Migranti bodo iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še prek mejnega prehoda v Šentilju.

Nov režim naj bi na meji z Avstrijo zaživel ta teden. Migranti bodo tako iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še preko mejnega prehoda v Šentilju, preko Karavank na avstrijsko Koroško pa nič več. Naša severna soseda naj bi ob tem omejila sprejem na približno 2500 oseb dnevno, omenja se celo urna kvota okoli sto oseb. Na meji naj bi se obetale tudi nove ograje.

Nov režim sprejemanja beguncev na mejnem prehodu pri Špiljah preizkušajo že nekaj tednov in bo v celoti najverjetneje zaživel v četrtek po treh dneh uvajanja.

Kaj pomenijo dnevne kvote v praksi?

Trenutno sicer iz Slovenije v Avstrijo tako ali tako ne prehaja več kot okoli 2500 beguncev dnevno. Torej okoli 1000 pri Šentilju ter med 1000 in 1500 preko Karavank, tako da ni povsem jasno, kaj bi uvedba omenjenih dnevnih kvot v praksi sploh pomenila. Tudi neuradne informacije s strani virov blizu avstrijske policije kažejo, da do večjih zastojev migrantov na meji ne bi smelo prihajati. 

Podobne kvote je sicer že jeseni uvedla Nemčija na svoji meji z Avstrijo, saj na posameznih mejnih prehodih na uro sprejme od 50 do 100 beguncev ter na dan skupaj nekje do 6000, ob tem spominjajo avstrijski mediji.

Slovenija menda ni obveščena

Avstrijska vlada o konkretnih številkah za enkrat javno ni želela govoriti in je zatrdila, da bo z njimi, ko bodo določene, najprej seznanila države na balkanski poti. Državni sekretar na slovenskem notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je še v sredo zatrdil, da o dnevnih kvot s strani Avstrije doslej niso bili obveščeni in da datum zaprtja izstopne točke na Karavankah še ni določen.

Na Dunaju obenem pričakujejo, da se bodo begunci v prihodnje usmerili proti drugim mejnim prehodom, poroča STA, zato tudi za te prehode že pripravljajo nove ukrepe. Med drugim Avstrija ni izključila postavitve novih ograj na meji z Italijo na Tirolskem ter na meji s Slovenijo na Koroškem in Štajerskem.

Kaj to pomeni za Pomurje?

Kot smo že poročali, je minule dni nemalo prahu dvignila odločitev vlade o morebitni postavitvi centra za begunce v Kidričevem. Prenovljen pa je tudi nastanitveni center v Lendavi. Tam so letne šotore zamenjali z ogrevanimi. Lokalna skupnost se ob tem sprašuje, ali se bo begunski tok sčasoma v celoti preusmeril čez vzhodni del Slovenije.

Avstrija sicer že nekaj časa sprejema le begunce, ki nameravajo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji. Obenem je zaostrila azilno zakonodajo in sprejema ukrepe, ki ji bodo omogočili čim hitrejši izgon zavrnjenih prosilcev za azil. 

Preberite še: Nemčija v Avstrijo vrača na tisoče migrantov

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Tujec

Pa ne zopet s temi begunci. Dajte mir z njimi ! Za Valentinovo pišite kaj lepega in veselega.

BB

Kaj pa pot na jug? Ge de pa ta šla?

Strogo resno pitanje "Tujec"...

Vipko
Tujec

BB, si lahko bolj točen ?

Vipko
Tujec

BB, si ti mene hotel kam poslati ?

Gost (nepreverjen)

@SamantaGomboc ... Nejso begunci, ampak MIGRANTI, kar je velika razlika prosim zacni spremljati sceno m, kot je treba ali pa ne pisi raje nic!

zima.bella

Po praksi sodeč je pa tako: gor na sever grejo begunci,
nazaj dol k nam pa vrnejo migrante (cvetober "beguncov"), da jih bomo mi stregli spredaj in zadaj.
(833 eurov press)

Gost (nepreverjen)

Na nova24tv si poglejte kaj migranti po Evropi počnejo za hudodelstev.

Gost (nepreverjen)

Ali kdo ve, če kje v naši bližini urejajo begunski center?

bb-tujc (nepreverjen)

to je zelo resno vprašanje oz. razmislek , vsi ne bodo mogli ostati pri nas ?!

Toš (nepreverjen)

Musliči nameravajo, ko se nastanijo v kateri izmed držav,začeti izvajanje šeriata. Muslimansko življenje po njihovih pravilih. Avtohtone prebivalce pa ustrahovati,posiljevati ženske in zelo veliko kriminala,(tudi ubijanja). Ljudje bojte se tega,kaj nas čaka, ker nas državljane država ne bo mogla zaščititi. Poglejte kakšne probleme z muslimanskimi emigranti imajo na Švedskem, Nemčiji??? Povsod kjer so so z njimi samo problemi. To ni narod,ki bi delali, samo pravice bi radi.

black panter

če mo tak razmišlali de se tou zgodilo,trbej se ostro, brez milosti se upreti musličon

Starejše novice