Obnovljen križ iz leta 1920, ki ga ga je dal postaviti Ivan Forjan v zahvalo za srečno vrnitev iz prve svetovne vojne.
Bašov križ, ki je bil postavljen že davnega leta 1920, je bil letos še tretjič obnovljen.

Davnega leta 1920 je bil v Lipovcih postavljen Bašov križ, ki sedaj stoji na dvorišču pred hišo družine Erjavec.

Križ s križanim Jezusom in Marijo stoji pri hiši družine Erjavec že od leta 1920, ko ga je dal postaviti Ivan Forjan v zahvalo za srečno vrnitev iz prve svetovne vojne.

Križ pred hišo po njihovih besedah simbolizira Božji strelovod, ki varuje hišo in ljudi v njej.

Vsak se najde v njem, kajti vsak ima svoje križe in težave, zato so verniki iz Lipovcev hvaležni prednikom, da so poleg Bašovega križa postavili še druge križe in križna znamenja po vasi. Vsi križi so postavljeni na vidno mesto.

Do sedaj je bil Bašov križ že trikrat obnovljen. Prvič je bil obnovljen leta 1948, pred 23 leti pa so ga redno obnovili, zamenjali so les,kipa restavrirali v celoti in preselili na nove temelje.

Takrat jim je pri obnovi pomagal pokojni lipovski umetnik Izidor Horvat – Izak.

Zob čas pa je poskrbel, da se je družina Erjavec spet odločila za temeljito obnovo križa. Pri obnovi so zamenjali nadstrešek, prebarvali so leseni del in kipa, ki sta bila v zelo slabem stanju, saj sta oba kipa lesena. Potem, ko se je križ obnovil, so uredili še okolico.

K obnovi križa je skupaj stopila vsa družina in vsak je poprijel za nekaj, od brušenja do barvanja. Kipa sta pobarvana s posebno zaščitno barvo, ki naj bi vzdržala kaj nekaj desetletij.

Kot je bilo povedano pri blagoslovu Bašovega križa: »Če kaj podeduješ, tisto ne moreš kar tako zavreči.«

Pred blagoslovom so se verniki iz Lipovcev najprej zbrali v kapeli svetega Petra in Pavla, kjer so opravili molitev rožnega venca.

Za tem so se v procesiji, kjer so bili domači gasilci, svečarji, člani društva svetega Petra in Pavla Lipovci z bandero in domači lipovski verniki, skupaj zbrali pri obnovljenem križu.

Obnovljen Bašov križ v Lipovcih.

O pomenu križa je zbranim spregovoril beltinski kaplan Andrej Lažeta, ki je nato križ še blagoslovil.

Ob tej priložnosti se je družini Erjavec za obnovo križa in za sakralno kulturno dediščino zahvalil predsednik krajevne skupnosti Lipovci Dejan Jakob, ki je povedal, da so prispevali materialni dar k obnovi križa.

V imenu družine se je vsem, ki so kakorkoli pomagal zahvalila Maja Erjavec, posebno še cvetličarni Valentina za okrasitev križa z rožami. 

Nekaj pesmi je ob tej priložnosti zapel pevski zbor iz Lipovcev. Vsak, ki se je udeležil blagoslova, je v spomin prejel podobico z molitvijo obnovljenega križa. 

O pomenu križa je zbranim spregovoril beltinski kaplan dr. Andrej Lažeta, ki je še nato križ blagoslovil.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karrči (nepreverjen)

Je pa res da so si Lipovčari norčevali iz Izaka za časa njegovega življenja. Za njih je bil pijanec in narkoman. In sedaj naenkrat ljudje, ki so se iz njega norčevali, ga hvalijo in povzdigujejo. Na začetku svoje kolonije je bil deležen večje podpore iz sosednje vasi, kot pa doma. Izak je bil človek pred časom.
Je pa izprijeno, da so mu poklon namenili šele po smrti, ne pa takrat ko je pomoč najbolj potreboval.

MarkoSkacePoHo… (nepreverjen)

Ti gli znas.. gli okoliski ste najbole glasni glede izaka ja 😂😂😂…. najbole ka te pravli k je Jakob to obnovo z veskimi penezi… nebuloze kolesarske…

In reply to by Karrči (nepreverjen)

MarijTerezija (nepreverjen)

Kako gre kaj crpanje vode iz Vucje jame za namene njive in turizma?

Starejše novice