Obletnice so priložnost za nove pridobitve, zato si v murskosoboški škofiji želijo kip sv. Nikolaja, ki bi pomenil urbano pridobitev katoliške tradicije. Pred dnevi smo se namreč razveselili pridobitve evangeličanske tradicije.

Na začetku meseca, natančneje 6. decembra, ko je v mestu potekalo tradicionalno Mikloševo senje, so slovesno namenu predali Drevored Martina Luthra, ob 500-letnici Reformacije. Pomoči občine pri ureditvi trga in postavitvi kipov si želijo tudi v murskosoboški škofiji.

Bronasti kip sredi krožišča

V svojem govoru ob otvoritvi Drevoreda Martina Luthra se je namreč soboški škof Peter Štumpf na župana Aleksandra Jevška obrnil s posebno prošnjo. Čez dve leti bomo v Pomurju praznovali 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V Škofiji Murska Sobota so si zamislili, da bi ta dogodek obeležili na prav poseben način. 

“Prosim gospoda župana in mestno občino Murska Sobota za postavitev bronastega kipa sv. Nikolaja v Murski Soboti sredi krožišča z bakovske strani, ki je tudi blizu katoliškega župnišča in stolnice,” je v svojem govoru pozval Štumpf. 

Župana Jevška in mestno občino je Šumpf prosil še za pomoč pri ureditvi trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja ter pomoč pri postavitvi na tem trgu spomenikov sv. Cirila in Metoda in doprsnih kipov slovenskih narodnih buditeljev, katoliških duhovnikov, ki so bili po besedah Štumpfa odločilni za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Postavili bi kipe tišinskega župnika in soboškega dekana Francija Ivanocyja, urednika slovenskega katoliškega časopisja Jožefa Klekla st., rektorja ljubljanske univerze Matije Slaviča, zgodovinarja Franca Kovačiča ter soboškega župnika in generalnega vikarja za Prekmurje Ivana Jeriča.

“Trg pred stolnico bi radi poimenovali po zavetniku soboške stolne cerkve sv. Nikolaju. Vse te pridobitve bi potem seveda blagoslovili na praznik sv. Nikolaja, 6. decembra 2019.”

Mesto s posebnim značaemj ekumenskega soglasja in sožitja

Takšna obeležja v prometnem krožišču in pred soboško cerkvijo sv. Nikolaja bi po besedah Štumpfa pomenila popolnoma logično nadaljevanje urejevanja urbane podobe Murske Sobote, ki je zmeraj znala upoštevati različne verske danosti, ki mestu dajejo poseben značaj ekumenskega soglasja in sožitja.

“Danes se v tej urbani pridobitvi veselimo evangeličanske tradicije. Moja velika želja je, da bi se čez dve leti veselili tudi urbane pridobitve katoliške tradicije,” je zaključil Štumpf. 

Ali bo prošnja škofa Petra Štumpfa uslišana, bo pokazal čas. 

Sicer pa se bo celovita prenova mestnega središča nadaljevala spomladi, in bo zajemala novo ureditev parkovnega dela Trga zmage in nadaljevanje ureditve dvignjene ploščadi od Drevoreda Martina Luthra do ograje evangeličanske cerkve čez Slovensko ulico.

S spleta

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cestni inšpektor (nepreverjen)

Najbolj se bom smejal, če ga res postavijo, kako ga bodo hitro selili ... Letos je bila sprejeta EU regulativa, da v krožiščih ne sme biti postavljenih ovir, ki bi lahko bile nevarne v primeru trka (sicer imamo svojo komisarko in bi lahko že zaradi tega nekdo bolj spremljal regulative EU), kot npr. spomeniki, drevesa, beton, večnivojske ovire,...

V Nemčiji je trenutno stotine krožišč v predelavi, kjer morajo umakniti vse ovire ali razne “umetnine”, stroški seveda občinski.

Lejko bi napravili dva balona s helijom, pa bi bil se tedensko menjaval Nikolaj pa Štrumf, to bi bilo zanimivo, šrumfov bi lejko bil malo večji, ka bi lejko pol sobote osvetlil, namesto ulične... tak v naravni velikosti.

Gostja (nepreverjen)

Meni je fascinantno, kak cerkev (zanalašč z malo napisano) ne plačuvle davkov (ne za storitve ne za nepremičnine), v pokojninsko in zdravstveno (za duhovnike) jin država vplačuvle, lidje jin davlejo pejneze (pri mešaj, letno dajatev ali ka se tou pravi, za sakši krst in poroko) ali gda trbej kaj vred zeti, skouz druge prosijo. Dvorišče jin zaj naj občina vred vzeme?! Pa bronaste kipe tudi plača?

Mojamoja (nepreverjen)

..smešno.... tako bi bil kip Sv.Nikolaja postavljen ob bok postavljenim ...klopotcem, vinskim trtam, ladjicam, pütram...in še čemu.... če je to res interes Cerkve, potem so ubogi na umu...kaj pa bi recimo manjkalo, če bi se kip postavil na ploščad pred cerkvijo, če že mora biti v smislu, ČE IMAJO ONI BOMO IMELI TUDI MI!

hmm (nepreverjen)

Na otvoritvi trga z literanskin imenon so včasi začali, ka bi oni tuj svojoga-papinskoga meli; nedo hejnjali dokejč ga resno nede...zanimivo

22222222222222… (nepreverjen)

Ja in ka je tu narobe, kelko pejnez pa je dala evangeličanska skupnost za tej trg. V Prekmurji obstajamo tudik katoličani kerih nas je dosta več kak evangeličanov in ka zdaj či je tak.

In reply to by hmm (nepreverjen)

Gostja (nepreverjen)

Te trg ali avenija ali ka je Martina Lutra je na občinski parceli in je samo po imeni "cerkveni". Tu se je uredil center varaša. Ploščad pred cerkvijo je pa last Župnije MS. A zdaj de pa občina urejala privat parcele? Ka meni te tudi lejko nove tlakovce postavijo pa še kakšen vodomet bi fajn bil.

In reply to by 22222222222222… (nepreverjen)

obremenjeni (nepreverjen)

Gostja, a nisi videla projekt v celoti. Namreč Lutrov trgec se bo nadaljeval vse na dvorišče luternske cerkve, ki ni v lasti občine (projekti so tako narejeni - projekte je plačala občina - torej je luteranska cerkev sodelovala z projektanti, da je dovolila, da se jim tam nariše nova ureditev. Spomnite se samo kako je luteranski župnik MS nagovarjal Jevška, da so skupja hoteli kupiti Murski val. Očitno oba "dobro" sodelujeta (dobro predvsem za izbrance). Projekt se bo izvajal v več fazah (tudi faza ureditve na zemljišču luteranske cerkve pride na vrsto). In zakaj potem občina ne bi del sredstev, ki jih dobi iz evrope namenila tudi ureditve območja pred katoliško cerkvijo? Tisti, ki imate kaj proti ste obremenjeni z rimokatoliško cerkvijo in njenimi verniki (a z luteranskimi verniki pa niste ali kaj).

In reply to by Gostja (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Tako je, če so literanan vred vzeli, naj še papincan. Dobro jih je vse Štrunf zajebo. To vodi v prve ribarije med enimi pa ovimi. To je tempirana atomska bomba. Bomo potem Severna Irska???

In reply to by hmm (nepreverjen)

kanžor

hmm.......... Če tako gledamo za kaj bi eni imeli in celo je občina financirala drugi pa naj ne bi imeli ?

In reply to by hmm (nepreverjen)

kanžor

Što de delal kijp ova Brunecova kak je Muzo delala za 100.000 € ?

čarnobejli (nepreverjen)

absolutno za! Nejsan med tistimi ka so vsako nedelo pri meši ali ja neka takšega bi v sobote mogle mete! Ka se tude prišlekon pokaže što pa ka je Sobota in na kon je sobota gor zrasla!

En izmed simbolov Sobote je tuj Miklavž

zgodovinar1 (nepreverjen)

Sv.Nikolaj je biu škof in je opravljo svojo službo v mestu Mira v današnji Turčiji. Cerkev ge je delo še gnesden stoji. Zaradi svojih dobrih del so ga za svoja vzejli tudi muslimani, ker naj nebi delo razlik med ljudmi in v centri Mire njemi v spomin stoji spomenik. Postavili so ga muslimani. Tudi oni ga majo za svojoga, pravijo njemi Noel Baba.... nekak isto kak Božiček..... samo je malo smejšno ka ma spomenik na glavi turban namesto škofovske kape. San vido v živo. Tak ka ne ven kak je lejko Miklavž simbol Sobote. Po njen se edino imenuje cerkev, druge povezave z našin meston pa nega.

In reply to by čarnobejli (nepreverjen)

škof (nepreverjen)

škof-povezava je samoumevna

In reply to by zgodovinar1 (nepreverjen)

Vej pa (nepreverjen)

V Korani je tuj prerok Isa (Jezus) pa Marjam (Marija), njegova mati. Dosta je toga podobnoga.

In reply to by zgodovinar1 (nepreverjen)

TUNČ (nepreverjen)

GES SE TUDI STRINJAN , DA NAJ BO

vodka (nepreverjen)

Cerkvena obeležja naj stojijo v bližini cerkve pa na cerkveni zemlji. Pa nemo menda po mesti postavlali spomenike kleri. Pa ka nede štoj mislo ka man kaj proti veri saj san san tüdi katoličan. Vera pa religija za moje pojme ne sodi na takšna mesta.

Nikola (nepreverjen)

Najprej si je prisvojil Božič, zdaj bi pa imel rad še krožišče s spomenikom.
Kaj se je temu Štrumfu čisto utrgalo?
Poleg toliko zemlje bi rad še več. Fuuuj!!!

pijancek

Po USTAVI sta država ( občina ) in cerkev ločeni ! Cerkev ima dovolj bogastva ( vrnila Peterletova vlada gozdove in nepremičnine v zelo velikem obsegu, ne plačuje davkov, župnike plačuje država ? ), da si sama postavi, kar hoče imeti. A za volilne glasove bo ji naš župan uredil kar hoče imeti. Sem veren človek, a s takimi stvarmi se ne strinjam. Naj da občina ta denar raje za reveže, ki jih je v Soboti kar precej ! A ne bo, ker to ne prinaša volilnih glasov ! Nizko smo padli, a padamo še nižje. Vse za oblast !

goostt (nepreverjen)

Ja res je ločena sta le po USTAVI , a žal delata z roko v roki , Raja pa de n......a !

In reply to by pijancek

gost25 (nepreverjen)

Zaradi menej naj stoji kip Sv. Štrumfa......

Hakvaka (nepreverjen)

Keri podpira cerkev in njene pravljice za odrasle naj tau lepo s svojimi pejnezami financejra in si kip postavi pred cerkev!

dvoličen (nepreverjen)

To velja potem tudi za luteransko cerkev, ki bo dobila urejeno dvorišče preko tega projekta naj si jo s svojim denarjem (tudi za projekte ni dala nič denarja zraven....)

In reply to by Hakvaka (nepreverjen)

?? (nepreverjen)

pa, ka mamo natečaj potencialno nevarnih postavitev ali ka? nej zadosta ka so z postavitvijo betonskih količkov na tisti ploščadi poleg občine, gasilcon onemogočili dostop do objekta?

kanžor

?? ------- Na Lendavski pri banki je tudi negdo sinoči pelal prek po rondoji in ni bilo skulptur in doprsnih kipov ,ki bi ga ovirale .Zvil je samo znak .Še sedaj tak stoji in nikomur nič okrog pa plastika polomljena .

ps: Vrag po občini te bo zgorejla ,če ne bodo mogli zraven

In reply to by ?? (nepreverjen)

bik na kubik (nepreverjen)

vej pa prejk po prehodi se pripela na trg, če je nujno....malo si pogledni.

In reply to by ?? (nepreverjen)

black panter

ge so pa te potopni količki....

In reply to by ?? (nepreverjen)

Mojamoja (nepreverjen)

..rejsan vüpan, ka nedo na južni strani občine nucali gasilcov, ka jim niti veelkaa lestvica nede pomagala....

In reply to by ?? (nepreverjen)

Drvo (nepreverjen)

Prekmurje kot tako, je skupnost dveh večinskih religij. To zavidanje s strani katoliškega škofa evangeličanom je kontraproduktivno skupnemu duhu Prekmurja. Postavlanje nekih obeliskov v ekumenskem mestu kot je Murska Sobota, pa skoraj da ne recem herezija. In roko na srce, za sožitje je potrebna strpnost in sodelovanje vseh krčanov.
Ne pa kazanje svoje velicine z monumenti.
Za konec misel: Razcepi kos lesa; tam sem. Dvigni kamen in našel me boš!

pameten (nepreverjen)

Drvo, zakoj bi pa te samo eni (luterani) dobili iz EU in občinske blagajne, ostali pa nič? Pa rimokatoličanov nas je znatno več, če že hočeš. Pa strpni smo tudi. Vendar je treba biti pravičen in ne priviligirati samo eno cerkev z raznimi ureditivami, ki jih niti sami ne plačajo.

In reply to by Drvo (nepreverjen)

Drvo (nepreverjen)

Ge san z mešane družine in zame ne obstajajo vaši in naši. Zame je Bog en!
Hodim v obe cerkvi, obe spostujem in za obe prispevam!
Rože za oboje, do ščista vrejdi nasrejdi rondoja!

In reply to by pameten (nepreverjen)

pri koriti... (nepreverjen)

Telko kelko dobi RKC iz raznih blagajn, pa kelko ma ugodnosti.... tou nema nišče. Tak ka se samo lepou hejnjate gor prositi že ednouk. Strpni ste pa samo telko kelko van odgovarja..... gda se ide za vašo rit pa včasik pozabite na vse ka vas je kao Jezus učil. Serete po vsen pa po vsakon, nasprotujete vsemi ka je nej v vašo korist..... gda van pa što kaj pod nous vrže pa včasik v kout đoukat pa brejčat zaradi napada na vaša verska čustva.

In reply to by pameten (nepreverjen)

krobikar1

Ka mij delamo s temi rondojami, pa tou nega nindri. Tlakovce okrog položiti, pa 10 cm zdignoti od nivoja, na sredini trava ali kamenje, pa je rondo. Kipi so pa naj v cerkvi pa na drugih primernih mestih. Rondo je del ceste in naj bo čim bolj enostaven in pregleden. Samo če de tak enostavno, do se pri nas eni strokovnjaki po bližnjici vozili,..prek po rondoji!

bik na kubik (nepreverjen)

pa tej Lutrov trg je nej luteranski, samo se zove po njem iz zahvalnosti luteranom ka gučijmo prekmursko!
papinci pa si ne zaslužijo nej trg nej kip ka so nika čednoga nej ustvarili za prekmurščino...še vničiti so jo ščeli....malo si preberite ZGODOVINO PREKMURJA V OBDOBJU PROTIREFORMACIJE.

bik na trojni kubik (nepreverjen)

Ka tii bik na kubik si resno nej še nikšne knjige prešto. Vej pa rimokatoliški duhovniki so zaslužni ka je Prekmurje v SHS pristalo in posledično je danes v SLO. Nej evangeličanski duhovniki. Uni so sodelovali z madžari in bili proti priključitvi državi SHS. Zato ne bluzi z nebulozami. Škof dr. Štimpf že ima pravi razlog ka bi tem ljudem postavili doprsne kipe....ker si najbolj zaslužijo (ob 100 obletnici priključitve Prekmurja Sloveniji.

In reply to by bik na kubik (nepreverjen)

bik na kubik (nepreverjen)

za SHS so se oboji trucali, od Klekla,Ivanocija, do oba luteranska Kuzmiča...ali največjo kaštigo so napravili ka so se luterani morali izseliti ali iti v papinsko c...zaj si pa en katoliški mafijoza šče izsiliti spomenik...s tem je pokazo ka je daleč od Boga in Biblije...

In reply to by bik na trojni kubik (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ka pa, či bi en kmet dal stara koula, postavili bi je sred rondoja.
Gor bi naložili v knjižnici odpijsane knjige, pod koulami pa zakurili mali ogenjček (takši simbolični- lejko plinska bomba pa mali brener).
Či je zaj kumi potegnolo na škofa Hrena, kak je pred ljubljanskin magistraton skuro še pa še vozov protestantskih knjig - si je za to san krijv. Podobnost je zgolj slučajna!

zamegljevanje (nepreverjen)

Ob bližajoči 100 obletnici priključitve Prekmurja Sloveniji se na veliko želi zavajati ljudi s tem, kdo je dejansko zaslužen, da smo pristali v tedanji SHS in ne ostali na Madžarskem. To delajo sodobni komunisti, ki jim je Rimokatoliška cerkev trn v peti. Že samoiniciativni odbor za izvedbo državne proslave (imenovali so se sami-ni jih Vlada ali Občine v Prekmurju, predseduje pa mu nihče drug kot Milan Kučan), zamegljuje dejstvo, da je večina ljudi, ki so takrat bili boj za priključitev Prekmurja SHS izhaja iz Rimokatoliških vrst. Kako je Kučan zaslužen za to kar se je zgodilo pred njegovim rojstvom?. Samo to, da je bil predsednik Slovenije in partijski-komunistični veljak mu še ne daje legitimiteto, da se samookliče za predsednika organizacijskega odbora za izvedbo in pripravo državne proslave. On in njegovi komunisti že vedo zakaj - da bodo še naprej izkrivljali zgodovino. V, edino s strani države imenovanem odboru za pripravo proslave, bi morali biti prvenstveno predstavniki tistih organizacij, kateri so pripadali takratni narodni buditelji (in to niso bili komunisti!). Seveda pa se sedaj ob prošnji škofa Rimokatoliške cerkve-škofije v M. Soboti dr . Petra Štumpfa, da se tem narodnim buditeljem-zavednim Slovencem postavijo obeležja, poskuša iz tega narediti umetni razdor med Luterani in Rimokatoličani. Kaj so delali komunisti v preteklosti - sprli so narod, da so lahko potrem sebe in svojo ideologijo prikazovali kot rešitelje. Ne Luteranska ne Rimokatoliška cerkev s svojim delovanjem ne povzročata razdora v narodu. A sedaj prihajajo volitve v DZ in potrebno bo spet spreti Slovence med sabo. Predvsem s tem, da se bo zanikalo ali omaloževalo vlogo prej navedenih narodnih buditeljev (predvsem tistih, ki so bili v službi bogoslužja (žal, a neizpodbitno dejstvo je, da to niso bili luteranski duhovnik).

pijancek

ADMIN, TEGA KOMENTATORJA, KI PO NAŠEM NEKDANJEM PREDSEDNIKU DRŽAVE SERJE, NE BOŠ IZBRISAL ??????????? MENE BOŠ SIGURNO ! JEJ, PA TVOJA OBJEKTIVNOST !!!!!!!

In reply to by zamegljevanje (nepreverjen)

Grk Zorber (nepreverjen)

V krožišče obvezno postaviti Štrumpfeka !

disel (nepreverjen)

Nej san proti spomenike, san proti ka se postavi sred rondoja. Naj se postavi, kak je eden že prle napiso, na ploščadi pred cerkvijo. Je pa fest žalostno, ka se idemo zdaj, kera vera de mejla lepši spomenik ali trg. Če je sosed kupo novi traktor, mo ge kupo še večjoga...

bik na kubik (nepreverjen)

za SHS so se oboji trucali, od Klekla,Ivanocija, do oba luteranska Kuzmiča...ali največjo kaštigo so napravili ka so se luterani morali izseliti ali iti v papinsko c...zaj si pa en katoliški mafijoza šče izsiliti spomenik...s tem je pokazo ka je daleč od Boga in Biblije...

butalec (nepreverjen)

Ka san pravo - te milozveneče štrunfekove prošnje so tempirana bomba!!!!!!

pijancek

Božič je praznik miru, ljubezni, upanja, druženja, ............ zato takšni članki, ki razdvajajo ljudi, tik pred praznikom, ne spadajo na portal.

čarni vrag (nepreverjen)

Drevored Martina Lutra ni dobila evangeličanska cerkev. Martin Luter je mož, ki je končal srdnji vek in začel novi vek. Njegov učenec Primož Trubar je utemeljil slovenski jezik, šolstvo in književnost. Zato je pravilno, da je mož, ki je v Evropi končal srednjeveško mračnjaštvo dobil svoj drevored v Murski Soboti. Meni se sicer ta betonski drevored ne dopade, a kaj morem. Res je tudi, da so katoliški duhovniki zaslužni za priključitev k državi SHS. Da bi pa kip svetnika postavili v krožišče se mi ne zdi najbolj pametno. Naj se uredi trg pred cerkvijo in se kip postavi tam.

Janez Komunist (nepreverjen)

Tako je,ta kip se naj postavi pred cerkvijo,ker drugam ne spada.
V rondoju pa bi morali stati kipi bolj pomembnih ljudi kot so ta Luter in njemu podobni.Po Sloveniji bi v rondojih morali stati kipi pomembnežev kot so Tito,Kardelj,Stane Dolanc tudi Milan Kučan bi si zaslužil mesto v enem pomurskem rondoju.

pijancek

Tako je ! Se strinjam ! Dober predlog !

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Mojamoja (nepreverjen)

...rondoji so super stvar in zato ne smejo biti spomenik ne županu, ne svetniku, ne vinogradniku, ne ribiču ipd.... rondo mora biti pregleden za vse udeležence prometa...zato je brez veze o tem sploh razpravljati....

kovinaar (nepreverjen)

Bronasti kip bo hitro spremenil svojo podobo saj je to draga kovina... naj naredijo lesenega

cestar111 (nepreverjen)

Tisti pametni ka telko modrujete okoli spomenika v rondoji si še enkrat lepou pomali preštite prvi post v toj temi keroga je napiso cestni inšpektor. Upam ka te razmili ka je napiso in ka te že ednouk henjali napekati brezveze glede spomenika v rondoji.

Mura je večna (nepreverjen)

cestar111 Točno tak kak si napijso ,rondoji so nej zatou ka bi nikak občudoval nekšno skulpturo, v rondoji trbej biti pozoren. Rondoji bi mogli biti pregledni brez navlake, niti nikše trave nej trbej, ka te tan itak delavci keri tou urejajo smetajo pa so v nevarnosti. Rondoji so zaradi boukšoga pa bole varnoga prometa, nej pa ka de se nikak razkazuvo z skulpturami pa podobnim.

pijancek

Naši župani kar tekmujejo kdo bo večjo norijo postavil na ta krožišča. Malo se po Pomurju zapeljite. Krožišče naj bo krožišče - pregledno, varno in brez te grde navlake ! Cerkev si pa naj svoje kipe k cerkvi postavi, kamor tudi spadajo ! In za svoj denar, ne naš ! Država ( Peterletova vlada ) jim je zelo veliko dala. Župan, spoštuj USTAVO, kjer jasno piše, da sta država in cerkev ločeni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Možem zaslužnim za priključitev Prekmurja k Jugoslaviji je treba postaviti spomenik v centru mesta. Svetemu Nikolaju pa pred cerkvijo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice