Po svežem, mokrem in zelo sivem septembru nas v oktobru čaka daljše obdobje suhega, toplega in tudi sončnega vremena. Ker bo ozračje stabilno, je pričakovati, da bosta megla in nizka oblačnost jutranja stalnica. Obdobje stabilnega vremena bo izrazitejše po četrtku, ko se bo k nam razširil anticiklon. Pred tem bo predvsem na zahodu pogosta nizka oblačnost in občasne rahle padavine.

Sveža jutra, topli popoldnevi

Za topla obdobja v oktobru so značilna izrazita dnevna nihanja temperature. Razlog za velike razlike je temperaturna inverzija. Zjutraj je tako po nižinah megla, temperatura je lahko le okrog 5 stopinj Celzija. Čez dan pa je sonce še vedno dovolj močno, da razkroji meglo, hkrati pa se zrak pri tleh premeša z zrakom iz višjih plasti. V takšnih dneh smo lahko deležni zelo hitrih sprememb, temperatura se lahko dvigne tudi za 20 stopinj Celzija. Popoldnevi so poletno topli in lahko presežejo 25 stopinj Celzija.

Lahko je nad 25 °C, težko nad 30 °C

Najbolj vroče je bilo 5. oktobra 2011, ko se je v Slapu pri Vipavi ogrelo celo do 30 °C. V zadnjih dveh oktobrih nismo bili deležni babjega poletja, piše Arso. Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 °C. 

Zelo toplo obdobje smo nazadnje imeli v letu 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 °C, kar je največkrat zadnjih 50 letih.

V arhivih je mogoče najti podatke o posameznih zelo toplih dnevih. Leta 1971 se je 23. oktobra temperatura v Črnomlju povzpela kar do 29,8 °C.

Kako topel bo letošnji oktober?

Strokovnjaki na to vprašanje težko odgovorijo, najverjetneje bo najvišja temperatura od 20 do 25 °C. Razlike v temperaturi so med posameznimi kraji zaradi vpliva reliefa in lokalnih vetrov lahko zelo velike.

FOTO: Arso

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice