Statistični podatki kažejo, da je rojstev v Pomurju najmanj, umrljivost pa skoraj najvišja v državi.

Statistični urad Republike Slovenije je včeraj izdal poročila o gibanju prebivalstva v državi. Preverili smo podatke za Pomursko regijo ter prišli do zaskrbljujočih izsledkov. Medtem, ko je naravni prirast v Sloveniji že osmo leto zapored pozitiven, je v Pomurju še vedno močno negativen.

Na repu po deležu novorojenčkov

V Sloveniji se je v letu 2013 rodilo 21.111 otrok, od tega 10.804 dečkov in 10.307 deklic, kar je 827 oziroma 3,8 % manj kot v prejšnjem letu. Od tega je bilo v Pomurju rojenih 1026 otrok, 526 dečkov in 500 deklic, kar je 21 otrok oziroma 2 % manj kot v prejšnjem letu. Upad števila rojstev je tako sicer nižji od slovenskega povprečja, a je zaskrbljujoč podatek, da je Pomurje po številu rojstev na 1000 prebivalcev še zmeraj trdno na zadnjem mestu. Če je slovensko povprečje 10,3 živorojenih otrok na 1000 prebivalcev, je v Pomurju na 1000 prebivalcev le 8,7 novorojenčkov.

V letu 2013 umrlo največ prebivalcev v zadnjih desetih letih

V Sloveniji smo v lanskem letu zabeležili največ umrlih v zadnjih desetih letih, saj je število umrlih znašalo 19334 oziroma 9,4 na 1000 prebivalcev. V Pomurju število umrlih sicer ni bilo najvišje v zadnjih desetih letih, saj je v letu 2013 umrlo 1366 prebivalcev, že leta 2011 pa 1411 prebivalcev, je pa zato zaskrbljujoč podatek o številu umrlih na 1000 prebivalcev. Z 11,6 umrlimi na 1000 prebivalcev se Pomurje uvršča na predzadnje mesto. Višjo stopnjo umrljivosti imajo le še v Zasavski regiji, kjer je lani umrlo 11,9 ljudi na 1000 prebivalcev.

Močno negativen naravni prirast

Pomurje v slovenskem povprečju najmočneje izstopa po naravnem prirastu, saj je ta najbolj negativen ravno v Pomurju. Ta v Pomurju znaša -2,9 na 1000 prebivalcev, medtem ko je v Sloveniji znašal 0,9. Pomurju v negativnem prirastu sledi Zasavje, kjer ta znaša -2,4 na 1000 prebivalcev, medtem ko se z najvišjim prirastom lahko pohvalijo v Osrednjeslovenski regiji, tam znaša 3,2 na 1000 prebivalcev, ter v Gorenjski regiji, kjer znaša 2,5 na 1000 prebivalcev.

Občine se bojujejo proti zmanjševanju števila rojstev

Mnoge občine v Pomurju se proti zmanjševanju izseljevanja mladih bojujejo z raznimi oblikami pomoči, predvsem denarne, ki jih mladi starši dobijo ob rojstvu otroka. O tem, kako posamezne občine pomagajo staršem novorojencev, smo pisali v prispevku: V Moravcih za novorojenčka 1.000 evrov, v Murski Soboti knjigo, v Lendavi nič. 

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Pa što de mel deco dela nega in kak jih bo kdo prežijvo ? Vsi znamo ka z deco trbej dugo skrbeti

Gost (nepreverjen)

Ne samo padanje natalitete, tudi izganjanje tistih, ki mislijo s svojo glavo je prekmurska specialiteta. “Ka pa te tü sploj iščeš, če ti nikaj ne paše.” Podpovprečnost oženjena z občudovanjem lokalnih šerifov.

- (nepreverjen)

Najhujši je "beg možganov", tako v slovensko prestolnico, kot v tujino. Tu enostavno ne dobijo možnosti, da bi pokazali svoje znanje in sposobnosti, drugje pa uspejo. In ostanejo tam, namesto da bi prišli nazaj in poskusili stvari spremenit na bolje.

pakazaj

nega več pejnez za deco, edino cigani se lejko to privoščijo

Detektor (nepreverjen)

Jaz se sploh ne čudim, da je tako. V večini občin so se različne županske dinastije razpasle, kot korenine dreves in to v vseh porah občine. Situacija je podobna v vseh občinah, ne samo pomurskih ... župani so postali mini kralji, sploh tisti, ki so že več mandatov v sedlu.

Hasek pa ne dobijo iz županskih plač, ki niso tako visoke, ampak iz vseh VIP poslov ter povezanih provizij. Ali pa v različnih drugačnih oblikah. Županska plača je samo desert/češnja na vrhu torte.

Tisti, ki imajo vsaj kakšno možnost (in pamet) ter ne ližejo rit, se bodo pač odselili.

ajta (nepreverjen)

Nikaj od toga je nej krivo ka nega dice.Krivo je pa samoljubje,neodrekanje, ispod komot ga nega pa tak dale.Nigda nej bilo pejnez bila pa so deca, starši pa deca nejso meli mobitelov pa dlančnikov ter ostale navlake imeli so pa starše oni pa nijh.Zdaj da pa trbe deci naprle novi voziček pa najbokšo stajico te po tiston včasik mobitel(pa šče pošteno ne cecajo)za ten super bicikl na letriko ,mopet motor avto kučo pa na konci mama hotel vas pa pitan što de od tej sploj še mol deco.
Pa zokoj bi naj sploj deco mel če so še itak deca pri 30 pa dale nej odrasli vkuper z njihovimi starišmi.

kanžor

ajta ...... te da nej bilou mobitelov pa dlančnikov te so deca rejsan nej bilij do 3o leta pri staršaj ker je bilo dela zadosti in so se hitro zaposlili zdaj so pa vse spokrali in vničili

In reply to by ajta (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Tak je, ajta. To je bistvo vsega. Najprej štalca, pol pa kravca, te pa majo deco pri 35-letih prvič pa zadnjič. Če sploj majo. Mi smo se držali kontra, najprej kravca, pol pa štavca, pa smo napovali kar nekaj toga. Nemo pravo, ka je enostavno, ali da se.

Gost (nepreverjen)

Preden deca pridejo na svet si treba urediti, da imaš s česa živeti. Verjetno gredo mladi to urejat drugam, ker tu nimamo možnosti. Keri pa imamo deco pa nam je toliko težje, ker smo zjebana generacija.

Gost (nepreverjen)

Župani (mogoče ne vsi saj drugi zaposlujejo samo s svoje občine) pa na zavodi, socialni, v šolstvu se itak ne sekirajo saj bojo svoje not potegnili, drugi smo pa gnoji.

kzc (nepreverjen)

fajn je gor na mapravete trbej raniti tuj .......

XY

20 let super dela naših šerifov sedaj obira sadove...

tako je (nepreverjen)

čegli si što misli, ka to nema veze mo napiso tak kak je po resnici... Pred 8 leti je stric odpiro podjetje, za komunalno urejeno zemljišče so v pomurji natančneje v murski soboti zahtevali skoraj 2 krat večjo ceno kot na Dornbirni na avstrijski meji s Švicov ob bodenskon jezeri.... papere so njmi tu obljubljali 3-5 lejt čakanja tan je zrihto papere v roki 6 mesecov.... spakerali so cela familija 6 članov in odišli. To je samo en primer zakoj folk keri ščej kaj napraviti in si ustvariti v življenji in ima možnost oditi tudi odišo! Teh primerov je na tisoče! In van razložin ka smo zdaj vse zgubili z odhodon tej ene družine konkretno.... 4 šolane otroke, kerih izobrazba je državo koštala cca. 200.000 evrov glede na to ka so še nej študerali, vse prihodnje generacije kere do potomci teh otrok, cca. 1.200.000 evrov davkov letno kere bi leko pobrala slovenska država in jih stric zdaj plačuvle avstriji (no če smo korektni bi v sloveniji pokaserali še cca. 10% več glede na prispevke in dajatve)... in vse to samo za to ka si eni kurčevi slovenski politiki in župani nemrejo v glavej zjasniti ka njihova požrešnost ne pela nikon! Vse tej industirjske cone in zemljišča bi trbelo ZAŠENKI TALATI, RAZMITE ZAŠENKI!!! Ker samo delovna mesta, perpsektiva mladih in prihodki od davkov teh podjetij leko rejšijo to pomurje pred totalnin izumrtjon... In kda do mladi meli perspektivo, službe do meli tudi deco in do tudi tu ostali... če nej de pa to pomurje samo še večja zabačena vukojebina kak že zdaj gej...

Müjra (nepreverjen)

to ka bi trbelo zašenke talate zemljišča se strinjan. zemle ge v prekmurje več kak preveč.

nemre se pa celotna krivda valiti na lokalno politiko. pretežne del je tudi krivda lidij samih. enostavno sakši čaka ka de nešče druge (največkrat politika) za njega poskrbo, pa njegove težave rejšo. to je največja razlika v mentalitete med slovence (nej samo v prekmurje ampak na splošno) pa marsikatero ostalo uspešnejšo državo.

zato pa se samo jamra, kda pa kome povejš ka naj malo svojo rit mekne je pa čista zgrožene.

lepe primer so kmetje. sakšo leto najmenje dvakrat gledamo po tv kak jin je toča ali sujša ali ne ven ka vničila pridelek. sakšo leto idejo na tv pa cvilijo kak jin more država pomagate. namesto ka bi se sami znajšli (pa nej mi prafte ka kmetje nemajo pejnez...kmetijstvo je ena najbolje subvencionejraneh panog v eu) čakajo pa čakajo ka država pokrije škodo.

to je ključen izziv v prekmurje. skoz kda si v ms z neken seden na pijači traja par minut in že zača neka jamrate pa cvilite pa se pritoževate. toga je bistveno več kak gekole drugje.

Gostja (nepreverjen)

1.
Ko berem te komentarje, vidim, da bomo zlezli iz tega, kajti veliko zdravega razuma je ostalo - kljub vsemu slabemu, ki se nam dogaja. Zakaj bi pravzaprav morali imeti toliko otrok ?! Zaradi statistike ?! Otrok je nekaj preveč dragocenega - in zahtevnega, da bi jih kar tako "štepali" zato ker so naši predniki to počeli. In res ne mislim imeti otrok zato, da bo "država" imela delavce, ki ji bodo polnili proračun...
2.
Vsi vidimo, kako so si večne županske dinastije (kot dobro ugotavljate) prilastile dobesedno vse, kjer je mogoče pobrati kakršno koli korist in denar - zase. Volitve bodo kmalu. Voliti bo treba tistega, ki ne bo obljubljal gradov v oblakih - kajti ta bo grabil predvsem zase...
3.
Tisti ki so se "znašli" in odšli, so šibki. Oni nam ne morejo pomagati. Mi, ki smo ostali tukaj, ker smo na nek način "privezani" tukaj, mi bomo potegnili ta voz ven iz gnoja. Mi smo tisti, ki ostajamo in se borimo, za to, da bodo tudi naši otroci imeli takšno perspektivo k boljšemu, kot so jo imeli naši starši. Zdaj mi je pa v ponos biti Prekmurka.

zima.bella

Müjra:
- a tudi ti nekje ne sediš in ne čakaš, da državna služba pade iz neba?
Odpri s.p., zaposli 10 delavcev in potegni ta voz iz blata.
Govoriti je eno, narediti pa drugo.
Praviš, da ne moremo za vse kriviti lokalnih šerifov? Ja koga pa?
Župan je novodobni grof - samo še pravica prve poročne noči jim manjka!!!

Gostja:
- lepo, da si vedno bolj ponosna in pokončna Prekmurka.
Ampak - pokončnost in ponos sta premosorazmerna z bedo, v kateri se Pomurje nahaja.
Plače imajo le še šolniki, medicinske sestre in javna uprava, vse ostalo so minimalci ali "javni delavci".
Ti kaj pove dejstvo, da se AHA stečajniki malo ne stepejo za delovna mesta z /vemo/ kakšno plačo.
Beda od bede! Naučili so nas preživeti s 400 euri, vso ostalo smetano pa poberejo - kdo???
A še ni čas za novo "oktobrsko revolucijo"?
Samo v cagavi Sloveniji in še bolj cagavem Prekmurju je ne bo!
Klanjam se tistemu optimistu (ali slepcu), ki vidi luč na koncu tega tunela!!!!

Müjra (nepreverjen)

hehe, nikoli san nej meo državne službe in ja tudi s.p. neman...man pa svoj d.o.o.:)

pa to vse brez vez in poznanstev taka man vso pravico nekome, ka jamra pa nika ne napravi, povedate svoje mnenje.

v prekmurje je nej problem politika in tudi zakone nej. problem je mentaliteta. ka izpostavin samo 3 stvari:

- napačna prepričanja

vedno se gučij ka nešče (npr. vlada) gemle navadnomi zaposlenomi (kao minimalna plača blablabla). to je totalna bedarija.

nekša ferma davle minimalne plače zato, ker ma tak nizke marže. trgovina, proizvodnja, turizem so panoge ge je razlika med stroški na eni strani in ceno končnoga produkta na drugi premala ka bi lejko zaposlene mele dostojno plačilo.

zato pa trbej razvijati panoge ge je ta razlika vekša...npr. IT, keri beleži bistveno višje plače v povprečje. pa še ne nucaš nikšeh strojof ali zemle, samo eno pisarnico pa par računalnikof

- glavno ka maš službo

še ena totalno zmotna mentaliteta, kera se fejst izraža v prekmurje. san meo sošolko, kera končala faks in diplomo z odliko. doma so jo pošilali ka naj dela kak čistilka, ker kao nega druge službe in naj bo srečna ka jo sploj ma. ženska se je znajšla, spakejrala kufre pa dela v ljubljani na odličnon delovnon meste.

- zaničevanje ambicioznosti

kdakole što v sobote povej ka šče mete fermo ali kaj drugoga je takoj odpadnek. se ga takoj doj mlati pa zaničuvle. posledično zaradi lastne bede, posledično pa tudi ker je prekmurje mala ves in na vasi nega tolerance do tistih ka izstopajo.

- (nepreverjen)

prekleta banda politična, vsi zvonijo po toči. prej bi se pobrigali in naredili svoje delo, ne pa zdaj!

Pepo (nepreverjen)

gnesden se bole gučij o ton, ka morejo starši bite pripravlene na deco (in prav je tako). nekda so deco gor delale samo zato, ka si bil čuden, če si nej bil stariš (ne praven ka se zdaj to ne dogaja, ampak v dosta manjši meri). številke gor ali dol, rajše naj majo deca takše otroštvo, kak morejo mete, nej pa, ka nešče, što je sploj nej ščel mete diteta (ali so njeme pa v glavau vcepili, ka ga more mete), nad njin zganja nasilje, ale se pa sloj ne zmene za njega.
glede najvekše umrljivosti pa, nej čudo, poleg finančne stiske, še zeloo "zdravo" življenje prekmurcov. tak super pogoje mamo za zdrav život (zrak, šume, narava), ampak toga ne vejmo izkoristite. od prekmurcov samo čuješ: ka mo pa za sebe skrbo, ve san pa že stare... odišla je vola do života in vsi znamo, što nose najvekšo krivdo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice