Naši in vaši zamisli o ulici Mikija Mustra so na občini, kot kaže, naklonjeni.

Dober teden mineva, odkar se je od nas poslovil Miki Muster, v Prekmurju rojen pionir slovenskega stripa ter eden najuspešnejših ustvarjalcev s področja risanega filma.

Kot smo poročali, se je ob slovesu od ustvarjalca, ki nam je dal nepozabni trio Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, v pomurski javnosti začelo pojavljati vse več pozivov k poimenovanju katere od murskosoboških ulic v njegovo čast. 

Skoraj soglasna podpora ulici Mikija Mustra

Naklonjenost tej možnosti smo pred dnevi z anketo preverili tudi med našimi bralci. Kot se je izkazalo, ima zamisel izjemno podporo, saj vas je kar 91 odstotkov glasovalo za ulico Mikija Mustra:
 

(skupno 613 oddanih glasov)

Na Mestni občini Murska Sobota smo zato povprašali, kakšne so možnosti za uresničitev zamisli oziroma ali so morda že v nastajanju kakšni konkretni načrti.

V svojem odgovoru pristojni pojasnjujejo, da je župan ideji naklonjen, na občinski upravi pa bodo tako skušali identificirati ulico, ki bi se v prihodnje lahko imenovala po Mikiju Mustru.

Potrebno tudi soglasje prebivalcev

Kot kaže, je torej vprašanje časa in dogovora, preden bo slavni ilustrator v rojstnem kraju dobil svojo ulico. Sami smo medtem pobrskali po predpisih in se pozanimali, kakšna so sploh pravila tovrstnih postopkov.
 

Področje v Sloveniji ureja Zakon o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, ki v 21. členu navaja, da se spremembe določajo z odlokom občine. 

Ime ulice se določi po zemljepisnem imenu, imenu dogodka ali datumu, povezanem z zgodovino, ali po osebi, ki je bistveno prispevala k razvoju naselja oziroma je pomembna v širšem družbenem okolju ali po kulturnem izročilu. Ime ulice se lahko določi po umrli osebi v skladu s predpisom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.

Vendar pa je pri poimenovanju potrebno tudi predhodno posvetovanje s prebivalci tega območja:

21. člen
(3) Pred določitvijo imena ulice oziroma pred preimenovanjem ulice ali dela ulice je potrebno v ulici oziroma delu ulice, ki se ji spreminja ime, opraviti predhodno posvetovanje o ustreznosti predlaganega imena ulice.

Omenjeno posvetovanje traja najmanj petnajst dni, občinski svet pa mora pred sprejemom odloka obravnavati podana mnenja, predloge in pripombe, se do njih opredeliti ter o svojih stališčih obvestiti javnost.

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Trg (nepreverjen)

Trg kulture bi se moral spremeniti v trg Mikija Mustra in tam bi moral stati tudi njegov kip, tisto skropucalo od muze pa vreci nekam drugam.

soboškinagib (nepreverjen)

S TEN MISLITE KA POZABIMO AFERE KAK SO ZAJEC PA LEKARNE??? ALI PA ZADOLŽEVANJE OBČINE???
NA VOLITVAJ STE GOTOVI

In reply to by Trg (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Bravo Trg, to je tudi moje mnenje - in najbrž mnenje polovice Sobote!

In reply to by Trg (nepreverjen)

breave (nepreverjen)

štima, predvsem pa wanabe na sobotainfo ne serite z temami za katere itak znate ka nega šans. Neje pomebno ka de štera gospa pravla za ime vilice po Mikije. Prvo trbej in to Jevšek pa Đurov pa drugi na občini znajo RODBINO pitati (oni so lastniki njegove blagovne znamke) če se sploj strinjajo ka se njegovo ime ponuca.

Komunisti (seveda je bil Miki nej glij za Jankoviča in Kučana) ne oprostijo niti po smrti. Zato tuj "samo" predlog imena ulice.
Miki si seveda zasluži z kipe VSEH svojih glavnih likov meti v kipaj in to namesto kipa YU-SSSR, sredi sobote. Vsi njegovi liki pa bi mogli okrog biti.
Ja in to bi odili JAPONCU gledat, tak kak odijo v diznejland, itd... in tudi Miki bi bül za to ka predvsem deca majo neka od toga. Nej pa častilci komunizma in rdeče zvezde.
Ampak tak je najleže. Antikomunsita se znebitš tak ka ga vržeš v eno zanikrno vilico. Komunist pa si medaljo gor obesi (pa skasera peneze) za to "humano" gesto.
Če ma kaj pameti rodbina ->>> nikdar ama nikdar ne dajte ponižati Mikija na te nivo kak eti vö spravla te znikrani jevško-đurov hujskaški fake cajteng. NIKDAR

In reply to by Trg (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Trg, se strinjam. Muzo pretopiti, če že mora biti kaj tam, postaviti pravo umetniško delo, drugače pa na trg posaditi tudi nekaj dreves.

In reply to by Trg (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

O tem bodo odločali prebivalci dotične ulice in mestni svet in ne župan Jevšek in občinska uprave. Potrebno je vprašati za mnenje vsakega prebivalca te ulice in ne samo tri.

7823672637326 (nepreverjen)

Ubogi Miki. Najbrž si vsega tega cirkusa ne bi želel, svojega mnenja pa žal ne more več povedati.

Trava zelena (nepreverjen)

Nekateri ste vse slinavi zato, ker se je rodil v Soboti. Novinarji pustite ga, da počiva v miru. Imamo v Soboti bolj pomembne stvari kot preimenovanje ulic. O njih pišite.

Čarni vrag (nepreverjen)

Sobota si ulice Mikija Mustra niti ne zasluži.

Truplo

Mesto Murska Sobota si mogoče res ne zasluži ulice z imenom priznanega risarskega mojstra. Mesto "spi", napredka nobenega, kar je novega je povezano z mitingi, jedačo, t. i. "drvarnico", kjer bo verjetno otvoritev kopalne sezone v novembru, saj je takrat sezona kopanja baje na višku.

Sam Miki Muster bi si zaslužil, da ima ulico v Murski Soboti in to kakšno bolj impozantno in ne neko trideset metrov dolgo nekje na obrobju mesta. Enako zaslužni za zgodovinske dogodke 1918. leta, kateri so vse do sedaj nepravično in neutemeljeno potisnjeni na stran. Za razliko od nekih "osvoboditeljev", "narodnih herojev"... in dalje ne bom pisal.

Da je nekaj stroškov z menjavo dokumentov je res, vendar tudi verjetno nikjer ne piše, da moraš te menjati v nekaj dnevih, mesecih. Določena pozitivna zadeva tudi nekaj stane!

Moje mnenje!

Trava zelena (nepreverjen)

POZITIVNA ZADEVA je po tvoje poimenovanje ulic? Ko bo umrli drugi znani in pomembni Pomurci bomo pa začeli ulice poimenovati še po njih. In tega ne bo ne konca ne kraja. Ljudje v Soboti rabimo povsem nekaj drugega kot poimenovanje ulic.

In reply to by Truplo

Truplo

Tudi poimenovanje ulic, postavitev kakšnega spomenika, poimenovanje kakšne pomembne zgradbe po nekom... je tudi pozitivna zadeva. Zakaj pa ne bi bila?

Da pa rabimo v Soboti marsikaj, pa sem tudi napisal, če ne tu, pa drugje. Le... da ti tega izgleda nisi prebral?

In reply to by Trava zelena (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Po tvoje, bi še vedno lahko imeli Aleksandrovo cesto, ali pa ulico Mikloša Hortyja.

In reply to by Trava zelena (nepreverjen)

Trava zelena (nepreverjen)

Ne norčuj se! To kar imamo je za večino nas kar primerno. Če zate ni, Madžarska je blizu.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Pijanček, ftihni!

In reply to by Trava zelena (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kučan, pijanček, bele miši, ................

In reply to by butalec (nepreverjen)

Expat (nepreverjen)

@Trg
Najbolj racionalen predlog!!!
Miki Muster bi dobil, kar si po prepricanju ljudi zasluzi, pa se stroskov z menjavo dokumentov nihce ne bi imel. Namesto muze bi pa lahko Danica Lovenjak poleti pozirala v fontani :-)

trg (nepreverjen)

Saj zato ravno, samo ko nekaj napišeš in daš predlog, si takoj ali levičar ali pa desničar, kar pa tu nima povsem nobene veze. Sam nisem niti levičar, niti desničar ampak me ta delitev na vaše in naše v bistvu moti. Štejejo samo dejanja in če so ta dobra, nima veze kdo jih naredi, glavno da se naredi. Tako je moje mnenje :)

In reply to by Expat (nepreverjen)

Občanka (nepreverjen)

Morda to ni tako zelo znano kot Zvitorepec, ampak Miki Muster je bil do pozne starosti tudi bil strasten plavalec in celo trener soboškega plavalnega kluba, bi ime lahko prevzelo npr. kopališče, pa ne bi bilo stroškov s preimenovanjem ulic.

Občanka (nepreverjen)

Morda to ni tako zelo znano kot Zvitorepec, ampak Miki Muster je bil do pozne starosti tudi bil strasten plavalec in celo trener soboškega plavalnega kluba, bi ime lahko prevzelo npr. kopališče, pa ne bi bilo stroškov s preimenovanjem ulic.

soboškinagib (nepreverjen)

Muster si zaluži! A Jevšek misliš ka de što po tebi kda delo ulico?? hahhahaha... crknen od smeha... tebe do lidge hitro pozabili! ŽE TO ZIMO BOŠ PRETEKLOST NA POLITIČNEM PARKETU

grinch (nepreverjen)

Naj preimenujejo, ampak v primeru, da občina plača tudi menjavo dokumentov in ostalih stroškov, ki jih bodo oz. bomo imeli stanovalci. Sicer pa se g. Mustra lahko tudi na druge načine proslavi, ne nujnk z ulico. Če njim je res toliko, lahko preimenujejo knjiznjico po njem ali po zvitorepcu.

mikolof (nepreverjen)

Muster je nej glij meo rad komunistof oz, prejšnjoga sistema, zatou njemi tej zdajšnji "isti" verjetno nedo dali niti vilice, ge pa šče kakšen spomenik! Zvitorepca namesto zvejzde, tou bi šlo?!

MURA MIKI (nepreverjen)

Kaj, če bi Muro preimenovali v Nogometni klub Miki Muster?

In reply to by mikolof (nepreverjen)

Naš znak (nepreverjen)

Za klubski emblem pa Zvitorepca.

In reply to by MURA MIKI (nepreverjen)

Rdeča zvezdica (nepreverjen)

Ti ge dan, namesto zvezde! Poleg zvezde ešče eno zvejzdo!!!

In reply to by mikolof (nepreverjen)

kodiak (nepreverjen)

Nej je problem vilica. Problem je či do znali tržiti Mikijeve junake. Tou je poanta. Či vas pa tak bolij, ka boš menjal dokumente, vas je lejko sran. Nej so takši strouški, ka bi za tou bankrotejro.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Nezaposlenemun človeku je to VELIK NEPOTREBEN STROŠEK ! Na račun mrtvega človeka bi vi tržili ? Sram vas bilo ! Kje ste bili dokler je Miki živel ? Takrat bi tržili v dogovoru z njim !

In reply to by kodiak (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Ulice se lahko imenujejo samo po pokojnih ljudeh.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kaj ne vidiš kaj je napisal ? TRŽITI !

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Rafael (nepreverjen)

Čista bedarija oni si naj tega Mikija nekam vtaknejo

fredikredi (nepreverjen)

smotani sobočanci se nemrejo zgučati-tipično prekmursko

Rdeča zvezdica (nepreverjen)

Trg Kulture preimonovati v, kak pravite, trg Mikija Mustra. Namesto Muze pa gor postaviti Zvitorepca, Lakotnika in trdonjo! Kdo je za???? :-)

Zavedni (nepreverjen)

A nisi vsak dan na lopatah naslonjenih ZVITIREPCEV IN LAKOTNIKOV- za par kvadratov betona 500 000€.
Za ta denar bi nekje v tujini zgradili mnogo več. Če kahko delavci cele dneve sanjajo na gradbišču potem je polanič že dobro kupčijo sklenil.
Primer- v austriji sva dva v 9 urah zašolala vse odprtine za inštalacijo 2 x mrežo, in zabetonirala cca 15-20 metrov kletne stene-zida.
Koliko ur so stali tukaj in koliko kvadratov zabetonirali.

rh (nepreverjen)

Naj ostane muza gor....vsaj nekaj erotičnega mora biti v centru MS

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice