RRA Mura je nosilec Regijske štipendijske sheme za Pomurje. Preverili smo, kaj stečaj razvojne agencije pomeni za štipendiste.

Na včerajšnji skupščini Regionalne razvojne agencije Mura družbeniki niso podprli predloga dokapitalizacije. Namesto tega je, kot smo opozarjali že pred tedni, prišlo do predloga za stečaj družbe, ki so ga družbeniki tudi podprli, poslovodstvu pa naložili, da sodišču poda predlog za začetek stečaja v roku treh dni. RRA Mura je nosilec večih projektov, ki so tako za regijo, kot za občino velikega pomena. Med drugim je RRA Mura tudi nosilec Regijske štipendijske sheme za Pomurje, v okviru katerega skrbi za sofinanciranje kadrovskih štipendij v regiji.

RRA tiho, sklad pojasnjuje

Kaj bo stečaj pomenil za izvajanje Regijske štipendijske sheme, za delodajalce in štipendiste, smo včeraj poskušali preveriti na RRA Mura, a z njihove strani ni bilo odziva. So se pa zato na naša vprašanja odzvali na Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije, ki skrbi za sofinanciranje kadrovskih štipendij s strani države oziroma evropske skupnosti. 

Pogodbe le še do jutri

Kot pojasnjujejo na skladu, je med njimi, RRA Mura in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) podpisanih devet veljavnih pogodb o sofinanciranju regijskih štipendijskih shem, kjer se upravičeni stroški za sofinanciranje štipendij zaključijo s 30.9.2015, torej z jutrišnjim dnem. Po tem datumu ostane še spremljanje zaključka izobraževanja in obveznost zaposlitve štipendistov.

Najboljša rešitev je prenos na novo agencijo

Na skladu odgovarjajo, da je v konkretnem primeru najboljša rešitev prenos obveznosti na drugega nosilca že pred začetkom stečaja RRA Mura d.o.o. oziroma tekom postopka. V tem primeru bi morala biti predhodno ustanovljena nova regionalna razvojna agencija, ki bi jo moralo pristojno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vpisati v evidenco regionalnih razvojnih agencij.

Prenos ne bi bil prvi

Po vpisu nove agencije v evidenco RRA bi bilo možno izvesti prenos obveznosti na novo RRA pod pogojem, da ta prevzame vse pravice in obveznosti iz obstoječih devetih pogodb o sofinanciranju regijskih štipendijskih shem, pojasnjujejo na skladu. Primer prenosa Regijske štipendijske sheme na drugo razvojno agencijo je v Sloveniji že bil izveden, in sicer lansko leto v Savinjski statistični regiji. Takrat je bilo izvajanje regijskih štipendijskih shem preneseno iz RRA Celje na novoustanovljeno regionalno razvojno agencijo RASR d.o.o..

Lahko Pomurje ostane brez kadrovskih štipendij?

V primeru, da se ne bo urejen prenos Regijske štipendijske sheme na novo agencijo, regiji grozi, da ostane brez kadrovskih štipendij, ki jih sofinancira sklad. Določitev novega nosilca za izvajanje sheme je v pristojnosti občin, sveta Pomurske regije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, odgovarjajo na skladu. V kolikor ti ne bodo reagirali pravočasno, utegnejo pomurski dijaki in študenti v prihodnjem šolskem letu ostati brez kadrovskih štipendij v okviru sheme.

Kadrovske štipendije so najvišje

V okviru Regionalne štipendijske sheme za Pomurje letno prejema kadrovske štipendije nekaj deset študentov in dijakov. Polovico stroškov preko sheme sofinancira sklad, ki sredstva za to črpa tudi iz evropske skupnosti, drugo polovico pa krije delodajalec. Kadrovske štipendije so praviloma najvišje štipendije. V šolskem letu 2013/2014 je višina povprečne kadrovske štipendije v okviru regijske štipendijske sheme za Pomurje znašala 380 evrov na mesec.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

KA PA SPLOH TREBA NEKŠNE VMESNE PARAZITE MED SKLADON IN ŠTUDENTON-DIJAKON. ZDAJ TE USTRAHOVALI MLADINO IN SEVEDA NJIHOVE STARŠE AHA NOČETE VEČ PODPIRATI IN SIPAVATI NAŠI POŽREŠNI AGENCIJI DENARJA, ZDAJ PA NEBOSTE DOBILI ŠTIPENDIJ. OD KOD SO LEHKO PRIDELALI KATASTROFELNI MINUS ČE NIČ NE DELAJO IN USTVARJAJO, AJA SEVEDA LEPO SE IMETI IN SE VEN METATI Z NARODOVIM DENARJEM NITI NI TAKO SLABO :) VSE OBSODITI IN JIM VSE VZETI , ŠKODO KA SO PA NAPRAVILI PA NAJ POPLAČAJO!!!!

Kmet na njivi

Zakaj moramo imeti v naši državi pri vsaki stvari cel kup posrednikov ? Če lahko vse ostale štipendije potekajo preko Centra za socialno delo, bi lahko tudi te štipendije. Aja, kaj bi pa potem z "našimi" ? Moramo jih zaposliti, jim omogočiti visoke plače za nedelo in dati možnost, da zapravijo naš denar. Koliko denarja so zapravili v RRA Mura ? I NIKOME NIŠTA ! Ljudje, ne nasedajte več temu, da rabimo neke agencije, sklade in podobne fičfiriče, ki dobro živijo na račun našega denarja, na koncu pa napravijo še velik dolg. Država sama ima dovolj organov, da poteka vse normalno in ne rabimo več nobenih priveskov, ki dobro živijo za naš denar.

Vipko
Truplo

Zakaj moramo imeti v državi toliko "posrednikov"? Po moji "doktrini" je razlaga čisto enostavna: zaradi popolnoma zgrešenega šolskega, izobraževalnega sistema, kateri je tak že vsaj 25 let, šolamo več ali manj samo "gospode", kateri pač morajo vsepovsod kaj svetovati, vmes natipkati pol strani "čuda", da to potem noben navadni smrtnik ne razume... in to stane, haska pa praktično skoraj nobenega.

Da zabiješ žebelj v desko nimaš posrednikov, noben strućko se ni izšolal, da bi "zabijalcu" kaj svetoval in zato taka dela niso cenjena, niti precenjena glede cene.

In reply to by Kmet na njivi

Vipko
buldog

Truplo, če se tebi zdi, da od nečesa ni haska, ni nujno tako. Država vedno financira elementarne študije. Zakaj? Primer: Pred "zabijalci žebljev" in monterji na napr. naftni črpalki so inženirji, ki naftno črpalko skonstruirajo in izdelajo, pred njimi so še iskalci nafte in še pred njimi geologi, ki ugotavljajo geološko zgradbo nekega območja in kartografi potem te ugotovitve izrišejo. Da o vsem potrebnem suportu znanja sploh ne razglabljam: o ekonomistih, geodetih, organizatorjih dela, lobistih, itd... Tebi se zdi, da so edino koristni tisti na zadnji stopnički. To je tvoj pogled. V razmislek: Nemčija potrebuje imigrante, da bodo opravljali posle zabijalca žebljev.... vse ostalo bodo opravili Nemci, ki so v tem tvojem pravoreku "gospodje". Seveda, oni stanejo, ker opravljajo dela z višjo dodano vrednostjo..... Zaključek: če kdo meni, da bodo Slovenijo iz gospodarskega blata potegnili "zabijalci žebljev" (ti jih itak večinoma zabijajo v Avstriji!) se grdo moti. Ne trdim pa, da je šolski sistem tako dober, da ni potreben nobenih izboljšav! Nasprotno! Toda, na svetu ni države, ki bi bila zadovoljna s svojim šolskim sistemom. Tudi Finska ne, ki ima po mnogih merilih najboljši šolski sistem na svetu.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ojoj... natipkal si pol strani, pa bi lahko to napisal v enem stavku. Vidiš, kako to izgleda, ko preveliki "strokovnjaki" pišejo čuda, da se marsikaj potem lahko zamegli. Tudi, da je pri nas pa res vse v redu?

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Da se to lahko tebi razloži ni dovolj en stavek... Ti pač imaš svojo preprosto mišljenje in jaz to spoštujem. Toda stvari ne funkcionirajo tako preprosto; nismo več v 17. stoletju. Pri nas vse v redu? Tega ne trdim; preberi si zadnja dva stavka... toda, kje so? V Nemčiji? Po svinjariji imenovani Volkswagen tudi tam ne.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Saj vse razumem, malce sem obrnil šalo... malo heca mora biti. V globalu pa mislim, da imam dokaj prav: dandanes je vse preveč t. i. storitvenih posrednikov... oz. razumi zadevo čisto po kmečki pameti, ker je pravilna: "veliko babic, kilavo dete!"

In reply to by buldog

gghhhj (nepreverjen)

Ne bodte nori no...Denar za štipendije bo .Samo bo namenjen za pokritje stroškov in plač

štipedator (nepreverjen)

Ge san čun praviti, ka de prej red bull od ovij 100.000 že nakazanih ojrof pokril to razliko. Če pa nej pa do prej sakšomi en red bull poslali, ta ko dobili krila. Samo pisati trbej na red-bull, prekmurska štipendijska shema, klagenfurt.

ifjw (nepreverjen)

zaplankani veški idioti izdrkajte že enouk do konca pa naj van tej red bull da en dober špric ka ste že dosadni s ten red bulon. lejko vi drkate sakši den na red bull pa de un leto dale.

čemeren šče skoz (nepreverjen)

Seveda, čestitam županu pa Mičoji pa valjda še komi. V stečaj, upnike pa ko jebe. Vö so se metali , ostali dužni, zaposlovali cuj, bog zna, što se je se napajo s teh pejnez od projektov, to ka so pa upnikom ostali dužni, se pa naj ovi znajdejo kak se ščejo. S ten de šel verjetno še što v stečaj zaradi nespameti posameznikov. Koji stečaj koji k...., naj delajo dale, naj odplačajo duge pa te naj idejo kama ščejo, še prle se jih naj bar pol v rit brsne

lokalec (nepreverjen)

Pa verjetno, do spet eni in isti, dale zaposleni, kateri so bliže župani MS, zopet bo lobiranje. Naj si nova RRA ??? samo prave lidij zbere, ka de vsaj z njih hasek. Ali pa take ki bodo projekte za svoje družinske člane pisali kot npr. Zavod za socialni razvoj MS.

tuncika

Hvalabogu da gre RRA Mura v stečaj, saj ima MOMS svojo razvojno agencijo. Če pa je štipendija državna, pa naj jo podeljuje država in ne neke RA, ki sebi jemljejo preveč in po družinsko merično.

razlaga (nepreverjen)

Država podeljuje štipendije preko posrednikov iz sledečega razloga. Če štipendist šolanja ne konča, se štipendija mora vračati. Država to izterja od posrednika, posrednik pa mora nato terjati štipendista (oz. njegove starše). Pogosto so to ljudje, ki jim ni mogoče nič "vzeti", zato posredniška institucija ostane brez teh sredstev, posledično - izguba.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice