Na današnji vladni tiskovni konferenci o izzivih povezanih s koronavirusom je bilo govora o trendu okužb in cepljenju. Sproščanja ukrepov za zdaj, glede na številke, še ni za pričakovati.

Vladni govorec Jelko Kacin je, kot je to navada, najprej postregel s številkami, ki pa so žal še takšne, da sproščanja ukrepov še ne gre pričakovati.

"Povprečje okužb v sedmih dneh znaša 1668, včeraj je znašalo še več. Smo pa še vedno daleč od prvega mejnika, ki je pri številki 1350, kar bi omogočilo prehod v rdečo cono, sproščanje ukrepov in vrnitev prve triade v šole. Pogoji za sproščenje tudi niso izpolnjeni pri stanju v bolnišnicah. Zasedenih mora biti manj kot 1200 postelj, trenutno jih je 1244," pravi Kacin.

Kot še dodaja, čudeža na današnji seji vlade ne gre pričakovati in sproščanja ukrepov s 18. januarjem skoraj zagotovo ne bo.

Med državami, kjer se je stanje po praznikih poslabšalo

O trendu okužb, tako v Sloveniji, kot v Evropi je ponovno govorila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Ta pravi, da Slovenija spada med tiste države, kjer se je stanje po praznikih poslabšalo. 

"Zaznali smo več navedb o okužbi v skupnem gospodinjstvu, povečujejo se tudi zasebna druženja ter primeri, ko ljudje ne vedo, kje so se okužili. Največ novih primerov je med mlajšimi, v starostni kategoriji od 25 do 34 let," pravi in poziva, naj se ljudje držijo znotraj svojih mehurčkov, torej naj druženje poteka znotraj gospodinjstev.
 

Za dodatna druženja so seveda poskrbeli praznični dnevi, ki so dodali nekaj okužb. Pa vendarle so se ljudje družili tudi po drugih državah, kjer pa je situacija neprimerno boljša. Kaj je torej razlog, da je v Sloveniji tako, kot je?

"Nobena študija ne pove točno, kakšne so navade ljudi in zato je zelo težko odgovoriti, kaj je pri nas drugače. Večino ukrepov, ki jih imamo, imajo tudi v drugih državah. Zakaj je tam bolje, ne bi znala povedati. Ne vem, kaj pri nas ne deluje in ne učinkuje. Je pa res nekaj, vsak posameznik je odgovoren zase in če nekdo ne upošteva ukrepov, so lahko posledice večje, učinkovitost ukrepov pa manjša. Ljudje pa nato mislijo, da ukrepi niso dobri. Očitno ne znamo ponotranjiti ukrepe do te mere, da bi bila učinkovitost takšna, da bi preprečili širjenje," še dodaja.

O bonitetah in sproščanju ukrepov za cepljene še ne razmišljajo

Govora je bilo tudi o cepljenju v Sloveniji, o čemer je govorila Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ. Ta pravi, da je trenutno precepljenost v Sloveniji, v kolikor gledamo po spolu, precepljenih 0,6 odstotka moške in 1,4 odstotka ženske populacije. Številke za Pomurje pravijo, da je trenutno precepljenih 0,9 odstotka prebivalcev, na Štajerskem pa točno en odstotek.

Do zdaj je bilo prijavljenih 76 neželenih učinkov, večinoma jih je povezanih s spremembo na mestu cepljenja. Je pa zanimanje za cepljenje izjemno, pravi Grgič Vitkova. Je pa nato morala odgovarjati na vprašanja povezana s tem ali bodo imeli ljudje, ki se bodo cepili kakšne bonitete, v primerjavi s tistimi, ki se ne bodo želeli cepiti. Preprosto povedano, ali bi cepljena oseba na primer, lahko prejala občinske meje brez težav.

"Na ravni Evropske unije je govora o teh tako imenovanih certifikatih, se pogovarjamo in razmišljamo, kako delovati. Toda dokler ne vemo, ali cepivo v resnici preprečuje prenos virusa, je težko delat priporočila. Cepljenje preprečuje potek bolezni, ne vemo pa, če cepivo preprečuje prenos virusa na druge. Dokler imamo toliko kroženja virusa v populaciji, je težko govoriti o tem, da bi sproščali določene ukrepe. Prav tako je prezgodaj govoriti o bonitetah".

Ob tem je še dejala, da upa, da bodo predvidoma v februarja uspeli precepiti ljudi, starejše od 80 leta starosti.
 

S spleta

Komentarji (51)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost5 (nepreverjen)

Če bodo bonitete za cepljene potem je tole zrelo za ustavno presojo.

gost6 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ne seri. Tvoj spomin je zlata ribica. Ceplejni otroci imajo boniteto, da lahko grejo v drzavno solo in vrtec, ostali NE smejo. A je to za ustavno presojo? kje si bil pod prejsno vlado? zato se enkrat: ne seri, ali pa bodi vedno glasen.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Oni so cepljeni z preizkušenimi cepivi, enako sem tudi sam in ne vidim nič spornega. To pa kaj se uporablja za covid pa naj lepo na vas testirajo in ne na meni. Se bomo za nekaj let menili ali so cepiva bila varna ali ne.

In reply to by gost6 (nepreverjen)

....uu (nepreverjen)

Preizkušeno my ass, zato pa ima čedalje več otrok stranske posledice, avtizme ipd sranje. A ti sploh imaš otroka. Če ga pelješ na OBvezni cepljenje moraš podpisati da prevzemas odgovornost in da oni ne odgovarjajo. Vau, preizkušeno. Najdi mi zdravnika ki bo za to tvoje preizkušeno cepivo podpisal izjavo, da on prevzema posledice. Ga ni.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

No? To je vaša odločitev, zato pa morate sprejeti posledice in ostajati doma, ko bomo ostali končno lahko hodili okrog ( pa sedaj ne moremo zaradi takih, ki se ukrepov ne držijo in s tem podaljšujejo epidemijo).

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

mesecpooo (nepreverjen)

In kaj ko ne bos smel v Avstriji, Grcijo, ali druge EU drzave ce ne bos imel dokazila, da si cepljen? a bos dal ustavno presojo. hehe. itak. Briga druge drzave, kaksno socialisticno sodisce imamo v sloveniji. Bos pac ostal doma v sloveniji.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Druge države me ne zanimajo, če želi kdo na dopust se naj prilagodi. Za življenje in gibanje v lastni državi pa cepljenje proti covid ne sme biti obvezno ali pogojevati/omejevati načina življenja.

In reply to by mesecpooo (nepreverjen)

...... (nepreverjen)

A res? In zakaj bi potemv EU, kjer pač smo to bilo ok, v sloveniji pa protiustavno. Mogoče v albanij.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

lp Gost5

Če in ako bo ustavna presoja bo US bonitete oz. omejitve potrdilo brez problemov. Zakaj? Ker je zdravstveni rizik državljanov večji, kot je določena omejitev za posamezika. (starostnik, ki ni cepljen ne bo sprejet v dom starostnikov, necepljeni dijak ne bo izpoljnjeval pogojev za vpis na fakultete, ki so povezane z zdravstvom, varnostjo, letalske družbe ne bodo prodajala kart necepljenim potnikom itd..)

Gost5 prav gotovo se boš cepil, dejstvo je, da se malo po internetu Qrčiš, med ušesi pa imaš tako ali tako samo precej prepiha.

Ldan

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Najprej uredi prepih med svojimi ušesi, potem pa lahko druge žališ. .

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Gost5

Kateri veter piha burja ali jugo. Dečec še dosti Mure bo moralo preteči preden boš dojel lastne zapise. BIMBOTELI

Lnoč

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Spet me žališ, glede na stil pisanja si ti dečec, ko boš odrastel pa prišel k pameti se ponovno oglasi in potem lahko imava kakšno debato na normalnem nivoju. Sicer pa s takimi imbicili kot si ti se nima smisla ukvarjati.

In reply to by 1919 (nepreverjen)

Boris5321 (nepreverjen)

ali je tebi bik v glavoj sprdnul se
in se tvoji mami usral u mednožje
da take nebuloze pišeš
budala mamina

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Gost5

Glede na stil pisanja dobro veš, da imaš tokrat posla z velemojstrom, pa te to zdaj malo jebe. Hitro si obupal z argumenti. Poglej strinjam se, da je cepljenje za vsakega posameznika PROSTOSTOVOLJNO, vendar so vsi ti posamezniki tudi del neke družbe, skupnosti. Če ti smatraš, da Tvoje življenje lahko funkcionira samo znotraj družine je tudi to O.K. Realisti vemo, da v življenju pač ni tako in se temu prilagodimo oz. si znotraj predpisanih pravil življenje uredimo tako, da nam pravila, ki nam niso všeč čim manj "urejajo" realna življenja.
Npr. še en primer. Pri vsakokratnem obisku zdravnika, zobozdravnika boš moral imeti opravljen test na virus Covid, ki si ga pa boš moral plačati sam. Vpis otrok na srednje šole in fakultete, ki izobražujejo za zdravstvo in varnost bo onemogočen...itd.

