V beltinskem parku, na grajskem dvorišču so se na svečanem XI. lovu s sokoli v Pomurju minulo soboto zbrali sokolarji s svojimi pticami ujedami. Svečano odprtje dvodnevnega lova in druženja so pripravili Zavod  turizem in kulturo Beltinci, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed in Sokolarsko društvo Pomurja

S svojimi pticami ujedami, ki so vzgojene prav za ulov divjih živali v naravi, kot so fazani, jerebice, zajci in druge manjše pernate živali, so prišli sokolarji  iz vse Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške. 

Že 11 let lovijo v Beltincih

V začetku so nekaj lovskih skladb zaigrali člani KUD Prekmurski rogisti, najstarejša skupina rogistov v Sloveniji, iz Radencev pa je s svojimi konji prijezdila tudi Radenska konjenica

Zbrane je uvodoma nagovorila direktorica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci Ela Horvat, ki je povedala, da v Beltincih začenjajo novo drugo desetletje po organiziranju lova s sokoli v Beltincih. Pozdravni nagovor pa je imel tudi župan občine Beltinci Milan Kerman, ki je dejal, da gre za velik lovsko–kulturni praznik za občino Beltince in za Pomurje.

Lov s sokoli za širšo javnost je edinstveni dogodek v Sloveniji, in dejstvo, da se ta že 11 let odvija prav v Beltincih, ni naključje. V Beltincih se namreč nahaja Lovišče s posebnim namenom Fazan Beltinci, tukaj ima sedeže tudi Sokolarsko društvo Pomurja. Prav tako vladajo izjemno ugodni naravni pogoji za lov, predvsem pa v Beltincih gojijo veliko ljubezen do kulturne dediščine. 

Vsem sokolarjem sta nekaj besed namenila še predsednik Zveze lovskih družin Prekmurje Ludvik Rituper in predsednica slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Vilma Alina Šoba, ki je poudarila, da sokolarje druži in povezuje znanje o sokolarstvu ter ljubezen do ptic ujed in narave. 

Če tega skozi celotno zgodovino ne bi bilo, se sokolarstvo, ki je kot ena od kulturnih dediščin uvrščena na seznam Unesco, do danes ne bi ohranilo.

Same ptice ujede je medtem predstavil predsednik Sokolarskega društva za Pomurje Dragan Zemljič, ki je uradno odprl letošnji lov. 

Sokolarji so tokrat lovili s tremi vrstami ptic ujed, in sicer s kragulji, sokoli selci in planinskimi orli. Na lov v Beltince je prišel tudi sokolar Hari Herak iz Poreča s svojim planinskim orlom, s katerim so lovili lisico in zajca. Ob lepem vremenu so vsi sokolarji opravili dobre lete z uspešnim ulovom.

Lov pospremili s pestrim kulturnim programom

Šlo je sicer za nepozaben kulturni dogodek. Obiskovalci so namreč uživali ob gledanju ptic ujed, jih kot spomin ujeli v fotografski objektiv, prav tako pa so z lastniki ptic ujed lahko pokramljali ter jih vprašali o njihovih navadah, prehrani in obnašanju. 

Organizatorji so pripravili tudi pester kulturni program. Predstavila sta se posebna glasbena gosta, Alja Petric in Amir Yakobi

Sokolarji in ostali udeleženci so ob stojnici lahko kupili različne pripomočke za ptice ujede, medtem ko so v grajskem stolpu gradu Beltinci za vse obiskovalce skuhali in jim postregli fazanovo juho. Turistično društvo Beltinci je peklo odlične langaše, člani Vinogradniškega društva Beltinci pa so ponujali rujno vinsko kapljico. 

JŽ 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

za to imajo peneze , da bi pa učiteljem plače povečali to pa ne

tomo vinkovič (nepreverjen)

Učitelji imajo že seda mnogo mnogo mnogo prevelike plače,,,Učitelji so lenihi pasejo pa se na ramenih delavskega razreda iz proizvodnje

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

Starejše novice