Škofijo Murska Sobota so v minulih mesecih močno pretresale načrtovane zamenjave župnikov. Medtem ko je večina namer danes že opuščenih, pa največji pretres morda šele prihaja.

Premestitev na nov položaj se po podatkih, ki krožijo v cerkvenih krogih, zaradi domnevnega nezadovoljstva župnikov in svetega sedeža menda nakazuje škofu Petru Štumpfu.

Buren odziv faranov

Spomnimo, da je največ prahu v soboški škofiji to poletje dvignil umik beltinskega župnika Benkoviča po dekretu škofa, novosti pa so se nakazovale tudi tišinski in bakovski župniji. Obe naj bi formalno sicer ostali, a brez lastnih duhovnikov; maše bi torej tam opravljali duhovniki in kaplani iz Murske Sobote. 

Duhovniku Boštjanu Čehu se je tako obetala premestitev na Cankovo, Francu Zorcu pa v Ljutomer, kjer naj bi nadomestil župnika Zrima, obtoženega nadlegovanja otrok. Toda tišinski farani so se silovito uprli.

"Vsi smo izrazili ogorčenje nad to novico. Nenazadnje je župnija Tišina deveta po velikosti izmed 36 v murskosoboški škofiji," je povedal Franc Horvat, župan in član Župnijsko-pastoralnega sveta Tišina.

Tudi sami župniki so ob napovedanih premestitvah pokazali nesluteno mero upornega duha. Alojz Benkovič, ki ni želel zapustiti svoje župnije, je denimo bil pripravljen s škofom Petrom Štumpfom stopiti kar pred cerkveno sodišče.

Po župniku še kaplan

Nato pa so sledili prvi preobrati. Štumpf je načrtovane spremembe zaustavil, a je za nov val ogorčenja poskrbela njegova premestitev beltinskega kaplana, Borisa Kučka. Kmalu zatem je v javnost prišlo anonimno pismo »ponižnih faranov beltinske župnije«, ki so škofa pozivali k ureditvi razmer ter izrazili nasprotovanje odhodu Kučka.

Ob tem so opozarjali na številne nepravilnosti, ki naj bi se v preteklih letih v župniji dogajale pod župnikom Benkovičem. Prav ti očitki pa naj bi med drugim botrovali prvotni nameri Štumpfa. Navedbe Benkovič danes zavrača.

"To niso skupine, gre za posameznike, za katere vem, da – bom rekel takole – ne sprejemajo mene, mojega dela že od samega začetka," za Planet TV pojasnjuje Alojz Benkovič in svoj pogled na njihovo pisanje ponazori s citatom francoskega misleca Voltaira: »Lažite, lažite, lažite, nekaj se bo že prijelo.«

Župnijsko življenje v ustaljene tirnice

V vsakem primeru pa Benkovič do nadaljnjega ostaja na položaju. Škof je namreč pred dnevi preklical vse premestitve. Odločitev je padla po zasedanju škofovske konference, ukrepal pa naj naj bi kar
 sam Vatikan. Stvari se torej vračajo v stare tirnice.

»Župnijsko življenje poteka naprej, kakor je potekalo do sedaj, razen tega, da je gospod kaplan pač sprejel novo delovno mesto v Župniji Ljutomer,« je za Planet TV še povedal Benkovič.

A v svoji župniji Benkovič za vedno kljub temu ne želi ostati in z razmišljanji je že seznanil Štumpfa:

"Sam sem mu tudi navedel razloge, da smo sredi prenove župnijske cerkve, ki bo trajala morda še eno leto, maksimalno dve leti."

Namesto župnikov na koncu škof?

Zamenjava položaja pa bi zdaj lahko čakala kar samega škofa. Upornost pomurskih župnikov naj bi namreč svoje vzroke imela v domnevno nespretnem vodenju soboške škofije s strani Štumpfa.

Nezadovoljni s slabšanjem razmer na več področjih mu menda očitajo slabe odnose z duhovniki, pristranskost in zlorabe položaja, ob tem pa še slabo stanje župnijskih financ.

Pritožbe so po pisanju medijev dosegle Vatikan, kjer naj bi se nagibali celo k umiku škofa. Najodmevnejša zamenjava v murskosoboški škofiji bi torej lahko nastopila kar pri samem vrhu. 

S spleta

Komentarji (80)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lilimar (nepreverjen)

I tak je katolicka cerkev adijo pameti

posunec (nepreverjen)

Adijo pamet- lekar je Benkovic glaven tudi v Vatikani!!!

In reply to by lilimar (nepreverjen)

ortewrt (nepreverjen)

Nej, neje... vse de nači kak vi eni tu navijate... :))

In reply to by posunec (nepreverjen)

ja ja (nepreverjen)

sexam, sexam, sexam, nekaj se bo že prijelo

In reply to by ortewrt (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Gospod škof, NE DAJTE SE.
Sobota oziroma Pomurje vas enostavno potrebuje ker ste zgodovinar in poznavalec specifike posebno prekmurskega naroda.
Kajti prekmurci smo ostali čisto sami.
Politiki pridejo samo po glasove, ostali po ozimnico in če vzamejo še vas, smo ostali kot pozabljeni otok sredi oceana.
PROSIM NE DOVOLITE TEGA.
BOG ZVAMI.

Nitko (nepreverjen)

Naj samo ide nekam mij to sploh ne nucamo v Pomurju vse preseliti nazaj v Maribor pa de mer kak je bilo prej neje bilo nikšega štukanja pa nej so se vlačili po novinaj pa medijih kak zdaj sran jih je lejko te pa do oni nas včilij kak naj živimo pa kak se moremo spoštovati pa tak dele

In reply to by .... (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Edina prava odločitev, odhod škofa in ukinitev te prisilne tvorbe, to je soboške škofije!

In reply to by Nitko (nepreverjen)

krščen matiček (nepreverjen)

ti ziher nisi iz prekmurja

In reply to by goostt (nepreverjen)

Trgo (nepreverjen)

Pa ka je skof nej stajerec?

In reply to by .... (nepreverjen)

krščen matiček (nepreverjen)

nej, beltinčar po rodu

In reply to by Trgo (nepreverjen)

niprav (nepreverjen)

dragi moji.....nismo zreli za državo.....nismo zreli niti za škofijo......kak bi pa te naj kda meli svojo republiko! Nucamo bič, po možnosti iz Dunaja, te nan je vsaj dobro šlo, pa še nas in naš jezik so spoštovali. Vse drugo je bilo itak silom prilike.
Kda pa se politika vtikuje v cerkev (beri škofa), pa nan nega pomoči!!!
Bomo ohranili škofa, bomo ohranili dostojanstvo, svoje dostojanstvo mijslen?

Vajz (nepreverjen)

Motiš se pajdaš. Bič de prišo s Pešte. Palik....

In reply to by niprav (nepreverjen)

revež (nepreverjen)

mi, pravi Prekmurci/Pomurci, pravi verniki, katoliki bomo zahtevali, da škof ostane. Vsi brazbožci pa se naj brigajo za kaj drugega, ne cerkev in škofa. Za komedjo in komedijanta mogoče!

Migrant (nepreverjen)

Te si pa svoje duhovnike sami plačujte iz cerkvenoga davka!Nej ka smo vsi ostali prisiljeni dajati iz svojega žepa.Me rejsan zanima ce bi se uvedo cerkveni davek kelko bi vas ostalo vernih....

In reply to by revež (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Tej škof dela same bedarije. Že zdavnaj bi morao oditi.

In reply to by revež (nepreverjen)

jaz nisem vaš (nepreverjen)

Če bi bil izobraženec, ne bi bil revež

In reply to by revež (nepreverjen)

gost854 (nepreverjen)

Sobotašinfo, seveda nejste mogli brez tak bednoga naslova kak ste napisali. V Soboti je vse dobro, ka je nej s Sobote ali prekmurja. Zaj van še domači škof ne paše. Prav bedni ste že eni.

?!?! (nepreverjen)

nejde se za 'domačoga' škofa, nego ka je egoistični samodržec!!!
Negativec do amena!

In reply to by gost854 (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

http://www.rtvslo.si/svet/evropa/papez-ki-zaradi-zlorab-prosi-za-bozje-…

Golazen....lažljiva...to sekto treba prepovedat,ker je vse zlagano,ovce pa še naprej be be be...

"Vigano je namreč Frančiška obtožil, da se ni zmenil za obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki je moral prejšnji mesec odstopiti. Kot je zapisal, je papeža leta 2013 obvestil o obtožbah, a se je ta nanje odzval le z umikom sankcij, ki jih je proti McCarricku uvedel njegov predhodnik Benedikt XVI. "Najmanj od 23. junija 2013 je vedel, da je McCarrick serijski plenilec. Vedel je, da je podkupljiv, a je jamčil zanj vse do bridkega konca," je dodal. Vatikan obtožb ni želel komentirati.

bossman (nepreverjen)

Kak pri fuzbali. Boukše menjati trenera, kak cejlo ekipo.

12345678 (nepreverjen)

G. ŠKOF, PODPIRAMO VAS, NE PUSTITE SE!!!!!!!!!!!

Nitko (nepreverjen)

Te pa si ga pelaj domov pa ga nucaj

In reply to by 12345678 (nepreverjen)

2919 ganc (nepreverjen)

Se je Benkovič zdaj preselo v Beltince?...
Ali???

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Cerkev deluje po svojih cerkvenih zakonih,tudi glede namestitev in prestavitev duhovnikov. Cerkev NE DELUJE po demokratičnih načelih, ker ni politična stranka.
Zato verniki ne morejo z volitvami oz glasovnjem ali peticijami odločati , kateri duhovnik naj ostane na župniji ali gre v drugo župnijo, ne glede kako so se nanj navezali.
Tudi vsi duhovniki to vedo , vendar zaradi svojih osebnih interesov izkoriščajo medije in tudi iskrena čustva vernikov, da bi vršili pritisk na škofa in druge cerkvene odločevalce.
Ta način vsekakor ni v čast duhovnikom ,ki v javnost iznašajo svoje razprtije , katere se morajo rešiti interno od oči javnosti.
Za vzgled naj si vzamejo brate evangeličane in predstavnike drugi verstev , kjer se tudi pojavljajo nesoglasja med duhovniki , vendar predstavniki teh cerkva rešijo probleme znotraj zidov svoje cerkve in jih ne prenešajo v javnost kaj šele v medije, da se nasprotniki vere in cerkve med katere spada tudi večina medijev ne bi nad tem naslajala in si tako višala naklado.

nojaja (nepreverjen)

eh... cela svetostvo zna kak se radi majo, drugo pa je ka kučanovi pisuni o ton ne pišejo....

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

vedna (nepreverjen)

Ja ODLiČNO napisano. V Beltincih je hudo od hudega. Tako kot je zgoraj napisano je resnica.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Kak lejko enačiš nasprotnike vöre pa cerkve? Je tou slučajno gda bilou eno pa isto?

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

goust (nepreverjen)

Zbogom, pa ne vračaj se. Ne nücamo te. Namesto ka bi bil vzor, delaš svajo in nered v cerkvi, pa še s politikov se baviš, ka je sploj nej tvoje delo. Idi !

mis

Ne brišite komentarje!

gost2423 (nepreverjen)

baug blagoslovi tüdi te pokvarjene düjše. Skušnjava je prevelka.

vilice (nepreverjen)

ge je zdaj Bog, če ne pomaga niti "svojin"? :)

vunek (nepreverjen)

Vsa ta mržnja katera se dogaja v Škofiji M.Soboti,mora prevzeti vso odgovornost sam škof ŠTUMPF. Škof ,pustite svoje župnike pri miru in se ukvarjaj rajši sam s sabo in pri sebi si naredi red in disciplino.Če mogoče nisi opazil ,da verniki se boljše počutijo pri maši z svojimi župniki kot s tabo.Upam da do danes noben župnik ali kaplan ni naredil nič slabega in tudi dobro opravlja svojo dolžnost in ga tudi spoštujejo verniki.Umakni se s škofije MURSKA SOBOTA,bomo videli kaj bo storil Vatikan

eva marela (nepreverjen)

dosežki tega župana so za en kurac in na teh volitvah bo odletel ko usrani golub

In reply to by vunek (nepreverjen)

auuu (nepreverjen)

Kaj pa z DOLGOVI ŽUPNIJE BELTINCI, katere sta naredila RAVNATELJ glasbene šole in DIREKTORICA doma? Nikomi NIČ?! Kdo bo odgovarjal zatou? Tele NJUNE NAPAKE, stanejo ŽUPNIJO OGROMNO! Tou nej mali pejnez! ONADVA pa se naprej LE ŠPILATA, s tujim denarjem!

Böltinčar (nepreverjen)

Odkec te domneve? Samo prazna slama ali mas kontretne dokaze? Te prosim ka delis z nami ostalimi dokaze ka trdis

In reply to by auuu (nepreverjen)

Pusti (nepreverjen)

OBJAVI VSE KOMENTARJE!

tujka (nepreverjen)

Jes pa mijslin, ka niti eden nej dober nej benkovič pa tudi škof nej. Če je benkovič takši kak pijšejo ka ga nega ka bi mešo meo, pogrebe, poroke zamuja ali ga nega, pa krši celibat, pa če je tudi finančnokaj narobe, ga rejsan trbej nej premestiti izločiti od cerkve, škofa pa tudi, ka mijslin ka je edijni ka se ukvarja s politikov.

jojjoj (nepreverjen)

Ta ravnatelj glasbene šole je telko ŠKODO naredil tej župniji.FINANČNA LUKNJA je ratala zaradi njegovega NAPAČNEGA RAVNANJA! Važno ka je v prvih vrsticaj na mešah, pa še pridige čita! Narod pa plača DOLGOVE za NAPAKE, kere je IZRECNO ON NAREDIL! Pa še se skrivlje za tem!

riba rak 1 (nepreverjen)

Riba pri glavi smrdi! Tako v župniji, domu za starejše in v glasbeni šoli. To so povejzani, ha ha. Še malo, pa lejko idejo v politiko! To jim itak nede tuje, ka itak vse povedano preobrnejo in na kunci nika več ne vejo. Hura, ljudstvo, letos so lokalne volitve.

aaaaažž (nepreverjen)

Takih finančnih lukelj s strani ravnatelja glasbene šole, kot direktorice doma, je več! Onadva sama vesta kaj sta naredila! Kolikšno škodo sta tem okolju prinesla! Tudi vesta, da dolgove, zaradi njunih napak, bo poplačal narod( župnija)! Zatou se še naprej samo špilata! Dolg pa iz dneva v dan le narašča!!! Obnašata se kot , da ničesar nista storila! EVROJI SAMO LETIJO ZA DOLGOVE zaradi NJIJU!

Gazda (nepreverjen)

In kaj lahko pričakujemo v prihodnje... V našo domačo cerkev v Beltince prihajalo bo še manj ljudi, kar je pa žalostno... Beltinska župnija rabi ne le prenovo zgradbe kot cerkve, ampak prenovo tam, v srcu od duhovnika do vernikov in obratno od vernikov do duhovnika. V sužitju medsebojne iskrenosti, odpuščanja, in iskrenega zaupanja.Brez tega župnija nemore obstati.

Pohorje (nepreverjen)

Tam je poleti krasno, pozimi tudi, hlapce je meti krasno...v skrabanovem domu pa kak na kliniki. V cigavi lasti je, kdo je glaven, sto odi na pohorje?? Zanima me kak je cerkev lejko tak dvolicna..eni morajo v tujino, drugi pa zivijo pravo druzinsko zivljenje...tudi ce ni duhovnikov nic ni..naj raje takih nega

Böltinčar (nepreverjen)

Katastrofa kaksne komentare :) :) svasta to se tak nasmijen bole kak pri ljubezen po domace
:)

Böltinčar (nepreverjen)

Jes mislin ka je za to vse kerman kriv zato ka odkar so bratončari njega zvolile se samo drek meša po občine... Kerman prosin idi že ednauk v penzion ali si oa drugi hobi najdi.. Prosiiinn ne delaj si še večjega špota

Bratončar (nepreverjen)

Kerman ni nič kriv.... do zdaj je največ za Beltince napravo..... prejšnji župan Gomboši pa ni nič naredil.....

In reply to by Böltinčar (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Malo morgen, saj pred Gombošijem so tudi že bili župani !?
Zame je ta župan moralno politično oporečen.

In reply to by Bratončar (nepreverjen)

Jo (nepreverjen)

Poglednimo malo nazaj predhodnike g.BEnkoviča ,šteri je telko napravo -nobeden.Odranski cuzek vse je odneso s fare -pravi lopov.Pustite Benkoviča na miri zaj bar iceki lejko kaj pokažete ,ker drugoga nemate ,politika vam je nej napravila nič ker je župan nesposoben in sedaj še upa na ene volitve .Prosim,če muje kdo kolega naj mu lepo po domače pove-ostani doma-vsi ostali bomo pa Dali na gregorijansko mašo in bo od tega nekaj imela cerkev največ pa mi občani.Benkovič mora ostati,najbrž bo mogel škofi dati malo vekšo pogačo in vsi bomo zadovoljni seveda če se rešimo Kermana

Bratončar (nepreverjen)

Tü ni nič kerman kriv. Župnik je krijv. ... ge so pejnezi ka smo jih lidje prispevali že od leta 2008? Novi audi pa ranc na gorickon tou je rezultat..... keri župnik pa ma takšni avto? Niti eden. Zdaj je najlažje krivdo valiti na župana šteri je največ za občino napravo od vseh steri so bili pred njim.....

In reply to by Jo (nepreverjen)

Jojojo (nepreverjen)

Napravo kume? Prosim vAs... Mogoce rabi Argentino ka si na pohorje kmeti odejnejo... Zupnik taksnoga obnasanja...lejko bi njemi kolegica pomagala

In reply to by Jo (nepreverjen)

Jojojo (nepreverjen)

Napravo kume? Prosim vAs... Mogoce rabi Argentino ka si na pohorje kmeti odejnejo... Zupnik taksnoga obnasanja...lejko bi njemi kolegica pomagala

In reply to by Jo (nepreverjen)

Abortnik (nepreverjen)

dobro ka san musliman.

eva marela (nepreverjen)

ti župniki so res barabe in jih je treba jebat

Konec (nepreverjen)

More biti konec sveta in to čimprej drugače mo se med sabo bobijali.
Saj pa ka to eni komentirate je dokaz da si ne zaslužite ka ste se sploh rodijli.
Bole ka bi se kotile zveri pa bi bil vsaj mir na svejti.

kaj (nepreverjen)

Kaj pa je z vrsto nepravilnosti, štere je ugotovil škof v župniji Beltinci?!

in (nepreverjen)

Kdaj bo ravnatelj glasbene šoule prevzel odgovornost za svoje napake?! Preveč je že oškodoval to župnijo!

nono (nepreverjen)

Kaj pa direktorica zavoda? Kdaj ona bo odgovarjala za svoje napačne poteze pri delu? Ona je tudi oškodovala župnijo!

grqv (nepreverjen)

Zakoj pa je mogo oditi iz soboške škofije GORAN MERICA?

Čarni vrag (nepreverjen)

Štumpf je preveč vrtel jezik, zato ga je komunistična partija Slovenije vzela na piko. Pa še nad muslimanskimi gosti ni preveč navdušen. To je smrtni greh. Zdaj bo dobil porcijo.

seveda (nepreverjen)

Niso to nikšne domneve, niti prazne slame! Nihče ne bi pisal samo tak! Obstajajo konkretni dokazi pri ravnatelju in direktorici. Odločbe, sklepi, sodbe, izvršbe, kazni... pa izvolite, navsezadnje vi tudi plačujete za njune napake!

sevedA (nepreverjen)

Seveda, pa veste vse to po imenih?
Je to res? Kaj pa ima pri tem Benkovic?

kaaa (nepreverjen)

Kaj po imenih? Vse to je RES! Župnija je lastnica zavoda. Lastnik pa plačuje dolgove zavoda oz. glasbene šole, ker je ravnatelj hudo narobe ravnal, z njim pa skupaj tudi direktorica! Od kod denar župniji, to itak vsi vemo! Tak je tou...

Böltinčar (nepreverjen)

Seveda in kaaa.. Ti si obicna propalica keri se skrivas pod razlicnimi imenami.. Materi si konju jedan... Ka ma zaj veze tu dom za ostarele? Si ti konju jedan.. Dom za ostarele je 85% vedno zapunjeni.. In ka to pomeni? Ka dobiva financiranje od stanovalcov .. Konjh jedan.. Ne mesaj gruske jabuke

kaaa (nepreverjen)

Ne dojemaš zadeve! Rajši ne komentiraj, ker ne poznaš očitno dejstev!

grqv (nepreverjen)

ŽUPNIK ALOJZ BENKOVIČ: O DOMU: Zvočni zapis

Spoštovani! Že na začetku svete maše sem vas vse lepo pozdravil. Še enkrat res toplo pozdravljeni vsi, ki ste danes tukaj z gospodoma ministroma, z vsemi vami, dragi gostje, dragi sestre in bratje, predvsem pa gospod škof, naš škof ordinarij in pa mariborski pomožni škof, naš rojak Peter. Vesel sem, da smo danes tukaj, zato dovolite nekaj besed - ne bom rekel kratkih - ker je malo daljše. Ampak vseeno bi rad povedal nekaj misli tudi takih čisto vsakdanjih, preprostih, ki smo jih doživljali tukaj v teh nekaj zadnjih mesecih ob gradnji Doma Janka Škrabana.

Kot prvo bi rad pojasnil, odkod ideja o gradnji Doma za starejše. Ko sem leta 2001 prišel za župnika v Beltince sem idejo o tem, da bi Beltinci potrebovali takšen dom, takšno hišo, slišal v pogovorih tukaj z ljudmi. Bilo je dosti idej, kje bi naj ta dom stal. Ena od teh je bila tudi, da bi stal tam kjer stoji stara šola, ki jo je župnija dobila vrnjeno. Moj predhodnik, g. Hozjan, ki je tukaj, je uredil, da je dobila vrnjeno tisto stavbo. Kot mnogi verjetno veste, predvsem domačini, je bila ta stavba v zelo slabem stanju. Nekaj časa so v njej bivali begunci iz Bosne, katere je oskrbovala naša župnijska Karitas, pa tudi beltinski skavti so imeli v njej svoje prostore.

Da bi se župnija lahko prijavila na razpis za koncesijo je leta 2003 ustanovila Zavod sv. Cirila in Metoda in se istega leta tudi prvič prijavila na razpis Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, na katerem pa - moram reči - nismo uspeli. Leta 2005 je bil naslednji razpis, kjer smo se dobro pripravili, pa na tem razpisu nismo bili izbrani. Junija 2006 smo se prijavili še tretjič in konec avgusta istega leta je prišlo z ministrstva sporočilo, da smo izbrani in da bomo prejeli koncesijo za 76 postelj. V okviru ŽPS in gospodarskega sveta župnije smo izvolili gradbeni odbor, ki je takoj pristopil k delu in pripravi razpisne dokumentacije za dela na objektu. Izdelavo načrtov smo zaupali arhitektu Urošu Plantariču iz Murske Sobote, ki je začel pripravljati vso potrebno. Strojne instalacije je izdelal g. Brdnik, elektro instalacije Aleš Matoš, požarno varnost pa je izdelal g. Jakob. Ta del gradnje doma - na žalost moram povedati, da mi je bil najbolj nerazumljiv in najbolj mukotrpen. Ko ni hotelo biti nekaterih soglasij smo skoraj dobesedno klečeplazili ob birokrata do birokrata za košček papirja in za soglasje. Zadnje soglasje je bilo soglasje Zavoda za varstvo kulturne in naravne dediščine iz Maribora, ki smo ga prejeli konec februarja 2007 - to je pol leta pozneje. Konec marca 2007 je bilo izdano gradbeno dovoljenje. Že v začetku zime - se pravi leta 2006, jeseni 2006 - smo začeli z izbiro izvajalcev. Bili smo mnenja, da je potrebno pritegniti k sodelovanju čim več domačih mojstrov in sem prepričan, da nam je to v veliki meri tudi uspelo. Gradbena dela je prevzelo domače podjetje Gomboc, strojne instalacije Monting iz Turnišča, elektro instalacije Garbamel (Rousov Vili), vsi ga poznamo, pa bi rad samo naštel še vse ostale. Upam, da nisem koga izpustil, ker jih je bilo dosti. Streho je delal Rudi Poredoš iz Beltinec, kleparska dela podjetje Lončarič. Mizarska dela Banfi in Lebar iz Turnišča, ključavničarska dela BJB - Balažic Janez iz Beltinec in Horvat iz Odranec, pode Srša iz Beltinec, keramika Perša Janez iz Ižakovec, Gips stropove podjetje Karba iz Ljutomera, izkop vodnjakov geovrtina iz Murske Sobote, Notranja oprema Koval iz Žusma, telefonija Aleš Fridrich, Odzivni sistem Eurotronik Kranj, oprema kuhinja AGS - Grosuplje, soboslikarstvo Škraban iz Murske Sobote, Fasada Ernest Bransberger, Toplovod Robert Krahler, dvigala Kone, čajne kuhinje Spona, BTT Tekstil, Ekolab, Probit - računalniški programi.

Elaborat za varstvo pri delu je izdelal g. Jože Maučec - ENMA iz Odranec, glavni nadzornik, ki je nad vsem bedel in je nosil težo dneva pa je bil tudi naš sosed g. Anton Kolarič iz Odranec. Pozna, mislim, zelo dobro svoje delo, že zelo dosti izkušenj lepih so imele sosednje župnije, tako domača Odranska, kakor Črenšovska, tudi mi. G. Kolarič, Bog vam plati! Njegov pomočnik je bil g. Dani Strniša, tudi naš domačin.

Z gradnjo smo želeli začeti čim prej. Po prvotnih načrtih smo računali, da bomo začeli z gradnjo v rani jeseni 2006 (morda konec oktobra ali začetku novembra) pa se je zaradi zapletov z dokumentacijo premaknilo vse skupaj na začetek maja. Tako smo v začetku aprila 2007 porušili staro šolo in prva lopata je bila zasajena v četrtek 3. maja 2007. Gradnja je lepo napredovala. Moram reči, da smo tudi z vremenom imeli srečo - nekaj časa - če se kdo spominja - je bilo prav pasje vroče. Konec septembra so bila groba gradbena dela končana in na vrsto so prišli obrtniki, ki so delali vse do predvčerajšnjem, pa tudi nekaj bo ostalo za jutri in pojutrišnjem, pa verjetno še kakšen dan. Upam, da bomo tam po 20. februarju, da bo naš dom postal vseljen. Da bo postal živ. Živ! Da bodo lahko že prišli prvi stanovalci.

Že od vsega začetka smo se dogovarjali tudi z našo domačo občino za sodelovanje. Moram povedati, da je Občinski svet dal soglasje za razpis, na katerega smo se lahko prijavili. Brez tega soglasja občinskega sveta razpis ne bi mogli prijaviti, torej na razpis za koncesijo. Prav tako je bil sprejet sklep občinskega sveta za finančno pomoč, pa se o tem seveda še pogovarjamo in upam, da nam bo kaj uspelo.

Povedati moram še to, da nam je krajevna skupnost Beltinci odpisala komunalni prispevek. Znašal je okrog 26. milijonov tolarjev. Res vam Bog plati. Krajevni skupnosti. Dom ostaja seveda tukaj. Povedali so, da je to njihov prispevek h gradnji Doma Janka Skrabana in ureditvi centra Beltinec. Bog plačaj za ta velikodušen dar - največje plačilo pa vam bodo verjetno zadovoljni obrazi stanovalcev in pa delavcev v tem domu.

Že večkrat sem omenil, pa tudi danes je gospod škof v pridigi zelo lepo opisal, da se Dom imenuje po bivšem beltinskem župniku Janku Škrabanu. Vsi, ki smo malo starejši, ga poznamo. Tudi jaz sam se ga spominjam - za katerega pravijo, da je bil karizmatičen župnik. Dom smo po njem poimenovali iz večih razlogov: prvi je bil prav gotovo ta, da je župnik Janko Škrabana zelo zaznamoval beltinsko župnijo s svojim pastoralnim delovanjem. Drugi razlog je ta, da je dom za starejše pravzaprav njegova ideja, ki jo je v času svojega življenja tudi delno uresničil. Vsi veste, ko je šel v pokoj, si je bivališče uredil v Vili Monda tukaj v Beltincih, pa ne samo za sebe, ni mislil samo na sebe, mislil je tudi na sobrate, za upokojene duhovnike.

Gospod škof je zelo lepo povedal, pa je bil g. Janko Škraban zelo velik prijatelj bolnikov, ostarelih, onemoglih, da jih je rad obiskoval. Od enega njegovih kaplanov sem slišal, da je pripovedoval, da je pokojni Janko govoril, da je rad povedal, da tisti, ki so bili malo bolj bogaboječi, da je za tiste molil naj jim Bog ne pošlje hitre smrti, ampak naj jim pošlje malo daljšo bolezen, da jih on lepo pripravi na smrt.

Sami verjetno veste, koliko krat, tudi večkrat na dan je s kolesom bil v Rakičanu v bolnici. Pa morda zaradi istega človeka tudi večkrat. Še bi lahko verjetno našteval razloge, zakaj se imenuje ta dom njem. Tisti, ki ste ga pa poznali, pa seveda to naštevanje - sem prepričan - ni potrebno.

Zahvalil bi se rad mnogim, ki so verjeli v ta projekt, ki so ga podpirali. Začel bom pri mariborskemu nadškofu dr. Francu Krambergerju, ki je dal dovoljenje, da smo se prijavili najprej na koncesijo, ko smo bili še v okviru mariborske škofije. Potem bi se rad zahvalil tukajšnjemu g. škofu dr. Marjanu Turnšku, ki je naše delo podpiral, ki se je za delo zanimal kadarkoli sva se srečala. Bog mu naj bo bogat plačnik.

Rad bi se zahvalil Zlatkotu Gričniku. Tisti, ki ga poznate veste kakšen levji delež pri dokumentaciji in pri drugih stvareh je Zlatko nosil. Zlatko, za nesebično žrtev ti res hvala.

Bog plati ŽPS in gospodarskem svetu župnije Beltinci, gradbenemu odboru, predvsem pa mnogim skritim molivcem in molivkam za uspeh in blagoslov pri gradnji. Dostikrat mi je kdo rekel, da moli za blagoslov in pa za srečno gradnjo. Gospa Blanka Ambruž, teologinja, naša domačinka doma iz Bratonec je prevzela vodenje Doma in Zavoda sv. Cirila in Metoda. Kar nekaj časa si je vzela za premislek, preden je prevzela to nalogo. Vsi smo prepričani, da boš, gospa Blanka, to delo dobro opravljala in da boš dobro vodila tako delovni kolektiv kakor tudi vse, kar se bo v okviru Zavoda še dogajalo. Kar nekaj te še čaka.

In še na koncu, ne morem, da se nebi zahvalil mojim najtesnejšim prijateljem. Feri, Stanko, pa Jože. Verjetno jih vsi poznate. Veste, od poletja 2006 pa vse do zdaj, včasih tudi trikrat ali štirikrat na teden, je bilo potrebno marsikaj delati, postoriti. Pa je trajalo marsikdaj tudi do polnoči, pa do enih, pa morda še kakšno minuto čez. Pa zjutraj je bilo potrebno iti v službo. Včasih sem malo dol pogledal, ko sem se srečal tudi z njihovimi ženami, kaj bodo rekle, kaj delamo tako dolgo, o čem se pogovarjamo. Sedaj vemo, da smo se borili dostikrat tudi z mlini na veter, toda - danes smo pred blagoslovitvijo Doma in vemo, da bo dom dobro delal, in upamo, predvsem to upamo in verujemo, da se bodo ljudje tukaj v Domu dobro počutili, da jim bo lepo. In stoji tudi in predvsem zaradi vas, dragi moji trije prijatelji. Večkrat je bilo veste tako, da bi človek odnehal, da bi vse skupaj pustil in bi šel. Pa smo zopet skupaj iskali pot, skupaj iskali možnosti. Zahvaliti se vam za vašo pomoč verjetno ne bom mogel nikoli do konca. Moram pa povedati tukaj pred vsemi, da sem vas dal v tisti kotiček svojega srca, ki se vas vsak dan spomni pri molitvi in pri daritvi svete maše. Boug vam plati.

Za konec. Včeraj, na svečnico smo brali v evangeliju besede starčka Simeona, zdaj odpuščaš, Gospod... Upam, da smo bogojančari, kar nekaj je bilo kaplanov, vsi so skoraj tukaj tisti, keri so živi že, vrnili vsaj majhen del dolga beltinski župniji. Mislim, g. škof Peter, da se boš z menoj s tem strinjal. Res Boug plati vsem, ki ste pomagali pri vsem tem delu. In naj vas Boug živi! (po pisni predlogi in zvočnem zapisu: pIR)

Iz-glasilo Mali ritar

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ta župnik si pa veliko upa,,,da Gospoda škofa kar tika,,,Včasih so take dali na grmado,, in če bi bil jaz škof, bi jaz take neposlušne duhovnike poslal nekam v najbolj zakotno vas med ljudožerce v Afriko.
in seveda bi mu rekel ... pusti ali sprejmi.. Ko te cerkev enkrat izloči si gotof GOTOF in tudi v civilnem življenju ti nihče ne da službe in tudi prav je tako

In reply to by grqv (nepreverjen)

verniki (nepreverjen)

Kakse lepe besede. Dejanja, zivljenje in vse v zupniji pa popolnoma drugače!!

in (nepreverjen)

In kdo bo ukrepal?

Gazda (nepreverjen)

Lidje božji ste kak sodno ljudstvo, ka telko mejšate.... Z vso nastalo stanje nemre biti kriv samo eden človek,tou se je že dugo kuhalo, pa se še bou kuhalo... žalostno ka vera in na tak način počasi ugaša!

Pajzlin (nepreverjen)

Kojo tele ide zvocni posnetek prepisavat.. Majster si ej.. Kekec

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

ovi župniki so pa res barabe,,škofu upajo nazaj govorit,,,V času inkvizicije bi takšni duhovniki že goreli na grmadi,,Živela inkvizicija,,,dol z pokvarjenimi duhovniki

Pogled od zunaj (nepreverjen)

Ej vi Prekmurci! Niste ugotovili, da je v ozadju nekdo, ki želi škofa odstraniti in ki sploh ni vernik. Škof je v intervjuju povedal preveč resnic, ki leve "vernike" preveč bolijo. Prekmurci ste pa itak verniki, ki nasedate komunistom.

inn (nepreverjen)

In kaj bomo s temi resnicami?

Gazda (nepreverjen)

Jebali vas komunisti, pa lejvi pa desni,pa projekta politika....kakšna politika, tou je za vas politika, jebemo... stenke??? Lejve pa desne, pa Neven ka....kan nemeejo eno bougo vlado skup spravite, ge so komunisti??? ge so demokrati?? Van v rijti, lidje smo vsi isti samo vsak mejša svoj drek, tak besedni, tak po svojim razmišljanje, duhovščina, škof , itd.brigajo se naj ka de med njimi vse dobro, g škof nej politika, ampak škofija naj te briga, ka nede pokali vse pomalem po šivaj, župniki naj se brigajo za dobro v svojih župnijah, in ka de vernost rasla, itd. Politiki pa se naj brigajo za svoje, ka de država se dobro razvijala, pa ka de zaposlitev, pa ka mladi Nado odhajali v tujino.Henja naj se že ednouk ta nekša delitev, vsi bi radi neka ustvarili, levi, desni...veliko guča malo napravlenoga.... STOP. Z takim načinom še 100let namo družba dobrih odnosov, cerkev prave vernosti, in. Politika prijazne suverene ,demokratične države.

eva marela (nepreverjen)

jebali so komuniste pse po ljubljani , pa so se psi uprli in enemo tiča odgriznili tak da je gagnil

Čarni vrag (nepreverjen)

Naj te malo popravim. Tiča psi niso odgriznili, saj žrtev tega niti ni posedovala. Šlo je za lažnega moškega, ki je bil pravzaprav ženska. Tako imamo ne samo lažne borce, lažne domoljube, lažne osamosvojitelje ampak tudi lažne moške.

In reply to by eva marela (nepreverjen)

ajzenponer (nepreverjen)

Ma ne

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ma ja

In reply to by ajzenponer (nepreverjen)

vidocq (nepreverjen)

nekako se moja predvidevanja uresničujejo , da ne pozabim omeniti "DENAR" in ta je povodnik vsem barabijam na tem svetu ,, zato ga v nadaljevanju izključujem o pomembnostih ,,,,,,,,,,, že dalj časa spremljam to obračunavanje prek tretje osebe med župnikom in škofom ,, že od samega ustoličenja se delajo cirkulijade v ms škofiji in trenutni škof bo se enkrat moral sprijaznit z modernim časom , kajti obrnejo ga danes 7,8,9 šolci , njegov pristop , kot je bil v veljavi ko je še on hodil k verouku je za današnje čase več nesprejemljiv , tu v mariborskih župnijah je enkrat manj ljudi pri mašah kot je v pomurju , ,, zdraharije pa največ krat podprejo farani , ki so doušniki in imajo ozko temno obzorje ,, tu prihodnosti ni in tudi vselej je takšen cunami v večji meri škodljiv župniji kot pa dobrodošel korak k napredku , , tiste peščice so le peščice ,,upam da se ta juha ne bo tako vroča pojedla ,, bo pa prav zaradi tega nevšečnega in kazanje mišic le slabše za župnijo in kot akter nepremišljenosti je po moji oceni prav MS škof ,, upajmo na boljše , sicer pa v vseh pomurskih župnijah je z vodenjem škofa nastalo neko nenormalno stanje , ki ga bo zelo težko sanirati v daljni prihodnosti

beltinci (nepreverjen)

Kaj pa bo z župnijo v Beltincaj? Ugotovljene nepravilnosti?! In?

Baumannnn (nepreverjen)

Pomejni ka nas nedo več ženili pa pokopavali(v zdravstvu doktori idejo zdaj še moderno POPI.PM

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice