V Lendavi se je odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji Bogračfest 2019, ki poteka pod okriljem Festivala Vinarium.

Na tekmovališču v skupni dolžini 700 metrov se je letos pomerilo 100 ekip, ki so se potegovale za naziv mojstra bograča in najlepše urejeno tekmovališče.

Najboljši bograč je po oceni komisije skuhala ekipa Dolgovaščanov, za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili ekipo s sosednje Madžarske Héthatár Nemzetismereti Egyesület.

Za zmago zaslužna cela vas

Ocenjevalna komisija je pod taktirko Jožefa Horvata za najboljši bograč ocenila tistega, ki so ga skuhali Dolgovaščani in tako postali mojstri bograča. Vodja ekipe Borut Bači je nad zmago bil presenečen, saj so v preteklih letih bili zmeraj pri vrhu, toda sedaj jim je le uspelo:

»To je nekaj neverjetnega, ni delo enega samega ali dveh ali treh, ampak celotne ekipe oziroma celotne vasi.«

Zmagovalna ekipa KS Dolga vas

Drugo mesto je osvojil NK Čentiba, tretji so bili Pikado Team Netko.

Komisija je skupno podelila šest zlatih priznanj. Prvouvrščena ekipa je bila nagrajena z adrenalinskim paketom Mura Adventure; druga je prejela bon za doživetje razpršenega Hotela Vinarium, tretja ekipa pa je tako kot najlepše urejeno tekmovališče prejela praktično nagrado.

Podelili priznanje župana

Pred razglasitvijo mojstrov bograča je priznanje župana Občine Lendava za predanost in dolgoletno delo kot vodja Bogračfesta prejel Igor Kolenko. Vse od začetkov prireditve leta 2005 je Igor s sodelavci dosegel, da se je Bogračfest razvil v največjo kulinarično-turistično prireditev v Sloveniji in je zaslužen za Bogračfest v obliki, v kakršni poteka danes.

Igor Kolenko

Župan Janez Magyar: Bogračfest je lepa promocija Lendave

Za uvod v Bogračfest je medtem, ko so ekipe pridno krasile in pripravljale svoje tekmovališče, poskrbela jutranja godba. Ob 12. uri je župan Janez Magyar zagnal zgodovinsko gasilsko sireno in z njenim zvokom dal znak za pričetek tekmovanja. Ob tem je tekmovalnim ekipam zaželel dobrodošlico v svetovni prestolnici bograča in uspešno kuhanje. 

Janez Magyar: »Bogračfest in Festival Vinarium sta vrhunska promocija za Lendavo po vsej Sloveniji in izven njenih meja, saj pridejo v Lendavo kuharske ekipe iz vse Slovenije ter iz sosednjih Hrvaške, Madžarske in Avstrije. To je zagotovilo, da se ime in sloves našega mesta ter regije poneseta po vsej naši državi in širše.«

Župan Janez Magyar

Okoli 10.000 obiskovalcev prireditve

Letos celotna organizacija Festivala Vinarium poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava. Direktor Romeo Varga je izpostavil, da gre za največji kulinarični dogodek v Sloveniji:

»Po nekaj letih imamo spet 100 ekip, kar je velik dosežek, okoli 30 ekip ne prihaja iz Lendave oziroma širše okolice, ampak tudi iz širše Slovenije ter sosednjih držav. Ob tem pa je treba omeniti in se zahvaliti tudi vsem Lendavčanom, ki se s ponosom pomerijo v kuhanju bograča, saj brez njih te prireditve ne bi bilo.« 

Po ocenah organizatorja je Bogračfest skozi ves dan skupaj z večernim delom pritegnil okrog deset tisoč obiskovalcev, ki so lahko občudovali kuharje pri delu na ulici ter se udeležili spremljevalnega programa. Pri razdeljevanju sestavin je bilo med 100 ekip razdeljenih skupno okoli 400 kilogramov mesa in prav toliko krompirja, 260 kg čebule ter 6 kg česna. Vsaka tekmovalna ekipa pa je poleg obveznih začimb in ostalih pripomočkov prejela še predpasnike Bogračfest in spominsko fotografijo.

Anže Kupelnik, zmagovalec oddaje Masterchef

Masterchef Anže Kuplenik: Na Bogračfestu sproščeno vzdušje

Na tokratnem Bogračfestu je sodeloval tudi aktualni zmagovalec oddaje Masterchef, 20-letni Anže Kuplenik, ki pravi, da je skrivnost dobrega bograča že sam začetek, torej pravilno prepražena čebula, ter mehko in lepo prepraženo sočno meso, ki mora biti še lepo začinjeno. O sodelovanju na prireditvi, ki je seveda tudi tekmovalnega značaja, pa je dejal:

»Pritisk je zagotovo manjši kot na televiziji, najbolj zato prepriča izjemno sproščeno vzdušje, v katerem res uživam.«

Zadnja sobota v avgustu je poleg pristnega vzdušja ob kotlih ponudila tudi pestro celodnevno dogajanje s spremljevalnim programom za otroke s sladko ulico in animacijo v parku Roža, z otvoritvijo razstave o vojščaku Mihaelu Hadiku, glasbeno zabavo v starem mestnem jedru, kjer so svojo današnjo pot sklenili tudi harmonikarji Glasbene šole Bučar v številčni zasedbi. Obiskovalci so uživali tudi v kulinaričnih dobrotah ter večernem koncertnem dogajanju, ki je svoj vrhunec doživelo z nastopom Tanje Žagar ter Luke Basija.

