Da bi ob začetku šolskega leta zagotovili večjo varnost v cestnem prometu, so 9 slovenskim občinam podelili prikazovalnike hitrosti. Med pomurskimi ga je prejela občina Razkrižje.

Javna agencija za varnost prometa je v sodelovanju s podjetjem Intermatic d.o.o. devetim občinam podelila prikazovalnike hitrosti »Vi vozite« (za te bo najem eno leto brezplačen). Na ta način želijo izboljšati varnost na najbolj prometnih območjih v okolici šol in vrtcev ter zbrati statistične podatke o izmerjenih hitrostih. Župani oziroma predstavniki občin so se v ponedeljek, 25. avgusta, udeležili posveta, ki  je potekal v sejni sobi Javne agencije za varnost prometa, kjer so podpisali sporazum in prevzeli prikazovalnike hitrosti.

Do konca letošnjega leta bo torej na različnih lokacijah delovalo kar 9 novih prikazovalnikov, in sicer  v občinah Razkrižje, Cirkulane, Podvelka,  Ajdovščina, Cerknica, Dravograd, Rečica ob Savinji, Šentjur ter Vodice.

Izbrane lokalne skupnosti so glede na postavljena merila izkazale slabše stanje varnosti cestnega prometa, predvsem pa večjo stopnjo ogroženosti ranljivejših skupin udeležencev. Pri tem so glede na število prebivalcev upoštevali tudi število umrlih in hudo telesno poškodovanih v letu 2013. Prav tako so vse izbrane lokalne skupnosti predlagale lokacije postavitve preventivnih radarskih tabel »Vi vozite«, ki bodo ob šolskih poteh, v bližini osnovnih šol in vrtcev. Tam so namreč zaradi gostega prometa, previsokih hitrosti, pomanjkanja ustrezne infrastrukture in tovornega prometa otroci še posebej ogroženi.  

J.Ž.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Najbolj bi zmanjšalo št. žrtev ureditev cest. Ven s sobote proti avstriji je slalom cesta, v avstriji bi jo zravnali, razširili. Če ne bi človek z vseh strani bil jeban (korupcija, lopovščina, davki, najabe tisti ki je pošten, ko ne bo trebalo 10 krat klicati na občino in komunalo, odgovora pa nobenega, bi se začeli tudi bolj strpno obnašati tudi v prometu in svet bi bil lepši.

Fast_Runner (nepreverjen)

Se povsem strinjam s prvim komentarjem. Ureditev cest je direkten ukrep za zmanjšanje prometnih nezgod...v slo je običajna praksa, da se na slabem cestišču postavi omejitev hitrosti in na tak način se pri nas rešujejo problemi. V sosednji Avstriji in v Nemčiji so svetlobna leta pred nami glede ureditve prometne infrastrukture pa močno dvomim, da je bil strošek ureditve le-te kaj večji kot pri nas. V tujini se dela za družbo, v slo pa za svoj žep. Vedno ko se kaj dela, vedno vsak pričakuje "provizije" in druge ugodnosti, za projekt je pa figo komu mar kako kakovostno je narejen. Poglejte primer pomurske hitre ceste...sama geografska struktura omogoča izgradnjo normalne avtoceste, ni potrebnih predorov, ni skal ni ničesar...saj denar je bil pa so si ga lepo razdelili z mislijo, češ za Prekmurce bo super. In kdo sedaj odgovarja, ko se zgodi prometna, niti reševalna ne more do poškodovancev, morajo odstranjevat zaščitne ograje med pasovi. Še drug primer neodgovornosti...pri Celju so preplastili oba pasa AC in za na konec, ko so odstranjevali gradbeno mehanizacijo, se je goseničar lepo peljal po celem odseku in takoj poškodoval novo preplasteno AC in tako se dela v slo. In potem postavljamo znake, ki voznika opozarjajo na hitrost...vsak pameten voznik ima pred nosom števec, kdor ga pa ni sposoben spremljati pa nima kaj za volanom. Spet projekt, s katerim nekomu polnijo žepe. Se opravičujem, ampak prav na bruhanje mi gre kako se dela z našim denarjem. Lp

Starejše novice