Zgodba o ustanavljanju pokrajin v Sloveniji je dolga že dvajset let, a se še vedno ni nič zgodilo. Se lahko to spremeni?

Ena od slabosti trenutne ureditve je razdrobljenost, v Pomurju imamo namreč kar sedemindvajset občin, z največ težavami pa se soočajo predvsem majhne občine. 

S strani župana občine Dobrovnik Marjana Kardinarja je tako prišla pobuda, da Pomurci sami ustanovijo svojo pokrajino – Pokrajino Pomurje. Po besedah Kardinarja regija potrebuje močno skupno organiziranost in povezanost. 

»To pa je edino možno kot pokrajina Pomurje, če smo jo seveda pripravljeni ustanoviti, ne oziraje se na to, da država razmišlja malo bolj počasi.«

Iz sveta regije – Pokrajina Pomurje

Kardinar pravi, da neformalni pogovori z ostali pomurskimi župani že potekajo in te dni so na vse pomurske občine poslali dopis o ustanovitvi regije. O tej temi naj bi pomurski župani razpravljali tudi na seji sveta regije, ki bo prihodnji teden.

Dobrovniški župan pojasnjuje, da je v tem trenutku potrebno samo preoblikovanje sveta regije, medtem ko sama organiziranost za zdaj lahko ostane takšna, kot je. Da si pomurski župani želijo sodelovanja, kažejo že nekateri skupni projekti, izpostavlja Kardinar; od pomurskega vodovoda in Pomurske turistične zveze do gradnje kolesarskih poti:

»Dobro bi bilo spraviti vse pod eno streho in to je pokrajina Pomurje.« 

Zamisli naklonjen tudi predsednik Državnega zbora 

Eden zadnjih in zagotovo trenutno najbolj aktualnih regijskih projektov je paviljon Expano, ki predstavlja Vrata v Pomurje. Nad njim je navdušen tudi predsednik Državnega zbora in pomurski poslanec Dejan Židan, ki pravi, da Slovenija potrebuje pokrajine, tudi zato, da ne bo vse centralizirano v Ljubljani:

»Jaz si želim, da bi vse občine, vsi župani v Pomurju podprli to idejo in potem bo to takšen korak naprej, ko država ne bo mogla reči ne.«

Ob tem Židan dodaja, da bi s svojo pokrajino dobili več pristojnosti, kar bi vplivalo tudi na življenje Pomurcev.

Bo država uvidela resnost namer na vzhodu?

Pristojni sicer opozarjajo, da je pobuda za ustanovitev pokrajine Pomurje le simbolne narave, saj bi pokrajine bilo treba ustanoviti na državni ravni z zakonom. Vendar pa Kardinar vztraja, da je ustava občinam dovoljuje povezovanje in sodelovanje. 

Zato naj bi za zdaj zadoščalo, da se svet regije in razvojni svet pravilno in formalno preoblikujeta v pokrajino Pomurje in ko bi država videla resnost namer v Pomurju, bi sledil odločilen korak naprej.

Vsekakor pa je treba najprej ugotoviti, ali med pomurskimi župani sploh obstaja interes za ustanovitev pokrajine Pomurje. Več bo zagotovo znano že prihodnji teden, ko se bodo sestali vsi župani.

S spleta

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kdo je pomurec? (nepreverjen)

Največji problem Pomurja, da nima pomurcev. Ko se nekdo levega brega Mure predstavi, reče da je prekmurec, z desnega brega pa reče da je prlek. Nihče ne reče da je pomurec. Pokrajina je skupnost, katero bi naj ( zraven skupnih interesov na območju ), povezovala skupna kulinarika, jezik (narečje), običaji, kultura... Pomurje nima skupne kulinarike, nima skupnega jezika, nima enakih običajev. Bodimo odkriti, Pomurje ni zgodovinsko naravna pokrajina, je umetna tvorba narejena na silo, da se ni izgubilo Prekmurje.

chapala (nepreverjen)

se strinjan. ce ze, te ze prekmurje.

In reply to by Kdo je pomurec? (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Potem pa dajmo ime Prekmursko-prleška pokrajina. Tudi Hrvatje imajo takšna imena za svoje županije, recimo Primorsko-goranska županija. Glavno mesto pa je Rijeka.

In reply to by Kdo je pomurec? (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Daj ne pretiravaj. V Sloveniji obstaja samo Slovenski jezik, ki ima med drugimi tudi prekmursko in prleško narečje.

In reply to by Kdo je pomurec? (nepreverjen)

zhjjkk

Koliko jaz vem je prekmurščina jezik in ne samo narečje.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Žerves (nepreverjen)

Nimaš razčiščenih pojmov, kaj je jezik in kaj narečje? To dvoje se ne izključuje!

In reply to by zhjjkk

Vipko
Truplo

Uradno je prekmurščina jezik, edini v Sloveniji poleg uradnega knjižnega jezika. Točno ne vem, naj bi obstajal še en jezik Slovenk in Slovencev nekje v zamejstvu, točneje v Italiji? Vse ostalo so narečja!

In reply to by Žerves (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Odličen komentar.
Vedno znova opozarjam, da je Pomurje umetna tvorbe nekega prejšnjega časa, ki z realnostjo nima nobene veze. Pomurcev ni! So samo Prekmurci in Prleki.
Ideja o Prekmursko prleški pokrajini (ali obratno) sploh ni slaba.

In reply to by Kdo je pomurec? (nepreverjen)

bolek456 (nepreverjen)

Nehajte že s tem Pomurjem... Kot je že zgornji komentator napisal, je to umetna tvorba, ki nima nič skupnega na levem in desnem bregu Mure. In Pomurci ne obstajajo... To je le statistične regija, nič več kot to.

Klukec (nepreverjen)

Zakaj pa nebi prestopili prestopili miselnih ovir in naredili korak naprej... Samo razmišljam....

prekmurje re… (nepreverjen)

Dosta bole pametno bi bilou ka bi bilij prekmurje republika.
Samo bouk nas čuvaj či bi nas erdeči vodili

Picekk (nepreverjen)

Nekoč ste že bili, pa se ni dobro končalo. A bi zopet ponovil enako napako?

In reply to by prekmurje re… (nepreverjen)

Sobočan123 (nepreverjen)

Smo že imeli rdečo Mursko republiko, ki jo je vodil Vilmoš Tkalec, tako da takih poskusov več ne potrebujemo. Če kaj poznaš zgodovino po tem veš, da nas je takrat pred Madžari rešila Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev ne glede na to kaj si mislimo o tisti ali še malo poznejši skupni državi.

In reply to by prekmurje re… (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Pazi da te obtožijo nezakonite rušitve ustavne ureditve, ko bi ustanavljal republiko. (HEC). Ampak to je pri nas možno. V kolikor pa se ustanovi regija bo to eno mesto več, za zaposlitev "naših zaslužnih, poslušnih" kadrov.

In reply to by prekmurje re… (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, super ideja. Najbole reven del države, najmenša izvozna moč v državi, mladi se selijo ven, pokrajina nema lastne energetske oskrbe, narod praktično brez narodne pripadnosti, lastnoga jezika (tej novodobne prekmurščine pač nemremo šteti kak nekaj več kak narečje). Ka lejko tu ide narobe? [sarcasm off]

In reply to by prekmurje re… (nepreverjen)

trollbusta (nepreverjen)

to je samo dokaz, ka na dobrovniškoj mikroobčini nemajo drugoga pametnejšoga dela od toga.

Klovni (nepreverjen)

Torej uničimo PRLEKIJO

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

Suli (nepreverjen)

Sem zaveden Slovenec in živim na levem bregu Mure. To je spet ena pobožna želja naših levih politikov in zamegljevanje oči nam tukaj živečim ljudem pred proslavo - 100 letnice priključitvi Prekmurja matični domovini. Mislim, da gospoda imata na svojm področju dovolj dela, če ga želita dobro opravit. Židan v Državnem zboru, Kardinal se pa naj ukvarja z občinjsko cesto v lasti občine Dobrovnik (Turnišče - Radmožanci ) katera je smrtno navarna za vse udeležence v prometu in je velika sramota za celotno Slovenijo. lp.

Daj (nepreverjen)

Ge san definitivno za pokrajino Pomurja. Tu eni na vsak način ščejte ločiti Prekmurce in Prleke, ker smo si kao tak fejst različni. Ge se s tem ne strinjam. Smo si dosti bolj podobni, s podobnim narečjem, običaji kak se predstvalja okoli.

Druga pomembna zadeva je, da bi ta pokrajina potem predstavljala več kak 100.000 ljudi. To pa je več ne ena občina s 1000 prebivalci, ki se bori za par € za obnovo neke ceste. Dobiš neki večji vpliv in neke večje možnosti za razvoj in izvedbo večjih projektov znotraj pokrajine.

Vipko
Truplo

Žal pred leti ideja, da bi imeli pokrajine v Sloveniji "ni prošla".

Zdaj, imeli pokrajino z imenom Pomurje (po mojem bi bila prleška stran proti) ali Prekmursko-Prleška pokrajina niti ni tako pomembno. Pa tudi, ime Pomurje, čeprav je to res neka "umetna tvorba" ni tako napačno: oboji smo ob reki Muri. Jaz celo v kakšnih pisanjih uporabljam ime Obmurje oz. Obmurska dežela.

S pokrajinami bi ubili več muh na en mah: občinam bi morali vzeti večino pristojnosti in jih prenesti na pokrajinske ustanove. Čisti primer pri nas: imeli bi mogoče pet, šest uradov in ne kot sedaj vsaj 15, koliko je približno občin. Pri manjših občinah bi morala biti funkcija župana neprofesionalna, plačana simbolično in še bi se našlo.

Dalje ne bi, z gornjim in še s katerim, se stoprocentno strinjam!

In reply to by Daj (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Se pravi, ka bi občine ustanovile pokrajino in si zmanjšale oblast. Po moje je kaj takega nerealno.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Mislil sem na spremembe na državni ravni, kjer občine ravno ne bi imele neko moč odločanja o tem.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

klik master (nepreverjen)

Murska Sobota je manjša občina od puconske, gračke, moravske ... ali si mislil kaj tretjega?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Repliciraš izgleda meni? Če da, potem ti dajem odgovor: ne glej samo na površino. Nekatere gorenjske občine so zelo velike, a kaj, ko je v njih nekaj zaselkov, ostalo pa so gozdovi in hribi. Čemu bi bila tam občina? Čemu v Kobilju, pa dobrih 10 km proti severu Hodoš... nedaleč Gornji Petrovci... saj so to bedarije.

Soboška mestna občina ima skupaj z mestom in kraji, kot so Rakičan, Bakovci, Černelavci, Polana, mislim da še Markišavci, Nemčavci... kar precej prebivalcev več od Puconske?

In reply to by klik master (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Daj, dobro ime imaš.
Ti živiš od projektov? In boš potem lahko več nacuzal?

In reply to by Daj (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

No ja, pokrajine majo prednosti pa tudi slabosti. To tudi moreš upoštevati. Če bi šli na podoben sistem kak majo v Avstriji, gejo po pokrajinaj različni zakoni, ureditve in podobne stvari. Te se pa boug ven ne razmi z vsega. Je pa pozitivno večji vpliv. To definitivno. Čeprav občine oziroma nekšni krajinski uradi morejo ostati. Ker kakkoli gledamo slabo na občine pa jih obtožujemo prevelkih stroškov (tudi do določene mere upravičeno), moremo upoštevati, ka se ena velka pokrajina ali pa ena velka občina nede brigala za ureditev nekšne male ceste ali kaj podobnoga.... Ja, pokrajina pa seveda vküper s prleki. Čeprav kak je bila debata zgoraj, bi ges pokrajini prao prekmursko-prleška. Ker pomurje je pač edino povodje reke Mure. Nemamo pomurcov, nemamo pomurskoga narečja. Razen pogovorno pomurska regija (pa še to v medijaj pa bole državno gledano) in ime za povodje reke mure, se z izrazon pomurje nemremo poistovetiti...

In reply to by Daj (nepreverjen)

miličar (nepreverjen)

POMURJA NEGA JE SAMO PREKMURJE NA LEVI STRANI MURE IN PRLEKIJA NA DESNI. Ne vem čigava blesava ideja je spet to. To sta zgodovinsko posebej ločeni pokrajini z zelo veliki razlikami iz zgodovine. Pred 100 leti se je Prekmurje priključilo k Sloveniji in ne k Prlekiji. Karkoli vzemeš vse skupaj je daleč od Ljubljane, daleč od srca, daleč od standarda. Koji norci spet hočejo dva siromaka skup oženiti in ka te dobimo ??????

Vipko
Truplo

A misliš, da so sedanje male občine manj oddaljene od Ljubljane?

Če bi ustanovili šest do sedem pokrajin, bi morali marsikoga "oženiti" skupaj, kakor npr. Prekmurce in Prleke!

To, kar imamo sedaj je itak cirkus. Občine z nekaj sto prebivalci, katere asfaltirajo ali krpajo ceste v dolžini 250 m vsako leto, kot npr. Kobilje. Ker za več... ni denarja.

In reply to by miličar (nepreverjen)

ferdopijše (nepreverjen)

ka motaš...ka Prleke moraš dati k Prekmurcem?!
logično spadajo Ljutomerčani in Radgončani pod Štajersko (MB) pokrajino.

In reply to by Truplo

butalec (nepreverjen)

Miličar, pozabo si še, ka je naprej od Boračeve še Štajerska, torej ta tretja geografska enota Pomurja.

In reply to by miličar (nepreverjen)

kapasti (nepreverjen)

da človek te norosti šte ga rejsan lejko buje... kak te ednok zdaj takša sila židane pa kučane, pa celoj komunističnoj eskadrili ka bi etik Pokrajina bila? So mogoče tak zavedni Prekmurci gratali ali ščejo boukše pogoje za revne Prekmurce v Ljubljani pa v Bruseli stržiti.
Nej nika od toka. Kardinal pa ostali, kučanovi dečki majo problem ka je v lendavi magjar gvino šteri je Orbanov pa Janšin, pa tuj v Radencaj od veke vekov rdećoj trdnjavi je hmm... celo Leljak gvino. Pa tuj indri so nekši župani šteri so nej glij na linijo z kučanon (jevšek pa đurov sta itak samo potrčkoja od maloga).
Seveda ma kučan zato zdaj rešitev. Samo Prekmurje de nekška kobajagi na silo pokrajina. Tak mimo zakonov zato, samo zato ka do lejko županon šteri so nejbougavni tumačili, ja ga te tij zdaj nači ščeš kak VEČINA od 27 županov. Tak lejko kučanovi župani dale teror delajo nad župani šteri nedo vrli...

(mimogrede tu je sigdar bila Slovenska krajina z Porabjon vred prek pa so Prleki pa Štajerci - vse ostalo so kranjske in komunistične izmišljotine.)

idnas (nepreverjen)

Vprašanje je, če je to smiselno početje. Bojim se, da bi to bila zgolj še ena institucija za zaposlovanje "naših" (sorodnikov, strankarskih prijateljev itd), tako kot so to v veliki meri obstoječe občine. Mogoče bi bila boljša ideja, da se hkrati z ustanovitvijo pokrajine ("Prekmurje" ali "Prekmursko - prleška pokrajine", absolutno pa ne "Pomurje", ker je to umeten pojem) ukinejo vse obstoječe občine na tem območju. Da ne bomo na koncu plačevali še več ljudi za prazen nič.

babaluga (nepreverjen)

"Bo država uvidela resnost namer na vzhodu?"
Le če bodo novinarji zadosti dolgo pritiskali in govorili o tej temi.

Prek.m. (nepreverjen)

Če bo nova pokrajina, bodo nova uradniška mesta. Sigurno bodo lažje prišli do teh uradniških mest sorodniki teh politikov.

Za pomurske (A, B IN C) vodovode tudi niso rabili POKRAJINE...tak da...

Naj ne filozofirajo... S takimi idejami nam volivcem spet zamegljujejo vidno polje. Naj se ukvarjajo vsak s svojimi problemi.

Če se zdaj v svetu regije ne morejo zmenit in je 27 interesov občin... Kak bo pa potem v POKRAJINI? ...Tam se ne bojo več kregali in Vsak vlekli na svoje?

Preden kaj pride v javnost, naj povejo v čem je poanta in vse karte na mizo.

Pa naj ne pozabijo na voljo ljudstva (referendum)? ...eden je že tak biu...

Mixserrr (nepreverjen)

Vejpa Jevšekov je sobota info(-:

gost89 (nepreverjen)

Ok, prvo kak prvo... Nabijate ka so velke razlike med prekmurce pa prleke, kar je totalno napačno, vsi smo slovence in že od nekda si delimo nekše običaje, fejst podobno narečje, mislen halo! Vsi smo v iste države.. razlike delajo samo posameznike, kere nas ščejo ločuvate od preostaloga dela države in to že od nekda.. Začajte malo naček brodite, če so nas stoletja nazaj mele samo za hlapce, ne pomene ka moremo bite hlapce!

ferdopijše (nepreverjen)

pokrajina lahko obstaja samo kot Prekmurje in nobeno Pomurje!
-tak je že bilo za časa avstroogrske,kraljevine in jugoslavije!

butalec (nepreverjen)

Gost89, vej pa znaš: bole nas sprejo, leži do nan vladali.

Nogomet50 (nepreverjen)

Dokler ne bomo imel pokrajine bo se po eni strani o vsem in ničemer odločalo glede naših krajev v LJ. V primeru ustanovitve pokrajine Prekmurje(Prekmursko-Prleške), ki bi postala vmesna inštanca med državo in občinami bi dobili močnejši glas pri državi. Takrat bi vsi izgovori lokalnih šerifov kako nam je za vse kriv nekdo drug potihnili. Vsem občinarjem trenutno tako stanje ustreza. Namreč za vse kar presega njihove horizonte nekoliko konkretnejšega naprezanja je kriva Ljubljana. Kar jih po eni strani tudi razumem, saj nek župan občine z manj kot 10000 prebivalcev ne predstavlja noben resen faktor v prestolnici. Biti predstavnik neke regije pomeni imeti večjo moč vpliva. Težava trenutne ureditve se odraža pri "pokrajinskih projektih". Določeni projekti in službe ne morejo in niso zgolj interes ene občine, ampak vseh občin (bolnišnica, lekarna, uradi, pošte...). Sedaj se nam pa dogaja, da so določene inštance nam vsem interesu, ko govorimo na načelni ravni, ko pa pridemo do dejanj in ukrepanja pa učinka ni. Goričko se obrača Avstriji, Lendava Madžarski, G. Radgona bi malo bila del Prekmurske sfere, po drugi strani gravitira na MB, o Ljutomeru pa se razen GFML in filmskega festivala tako ali tako nič ne piše.

Dezorganiziranost občin v Prekmurju je najlažje opisati na primeru cestne infrastrukture. Na potezi 50km vsaka občina rešuje kolesarske poti na svoj "inovativen način". Od obojestranskih kolesarskih poti, do kolesarskih poti deljenih od avtomobilskega cestišča s črto, do enostranskih kolesarskih poti, neobstoječih kolesarskih poti in kolesarskih poti, ki se na meji z drugo občino končajo na njivi. Take in podobne rešitve, strategije, cilji, načrti vladajo po vseh Prekmurskih občinah v vseh sferah. Vsaka ima svojo "strategijo" razvoja turizma, gospodarstva, sociale ipd.

starček1 (nepreverjen)

To je pa finta levakof ka bi opet večino pejnez potegnola Sobota. Se je što pito zakoj je recimo velka Soboška občina razpadnolana 12 občin? Ka so sigdar pozabili na periferijo. V zdajšnjoj občini Gornji Petrovci je bil asfalt samo na cesti za Hodoš ostalo makadam. Zdaj si poglednite pa či glij duge jih asfalta nede nišče gor trgo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice