V Župniji Beltinci z letošnjim letom ukinjajo birmanske botre. Glavni vzrok za to odločitev naj bi bil ta, da birmanski botri več ne izpolnjujejo svoje vloge in mladih ne usmerjajo na poti vere.

Bliža se čas svete birme, ki pa bo letos za nekatere birmance nekoliko drugačna. V Župniji Beltinci so že ukinili birmanske botre.

V Župniji Beltinci ukinili birmanske botre

Novico o tem nam je, kot smo že poročali, prva sporočila bralka Sobotainfo, ki bi bila botra na letošnji birmi v beltinški cerkvi, a ji je to zdaj onemogočeno.

Dejala je, da naj bi bila nova pravila uvedena s strani župnika Borisa Kučka, kaplana Andreja Lažete in s podporo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa

»Ti trije imenovani so se odločili, da otroci ne smejo imeti več birmanskih boter. Smo edina župnija, v kateri so prepovedali botre. Sem ena izmed boter mojemu birmancu, ampak je res žalostno in grozno, da so ukinili to tradicijo - običaj,« je zapisala bralka Sobotainfo

Za odziv na njen zapis in razlog za ukinitev birmanskih botrov smo se obrnili tudi na župnika Župnije Beltinci Borisa Kučka, a ta zadeve ni želel komentirati.

Po telefonu je dejal le to, da so to odločitev sprejeli skupaj s škofijo in starši ter da podobno razmišljajo vse pomurske župnije

»Tudi naši otroci si zaslužijo birmo, kot smo jo doživeli vsi«

Kot je še dodala bralka Sobotainfo, pa starši in botri o tem niso mogli soodločati. Menijo, da bi birmanci vendarle mogli imeti botre, ki bi bili prisotni tudi pri samem obredu in bi bili kasneje zavezanci birmancev.

Zaradi tega so se na Župnijo Beltinci že večkrat obrnili in prosili, da ta pravila spremenijo, a naleteli so zgolj na gluha ušesa.

»Saj tisti, ki prevzame vlogo botra, je za tega birmanca odgovoren, mu mora pomagati in mu držati rame. Zato se nam zdi zelo grdo, da na lastno roko, kljub pritožbam staršev ne ustrežejo željam in trdijo tisto svoje - botrov pa ni,« je še izpostavila. 

»To ni lepo. To je bil lep običaj«

Tudi mimoidoči v Beltincih so mnenja, da je žalostno, da so ukinili to tradicijo. 

»Potem bodo še naredili, da ko boš se ženil, potem tudi ne bo treba kumov (botrov), če bo šlo tako daleč,« je izpostavil eden izmed mimoidočih.

»Ja, jaz se s tem ne strinjam, bi bolj podprla, da so botri,« je dodala druga mimoidoča.

»To ni lepo. To je bil lep običaj,« je dodal še tretji mimoidoči.

Se pa vendarle strinjajo, da so postala birmanska darila preveč razkošna. V župnijah bi zato morali narediti nekaj v tej smeri, ne pa ukinjati birmanske botre. 

»Ne bi jim bilo treba tega vzeti, samo kaj jaz vem, malo pretiravajo dan danes s temi darili, ni tako, kot je nekdaj bilo,« je izpostavila ena izmed mimoidočih in dodala: »Zdaj se za birmo dajejo računalniki, telefoni, naj uredijo, da se ne bo toliko trošilo.«

Botri, ki ne izpolnjujejo pogojev, ogrožajo svetost zakramenta birme

Glaven razlog, da se ukinja birmanske botre, naj bi sicer tičal v težavah pri izbiri botrov.

Zakonik cerkvenega prava določa, da so botri krščeni, imajo vse zakramente, so poročeni in živijo primerno veri. Ker mnogi tega ne izpolnjujejo, posledično po mnenju župnije niso primerni, da so zavezniki birmancev.

Murskosoboški škof Peter Štumpf, ki naj bi bil pobudnik ukinitve botrov, o tej temi ni želel govoriti, saj meni, da gre za nepotreben škandal proti cerkvi. Je pa za katoliški tednik Družina pojasnil, da botri, ki ne izpolnjujejo pogojev, ogrožajo svetost zakramenta birme. 

Vir: katoliški tednik Družina

»Cerkev že tako ali tako izgublja vernike in svojo vrednost«

Ker pa mladi bolj kot na sam zakrament svete birme, gledajo na birmo kot na dogodek z botri, družino in darili, bi se lahko zgodilo to, da cerkev v prihodnje izgubi še več vernikov.

»Cerkev že tako ali tako izgublja vernike in svojo vrednost. Po tem zdaj bo pa še bolj dol prišla po mojem,« je še izpostavil eden izmed mimoidočih.

Kot kaže, pa se s tem v murskosoboški škofiji ne obremenjujejo. Škof Peter Štumpf je napovedal, da bodo prihodnje leto uvedli ukinitev birmanskih botrov po vsej murskosoboški škofiji, prav tako naj bi birmo prestavili že v peti razred. 

Komentarji (114)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Falko (nepreverjen)

Pa sto sploh hodi v cerkev? Se atiji pa mame nej, ka nemrejo botrov dobite!
Clovek je lahko veren tudi brez te nevladne organizacije, ki je vreca brez dna!

lol lol (nepreverjen)

Ukiniti celi tej cirkus, nej samo birmanske botre...

peps (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ukiniti tvojo glavo, kdo te pa sili v cerkev, če pa hodiš, se drži pravil ali pa v partiju stopi....boš hitro doštudiral, dobo dobro službo, pa plačo, pa komunistični pogreb boš tudi imel, kak kda jes svojega pesa na njivi pokopan.

In reply to by lol lol (nepreverjen)

Marija!PaFego (nepreverjen)

ti tele ka v prvoj vrsti sidis

In reply to by peps (nepreverjen)

Ujki (nepreverjen)

Slika in prilika pravoga prekmurskoga vernika, vsaka cast majster 😂😂😂

In reply to by peps (nepreverjen)

gries (nepreverjen)

»To ni lepo. To je bil lep običaj,« je dodal še tretji mimoidoči.
Majster, običaj je bil, ka si odo v cerkev, pa si te tudi boter lahko bil....zdaj pa boš boter lahko v pionirski organizaciji.

Marija!PaFego (nepreverjen)

To je vse zraslo na zelji Bašeka pa Śtrunfa pa Kučka…. sramota ste trije…. darila do se vseeno obstajala pa ce vse ukinete… najbokse k deca zaj samo odijo k verouki do 5 razreda (ce de birma v 5. razredi) ker vsi vemo k dale redko sto dale odi… bravo resno bravo tepcu

.... ..... (nepreverjen)

Res samo tepci lahko kvasite take oslarije. Če ne poznate dovolj bistva tematike, ne komentirajte. Raje se lotite igranja igre; "človek ne jezi se". Seveda, če vam nivo to dopušča.

In reply to by Marija!PaFego (nepreverjen)

tuncika

RKC uničuje sama sebe, ne potrebuje afer. Če lahko poročajo LGBT pare, zato da so neki skupini všeč in zavestno kršijo biološko vrednost družine (oče in mati), potem ji ni več pomoči. Namenoma, sedaj !!!!!!!!! Zakaj pa ????????????
Sramota od sramote......................

Marija!PaFego (nepreverjen)

štunf pozovi vedeževalca blaža ka ti pove če si pri pameti…

In reply to by tuncika

Ujki (nepreverjen)

Se dobro ka majo RKC zupniki prepoved ka bi se lejko porocili tak kak protestantski. Te bi se li poskocilo stevilo LGBT porok 😂😂😂

In reply to by tuncika

Proizvodnja (nepreverjen)

Spreletavajo me mesani obcutki, pri prebiranju tega clanka. Imam se za vernega cloveka. Nevem pa, ce bi pomislil, da ni potrebno botrov. Sem trikrat boter in mi je to v cast in ponos. Nikjer mi ne manjka tisti denar, ki sem ga namenil birmancu.
Vendar ce bodo duhovniki in skofje to tradicijo ukinjali, bodo naleteli na neodobravanje in se manjsi obisk svetih mas. Bog daj nam talent, da bomo verniki in voditelji cerkve pravilno ravnali ob teh skusnjavah.

Marija!PaFego (nepreverjen)

saj….

deca kao ne nucajo botrov??? ah??

cerkev jih pa nuca a? pri vsakoj mesi darujemo penez…. se pravi botrstvo…. bravo… samo za svoj zep..

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

msbetyio (nepreverjen)

Najprej sem bil proti ukinitvi, sedaj pa cedalje bolj razmisljam, da to niti ni tako slabo, glede na to b kaj so se izrodili ti "botri", vse drugu samo to ne zakaj bi naj bili. Vecina 90%, ne vsi, je kot da si kupis ladjo in jo parkiras sredi Sobote in cakas na poplave, da se bos resil, tako nekako opravljajo funkcijo ti botri.

Ejceki (nepreverjen)

To niti ni slabo, glede drugih stvari, pa naj se obdajo z 3 metrsko ograjo pa so potem "sami sebi namen". Oni bodo s prižnice delili nasvete in priporočila koga voliti, kako se odločati na referendumu,...da ne govorimo o verouku, obiskih maše ....še malo!

beltinčar (nepreverjen)

če nede botrov te lejko date za cerkev vej pa vsako nedelo prosijo tam nigdar nej zadosta idiota beltinskiva

UKINITI POPE (nepreverjen)

MNOGI DUHOVNIKI NA ŽALOST TUDI VEČ NE ŠIRIJO KRŠČANSKEGA NAUKA, AMPAK ŠIRIJO NEKO SVOJO SAMOVOLJO IN TEROR IN LJUDI IN PREDVSEM OTROKE PRISILJUJEJO, DA MORAJO ISPOLNJEVATI NJIHOVE DIKTATORSKE ZAHTEVE. Če že gledamo po tem kriteriju bi mnoge bilo potrebno nagnati iz cerkve najprej pa beltinska šerifa in škofa Štumfa, ki to dovoljuje in celo spodbuja. Bog naj jim pomaga.

chapala (nepreverjen)

otroke prej prisiljujejo... ge san san stares pa ge bom svojeme otroke zapovedal ka de delal. gli tak scen ka de ucitel pa tudi pop. nede mi valda lastno dete zapovedavalo ali? pa gli tak scen ka de v soule pa pre vereuke moje dejte baugalo.

In reply to by UKINITI POPE (nepreverjen)

ZAKLENITI CERKEV (nepreverjen)

Še malo pa bomo beltinski verniki zaklenili cerkev in farof, ker večina nas tako hodi k maši v druge župnije pa tudi po zakramente v druge župnije, kaj takega pokvarjenega popovstva ne rabimo v Beltincih.

Mofo!

Kaj ko bi se taisti odločevalci vprašali, če sami ne ogrožajo svetosti zakramentov, saj se Jezusovih naukov ne držijo ali pa se jih držijo le, ko jim je v korist? S kakšnim avtomobilom in okinčen z zlatom se škof pripelje na birmo? Najprej poglejte bruno v svojem očesu, dragi škof, in šele potem iver …

Pustimo spolne delikte, saj bi bilo posploševanje krivično do tistih duhovnikov, ki so dejansko pri stvari s srcem in ne s spolovilom.
Otroci v pričakovanju darila ob birmi hodijo k verouku le do birme, potem pa obisk strmo pade. Torej so si na nek način zabili avtogol, saj bo “zanimanja” še manj.

VRAN (nepreverjen)

Totalno zgrešeno razmišljanje. Sedaj se bo ločilo zrno od plevela, to je bistvo !!

Tisti, ki hodi k verouku do birme, zaradi daril, FB slik in bahanja-tisti ni vernik... Če poslej ne bo hodil k maši in verouku-ČISTO NIČ NAROBE !! Hodil bo tisti, ki hoče!

Sedaj pa ravno taki preseratorji naredijo največ škode, pa tračkajo, pa se bunijo. Taki, ki jim v bistvu sploh ni mar za vero

In reply to by Mofo!

164398 (nepreverjen)

Prav je tako...sedaj se bo res pokazalo,kdo je pravi vernik,kdo pa samo zato opravi zakramente,ker se to pač mora!!!
Sem botra in nisem kupila dragih daril,pač pa samo sveto pismo in zraven "čislo"!
25 let imam z svojim birmanci zelo lep odnos brez finančnih izdatkov...sem mu oseba v življenju, ki jo ima za pogovor,druženje.....
Pa nisem vsako nedeljo pri maši, ker zato ni potrebe..vero nosimo v srcu

In reply to by VRAN (nepreverjen)

Marija!PaFego (nepreverjen)

butalci 🤣🤣

In reply to by 164398 (nepreverjen)

…… (nepreverjen)

Potem pa svizec zavije čokolado… 😂😂😂

In reply to by 164398 (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Zanimanje za cerkev po birmi bo tolikšno, kolikor bodo k temu prispevali starši! Torej, avtogole bodo zabijal starši sami, ne pa duhovniki!

In reply to by Mofo!

Komunjara Janez (nepreverjen)

Vera je opij za ljudstvo.

bolšivik (nepreverjen)

zato jo pa komunisti želijo posnemati, samo se jin ne posreči. Krščanska vera obstaja dobrih dva tisoč let, komunizem pa se je po par desetletjih razletel, hvala Bogu!

In reply to by Komunjara Janez (nepreverjen)

Komunist XXX (nepreverjen)

Žalostno ka lidje že 2000 let nasedajo pravljican in izmišljotinan. Zaradi naivnežov in smešnežov pač te to še vedno prosperejra. Ne razmnin ka gnes den pri gnešnjoj izobraženosti in razgledanosti ljudstva, eni še vedno vrvlejo v brazmadežno spočetje in vstajenje od mrtvih. Ka ne gučin o spreminjanji vode v vino, hoji po vodi in podobnih oslarijah. Čestitke vsen keri tomi po 2000 lejtah še vedno nasedate.

In reply to by bolšivik (nepreverjen)

n8 (nepreverjen)

Banalno je primerjati vero z družbeno političnimi sistemi in pripadajočimi teorijami. Sicer pa dobrega kristjana in dobrega komunista težko najdeš, saj je v osnovi v obeh primerih potreben dober človek!

In reply to by bolšivik (nepreverjen)

Razvajena rit (nepreverjen)

PREKMURJE JE SILICIJEVA DOLINA NORCEV (BUTALCEV) kam to gre

dejan svijnnsk… (nepreverjen)

jaz bi šel za botra pa ne smem
ker sem dojebač Tanje Flaškon
in to ni vzgojno za birmanca
so mi rekli na sestanki za birmance
kaj naj storim

vrana (nepreverjen)

vse ide v maloro, nega več zdravoga drujženja, samo individum egoistični de še pomale, ge de vsaki preko trupel šao za svojin cilon, kelko vas je tu dalo vse tao skauze, birma, krst in ka se van je slaboga tak zgaudilo ka zdaj tu napinjate se tak, veruk, smo odili ka smo se deca palik lejko drujžili vone pred verukon, kakšno pizdarijo uspud napravili, kaplan je bil faca ka nas je na igrišče pelo v vese pa ekstra žogo nan kujpo kero smo meli samo za te kda smo šli z njin na igrišče. Sprali so vas mediji do amena, sami pa ne vidite, kak je v resnici bilao fajn in pristno

zloba (nepreverjen)

prav imaš, mediji delajo v Slo proti RKC še posebej, ker je narod glup, okoli sebe poglednimo, v Avstriji, Italiji, Hrvaški itd nega take gonje proti vernikom....pomeni: Komunizem v Slo še živi!

In reply to by vrana (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

komunizem je še kako živ, in to je največje zlo, vidiš pa še vedno kak je narod iz prejšnjih časov retardiran, in to si posledično želijo nazaj, ker niso sposobni videti širše slike, samo rdečo vse in basta, srp in kladivo, bolanooo

In reply to by zloba (nepreverjen)

blekota (nepreverjen)

In ti boš nekomi v oči meto zasleplenost in opranoglavost.... ccc ....

In reply to by vrana (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

je san spregledno sebe in komunmizem, ti nejsi dale od komunajzara poškilo, taka ne pametuvle pametnjakovič

In reply to by blekota (nepreverjen)

…… (nepreverjen)

Ti si spregledno????😂😂😂
Ti sploh pojma nimaš kaj je komunizem degenerik!

In reply to by vrana (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

črtico maš že ocgora, napravi si še eno na mizo, ka mozek ti brez toga dela, kak hrčeke zgleda

In reply to by …… (nepreverjen)

Kol (nepreverjen)

Glede na to ka po komentaraj vidin ka ste desni totalni imbecili ti dovolin, ka me brez slabe vesti oznacujes za komunista. Zadnje case je to mensa sramota kak pa ce te nesce oznaci za desnicara ali jansista. Hvala za razumevanje.

In reply to by vrana (nepreverjen)

………. (nepreverjen)

👍🏻

In reply to by Kol (nepreverjen)

chapala (nepreverjen)

edino čedno ka san prešto med gnješnjimi novicami. tau je rejč

In reply to by vrana (nepreverjen)

blekota (nepreverjen)

Zanima me, če si pri verouki gdaj doubo snickers in coca-colo?

In reply to by vrana (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

televizijo majo izklope, internet malo puste na strane, pa boš vido kelko ma kaj smisla okoule tebe

In reply to by blekota (nepreverjen)

Krk (nepreverjen)

Sedaj se vidi,da si je cerkev botrstvo izmislila in sedaj to folkloro v cerkvi ukinja.Mogoce sedaj mislijo,da bodo vec denarja dobili v cerkev.Ce je bil do sedaj tak obicaj naj bi tudi ostal.Cerkev izgublja vernike in se vec jih bo in to samo zaradi pokvarjenih duhovnikov.Vcasih so rekli leseni oltarji in zlati duhovniki sedaj pa zlati oltarji in pokvarjeni duhovniki.Mogoce pa bodo ukinili tudi nabirke pri masah.

za plot (nepreverjen)

ti in tebi podobni, ka v cerkev ne hodite, tudi šinflite ne, ker se vas ne tiče

In reply to by Krk (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

ti si na kreki? KRK?

In reply to by Krk (nepreverjen)

Monaco (nepreverjen)

Štumf odstopi!

Mkoop (nepreverjen)

Haha, Se najbolj se gor vuzigajo verniki ateizma in pristasi ideologije komunizma, ter nekaj partijskih clanov. Kot da jih to boli. Pa saj je cerkev na vaso zahtevo locena od drzave, zato se vas sploh ne tice ali so ali niso botri.

vrana (nepreverjen)

pa to so tipični levaki, pluvajo v lastno skledo, pluvajo pred in za skledo, vglanem, pluvajo vse

In reply to by Mkoop (nepreverjen)

0X- (nepreverjen)

Samo davke za zavarovanje vaših duhovnikov lahko plačujemo !

In reply to by Mkoop (nepreverjen)

Lkkk (nepreverjen)

Tako kot vsi rtv prispevek, so pa samo enoumja gor, in placujemo vsem tudi evangelicanom pravoskavnim, muslimanov, vsem. In tako kot mi placujemo za pokojnine vnukom borcev nob, ki niso niti centa vplacali v pokojninsko blagajno. Zato ne bluzi

In reply to by 0X- (nepreverjen)

Kol (nepreverjen)

Kak??? Ce pa je SDS glaven ze 3 lejta na RTV in se na vse kriplje borijo proti RTV zakoni keri bi jih stiro od tan. In ja prav mas, zadnja 3 leta je samo enoumje na RTV…. SDS enoumje. Zanimivo ka so v SDS nej ukinoli RTV prispevek gda so bili ns oblasti.

In reply to by Lkkk (nepreverjen)

KontraEfekt (nepreverjen)

Strokovno so ocenili, da smo samo v teh koncih neprimerni za botre! Če s tem želijo ljudi vzpodbuditi, da bi se več poročali, hodili k maši,....se motijo! Kdo pa bo s prižnice poslušal nauke o politiki, moraliziranje, fektanje pejnez,...ti časi so mimo!!! Kdo pa nam kaj da, podari,...če delamo dvorišče, fasado, streho moremo šparati, zeti kredit,...pa še vzgleda ne dajejo pravega, niti malo, saj pa se vse ve in vidi! ČLOVEK z veliko si lahko tudi če imaš vrednote, moralo,...ne pa npr. tiste, ki so vsak dan v cerkvi pa z grobov kradejo rože, sveče,...

Khmmmm (nepreverjen)

Itak ka ste neprimerni! Ka ste budale! Man par sosolcov iz markastoga in so edini ka se tozijo, ka morejo pod prisilo moliti za sako kosilo, pa vsako nedelo ite k mesi, pa vse ostale prisile ka se ticejo vere. To je nej normalno in nej zdravo, ka se nekoga pod PRISILO sili v vero in verske obicaje! Pokaze na enoga otroka v cerkvi ka je tan prostovoljno in zato ka si to zeli, nej zato ka ga starsi in stari starsi silijo v to!!!! Ge so te tu vrednote? Morala?

In reply to by KontraEfekt (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Po mojem nimaš prav! Nekje do osemnajstega leta so starši odgovorni za otrokovo vzgojo. Zdaj če se sili k maši, molitvi, ali da do "iznemoglosti" npr. trenirajo na klavirju je to pač del vzgoje. Starši pač plačujejo otroku hobije, šolo... in nekako pričakujejo, da bo otrok delal določene stvari, kakor so si zamislili.
Pretiravanje... je zdravo ali ne, je pametno ali ne...? Kakor kdaj!

In reply to by Khmmmm (nepreverjen)

Pikapp (nepreverjen)

Siljenje v karkoli je nelegalno. Pika.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Potem je tudi nelegalno, da te družba sili, da skrbiš za otroke. Tako materialno, kakor vzgojno, duševno. Po svoje je tudi nelegalno, da otroke staši silijo, da se učijo, čeprav se jim ravno ne zljubi? Tudi, da do "iznemoglosti" npr. trenirajo na klavirju, ker so si starši tako zamislili? Ali da brcajo žogo, čeprav bi radi postali košarkarji? Res je tudi, da ob siljenju otrok v nekaj, kar nočejo navadno prinese dvomljive rezultate. Ampak, kdo je odgovoren, da otrok zraste v odgovornega državljana, kdo ga mora prvenstveno siliti v to, da sprejme določena družbena pravila. Spadajo cerkveni nauki tu zraven nima smisla razglabljati, mislim predvsem na splošna pravila obnašanja v družbi.
Kaj ko bi ti prevzel vse otroke tega sveta in se z njimi ubadal oz. jim dopustil, da počnejo, kar hočejo! Pa ne pozabi, res ne pozabi, niti pod slučajno ne pozabi, da en dan deca tudi zrastejo in postanejo odrasli. In če še ti počnejo, kar se jim zljubi...?

In reply to by Pikapp (nepreverjen)

Ojej (nepreverjen)

Prvo kak prvo, za otroka se odlocis prostovoljno in zato ti je obveznost za otroka poskrbeti! Niti en otrok se ne prosi na svet sam! Ale te druzba prisili ka se plodis in razmnozis? Nej! San jebes in otrok je rezultat! Siliti otroka v vcinje? Ce si dober stars ne nucas otroka siliti v ucenje, ampak njemi lepo razlozis kako in kaj. Malo si sposodi knjige, kak se dela z otroki in kak se otroke vzgaja! Ale idi magari do psihiatra ale psihologa, socialnoga delavca ka ti razlozi!! Nej je vec to leto 1990 ge je aktualna samo prisila, groznje, ustrahovanja in palica, in zelje beteznih starsov, ka de njihov otrok zupnik, doktor, vrhunski glasbenik/sportnik! Neje vec cas, ka bi zavozeni starsi skos svojih otrok ziveli svoje sanje in vse kar so sami nej sposobni bili dosegniti! Taksni otroci so do zdaj se vsi, svoje starse brsnili v rit ob prvi prliki kak so se samoosvojili!!

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Ojej, še eden, kateri vse ve o vzgoji otrok. Navadno so "produkt" take vzgoje večinoma otroci, kateri vejo več od staršev, v šoli od učiteljev, na splošno se jim ne sme nič zapovedati, nič dopovedati. Če se to "zgodi" učitelju, se mu takoj grozi s tožbami ali vsaj, da bo pa "ati že prišel v šolo"! Ko odrastejo so veliki filozofi, sociologi, nekega dela se težko primejo.
Dandanes imamo glede podobnih reči celo anarhijo, seveda pa več kakor drži, da večina otrok ni taka, kakor sem napisal. So deležne ljubeče vzgoje, kamor tudi spada včasih kakšna ostra beseda, če si otrok preveč dovoli. Se pa strinjam, da tiste metode v času mojih staršev, ko je bilo najbolj preprosto, da jo je dobil otrok eno okoli ušes, več niso primerne.
Me pa tudi zanima, koliko let imajo tvoji otroci (moji so že krepko odrasli) in javi se čez dvajset let, če ti je čisto vse glede vzgoje uspelo brez, da bi jih vmes skregal, kako kaznoval...???
Tako, da nekega psihologa, psihiatra glede mene kar pusti pri miru. Socialni delavci pa so velikokrat tudi na tem portalu na tapeti in njihovo delo jaz ne bi ravno tako močno hvalil.

In reply to by Ojej (nepreverjen)

VRAN (nepreverjen)

Kda pa pistijš deci, ka delajo, "kar se jim zahoče", pa dobiš takšno budalo, kak si tij... Permisivna vzgoja že kaže "rezultate" !! Generacija idiotov, s pravicami do vsega, nobenimi dolžnostmi, nobene odgovornosti,... Karkoli bedastega naredijo, je vzrok drugje-v neki verigi drugih odgovornih ljudi za njihove budalaštine...

Pojeb, tomi kar tij praviš PRISILA se v normalni družini pravi VZGOJA. Deca nešče jesti sadja, zelenjave-jih PRISILIŠ v zdravo prehranjevanje?? Neščejo pospravljati, se učiti,.... jih PRISILIŠ v delovne navade ?? Jih naučiš 10 Božjih zapovedi-jih PRISILIŠ v pošteno življenje ??
Daj ne serite !!! Oglašate se vedno največji govnači, keri sploj ne vejte, zakoj se ide !!!

In reply to by Khmmmm (nepreverjen)

!!! (nepreverjen)

VRAN tebi Se vidi ka so te vzgajali samo s palico in prisilo :) in zdaj tiras svoje. Po drugi strani pa iz tvojoga zapisa v vseh ostalih temah v mlati tvoje sovrastvo, nezadovoljstvo, frustracije, nestrinjanje z vsen in vsemi in z obcutkon ka se tebi godi krivica. ti si valda en tistih ka mislijo ka je zemlja ravna a :) In ce sces vzgajati sebi podoben podmladek jih samo sili v stvari, za kere ti mislis ka so “prave”! Klub nergacov in kronicno nezadovoljnih osebkov pac more ite naprej!

In reply to by VRAN (nepreverjen)

VRAN (nepreverjen)

Hahaha, to je pa novo, haha... Meni se pa resno ne dogaja nobena krivica, haha... Edino, če praviš uspešnosti "krivica", hihi.
Zdaj, če pa pravim bobu bob, pač to ni sovraštvo, frustracije,..... Idiotom pa VEDNO ZNOVA nastavim ogledalo. Hkrati se zavedam, da na forumu NIKOLI, ampak res nikoli nobenega ne prepričaš v nič nasprotnega, kar celi čas "tira". Ti se očitno tega ne zavedaš, hihi. In trolam tudi ZELOOOO rad... No, zgornji stavki niso trolanje, ampak DEJSTVA. To pa še najbolj sovražijo luzerji.

In reply to by !!! (nepreverjen)

ŽuonikBenkovič (nepreverjen)

Pa ste mene šinfali?

TrtaGrilbeltince (nepreverjen)

Od zdaj naprej ob novi maši ne bo več novih avtov za duhovnike? Hiše se več ne bodo gradile?

Brezbarven (nepreverjen)

Čas je za reformacijo, časa in napredka se ne da ustaviti hehehe

vrana (nepreverjen)

seveda ne, po Golobovi ideologiji bodo prvi moški po izteku tega mandata pri nas že rodili, ženske pa z feminizmon si tako testosteron že vbrizgavajo na polno, juhuu napredek je tu

In reply to by Brezbarven (nepreverjen)

NE! (nepreverjen)

Darila, darila, darila… samo se ide za darila, pa ka se botre poceca do onemoglosti! In to samo zato, ka je dejte pod prisilo starsov ( prostovoljno in z veseljon niti en vec nejede k verouki) zakljuci popoldanski krozek. In te po kaksni logiki si otrok zasluze 1000-1500€ daril za zakljucitev popoldanskoga krozka? Darila se davlejo - ce sploj - za diplomo, magisterij in doktorat! Niti slucajno pa nej za nepotrebne krozke, osnovno solo ale srednjo solo, ker to ni NOBEN dosezek!! To Je osnova!!!

Veterr (nepreverjen)

Ja pa te se še ta iste botre poceca redno za poroko. Tak ka si te boter more zeti vsaj 5000€ kredita, ka financera od nekoga feste. Daj boter kupe mi skuter, zlato verizico pa malo pejnez za festo, te pa daj boter za poroko pejneze, torto pa se kaj. Pa 2x si kupe sebi, pa familije nove cote za mojo festo! V zameno zato, ka si lejko pravis boter! Fajn a!!! Resan je cast in veselje biti boter!

In reply to by NE! (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Za in proti so komentarji, ampak tole gornje napisano je v večini primerov kar resnično!
Če Cerkev ukinja boterstvo je kot na dlani, da to ni v neskladju s cerkvenimi pravili!
Zakramente se lahko dobi tudi brez botrov!

In reply to by Veterr (nepreverjen)

tako (nepreverjen)

Veterr....botrstvo je neke vrste posoja....jaz tvojemu, ti mojemu, zato ni nikaj slabega, samo višina teh daril pa je zdaj, ko je "blaginja" skočila v visoko nebo, tu je problem!? ker se narod pač rad vö meče

In reply to by Veterr (nepreverjen)

Falko (nepreverjen)

Cerkev je najvecja LGBTQ organizacija na svetu!

Blobi (nepreverjen)

V bistvu so se te birme in botrstvo že dolgo nazaj sfižile in večina sploh več ne ve kaj je smisel teh obredov. Sicer pa pravoslavci opravijo birmo že pri krstu in se nihče ne sekira. V začetku je isto tako imela tudi katoliška cerkev. Kdor je resnično veren bo to ostal tudi brez botra in dragih daril. Komu pa vera nič ne pomeni pa je ta novica popolnoma brezpredmetna in troši čas s komentiranjem.

Tecumseh (nepreverjen)

Podpišem se pod tvoj komentar!

In reply to by Blobi (nepreverjen)

Razvajena rit (nepreverjen)

ZA BEDAKA BIRMA JE ČAS KO SE VESELIŠ DA JOTROK DOŽIVEL DOLOČENO OBDOBJE IN Z STRAHOSPOŠTOVANJEM ZRE NAPREJ IZ TEH KOMENTARJE PA VIDIMO DA LAHKO PRIČAKUJE SAMO STRAH KAKO NEUMEN JE SVET SOBOTAINFO PA PROSIM ČE PREDVAJA IZJAVO METODE FIKFAK NEKAJ LET NAZAJ V ODMEVIH (sodelovala je v študiji MURA PO MURI) IN ZGROŽENA OMENJALA KANIBALIZEM MED BIVŠIMI IN OBSTOJEČIMI DELAVCI.ŠOLANI BEDAKI PAČ.

Jojojoj (nepreverjen)

No, ti pa šolan nisi ka dosti…

In reply to by Razvajena rit (nepreverjen)

. (nepreverjen)

S tem človekom je pa nekaj hudo, hudo narobe.

In reply to by Jojojoj (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Hmmmmm, ta gmota maščobe naj raje sebe vpraša, če izpolnjuje vse pogoje za svetost !!!!

Sicer nič hudega.

Pač bo manj gužve tam pred škofom.

Otroci pa bodo ŠE VEDNO IMELI botra !!!!!

V tisti list pač ne bo vpisan.

Botri še vedno BODO in DARILA tudi !!!!!

Če je boter primeren ali ne pa en škof ne bo sodil !!!!!

Otrok si ga izbere !!!!!!!!

khihi (nepreverjen)

kdo vas pa sili v cerkev, če pa hodiš, se drži pravil ali pa v partiju stoupi....te buš hitro doštudiral, dobo dobro službo, pa plačo, pa komunistični pogreb boš tudi imel, kak kda jes svojega pesa na njivi pokopan.

. (nepreverjen)

Tudi komunista JJ, ki je v Kumrovcu doštudiral, so kar dva krat vrgli iz partije, ker se ni držal pravil! In danes je eden najbolj pridnih, v čislih RKC. "Spreobrnitev" in upoštevanje pravil, je dala dobre rezultate.

In reply to by khihi (nepreverjen)

Marija!PaFego (nepreverjen)

darila do tak ali ovak… butalci… to se ne zavedajo

Unigoricki (nepreverjen)

Te kučko je bušman reden ..če nebi mel poznanstva sce gnjesden nebi šole napravo ..Kekec..zaj de se pa tu v metal

IQ? (nepreverjen)

Čitan zgornje komentare pa vidim ka ste verniki na iston mentalnon nivoji kak ovi ka fuzbal komentejrajo.

Mambo (nepreverjen)

Mogoče so isti. Nej čudno ka jin škof botre ukinja.

In reply to by IQ? (nepreverjen)

Hh0 (nepreverjen)

Od tega je 90% vernikov drugel religije, ideologije od ateizma, do boljsevizma ali sankizma naprej. Praskajo se kjer jih nikoli ni bilo.

In reply to by IQ? (nepreverjen)

23 (nepreverjen)

Niso vsi verniki, ki zahajajo v cerkev in niso vsi verniki, ki se imajo za vernike. To je razvidno tudi iz nekaterih komentarjev.

In reply to by IQ? (nepreverjen)

Kuki (nepreverjen)

Cudezno mi je vseeno. 😃 ker moji otroci tako niso krsceni. Ce bodo kdaj zeleli bodo se vedno lahko. Meni se pa zdi da mi to nikoli ni koristilo. V drugih drzavah je precej drago biti vernik 😂 od takrat jas z njimi nimam nic. Verjamem pa v dobro besedo svetega pisma, samo sem dovolj pismena da razumem in, da vem tako ziveti brez pridige. Kdor pa rabi pa naj ..tudi to me ne moti. Zivi in pusti ziveti😁 peace verni, neverni.

34yyy (nepreverjen)

Tudi moj pes zivi brez duhovnosti in razmisljanja o tem, pridigo pa dozivi ko pobegne. Pustimo ziveti, ker nismo vsi na istem nivoju duhovnost, eni so bolj na materialnem nivoju.

In reply to by Kuki (nepreverjen)

Kuki (nepreverjen)

Najbolj materialisticna je cerkev. 😃 ocitno si ti pac nerazgledan kot se opisujes v zgornjem komentarju? Ce bi sel po svetu bi videl kako izgledajo cerkve. Jas jih sicer spostujem iz vidika kulturne dediscine in zgodovinske umetnosti, ampak ker se 70% prb najdejo tam taki kot si ti, se raje tam ne zaderzujem prevec 😃, zagotvo sem pa bolj vzorna v cerkvi kot ti, kar dam staviti, da ne ves nasteti 10 bozjih zapovedi, tudi ne zivite po njih ...90%. 😁

In reply to by 34yyy (nepreverjen)

Hahhaha (nepreverjen)

Naj Sobotainfo naredi intervju med birmanci, kelko od njih je tan prostovoljno, ka si to zelijo. In kelko jih je tan pod prisilo starsov in zato ka morejo tan biti. Pa te mo si na jasnon, kak “lepi” dogodek je to.

23445y (nepreverjen)

In potem anketo koliko od njih jih je v javni soli ker ji v to sili drzava in starsi ali ker si zelijo.

In reply to by Hahhaha (nepreverjen)

n8 (nepreverjen)

Vsak dogodek je toliko lep, kolikor ga posameznik doživi in čuti.

In reply to by Hahhaha (nepreverjen)

Amigo (nepreverjen)

Ka so njin pa lejvi krivi, ka jih narod spregledal!

pozornost na (nepreverjen)

pustite cerkev, s tem se rajši ukvarjajte, ka nan dela perjad......"nič več neobdavčenega regresa, božičnic in stroškov prevoza"

Punčok (nepreverjen)

Raji so vrgli čunto, zaj pa tak kak komunisti - kradnejo. Liden pred očami malajo mađarske svetnike, ka mađarske pejneze operejo. Fsi se pa mečejo z botrami. Banda!

Bli (nepreverjen)

In v petem razredu birma pa konec mase in verouka mislim da tak bo.

lukčev mesec (nepreverjen)

S takimi dejanji odganjajo ljudi iz cerkve.

Po petem razredu potem ne bo več v cerkev ne otrok ne staršev in ne botrov.

Imeli bodo samo še stare tetke, ki jim nosijo tja od svoje majhne penzije.

89000 (nepreverjen)

Ker tisti ki so botri itak ze sedaj ne hodijo, boljse da jih je manj in to vernih, kot pa vsi neki fake. Otroci naj ne hodijo, ce misliji da hodijo v cerkev zaradi darila pri birmi, potem jih pa ni vec, razen ko pade najnizje potem isce uteho. Brezveze.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Za tiste, ki pa še vedno želijo, da bo boter stal zraven birmanca pa ostane možnost odhoda v drugo škofijo !!!!!!

Obstajajo še odlični, človeški, pošteni duhovniki, ki še sledijo Jezusovemu nauku in Svetemu pismu in ne kapricam posameznikov iz RKC.

22 (nepreverjen)

Jezusov nauk ne omenja globine žepov birmanskih botrov, pač pa povsem nekaj drugega.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Je, bumbar, sem kje omenil globino žepa ?

Res si nepismen.

In reply to by 22 (nepreverjen)

DF 2023 (nepreverjen)

Pravilno. Podpira škofijo!

Kol (nepreverjen)

Je keri od vas samooklicanih vernikov gda presto Jezusov nauk? Pojma nemate glede na to kak ste hudobni in primitivni. Jezus bi se san na kriz zabil ce bi vido sto gnesden vse odi v cerkev pa se ma za vernika.

2g (nepreverjen)

"To ni lepo. To je bil lep običaj" .Bodo rekli trgovci! Pa tako lepo so živeli na račun birmanskih botrov, sedaj pa nekaj takega!? Veliko "vernih" staršev birmancev bo prizadetih zaradi te odločitve.

lidlpretepaci (nepreverjen)

Botrov nede, se pravi trbej v sicilijo pozvati če to resan.. naj njima v beltince dajo ponudbo kero neta mogla odkloniti :D :D :D

38 (nepreverjen)

Ni treba botrov iz Sicilije, saj imamo takih "botrov" tudi pri nas dovolj!

In reply to by lidlpretepaci (nepreverjen)

Tone enoT (nepreverjen)

Tudi marsikateri župnik ne izpolnjuje pogojev, da bi lahko bil kar je zaradi nečistovanja... naj se zamislijo

3a (nepreverjen)

Nihče od nas nima "potrdila" o brezhibnosti!

In reply to by Tone enoT (nepreverjen)

RKC-ENDE (nepreverjen)

ZAČETEK KONCA RKC V SOBOŠKI ŠKOFIJI, NA ŽELJO PETRA ŠTUMFA!!!

69 (nepreverjen)

Ljudje so sami izmaličili dogodek sv. birme! Odločitev ni toliko želja Škofa, kot je to želja botrov in boter. Njihove denarnice so namreč postale pretanke za izpolnitev pričakovanj in želja večine staršev in njihovih birmancev in birmank.

In reply to by RKC-ENDE (nepreverjen)

45 (nepreverjen)

Gre za hud udarec staršem birmancev. Dejstvo, da bodo morali namesto botra, birmancu kar sami kupiti prestižno darilo, je naravnost kruto. Kako hitro se lahko visoka pričakovanja spremenijo v žalost in bes!

groom (nepreverjen)

Crkneš od smeja kakšni primitivni kometari. Dajte še ka bom malo še okoli pajdašon po Sloveniji pokazo, ka mi ne vrvlejo ka v Prekmurji živi najbole zarukani narod na planeti.

Glej glej (nepreverjen)

Glej se v ogledalo komentarjev

Mimoidoči (nepreverjen)

Naj se za sebe brigajo ti goflaši imenovani: mimoidoči. Uličarji, mamini sineki in babe psihopatke.

Mimoidoči (nepreverjen)

Naj se za sebe brigajo ti goflaši imenovani: mimoidoči. Uličarji, mamini sineki in babe psihopatke.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice