V romskem naselju Vanča vas – Borejci so si prebivalci te vasi že več let prizadevali, da bi dobili lastno kapelico. Sedaj so jo dobili.

Cerkev na Tišini je za mnoge predaleč, saj jih veliko nima prevoza ali pa jih omejuje starost in s tem povezana zmanjšana mobilnost.

Lani so prešli od besed k dejanjem. Najbolj zagreti pobudniki, romski svetnik Rudolf Horvat, Zlatko Hahn, Baranja Marjan in Danijel Kovač so začeli iskati možnosti in finančne vire, da to željo spremenijo v realnost.

Navedeni pobudniki, ki obenem sestavljajo tudi gradbeni odbor, so s pomočjo mladih prostovoljcev iz vasi začeli z dejavnostmi. Gradnja se je začela lani oktobra in manj kot leto dni pozneje je kapelica bila postavljena ter pripravljena za otvoritev.

Gre za prvo kapelico v Sloveniji, posvečeno zavetniku Romov blaženemu Zeferinu

»Kapelico smo si v naselju že dolgo želeli in skrajni čas je bil, da uresničimo željo vaščanov. Zgradili smo jo predvsem iz samoprispevkov občanov Tišina, velika zahvala pa pri tem gre tudi občini Tišina za sofinanciranje ter župniku Boštjanu Čehu in škofu dr. Petru Štumpfu za moralno podporo ter za podarjene stvari, ki so v kapelici nujne,« je povedal romski svetnik Rudolf Horvat.

Na odprtju kapelice,18. avgusta, je Romsko društvo Amari bas pripravilo kulturni program, na katerem so nastopili mladi plesalci. Ob blagoslovu kapelice z mašo, ki so ga opravili vikar Lojze Kozar ter župniki Janez Sraka, Lojze Ratnik in Boštjan Čeh, pa je nastopil tudi pevski zbor Iskrice iz Rankovec. 

»Ne smem pozabiti tudi tistih, ki so aktivno sodelovali pri gradnji kapelice ter vsem, ki so z materialno pomočjo pri tem pomagali. Kapelica bo odprta in dostopna vsakomur, dogovarjamo se pa tudi z župnikom Boštjanom Čehom, da bi tudi v tej kapelici opravljal mašo za vaščane. Izvajali se bodo tudi verski obredi ob cerkvenih praznikih, kot so velika noč, božič in drugi,« je v sporočilu za javnost še zapisal Horvat.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Giderrrrrr (nepreverjen)

Na koncu pa fajt....

Xxl (nepreverjen)

Kaj bo CIGANU kapelica.Koliko jih pride v cerkev na Tisino,dobro otvoritev njim je nekako uspela a baje da je bil tudi velik hncident.Mino je že druga nedelja in BOG sam moli MARIJI,ker sta čisto sama tam to pa res ni daleč it do kapelice.Danes so taki časi da v Romskem narelju Vanca vas ima vsaka hiša po dva do tri avte pa se niso peljali v cerkev niti enkrat letno,ker to ni za njih.
Pri njih ni grehov zato si duševne bolečine blažijo z alkoholm in tabletami.
Pa povejte če ni res.

komunist Janez (nepreverjen)

to so vsi naši člani,, tudi naši člani ne hodijo v cerkev

In reply to by Xxl (nepreverjen)

Tinka11 (nepreverjen)

Ma ko si ti pameten!
In ja :Kje ti delaš, da imaš čas vse to spremljat in vodit evidenco!?
Nekateri res morate pri vsaki novici, pa naj bo še tako pozitivna, zlivat svoj gnev in blažit svoje traume, tako, da "serete" čez druge!

In reply to by Xxl (nepreverjen)

bullihunter (nepreverjen)

debeloga precjednika oziroma škafa nej bilau? jeli bar

Starejše novice