Double Ironman je letošnje poletje v Bakovcih ponovno gostil vrhunske športnike, odličen rezultat sta dosegla tudi domačina, Dušan in Iztok Fister.

Med Slovenci so ekstremni športi zelo priljubljeni. Na seznam zagotovo sodi motorist Miran Stanovnik. Premoremo še odlične alpiniste, ki sodijo v sam svetovni vrh, maratonske plavalce, kolesarje. Tudi Prekmurci se lahko pohvalimo z dvema vrhunskima športnikoma, Dušanom in Iztokom Fister iz Bakovec.

Motivacija je ključni dejavnik

"Na tekmovanja se praktično pripravljamo vsak dan. Na letošnji ultra triatlon v Bakovcih sva se z bratom v začetku pripravljala svak zase, kasneje sva tekla tudi skupaj. Dušan več poudarka daje tekaškim pripravam, jaz pa več plavanju. Priprave na takšno dirko so dolgotrajne, čeprav lahko z nekoliko manj treninga končaš takšno dirko, saj je na takih preizkušnjah predvsem pomembna mentalna priprava," pravi Iztok

Šport kot del življenja

Brata Fister sta se prvič s športom srečala v kolesarskem klubu Tropovci. Tu sta nabirale prve, najpomembnejše izkušnje. Leta 2009 sta se podala v drznejše športe, začela sta tekmovati v krajši različici triatlona – Xterra triatlon. Ravno v tej panogi sta na Madžarskem postala evropska prvaka. Zmaga ju je popeljala na svetovno prvenstvo na Havaje, kjer je Dušan dosegel odlično peto mesto. Kmalu potem so se triatlonske dirke kar vrstile, rasla je tudi njihova zahtevnost.

3 ironmane in 17 polovičnih ironmanov

"Na Norveškem sem postal svetovni in evropski prvak v zimskem triatlonu. Z bratom sva bila evropska prvaka v cross triatlonu, bil sem tudi tretji in četrti v Singapurju na polovičnem ironmanu," pove Iztok. V svoji športni karieri je do zdaj končal 3 ironmane in 17 polovičnih ironmanov.

Iztok in  Dušan sta povedala, da se na starše lahko vedno zaneseta in sta zelo hvaležna za skrb, vspodbudo in finančno podporo. Še posebej sta vesela, da ju spremljata na tekmah. Pravita, da so priprave na tekmovanja, za celotno družino zelo zahtevne in naporne. "Za nastop se je smiselno odločiti samo takrat, ko imaš za samo enotno ekipi, kjer delajo vsi za enega, eden za vse. Letos nam je to uspelo," pravi Dušan.

Športnik enkrat, športnik za vedno

Ekstremna športnika iz Bakovec, se podajata novim zmagam na proti. V prihodnje se bosta seveda udeležila domače tekme v Bakovcih, želja pa je tudi po ultramaratonih, kot do Badwater in Western States v Združenih državah Amerike.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)
M (nepreverjen)

Bravo brata Fister.

dedi (nepreverjen)

Ne samo vzdržljivosti tudi neumnosti.Vsako pretiravanje pusti trajne poškodbe na telesu
in psihi.Vprašati se je ali se splača gnati preko vseh normalnih meja in kaj bo za 20
30,40,50 let.

Starejše novice