FOTO: Mediaspeed

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
~ ˇ~~ˇ (nepreverjen)

Zakaj pišete o 10,000 obiskovalcih ,ker ni res .

rk (nepreverjen)

malo san se sprehodil po tej glavni ulici bogračijade, pa san mislo, ka san v Čakovce, seposidi iz zvočnikov hreščala hrvatija, žalost, ka vikše nega, kak jij neje sran, vej pa či so lendafčarje vougri, te bi pričakuval madžarsko muziko, ali ovi lekar raj po hrčkovo, kak pa po svoje.

Alkotest mar (nepreverjen)

Cigo TONi pa romano glasu ????jih nej bilo .Ja R..i nemre pejneze talat samo kak ščij oča RUDAŠ...kateri je nogometni klub doj zapravo —-zdaj pa dečke krivijo naj se dečki zberejo pa mu dajo znati što je kriv...27tisočakov je nogometni klub mel na računu ....GE SO PEJNEZI (SKUPINA preporod??????????

tuncika

Lendavčarji in Ljutomerčani so za turizem "ZAKON", nenehno to tudi dokazujejo. Poglejte si ta in podobne prispevke.
ŽAL MI JE ZA SOBOTO.

deny (nepreverjen)

V Soboti so znani ljudje z svojimi političnimi strankami zapravili Bogračijado.Bilo je že,kot bi bil na nekem predvolilnem shodu.Zato pa je vsako leto slabše.
V glavnem ka ona nesposobna bjonda sedi v državnem svetu,ki je to zapravila.

In reply to by tuncika

bajsi (nepreverjen)

RK, mi nismo takšni nacionalisti kot ste vi, spoštujemo vsakogar in poslušamo kaj nam je všeč, neglede v kerem jeziku poje, samo da ni Kreslin, ker takoj drisko dobim!!!!!!!!!!!!!!!! Žabari pa ga obožujejo, ker ne vejo, da so melodije madžarski ali ciganski plagijat.

goostt (nepreverjen)

Končno nekdo, ki je zadel žebelj na glavico !!

In reply to by bajsi (nepreverjen)

rk (nepreverjen)

Torej bi po tvoje cca 10000 obiskovalcev moralo poslušati po celem mestu hrvatijo, zato, ka jo vi nepravi vogri obožujete, zbogom pamet, niti vougri več nejso vogri..ampak nekša mejšanca.

In reply to by bajsi (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ja full je lepa promocija ko promoviras pobijanje zivali za profit enim prascom,!

VRANA (nepreverjen)

Zmanjkalo tablet??

In reply to by Putin (nepreverjen)

ich ferstehe nicht (nepreverjen)

Meni pa ni jasno, da se imate za tako velike Slovence, pa ne pišete po slovensko, ampak bog ve v kakšni mejjšanem jeziku, ker vas niti marsikateri Prekmurc ne razume! Sigurno je še to ostalo od vaših dedičev MADŽAROV!!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Viktor (nepreverjen)

Bajsi, prehitel si me z zapisom mojega mnenja. Dobil si mojo točko, zaslužil si jih najmanj 100.

DF Bum tum (nepreverjen)

Najbolj nagravžen bograč je spržila administratorjeva ekipa
Tega še v taborišči ne bi hoteli jesti

Oliva (nepreverjen)

Ka že na tešče remen dol meče.

čarni vrag (nepreverjen)

Točno tako ,
ali vidite administratorja na sliki
to je tisti ki ima veliko rit

In reply to by Oliva (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

pa kaj če imam veliko rit

kocka (nepreverjen)

Vse kar se v Lendavi dela je za sobočance nekak sranje ali za K.
Mogoče bi se morali malo več z MS ukvarjat kak z Lendavo...nevoščljivost je jeba..
Ekipa sobotainfo si zasluži respekt, ka je prišla v Lendavo pa sodelovala pa kakši koli bograč so skuhali.
Glavno je sodelovanje konec koncev pa druženje.

čarni vrag (nepreverjen)

Sobočanci so ljubosomni na Lendavo
kot Marica na krivi kurac

odp91322

Najboljša ponudba ...! To je daleč najboljše delo. Od moje prve plače sem prejel 32546 EUR za 4 do 5 ur dela na dan. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga enkrat poskusil. Potencial s tem je neskončen. Vse je bilo res in je popolnoma spremenilo moje življenje.

poglej tukaj.........www.WebJob33.Com

lmo29265

V delovnih urah zaslužim preko 7000 dolarjev na mesec. Slišal sem, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužim na spletu, zato sem se odločil, da pogledam. No, vse je bilo res in to mi je popolnoma spremenilo življenje. začel__➧➧➧➧ www.WebJob33.Com

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice