Kot smo že poročali, Ministrstvo za okolje in prostor načrtuje izvajanje meritev emisij prahu iz malih kurilnih naprav na trdna goriva. Če bodo vrednosti vaših peči presežene, boste morali bodisi vgraditi filter bodisi zamenjati kurilno napravo. Nov predpis, ki je šele v pripravi, je zmotil Vseslovensko civilno pobudo Dimnik in Društvo civilna iniciativa Malečnik, ki so na ministrico Ireno Majcen že naslovili odprto pismo.

V njem ministrico sprašujejo, ali bo taka zakonodaja prispevala k izboljšanju izpustov v ozračje ali pa bo le omogočila strankarskim privržencem in »dimnikarskim prijateljem« dodatni zaslužek. "Očitno je, da se znotraj DESUS-a, ki vodi dimnikarsko službo,  oblikuje nov lobi, ki želi uvoziti naprave za merjenje emisij iz kotlov na trda goriva in te naprave prodati dimnikarjem, ki naj bi jim z zakonom zagotovili uporabo teh naprav," še pišejo v odprtem pismu.

Pismo objavljamo v celoti.

"Spoštovana gospa ministrica!

V zadnjem času smo v javnih medijih zasledili, da pripravljate dodatno zakonodajo, ki bo obremenila lastnike malih kurilnih naprav. Prebrali smo, da nameravate sprejeti dodatne meritve emisij iz kotlov na trda goriva. Te meritve ne bodo rešile problema PM10 delcev, temveč bi morala država sprejeti politiko svetovanja uporabnikom glede zamenjave kotlov v skladu z Direktivo 2010/31/EU.

V 14. členu DIREKTIVE 2010/31/EU (pregled ogrevalnih sistemov) piše:

Države članice določijo potrebne ukrepe za uvedbo rednih pregledov dostopnih delov sistemov za ogrevanje stavb, kot so kurilne naprave, nadzorni sistemi in obtočne črpalke, s kotli z nazivno toplotno močjo za ogrevanje prostorov nad 20 kW. Pregled vključuje oceno učinkovitosti kotla in njegove velikosti v primerjavi z ogrevalnimi zahtevami stavbe. Velikosti kotla ni treba ponovno oceniti, če se ogrevalni sistem ali ogrevalne zahteve stavbe v tem času niso spremenile. Države članice lahko znižajo pogostost teh pregledov ali jih po potrebi omilijo, če obstaja elektronski sistem za nadzor in spremljanje. 

Države članice lahko določijo različno pogostnost pregledov glede na vrsto in nazivno toplotno moč ogrevalnega sistema, pri čemer upoštevajo stroške pregleda ogrevalnega sistema in ocenjene prihranke stroškov energije, ki lahko nastanejo na podlagi pregleda.

Ogrevalni sistemi s kotli z nazivno toplotno močjo nad 100 kW se pregledajo vsaj vsaki dve leti. Za plinske kotle se to obdobje lahko podaljša na štiri leta. 

Kot alternativa k odstavkom 1, 2 in 3 lahko države članice sprejmejo ukrepe, s katerimi zagotovijo svetovanje uporabnikom glede zamenjave kotlov, drugih sprememb ogrevalnega sistema in alternativnih rešitev zaradi ocene učinkovitosti in ustrezne velikosti kotla. Celovit vpliv tega pristopa je enakovreden vplivu ukrepov iz določb v odstavkih 1, 2 in 3. Če se države članice odločijo, da bodo uporabile ukrepe iz prvega pododstavka, Komisiji najpozneje do 30. junija 2011 predložijo poročilo o enakovrednosti teh ukrepov z ukrepi iz odstavkov 1, 2 in 3 tega člena. Države članice pošljejo Komisiji ta poročila vsaka tri leta. Poročila se lahko vključijo v akcijske načrte o energetski učinkovitosti iz člena 14(2) Direktive 2006/32/ES.

Komisija lahko po prejemu nacionalnega poročila države članice o uporabi možnosti, kot je opisana v odstavku 4, zahteva dodatne posebne informacije o zahtevah in enakovrednosti ukrepov iz navedenega odstavka. V tem primeru zadevna država članica predloži zahtevane informacije ali predlaga spremembe v devetih mesecih.
Direktiva 2010/31/EU o pregledovanju ogrevalnih sistemov ima cilj povečanje učinkovitosti. Če povežemo cilj direktive in Vaša prizadevanja, prihaja do razkoraka, zato smo si v civilnih iniciativah zastavili več vprašanj. Po naši oceni Republika Slovenija te direktive ne uresničuje ali pa jo želi »prikrojiti« po svoje. Prosimo, da odgovorite  na naslednja vprašanja:

Kdaj je Republika Slovenija poslala nacionalno poročilo na EU (glej točko 5)?

Kateri ukrepi so v RS sprejeti s ciljem zagotavljanja svetovanja uporabnikom glede zamenjave kotlov (glej točko 4)?

Pregledovali naj bi se kotli z nazivno toplotno močjo za ogrevanje prostorov nad 20 kW. Pregled vključuje oceno učinkovitosti kotla in njegove velikosti v primerjavi z ogrevalnimi zahtevami stavbe. Kdaj in kdo je v RS izvedel preglede v skladu z Direktivo (glej točko 1)?

V Direktivi piše, da države članice lahko določijo različno pogostnost pregledov glede na vrsto in nazivno toplotno moč ogrevalnega sistema, pri čemer upoštevajo stroške pregleda ogrevalnega sistema in ocenjene prihranke stroškov energije. Kdo je v RS izdelal take preglede in ocenil stroške pregleda  v primerjavi s prihranki stroškov energije (glej točko 2)?

Na portalu Žurnal24.si smo lahko v teh dneh prebrali članek »Neustrezne peči bo potrebno zamenjati« in na portalu Sobotainfo.com članek »Privarčujte denar, zamenjati boste morali peči na drva«. Ministrstvo za okolje in prostor predvideva sprejetje zakonodaje, ki bo določila merjenje izpustov emisij kurilnih naprav od 4 kW do 1 MW. Če bodo meritve pokazale prekoračenje izpustov delcev PM10, bodo lastniki morali vgraditi filtre na dimovodne naprave ali pa zamenjati kurilne naprave.

V civilnih iniciativah se sprašujemo:

Ali bo taka zakonodaja v skladu z Direktivo 2010/31/EU, ki zahteva pregledovanje in ne meritve emisij za kotle nad 20 KW?

Ali bo taka zakonodaja prispevala k izboljšanju izpustov v ozračje ali pa bo le omogočila strankarskim privržencem in »dimnikarskim prijateljem« dodatni zaslužek? Že z našim dopisom z dne 28.10.2015 smo MOP spraševali: 

katera komisija na MOP-u se ukvarja z  meritvami emisij na trda goriva? Kdo in kdaj jo je imenoval?
Kdo so člani te komisije? Ali je med njimi tudi Mihael Gruden, ki je direktor najmanj 4 dimnikarskih družb (opomba: Glej podatke iz sodnega/poslovnega registra)?
Kakšno vlogo pri nastajanju nove ureditve za merjenje emisij dimnih plinov ima g. Sašo Geržina, »desna« roka predsednika DESUS-a? Ali g. Sašo Geržina tudi sicer svetuje ministrici Ireni Majcen pri urejanju dimnikarskih razmer?

Iz odgovora MOP-a (št. 35406-68/2015/63, z dne 16.11.2015, podpisnik mag. Tanja Bolte) je bilo razbrati: »na Ministrstvu za okolje in prostor ni ustanovljena nobena komisija za   meritve na trda goriva, zato ni mogoče govoriti o članih te komisije«.  Danes MOP trdi, da posebna delovna skupina pripravlja ustrezno zakonodajo, ki bo vključena v dimnikarski zakon.

Očitno gre za  dvoje različnih dejstev. V novembru  2015 ni obstajala nobena komisija za meritve na trda goriva, danes pa MOP objavlja, da posebna delovna skupina pripravlja ustrezno zakonodajo. Kdo zavaja slovensko javnost in lastnike malih kurilnih naprav?

Ali je potrebno meriti emisije na vseh kurilnih napravah ali le na tistih, ki ne delujejo v skladu s predpisi v EU in RS?  

Kdaj bodo lastniki malih kurilnih naprav v Republiki Sloveniji lahko razpolagali in gospodarili s svojimi napravami v skladu z Ustavo Republike Slovenije, ki zagotavlja svobodno razpolaganje z zasebno lastnino?

Kdaj bo Republika Slovenija sprejela ukrepe v skladu z EU zakonodajo in spodbujala zamenjavo dotrajanih in neučinkovitih naprav z novimi kvalitetnejšimi? Bodo to zamenjavo svetovali dimnikarji ali strokovne službe za energetsko svetovanje?

Kateri energent bo Republika Slovenija priporočila za kurjavo v malih kurilnih napravah? Ali bo cena tega energenta konkurenčna ostalim okoljsko manj sprejemljivim energentom? Bo Republika Slovenije subvencionirala tak energent?

Očitno je, da se znotraj DESUS-a, ki vodi dimnikarsko službo,  oblikuje nov lobi, ki želi uvoziti naprave za merjenje emisij iz kotlov na trda goriva in te naprave prodati dimnikarjem, ki naj bi jim z zakonom zagotovili uporabo teh naprav!"

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
VVGG

V mrzlih dnevaj se nemreš normalno po varaše sprehodite, ker nenormalno smrdi po kurjavi. Če bi lidgej znale, ka ta dim dela plučon, se nebe nite glasile. Malo se pozanimajte, kelko lidij je zaradi toga na plučnon oddelke v bolnice. Pa te se čudejo, ka so nekadilci in so vseeno zboleli. Poznan lidij, kere zavolo kurjave doma tak smrdijo, ka nemreš normalno dihate poleg njih. Da jin pa poveš, naj nekaj napravijo za svoje zdravje, pa samo z roko zamajnejo, češ, mamo druge skrbi. Fala boge, ka de ta zakon prišo.

fgdgf (nepreverjen)

@VVGG ten "političaron" kere zaj pripravlajo tej "zakon" se malokratko jebe za tvoja pa moja plujča :) Ti poven ka njih najbole briga, bar pogledni na desno bole -------------------> €!€!€1

Gost (nepreverjen)

Le vkup, le vkup uboga gmajna!

ulak (nepreverjen)

VVGG, tij si sigurno roraš ali pa njegov potomec in gjes živeš na naš račun.

Gost i (nepreverjen)

ulak. Ti se sploj nezavedas varstva okolja in varstva ljudi. Da bos se nadiho slabega zraka ali bos imel kaksne tezave zdravstvene te se zamisli. Nihce ti nesce nic slabo samo zdravje ljudi je bole pomembno.

Gost (nepreverjen)

Dim od drv je "zdrav", raka povroča dim od premoga, kur. olja, avtoizpusti in druga fosilna goriva. Meritve bodo pokazale tisto, kar trenutno gori. Zaslužili bodo prodajalci peči, merilnikov, dimnikarji, itd. Rešitev je v prepovedi fosilnih goriv.

kirbi (nepreverjen)

Dimnikarski mojster, z opravljeno izobrazbo tipa šnelkurs znani Brencelj naj bi bil celo predsednik dimnikarjev,in celo bi naj opravljal predavanja na MOP o človekovem zdravju ,seveda mu na ministrstvo zelo radi prisluhnejo ker oni ne dosegajo tako visokih izobrazb tipa šnelkurs kot republiški dimnikarski paler

gost1 (nepreverjen)

Ti Kirbi kakšne šole ali šnelkurse pa ti imaš? Očitno si zapreti v kakšni vlažni vinski kleti.

Starejše novice