lejko kujpijo Wohnwagen. Bojim pa se, ka to slovenski geniji težko razmijo.

Nebluze (nepreverjen)

Elektrika je na svetovnon trgi nej blazno draga, ne kosta NIC vec kak je kostala te kda je bila “poceni” ampak za razliko od te pa do zdaj, jo pac preplacujemo, ka se lejko te talajo miljonske nagrade Golobon in podobnin za vrhunsko in zgodovinsko dobro poslovanje. Tak ka povej kak je lejko zgodovinsko dobro poslovanje? Tak ka se je povecalo stevilo odjemalcov? 😂 Ale tan ka naj pac nabijajo cene v nebo? Hmmm…??? Mas na interneti javno objavlene cene elektrike in goriv, mas tudi javno objavlene cene kaksne so bile leta in leta nazaj. Saj neje tak tezko to pogledniti nej? Pac odavlejo nan redno drago, ka te bogati se bogatijo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Občan MOMS (nepreverjen)

Vsi keri grozite firman kak te odišli. Te pa odijdite, aja nemate kama vrvlite. V Avstriji je stanje že slabo, prinas pa tak al tak. Tau ka fejst iščejo delavce za našo regijo ne drži.

Bill (nepreverjen)

Ge delan v magni v grazi,najbaukse firma kda se navadis na crnce pa bosance,pa na par glupih slovenk kere se tan vlacijo po masinaj pa bosancaj,ene tude po crncaj doma pa deco majo pa pojbe. Ali ci to odmislis naj bouksq firme,redna placa,stimulacija. Toga v sloveniji nede nikoli

Khmmm (nepreverjen)

Sto je tvoj delovodja? Ce resan delas tan, nede problem to napisati :) pa ce resan delas tan, znas kaksno stanje je in kelko Slovencov je ze odislo in ka se guci za dale. Pa ka Slovenci idejo prvi, glede na to ka smo bokse placani kak jugoti in madzari. Logicno ka firma obdrzi cenejsoga delavca.

In reply to by Bill (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Bill kak si opijso svoje sodelavce tak si uni za tebej mijslijo, tak ka ne misli ka si tij tan kaj več. Za Avstrijce si pa itak manjvrejden.

In reply to by Bill (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Ne poznam dobro podjetja, sem pa pred casom v neki druzbi slisala, da se vec pomurskih podjetij sooca z upadi narocil in imajo delavci tudi drugod po 200, 300 nekateri celo 1000 ur minusa. Seveda taksno stanje ni v skladu z zakonodajo, saj minus ur scasoma ne bo mozno prinesti noter z nadurnim delom. V clanku omenjate, da Carthago daje kruh stevilnim obcanom odranec-to povsem ne drzi, vozni park carthago delavcev ima stevilne registrske CK in VZ. Vecina normalnih odrancarof pa se itak raje Carthagu fejst ogne.

Severr (nepreverjen)

Vejpa objavlena je javna statistika prodaje novih vozil, kera je drasticno spadnola, saj so nova vozila v povprecji od +30% drazja od lani + krediti in leasingi so drazji. Normalno ka nede nesce zdaj dal za avto 80.000€, kda je lani kosto 50.000 to je pac primer. In menje narocil, menje sluzb, in tak se kriza naredi. In tocno v krizo idemo! Tak ka obdobje debelih krav, sluzb na sakon koraki pa lepih casov je mimo. Zdaj prihajamo v cas ka mo prosili za sluzbe, ka mo gledali ka kupemo pa ka mo na dopuste odili za 2 leti, nej 2x na leto! Jebat ga. Smo pac pustele ka nan to z umetno epidemijo in umetno vojno naredijo. Zgodovina se ponavlja, lidje pa smo dale nori ka nejdemo na ulice. Te pa smo se cesali za maske…. Kak ce bi tisto resan pravi problem bil… zdaj pa nikoga nega na protestaj pa nej na ulicaj

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Tak je!

In reply to by Severr (nepreverjen)

Grunda (nepreverjen)

Ge pa te odrančari delate ka čujen?

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

Dudul Odranski (nepreverjen)

Na njivaj..

In reply to by Grunda (nepreverjen)

326 (nepreverjen)

Vsako delo je častno delo, pa čeprav nabirat jagode!

. (nepreverjen)

Tak je sakšo delo je častno samo more biti primerno plačano.

In reply to by 326 (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

To je preživelo ; delu čast in oblast !?

In reply to by . (nepreverjen)

pacen1234 (nepreverjen)

bil v kartakoji pa san očitno pravi čas odišo. nikoli več... pa si svoje ritolizniške grupenleitere nekaj porinite. Pošlite jih rajši na izobraževanje kak se vodi skupina!

Kakadu (nepreverjen)

Delo sam v cartagoji preveč režije erdečih gej ka se tere več nevejo ge se naj skrivlejo ka so brez dela

Zhukov (nepreverjen)

Kaj pa je problem minus ur, ki so jih dobili delavci izplačane. Beden članek butalskega novinarja, ki ne ve o čem bi rad pisal.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice