Vsakdo od nas je vsaj nevede že prispeval k onesnaževanju okolja, a nekaj povsem drugega so odbijajoči prizori, kot je ta, ki je trenutno na ogled pred enim od murskosoboških blokov.

Na zajeten kup cigaretnih ogorkov, ki se nabira na ulici Štefana Kovača v Murski Soboti, nas je opozoril bralec. 

Najverjetneje gre za delo stanovalca, ki pokajene cigarete redno meče kar skozi okno. Ob odvrženih ogorkih pa je na tleh pristala celo že skodelica.

Ker naj bi se zadeva po besedah tamkajšnjih stanovalcev dogajala že precej časa, smo se z vprašanji obrnili na soboško občino. Preverili smo, ali se nad tovrstnimi zadevami vrši kak nadzor in v čigavo pristojnost sploh spadajo. 

Problematično le z vidika požarne varnosti

Kot pojasnjujejo na Mestni občini Murska Sobota, v zvezi s tem velja določba občinskega Odloka o javnem redu v Mestni občini Murska Sobota, ki med drugim veleva, da je zaradi varstva občanov in premoženja prepovedano odmetavati goreče cigarete in druge ogorke na kraje, kjer to lahko ogroža varnost ljudi ali premoženja. 

Vendar pa ob tem opozarjajo, da se določba nanaša na požarno varnost in ne na onesnaževanje okolja.

»Pristojnost za nadzor nad izvajanjem odloka izvaja občinska inšpekcija in redarska služba. Omenjeni odlok tudi predvideva sankcije za tiste, ki kršijo naveden člen predpisa in sicer je predvidena globa za posameznika, v kolikor je ta zaloten pri dejanju v višini 41,73 €,« so zapisali na občinskem inšpektoratu.

Ključno ozaveščanje

S konkretnim primerom na ulici Štefana Kovača inšpektorat Mestne občine Murska Sobota doslej sicer ni bil seznanjen. Izpostavljajo pa, da je problem cigaretnih ogorkov primerljiv s problemom lastnikov psov, ki za svojimi ljubljenčki ne pobirajo njihovih iztrebkov. 

Potrebna naj bi torej bila sprememba v miselnosti ljudi, ki pa terja zlasti ozaveščanje in izobraževanje najširše javnosti. Šele takrat bomo kot družba najbrž tudi pripravljeni se ostreje odzvati na tovrstno smetenje.

»V nekaterih državah EU imajo predpise, ki kot onesnaževanje okolja sankcionirajo tudi odmetavanje cigaretnih ogorkov,« še dodajajo na inšpektoratu.

Briši in ponovi?

Sicer pa smo se ravno danes znova odpravili pred blok, in kot kaže je po tem, ko smo z zadevo seznanili pristojne službe, nekdo počistil odpadke, ki so se tam nabirali več mesecev. 

Kljub temu nekaj ogorkov ostaja oziroma je objestnež sklenil nadaljevati s svojim početjem. Vidno poškodovana pa je na točki, kjer je bila količina ogorkov največja, zdaj tudi sama zelenica.

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kadilci smrdijo (nepreverjen)

pa če znajo kera je ta oseba, njemi tej čike pred vhodna vrata naj sipajo!!

sunce van japansko (nepreverjen)

seveda ka znajo...samo ne vupajo!

In reply to by kadilci smrdijo (nepreverjen)

čik (nepreverjen)

Vrajže gnoj neolikane.

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

SAJ TO NI RES - s čim se novinarji na Sobotainfo ukvarjate in pišete. Kaj res ne vidite sveta okoli sebe ali pa resnično pišete po nareku nekoga ? Pojdite v soboški park pri gradu, poslikajte kakce psov, ki jih nevestni lastniki teh živali puščajo, ne da jih pospravili, pojdite po nekaterih ulicah, cestah v Soboti in poslikajte luknje na cestah, ... saj niste resni. Ne mislite, da podpiram tega nevzgojenega človeka, ki to počne. Daleč od tega, a take zadeve niso za medij. To morajo rešiti stanovalci bloka med sabo. Dajte, enkrat se že zberite in preštejte v uredništvu tega portala in končno začnite pisati o lepih stvareh v našem mestu. Radi bi bili turistično mesto. Kaj si misli turist, ki pride v naše mesto in na portalu našega mesta vidi samo žalost ? Pomlad je tu, turisti prihajajo in bodo prihahaji, pišite nekaj za njih, za nas, za naše mesto, o našem mestu. Lepe stvari, ne najslabše ! Gospa urednica Anja, zamisli se ob mojem komentarju in začnite delati lepše stvari, lepše zapise o nas, naši okolici, našem življenju, našem Prekmurju. Veliko lepega je tu, tu živijo dobri ljudje, pokrajina je lepa, veliko, veliko lepega in dobrega je tu in se tu dogaja. Pišite o tem.

Benzin (nepreverjen)

Lepau napisano.
Ali žau tudi utopično v družbi posameznikov keri svoje komplekse zdravijo z nesrečo drugih

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

šanji j (nepreverjen)

Se strinjam. Najboljše, da tudi občani porinemo glavo v pesek, ne vidimo problemov okoli sebe, visoke položnice enostavno pustimo v nabiralnikih, pa se delamo da je vse lepo in fajn v našem mestu.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

bori (nepreverjen)

A zemljišče pred blokom ni del MO? In ka si misli turist da tou nesnago vidi?...in dijaki, ki jim profesor kaže na objekt kot zgodovinski objekt?...sobotainfo drugi pomočobčanu, le manjka vam razmerje dobrih člankov napram slabih kot je DESNI KOMUNIST rekel.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Pičkinpokač (nepreverjen)

Pa ka ti misliš ka je tou problem ednoga bloka. Tou je problem cele regije, cejle države oziroma problem šteri kaže na neresno državo. Državo v šteroj mamo puno inšpektorov keri lejčejo okoli privatnikov lovijo oslovsko senco in pomali vlečejo lejpe plače. Tou ka je sobotainfo napiso se dogaja, pa de se dogajalo dotečas ka nede kazni. Poglednimo si samo primer, v Soboškoj bolnici kadijo, voni pred Urgentnin centrom pa mečejo čika tisti šteri so najbole šolani. Vsaki drugi šteri ide v špital ma čik v gobci , te pa ga namesto ka bi ga vrgo v koš, veselo vrže na cesto. Ja pa tudik pred občino tan ge so doma inšpektori je nikaj nej nači, pa njin točno pod oknom dolig mečejo čike.
Cigarete je potrebno prepovedati pa de mer samo ka če de država pa ob velke pejneze.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

-----

DESNI KOMUNIST ........ Fejst si plüno na karbid .Kaj misli turist ,ko pride v naše mesto .Alo kje in kdo so ti turisti v mestu ?Morda tisti iz Podlunškove drage reklame ?Misliš ,da si pameten ?

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zdravo koljega,, bodi pošten,,si še premlad, da bi lahko pisal takšne neumnosti po interneti
Kaj se delaš lepega, Pri vas doma mečete celo uporabljen toaletni papir skozi okno na dvorišče, na katerem se igrajo otroci,, se res svinje, čeravno ne jeste svinskega mesa

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Tkt (nepreverjen)

Saj se pa zna što na tistoj strani bloka žive pa fejst kadi.

ffffffws (nepreverjen)

tau je en takšen ka na sobotainfo najbole čeden. V spodnje majce na sociale skauz okno čike meče pa komentera. Mogauče cilau tujec 2.

mokica (nepreverjen)

Župan MOMS dobro zna ,da njegovi redarji in policijski delavci ne bodo kontrolirali cigaretne ogorke in po mestu --po parku kakce psov. To morajo kadilci in lasniki psov se sami kontrolirati.

Begunec1 (nepreverjen)

Mislim, če boš pa to na župana zrivo, kere kole je, si pa resno pacient

In reply to by mokica (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Jaz vedno mečem čike skozi okno ali balkon,,To je najbolše gnojilo za vrt in solato, ki jo potem pojedo člani SDS

vodka (nepreverjen)

Dve tretjini kadilcov pa pesoljubcov je najbole nekulturnih pa nagrovžnih bitij na sveti. Nemajo spoštovanja nej do lidij pa nej do narave pa nej do tuje lastnine. Vsa čast tistim izjemam šteri mečeje ogorke ta kan spadajo pa za svojimi psi poberajo njegov iztrebek če glij ščijo itak ge pride.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ja vedno mečem čike skozi okno,,pa saj to je vse naše

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Ti pijanček tele mamino ,,kolikor vem mečeš celo čike v solato, ki ti jo tvoja baba pripravi za večerjo ,,Zadnič si baje metal celo čike v puding,,Kupi si raje gsilsko kapo in ne seti več po interneti

dsvf (nepreverjen)

kelko je pokado... naj bi te peneze rajši komi dal ..pa še na kurjavi bi prišparo ka nebi mel telko odprejto okno

-----

Alo ,kje ste tisti ,ki ste ne dolgo nazaj pisali o pasjih iztrebkih ?Iztrebke dež spere čike kot vidimo pa ni spral .Ti čiki bolj grdo kazijo okolico kot kakše drekec .Če bi imeli stanovalci pogum bi ga nagnali pobirat ,ali pa mu pred vrata sipati .

vodka (nepreverjen)

@----ja dež jih zapere, če se deca prel po pesjaki ne skotajo po gor poberejo. Na Lendavski za dežurnof boutof dom je eno malo igrišče za deco pa še ta morajo nekulturneži pa nagnusneži svoja ščeneta goniti na sekret.

jezoš kristuš (nepreverjen)

Dobro, ges san pasjeljubec in vse, ampak ka ne spucaš pasjih iztrebkov za svojin pson pa je za mene nesprejemljivo. To bi mogli redno kazniti pa bi bilo. Ampak te bi lidgej pa pisali, kak je policiji, državi pa redarstvi v interesi samo služenje penez. Ges živin v Graz pa fejst dosta po mesti odin pa izjemno redko vidin kakšen pasji iztrebek püščeni. Pač, mentaliteta lidij je drugačna...

(nepreverjen)

No, jaz pa živim v Murski Soboti in le redko naletim na kakšen pasji iztrebek. V glavnem vidim, da ljudje iztrebke odstranjujejo. Sem pa oni dan hodil s partnerko po trgovskem centru v Seiersbergu (to sicer ni Graz), ko je stopila na pasji one, imela je hudo srečo, da je ostala na nogah, v naročju pa dojenček. Ampak, možno pa je, da je one pustil za seboj slovenski pes.

In reply to by jezoš kristuš (nepreverjen)

gost1 (nepreverjen)

Te se pa sprehodita malo mimo Elektroja proti Tuši na Lendavski...

In reply to by (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kaditi je fajn,,,Kajenje povzroča vitkost

čika pajo III (nepreverjen)

Zgleda da ste pri vašem mediju zaposlili raziskovalne novinarje, ker imamo zadnje čase možnost brati senzacionalne, strokovno podkrepljene članke v stilu: skozi okno frca ogorke ali starši na račun otrok nabirajo lajke,...res fascinantno! Malo se še slovnica dodela pa bo,..!

(nepreverjen)

Bolje bi bilo, da bi tisto s slovnico izpustil.

In reply to by čika pajo III (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zdravo koljega,, bodi pošten,,si še premlad, da bi lahko pisal takšne neumnosti po interneti
Kaj se delaš lepega, Pri vas doma mečete celo uporabljen toaletni papir skozi okno na dvorišče, na katerem se igrajo otroci,, ste res svinje, čeravno ne jeste svinskega mesa

A79 (nepreverjen)

Frcajo jih skozi okna avtov, pred trgovinami, pred vhodi v bolnico jih je ogromno, po pločnikih, itn. Najbolj smešno pri tem pa je, da imajo v 99% zraven pepelnik, ogorek pa vržejo na tla.

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

To ni smešno - to je žalostno. Kultura človeka na dnu !

In reply to by A79 (nepreverjen)

nesnaga (nepreverjen)

Ne verjamem da občina nima podlage da bi mu poslala kakšno kazen. To je za mene isto kot odlaganje odpadkov na divjih odlagališčih.

grinch (nepreverjen)

Ampak, občina gor ali dol. Prvi so sosednje. Enostavno je potrebno na zboru etažnih lastnikov sprejeti Hišni red (tega dokumenta v Murski Soboti skoraj ne poznajo, je pa zakonsko obvezen) in v Hišnem redu določijo kaj se sme in kaj ne. npr Metanje cigaretnih ogorkov skozi okno na zelenico je prepovedano. Doda se tudi člen s sankcijami npr. odstranjevanje plača povzročitelj. Kot je iz slik razvidno mora biti to reden kadilec in ne bi smel biti problem, ga slikati pri dejanju in je zadeva rešena. Ko vrže ogorek se pokliče Komunalo, oni očistijo izstavijo račun in gospoda kadilec mora plačati, če bo ponovil, se postopek ponovi. V kolikor ne bo plačal, se vloži na sodišče na hitro izvršbo in gospodu kadilcu bodo trgali ali od plače ali od pokojnine ali pa bodo rubili.
Ampak po vsej verjetnosti, ga bosta že vsaj prvi dve položnici od komunale streznili in tega ne bo več dele.

Torej sosednje v bloku, naprej sprejeti pameten HIŠNI RED.

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

V vsakem bloku je že zdavnaj sprejet hišni red in vsak blok mora po zakonu imeti upravljalca ! Torej najprej stanovalci med sabo. Če to ni mogoče je na vrsti upravljalec stanovanj, da ukrepa. Tu občina kot taka nima kaj početi, ker ni upravljalec stanovanj. Tudi izvršba ni tako enostavna kot si ti misliš. Če človek nima dohodka nad minimalno plačo, nima nobenega premoženja, se lahko rubežnik pod nosom obriše ! V Jugi smo za take probleme imeli enostavno zdravilo, ki je pomagalo - ena okoli kepe in se je kršitelj popravil. Danes - v tej zlati demokraciji - se lahko najbolj enostavna stvar zakomplicira do skrajnosti. Poglejte samo kaj počne stranka SDS preko lutke Vilija z referendumom o drugem tiru !

In reply to by grinch (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

Hišni red ni sprejet v vsakem bloku, vem iz lastnih izkušenj. Vsi upravniki v Murski Soboti pravijo, da ga imajo, ampak hišni red ni izobešen po blokih. Mogoče pri katerih je, pri drugih pa ni.
da ni hišnega reda je že razvidno iz tega, da vsi starejši bloki izgledajo kot cirkus. V hišnem redu bi moralo biti določeno kako se sme urejati zunanjost bloka. npr. samo bela okna, klime na določenih mestih,... V hišnem redu, ki ga sprejmejo etažni lastniki (ne tisti, ki ga ima upravnik nekje v pisarni, da če ga kdo rabi in je za vse bloke enak) je lahko to tudi napisano.
Izterjava, gre brez skrbi tudi zadosti hitro.
Če pa ne, pa naj se stanovalci zmenijo in mu vse cigarete vsipajo nazaj pred vhodna vrata in v nabrilanik

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

DENIS KOMUNIST, drugače se pa strinjam s tvojim komentarjem. Pod pretvezo, da nam bo lažje so nam vse skupaj zakompliciralo do amena.

In reply to by grinch (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Desni komunist - turistov ne bo sem, če se bo pisalo lepe članke. Kaj pa bodo turisti videli? Mislite, da jih ne bodo zmotili odvrženi čiki? O, ja, še kako in še marsikaj, ker ima Sobota precej pomanjkljivosti.
Grinch ima še kako prav.
Očitno res živimo v čudni državi, če policisti lahko kaznujejo voznika, ki vrže ogorek iz avta, če pa ga vrže nekdo iz stanovanja, pa ne? Gospoda v LJ, zakone je treba sprejemati s pametjo.
Zagotovo bi se tudi tu našla lokalna zakonska podlaga, a kaj, ko naša mestna inšpekcija samo gleda, kako ji ne bi bilo treba nič delati. Za začetek naj malo z razumom preberejo občinske odloke, hitro se najde pristojnost - če se hoče. Če pa se noče, pa ne pomaga noben zakon. Le izguba službe je zdravilo za takšne uradnike.

Tujec2-pijanćek (nepreverjen)

Zdravo koljega,, bodi pošten,,si še premlad, da bi lahko pisal takšne neumnosti po interneti
Kaj se delaš lepega, Pri vas doma mečete celo uporabljen toaletni papir skozi okno na dvorišče, na katerem se igrajo otroci,, se res svinje, čeravno ne jeste svinskega mesa

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice