Ministrstvo za infrastrukturo bo letos razdelilo 107 milijonov evrov za potniški promet, od tega 21 milijonov avtobusnim prevoznikom. Med slednjimi se je znašel tudi Avtobusni promet Murska Sobota.

Potniškemu prometu namenjen še dodatni denar

Prva tri mesta med avtobusnimi prevozniki z največ subvencije zasedajo Arriva, Alpetour in Izletnik, Avtobusni promet Murska Sobota se je znašel na petem mestu. V nadaljevanju Finance poročajo, da bo potniški promet dobil 48 milijonov evrov. Prišteti je potrebno še 38,6 milijona evrov, namenjenih za subvencioniranje dijaških in študentskih prevozov, ki jih prevozniki dobijo po prodaji subvencioniranih vozovnic.  

Kljub uredbi cen iz 2009, v uporabi cene iz leta 2007

Ob tem se zastavlja vprašanje, ali ministrstvo v tem oziru namenja preveč denarja. Po besedah Računskega sodišča naj bi vsako leto razdelili nekaj milijonov preveč – za avtobusne prevoznike bi bilo povsem dovolj 15 milijonov. Prevozniki namreč obračunavajo tarife po cenah iz leta 2007, ne po cenah, ki jih je uredila uredba, sprejeta leta 2009.

Kot odgovor je Robert Sever iz GZS navedel, da so to cene, dogovorjene z ministrstvom in v skladu s pravilniki. Ministrstvo za infrastrukturo ni podalo podrobnih pojasnil, le na svoji spletni strani so včeraj objavili delno odzivno poročilo, v katerem pojasnjujejo, da je mogoče uredbo iz leta 2009 upoštevati šele po sklenitvi novih koncesijskih razmerij. Slednja pa bo mogoče skleniti na podlagi uspešno zaključenega javnega razpisa.

V načrtu izboljšanje storitev

Količino denarja opravičujejo tudi z uvajanjem sistema integriranega javnega potniškega prometa in enotne vozovnice (ki poteka že od leta 2007), s čimer želijo pritegniti več potnikov, kar bi dosegli s poenotenjem in uskladitvijo voznih redov ter z izboljšanjem storitev za potnike. Pomeni, da bodo lahko potniki uporabljali enotno mesečno vozovnico za različne prevoznike na določenih razdaljah.

Rezultati

Pridobitev kljub obljubam še ni občutiti na vseh ravneh. Od današnjega dne lahko namreč enotno mesečno vozovnico uporabljajo le dijaki, od oktobra naprej bo dostopna tudi študentom, ostali potniki pa izboljšav še nekaj časa ne bodo čutili.

A. M.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
milko registrator (nepreverjen)

Če maš v firmi na šefovskon mesti registrerano udbašico, para spadne. Koda: "Šasija brez številke"

markeec (nepreverjen)

Denar je, postaja pa je še vedno totalno zastarela...

komentator23 (nepreverjen)

In zaslužno, ste se pelali kda z njimi kama dale od Rakičana?
novi avtobusi, najvšje kategorije, wifi, hitri, edini ki vozijo v LJ po avtocesti ...
Postaja v MS pa ... če bi jo prenavlali pa bi vsi skakali v luft kak se zapravla pejneze, če pa de itak nova pri železniški ... nekda, ker pač občina nevej ka bi sama s sebov, nej pa ka bi mela prostorske načrte urejene :)

Pa še opombica, tudi študentje koristimo septembra že IJPP, preverite preden objavite bedarije :)

Gost (nepreverjen)

Če ne bi bilo dijakov, bi se prazni vozili.

Starejše novice