Ajde zdaj pa udri nazaj.

Ldan

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gde sfc fk jnojbcd (nepreverjen)

Ogromno politikov in zdravnikov de sedelo v čuzi, genocid nad lastnin narodom je najtežja oblika nasilja...

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

..errr (nepreverjen)

Tako bodo sedeli kot morilci slovencev takoj po vojni. Ergo. Ne bodo.

In reply to by Gde sfc fk jnojbcd (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Zakaj? Ni potrebno, da se cepite ( ČEPRAV JE VISOKO PRIPOROČLJIVO IN EDINO PRAVILNO), v nasprotnem primeru, ker potencialno lahko širite virus na tiste, ki se zaradi svojega stanja ne smejo biti cepljeni PAČ NE SMETE SPROŠČČENO ŽIVETI in imate omejitve.
Če smo zaradi takih, ki ne priznavajo virusa, vsi dalj časa zaprti in ne moremo obvladati virusa, je torej končno že čas, da nam vrnete to s tem, da ostajate doma, kes se ne boste cepili. Sami ste tako hoteli!

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

revival (nepreverjen)

Zaj nas talajo na lejve pa desne, na bogate z sejmi pravicami pa srmake brez osnovni pravic, zaj pa ešče na ceplene pa neceplene???????

estera (nepreverjen)

sam se delis, nic ni prisilno.

In reply to by revival (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Esters si ze gda cujla za prostovoljni mus? No to je to, nede se ti trbeli cepite ali te pac nes mogo v s kuce. No in za mene je to delanje razlik.

In reply to by estera (nepreverjen)

Nevtralno (nepreverjen)

Grki so dali pobudo za EVROPSKI CEPILNI PASOŠ. Zdaj ali ga bo EU sprejel in v kakšni obliki se še ne ve. Mi bomo itak morali slediti EU. Logično je, če bo sprejet, bodo imeli necepljeni takoj oviro pri potovanju ...

novinarrtv (nepreverjen)

in slovenski bedaki, bodo dali to na ustavno presojo. haha.
Naj jim Fajonova v Bruslju zrihta, da ne bo potrebno cepilni potni list, kot za zivali, ce je tako pomembna tam gor in pametna. A bo kaj?

In reply to by Nevtralno (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

ne me jebat
pravzaprav me kar lahko
ker me moj Dejan Svinjskoglavi premalo

In reply to by novinarrtv (nepreverjen)

pižmovka (nepreverjen)

Mogoče pa bodo začeli pretepati/kamenjati/streljati tiste, ki se ne bodo dali cepiti, ker obstaja možnost, da so/bodo kužni. Kot, da imamo spet črno kugo.

Hecno, saj se lahko pri pretepanju tudi sam okužiš.

In reply to by Nevtralno (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp pižmovka

Čuj, če ne gre drugače bo tudi to O.K.
Kamenjanje in batinanje se mi sploh zdi super. Malo spominja na batinjanje in prenašanje kamnov s kupa na kup na Golem otoku.

Lpopodan

In reply to by pižmovka (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Edino nedo mejli pravice v zimskih časih, ko de virusi na vrhunci!!!

In reply to by Nevtralno (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Tisti šteri se nedo cepili v zimskih mesecih pač nedo mogli iti na smučišča! In tou je tudi pravilno!

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Znanka, ki je že ceplena ma zaoj corono! Kao pomaga se cepite. Pa več butlnof more ite na hitre teste, ka de mjo JJ duže razlog ka de nas notre mjo zaprejte!

qwester (nepreverjen)

se enkrat. ne se cepit ce imas simptome da si bolan. Pa kaj mislis, da tisti, ki se cepijo,proti gripi, da pote ne zbolijo za gripo. itak da ja. In kljub temu, noven ne obsoja cepiva za gripo in se vedno se najdejo kandidati.

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Qwester. Mesas jaboke in hruske, za navadno gripo se ti nejtrbej obvezno cepite oz. tudi ci si nej cepleni lejko ides kama sces. S ten ka cepljenje v zvezi covida 19 je pa tak ka ce se nebos cepo bos omejene....razmes ka je razlika.

In reply to by qwester (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Ker je bila v času cepljenja že okužena, simptomov bolezni pa ni kazala in ni vedela za okužbo. Taki se seveda lahko okužijo, imajo pa blag potek bolezni. To je že znano - je kot lanski sneg.

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

stric mix (nepreverjen)

dajte pare pa se grem cepit

tetetee (nepreverjen)

a sedaj bi se izsiljeval. da nisi med fajoniste padel. Cepljenje je prostovoljno.

In reply to by stric mix (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Cepljenje je zastonj!

In reply to by stric mix (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Cepljeni do lejko kušnoli to Marto Vitek. Drujga nagrada de čast, ka do en keden pucali punčuke prištinskomi doktori. Pa ka vi stvarno mislite, ka de to cepivo pri 85+ podugšalo življenje. Ite gledat Rdečo Kapico. Tan je lovec rejšo babico iz vukovoga trebuha. Vuki je bilo ime Korona.

vergilop (nepreverjen)

cepljeni do lahko sli na nogometno tekmo prve lige in imajo zastonj pijaco. Evo, takoj se jih bo veliko cepilo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Vam je vseeno, če vaša babica umre zaradi Covida 3 leta prej kot bi sicer?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gostjaa9 (nepreverjen)

Razlika med protestom in državni udarom? Če ljudje na zboru podprejo levico je protest, če je ne pa državni udar.

. (nepreverjen)

kranjska klobasa pa deci hrvaškega terana

gosoloo (nepreverjen)

Sodišče EU je Sloveniji naložilo plačilo 750 tisoč evrov, ker v slovenski pravni red ni pravočasno prenesla leta 2016 sprejetih sprememb evropske direktive o trgu finančnih instrumentov oziroma o tem ni obvestila Evropske komisije, je razvidno iz danes objavljene sodbe. Komisija je tožbo proti Sloveniji zaradi tega vložila leta 2018.

Bravo Cerar in ta bi rad bil sodnik??, Fajon, Zidan, Erjavec, Bratusek and co. in njihovi birokrati. Kaj so poceli v celem mandatu!?

eu....bo (nepreverjen)

in potem ima Erika Tarco zaradi nekaj tiso evrov provizij, tukaj jih pa njeni prijatelji spusijo 750 tisoc in boli jih....
Mediji in novinarji so strankarsko bolani v tej drzavi in koruptivni do neba. Poleg tega pa hujskajo k sovrastvu. To je edini problem te drzave.

In reply to by gosoloo (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ej glih fčeraj sem gledal slovenski film Izbrisana.

In reply to by gosoloo (nepreverjen)

Filmokop (nepreverjen)

Jaz pa znastvenofantasticno komedijo Preboj.

In reply to by . (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

tudi meni se gnusi ta zadeva
kot da bi gledala ameriški western
rdeči indijanci in beli Evropejci

In reply to by Filmokop (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Najbolše zapreti firmo, pa naj nas drugi vodijo, če smo nesposobni.

In reply to by gosoloo (nepreverjen)

Katarina pesojebska (nepreverjen)

kolikor vem
so celi mandat
PUŠILI KURAC

In reply to by gosoloo (nepreverjen)

KarlMax (nepreverjen)

Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo.
Oni vedo, da vemo, da lažejo.
Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo,
da lažejo. Pa še zmeraj lažejo!

OČV (nepreverjen)

Že videno in slišano od vas.....

In reply to by KarlMax (nepreverjen)

FAKENEWSSS (nepreverjen)

Jebem vam vse po spisku drekače eni.Lažnivci samo narod strašite pa v psiho spravljate nika drujgo. Mater vam jebem!!!

smrkci (nepreverjen)

VSloveniji je vse možno pač pa to nič ni novega itak vsi vodilni kradejo kot srake.Cepite se z šilček,slivovice ali z viskijem pa da vidiš kako pomaga meni pomaga.

čarni vrag (nepreverjen)

se ti vidi budala pijana

In reply to by smrkci (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice