Ob praznovanju 80-letnice Biotehniške šole Rakičan so pripravili slovesno praznovanje z bogato razstavo jesenskih pridelkov.

Pred 80 leti je bila v Rakičanu pri Murski Soboti zaradi potreb pomurskega kmetijstva ustanovljena Kmetijska šola, ki se je pozneje preimenovala v Biotehniško šolo Rakičan. To obiskujejo dijaki iz Pomurja, ki si nabirajo znanje s področja kmetovanja, področja kmetijskih strojev, s katerimi se tudi učijo obdelovati zemljo. Ob šoli imajo tudi svojo obdelovalno zemljo, na kateri vzgajajo poljščine, koruzo, žita, buče. Skozi celo leto te kulture negujejo, dognojujejo, ko pa pride jesen jih tudi pospravijo. 

Ena izmed prvih kmetijskih šol v Sloveniji

Biotehniška šola Rakičan letos obeležuje 80 let svojega obstoja. V teh letih je šolske klopi zapustilo veliko dijakov, nekateri so se zaposlili v kmetijskih zadrugah, drugi pa so začeli doma kmetovati. Gre za eno izmed prvih kmetijskih šol v Sloveniji. Praznovanja ob 80-letnici obstoja šole so se udeležili številni gostje iz ministrstva za izobraževanje in šport, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, nekdanji dijaki, profesorji in gostje iz drugih kmetijskih šol po Sloveniji. Navzoče je pozdravila ravnateljica šole Simona Potočnik, ki se je zahvalila vsem generacijam, ki so obiskovali šolo ter se ozrla v prihodnje obdobje, kajti brez pridelane hrane na slovenskih tleh, bo Slovenija osiromašena. K temu pa lahko veliko pripomorejo njihovi dijaki, ki po šolanju svoje znanje prenašajo na svoje kmetije. 

Pripravili razstavo »Narava daje, dijaki ustvarjajo«

Ob tej priložnosti so dijaki skupaj s profesorji na dvorišču šole pripravili razstavo pridelkov in stare kmetijske tehnike, prikazali pa so tudi nekdanje obrti kot je pletenje košar iz šibja in ličja. Slikovito so prikazali učilnico na prostem. Na razstavi »Narava daje, dijaki ustvarjajo« si je bilo mogoče ogledati več vrst kmetijskih pridelkov, kot so krompir, buče, koruza, ajda, proso, bela repa. Drugi sklop razstave je vseboval povrtnine, grozdje, več vrst jabolk, hruške, kostanje ter gobe. Dijaki so obiskovalcem prikazali čiščenje buč, ličkanje koruze in predstavili več vrst medu. Praznovanje so zaključili ob ogledu razstave na prostem. Vsi skupaj so podoživeli lep jesenski dan ob praznovanje Biotehniške šole Rakičan.  

Avtor: J.Ž.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Čestitam Biotehniški šoli Rakičan ob 80 letnici. Kot je znano se je šola z svojim izobraževanjem po osamosvojitvi zelo prilagajala spremenjenim potrebam na kmetijsko - živilskem področju.
Mislim, da najbolj od vseh srednjih šol v Pomurju, da bi lahko sploh obstala na "trgu".
Moja mala sugestija mogoče , da bi se šola morala s kakim programom usmeriti tudi v tehnologijo pridelave ekoloških pridelkov, saj je po treh proizvodih vsak dan večje povpraševanje in in dosegajo dosti večjo ceno od klasično pridelanih kmetijskih proizvodov.

Gost mura (nepreverjen)

zelo pohvalno čestitke šoli in dijakom

Aa (nepreverjen)

Cestitke kmetijski soli Rakican.

Starejše novice