Nova direktiva Evropske unije bi utegnila pomeniti konec kebaba, ene najbolj priljubljenih vrst hitre hrane v Evropi.

Doner kebab je ena najbolj priljubljenih vrst ulične hrane v Evropi, izjemno priljubljena pa je tudi pri nas. V strogem središču Murske Sobote so kar štirje ponudniki kebaba, v vrstah za kebab pa je moč videti tako mlade, kot tudi starejše lačne ljudi. A ta priljubljena hitra hrana utegne kmalu postati prepovedana v Evropski uniji.

Prepoved dodajanja fosfatov

Evropski parlament bo čez dva tedna odločal o sprejetju nove direktive, ki prepoveduje dodajanje fosfatov v zmrznjeno meso. Gre za snovi, ki naj bi bile škodljive človeškemu zdravju, raziskave pa kažejo tudi na povezavo med zauživanjem fosfatov in povečanim tveganjem za srčne bolezni. 
 

Fosfate dodajajo v meso za kebab

Ponudniki kebaba mesa ne pripravljajo sami, temveč kupujejo globoko zamrznjeno že pripravljeno meso. Pri pripravi tega mesa proizvajalci vanj vbrizgavajo fosfate, da je meso bolj kompaktno in se ne izsuši. 

Prepoved fosfatov utegne ogroziti kebab industrijo

Napovedana direktiva je na noge dvignila že številne ponudnike kebaba, saj bi njeno sprejetja ogrozilo celotno kebab industrijo, ki v Evropi služi milijarde evrov letno. Samo v Nemčiji dnevno prodajo približno tri milijone porcij kebabov, v proizvodnji in pripravi te jedi pa dela več deset tisoč ljudi.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Padre (nepreverjen)

Se strinjan :) "...v pripravi te jedi sodeluje 10.000 ljudi..." od toga jih je prijavleno 500 kere "placuvlejo" davke. Prodajo dnevno 3 milijone porcij... Izdajo 2000 racunov :D

pijancek

Takoj prepovedati !

Naucite se brati (nepreverjen)

a mas sploh kaksen razlog kakor biti neumen? hitra hrana ni problem, problem so ljudlje ki se prehranjujejo z tem iz dneva v dan ne da bi pomislili na posledice. ce je nekdo debel je pac debel ne vem zakaj se vi tako obremenjujete z tem. tisti ki tukaj pisete "hate" commente ste tip ljudi ki vse vsemu vrjeme in se lahko sramujete.

In reply to by pijancek

Hmmmmm.... (nepreverjen)

Ges mo pravo tak: Kak študent ga gen kar pogosto, ker je sitostna rana pa preci poceni. Če bi ga prepovedali, bi pa brez problema preživo. Ampak če se šče kebab prepovedati, bi se tudi spodobilo prepovedati tobak, alkohol, sladkarije, slade pijače, razne McDonaldse itd. Navsezadnje je vse od toga zdravji škodljivo, povzroča hude bolezni ali raka. Itak na splošno vala, ka so tej nezdrave stvari redno poceni, medten ka me kila klementin pride skoraj telko kak en kebab ali pa dosta več kak 1.5l Ore ali pa Coca-Cole. Zaradi toga san ges za redno podražitev takšnih zadev in zmenjšanje davkov za zelenjavo pa sadje. @padre, ja, se strinjan s ten pri računih. Ampak to je v veliki meri kriva tudi država, ker ne kontrolejra pogosteje. Če bi lepo v meri prišo en inšpektor pa si pogledno kamero, štera kaže na pult pa vido: Aha, ob 11:20 ste stranki za domov odali 1 kebab, torej v davčni blagajni more biti ob 11:20 zaračunan kebab. Pa neje. Kak tou? Kršitev zakona! Neizstavljen račun! Vsak v MS zna, kak je situacija okoli teh lidij, ampak nišče ne ukrepa...

pijancek

Neje to samo v MS, to je po celi Sloveniji in EU. Se strinjam, prepovedati vse, kar si naštel. Vse naenkrat nihče ne more, zato je do končnega uspeha potrebno postopoma. Najprej eno, potem drugo, tretje ! Samo kaj : Slovenci smo taki, da bodo takoj civilne iniciative, referendumi, pritožbe na Ustavno sodišče in ESČP, da so jim kratene pravice do svobodne izbire , da se nalokajo z alkoholom, nabašejo z nikotinom in podobne cvetke.

In reply to by Hmmmmm.... (nepreverjen)

pijancek

Če si študent, dobiš študentske bone. Veliko restavracij z dobro hrano obstaja. Za študentski bon in čisto malo doplačila dobiš odlično malico ali kosilo. Ni mi jasno, zakaj se s tem nezdravim kebabom, kot mlad človek, šopaš. Izbira je tvoja, a lahko bi se odločil za zdravo prehrano. In, v teh restavracijah ali gostilnah dobiš račun, s tem pa tudi država, in mi vsi skupaj, svoje !

In reply to by Hmmmmm.... (nepreverjen)

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Prepovedati to, prepovedati ovo. Najboukše, ka se zaklenemo med štiri stene, ka se nam ja kaj ne zgodi. No, te pa je že pa problem, ka mo mrli od dugoga časa....prepovedati dugi čas. :)

bb11 (nepreverjen)

In ka je problem s ten ka njin dajo ultimat ka naj meso bar relativno "zdravo" napravijo? Privoščijo si itak lejko morebitno večjo nabavno cejno ka davka tak ne plačuvlejo, torej, ge je problem?

pijancek

Problem je v njih samih. Tako so navajeni delati, in tako bodo delali ! Lahko se na zobe vsi skupaj vržemo, a tega se ne da kontrolirati ! Tu pa tam koga že, a v celoti nikakor.

In reply to by bb11 (nepreverjen)

323232 (nepreverjen)

Naslov je seveda tudi po vseh novinarskih standardih zavajajoč in napačen, saj skuša bralce pritegniti preko verskih motivov. Evropa ni in ne bo prepovedala kebaba, prepovedala pa bo nevarno in škodljivo meso. Če bodo dali v kebab zdravo mesto brez kemikalij, bodo lahko kebab prodajali še naprej.

Tako da Sobotainfo ... zopet prikaz tega, kakšne vrste "novinarji" ste. Populistični, nekredibilni.

pijancek

Kje ti vidiš verske motive ? Samo dva stavka teh tvojih verskih motivov daj, da vidimo !!!!!!!!!

In reply to by 323232 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

"Evropa ni in ne bo prepovedala kebaba, prepovedala pa bo nevarno in škodljivo meso."

Točno tako in pika. Ni kaj za dodati. Novinarski poklic pa itak nima več nikakršnega ugleda. Sobotainfo sploh ima novinarja???? Nisem opazil, da bi vsaj 1 novinar pisal !!!!!

In reply to by 323232 (nepreverjen)

pijancek

Kaj, če bi ti poskusil kot novinar ?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Lubrikantis (nepreverjen)

Ka ce bi ti probo stejno?

In reply to by pijancek

faca (nepreverjen)

Pijanček je spet glaven.

pijancek

Lahko poveš, kaj sem narobe napisal ?

In reply to by faca (nepreverjen)

YOU stupid (nepreverjen)

pises neumnosti ki nimajo smisla, zakaj bi evropa prepovedala kebab ce je veliko manj nevarno kot tisto masno svinsko kozico ki si ji bases v usta.

In reply to by pijancek

fgvbnhju (nepreverjen)

denar sveta vladar.. će eden mcdonald neje mogo prijti v mursko te de se tudi zbralo telko penez za koga ka nede vido fosvate v mejsi

fgvbnhju (nepreverjen)

pa mene to sploj ne gene...ker sem samo enkrat v 20 letih kujpo kebab pa mi sploj nej bil dober. tak ka ge mo sigurno preživo.

bad-boy (nepreverjen)

tak tak, končno stopiti na prste ten turčekon! dnevno odajo 1000 porcij, računov pa 10. pejnez majo kak blata... pa kelko samo nepremičnin po soboti...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice