Tehnologija črpanja zemeljskega plina imenovana fracking, ki bo uporabljena v Petišovcih, je učinkovita, vendar je zaradi nevarnosti vdora plina na površje ali v vodni sistem prepovedana v nekaterih državah.

Po oceni angleških investitorjev naj bi bilo na področju Čentibe v globinah več kot deset milijard kubičnih metrov zemeljskega plina. Do njega želijo priti s hidravličnim lomljenjem ali frackingom, tehniko črpanja, ki je v nekaterih državah prepovedana, a po besedah izvršnega direktorja angleške družbe Ascent Resources Jeremy Enga v Pomurju ne bo predstavljala večjih težav. "Če vrtaš v globino, vedno lahko pride do težav," pa temu odgovarja dolgoletni geolog Velimir Turk.

Nevarnost za podtalnico zaradi kemikalij

V pokrajini ob Muri je večji geološki prelom prav na področju lendavskih goric, kjer se po poskusnih vrtinah nekoliko večjih nahajališč zemeljskega plina nadejajo v angleški družbi. Predstavniki družbe trdijo, da gre za drugačno situacijo uporabe "frackinga", ki je ob nekaterih vrtinah na ameriškem kontinentu povročil prodor plina na površje in vdor v vodovodna omrežja, v nekaterih gospodinjstvih pa je celo zagorelo voda v vodovodnem sistemu. Bistvena razlika je plast zemlje, saj v Pomurju vrtajo v globine peščenjaka in ne skrilavca, je za 24ur zatrdil predstavnik angleške družbe. Kljub temu so nekatere nevladne organizacije so izrazile skrb nad morebitnim pronicanjem nevarnih snovi, s katerimi prodirajo v globine do zemeljskega plina, v podtalnico.

Prepovedana tehnologija v Franciji in Bolgariji, moratorij tudi v Nemčiji

Pomurska regija je glede tektonskih aktivnosti dokaj mirna, pravi Turk, pri čemer pa opozarja na možnosti težav, ki se lahko pojavijo pri globljih vrtinah na območju preloma. "Tehnika je varna, če se pravilno izvaja," meni govorec glede varnosti tehnike hidravličnega lomljenja, ki je po pritisku javnosti in številnih okoljskih organizacij prepovedano v Franciji in Bolgariji, moratorij na uporabo omenjene tehnologije pa so do nadaljnih izsledkov študij uvedli tudi v Nemčiji. V Sloveniji glede varnosti izvajane tehnike, s katero naj bi angleški investitorji vrtali v globine v Petišovcih, še ni obsežnejših študij. Odgovora lendavske Nafte glede vrtine do objave v redakciji nismo prejeli, kako se tehnologija frackinga uporablja pri črpanju zemeljskega plina, pa si lahko ogledate v posnetku.
 

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Njim je drugo nej v interesi pejnezi in nikaj drugo

prekomurec

Strah je odveč, saj so tuji investitorji podvrženi domači Slovenski zakonodaji. Iz tega naslova se lahko poberejo davki, odprejo nove službe (tudi za inženirje)in še kaj. Inšpekcije imamo več kot preveč, bodo že skrbeli za širšo varnost. Kakorkoli, to je dobra vest, skrbijo me samo lokalni modreci in njihov dekonstruktivizem.

Vipko
Wizeman

Safety is a first priority... my ass. Puca anglejži ku.ac za našo varnost pa pitno vodou. Či nan sjebejo vodou, majo še en dodaten biznis - dobava pitne vode....

przelmuding

Da nan pa razjebejo vodou pa še marsikaj pa do pravli oprostite nej smo znali ka tak bou. Pa lipou odijdejo pa nikmi nika. stirati tou Angleško golazen pa gotovo.

lujz1

Tipično Slovensko.............ko se pojavi potencialni investitor, se vedno najde 100 različnih problemov.......samo da se ne radi !!!

kanžor

@ replika --prekomurec--- tij tou tolmačiš kak nekši strokovnjak iz toga področja .Francija ka je bole razvita država je propovejdano takšo črpanje .Vsi tisti ka pametujejo da nega nevarnosti lažejo samo ka prijdejo kcoj kopanji z pejnezami .vode že tak niso več pitne kak pred 20--30 lejti ka smo meli studence po črpanji plijna pa je še nazadnje nemo niti meli in ka te te pametni modrvali '??

zver

hja, za takšo velko kubikažo plina bi lejko malo bole dodelani sistem črpanja predvideli. Mogoče nas majo za države tretjega sveta pa mislijo ponucati še zaloge stare opreme :)

naj delajo, samo z novejšo tehnologijo.

violično

@lujz1: tipično slovensko je obviso tvoj komentar na toj strane, od ge si se li zeu?!?
prečitaj članek, pa malo premisli. ta dotična metoda črpanja je v francije PREPOVEJDANA!, v nemčiji so črpanje s tauf metodof začasno prekinili in okoljskin strokovnjakon naraučili dodatne raziskave!!! in či nemce neka doj stavijo je nej tau SAMO IN ZGOLJ zatau ka se njin ne splača, lidge tan so že na ravni, ka dojemanjo, ka tiste ka de kontrolejro vodau in nauvoga energenta, de kontrolejro svejt in se ne pistijo jebate v glavau!!!

Blake Carrington

Vüpan, ka de takšna s plinon onesnažena voda kaj cenejša. Ne bi bilo pošteno zamazane vode odavati po ceni čiste....
Ali pa do jo odavali po ceni za plin ;)

gorgona

nihšče nima nič proti tujcem...ampak zakaj tega ne napravi slovensko podjetje...npr.nafta lendava...geoplin,mogoče celo butan plin,al bilo kero slovensko podjetje...

ponosen_prekmurec

Kakšne fracking? Ka nas ščejo z njin samo zastrupiti. Tej fore v smisli, ka kemikalije skozi kamnine nedo šle itd. so samo bluzenje. Pri frackingi notri spuščajo kancerogene snovi, kak so benzen, klorobenzen pa ta dale. In te snovi do povzročile probleme. Enkrat do prišle na površje, te pa de Prekmurje podobno Černobili... Taka, PROTI FRACKINGI!!!!!!!!!!!!!

crt (nepreverjen)
stojan

Kdo je že dal Angležem za 150.000 € možnost, da zaslužijo na Slovencih več deset milijonov €!? Ga poznate? Naš človek, definitivno!

crt (nepreverjen)

Tehnika je sicer zelo razsirjena v ZDA. Ekonomske koristi so velike, ker je uporaba tega privedla do ogromnih presezkov zemeljskega plina - cena je zdaj na vecletnem minimumu in to v casu, ko je nafta na svetovnem trgu draga. Zelo poceni + domace razpolozljiv energent daje ameriskim proizvodnim podjetjem veliko prednost. Po drugi strani pa okoljsko stvar ni ravno najbolj cista, kar med drugim razlaga dokumentarec Gasland, na katerega sem prejle dal link.

kanžor

Anglejžje do plin prodavali izven Slovenije mij pa mo trošili uvoženoga iz Rusije .Rejsan delajo pametno nemaš kaj .

matt

prekmurci dragi, bunite se o hitroelektrarnaj, kere bi bile pretoče in nebi mele nikšoga vpliva na okolje... a tu kda pa ščejo rastreliti celo pomurje pod zemljo, te pa tiu, ka do angleži izvažali plin... če ste kda meli razlog iti na ceste ga mate zdaj. http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8

M.
enx

tak je dokunca vničite prekmurje vej ga sploj ne nucamo ..... debile angleške uni pa nebe dale 1 cm zemle ka bi ka delo na njoj

Vipko
Wizeman

M, kumi boš bole vörvo, dokumentarci, šteroga so napravili raziskovalni novinari ali tistomi, šteroga plača plinarna?
Strinjan se z prednostmi zemeljskoga plijna, šteroga prikazüje drüjgi video, ali tou nika ne zmenša nevarnosti, štere nastajajo pri njegovon pridobijvanji. Potij nazaj nega!

McLaud

Vse je to lepo pa prav, ka bi se plin črpal, či bi to bilo samo tak! Je pa to povezano z jako dosta drugimi stvarmi. Najprlej je že samo odkritje toga plina zanimiva zgodba, kakši procent bi meli mij od toga, pa kelko angleži.
Te je pa to vrtanje, s kerin ščejo priti do plina, ovi ka so prepovedali te način, že dobro znajo zakoj so to napravili!
Glede vsega onesnaženja, bi se pa strinjal z tretjim komentarom keroga je Wizeman napisal, ja ka pa njij briga za eno Prekmurje, kelko nas pa je? Za eno malo mesto! Malo si poglednite ka so napravile velke korporacije z Islandije, kakšni dokumentarec pa to. Jako koga briga zdravje lidij, da so takše miljarde v igri, človek de na konci san sebe iztrebo!
Onesnaženje je že zdaj velko, malo se pozanimlite kak čisto vodo pijemo, nitrati so marsige na meji, saj voda je pitna, ali pijtanje je kama se te snovij nalagajo, ka jih naše telo prefiltrera?
Te pa nazadnje de nešče pravo ka do nova delovna mesta, verjetno boudo, vendar na kakši račun, ka do si delavci za plačo te lejko kupili čisto vodo v kantaj kero do od nendri vozili, seveda do jo angleži črpali,lol. Pa plin dë cenejši ka de doma črpani, dë resan?
V Mežici je biu rudnik svinca pa cinka tudi nekda posel, dokeč so nej gor prišli kak je to škodljivo.
S tejn pa nešče šče velke posle delati, pejneze pobrati, pa lidij na velko nategnoti, narod de pa samo pa klumau, kak ponavadi!
To je moje razmišljanje o tem.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice