Slovenski študenti fizioterapije, med njimi tudi Prekmurka, bodo deležni avstrijskih štipendij.

Avstrijci v strahu pred velikim kadrovskim primanjkljajem okrepitvah na področju fizioterapije slovenskim študentom ponujajo štipendije in zaposlitev. Podpisi prvih pogodb že prihodnji mesec.

Sosedje okrepitve iščejo pri nas

Zamisel o štipendiranju slovenskih študentov se je rodila na iniciativo manjših bolnišnic in rehabilitacijskih centrov, predvsem iz predelov Južne Štajerske, ki že čutijo veliko pomanjkanje fizioterapevtov, ter pričakujejo, da bo to pomanjkanje v prihodnosti še večje.

S predlogom, da bi sofinancirali študij nekaterim študentom, ki bodo po končanem študiju  delali v Avstriji, so severni sosedje pristopili do zasebnega visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea v Sloveniji in skupaj so dosegli dogovor. 

Alma Mater Europaea in Physikoinstitut Gesundheitspark Deutschlandsberg sta podpisala sporazum o akademskem in poslovno-tehnološkem sodelovanju, katerega cilj je zagotoviti štipendije, v višini 2/3 šolnine študentom fizioterapije AMEU ECM, ki bi želeli delati v Avstriji. 

»V naslednjem letu so pripravljeni štipendirati 20 študentov. To so že aktualni študentje in seveda tudi na novo prihajajoči. Študent z bodočim delodajalcem podpiše pogodbo o štipendiranju, s tem se zaveže za določeno obdobje dela pri njemu,« pojasnjuje Goran Gumze, vodja mednarodne pisarne na Alma Mater Europaea. 

Vir: almamater.si

Štipendija tudi Prekmurki

Študenti bodo podpisali direktne pogodbe z bodočim zaposlovalcem oziroma štipendistom, po štipendiranju pa jim je zagotovljena tudi služba v Avstriji, ki velikokrat prinaša višjo plačo in boljše pogoje dela kot pri nas.

Prve pogodbe bodo študenti podpisali že septembra, ena od študentov, ki so sprejeli mamljivo priložnost, pa je tudi Mateja Hari, Prekmurka iz Cankove:

»Olajšam si lahko samo plačilo za šolnino in pa za nadaljnjo izobraževanje, za nadaljnje pridobivanje znanja. Mnenja sem in čutim, da glede na dano situacijo tujina ponuja več.«

Kot pravi, se odpravlja s trebuhom za kruhom, cilj pa je profesionalna rast na področju fizioterapije in izpopolnjevanja znanja nemškega jezika. Izkušnje v Avstriji sicer že pridobiva.

»Opravljam Erasmus+ prakso, gre za dvomesečno izmenjavo. Trenutno sem v Avstriji en mesec in lahko rečem, da se je moje znanje nemščine in fizioterapije že izboljšalo,« pravi študentka drugega letnika fizioterapije na Alma Mater Europaea. 

Pridobitev za študente, izguba za domači trg dela

Študentka Mateja, ki bo septembra podpisala pogodbo za dvotretjinsko sofinanciranje letnika v obliki štipendije iz Avstrije, medtem izpostavlja še dodatno prednost:

»Že sam odnos do pacienta in do študenta je neprimerljiv, namreč gre za bolj zaupljiv odnos, gre za odnos, kjer že kot sam študent lahko več pridobiš.«

Gre torej za priložnost, ki je skupno 20 študentov ne more izpustiti iz rok, a na drugi strani to predstavlja tudi veliko izgubo za slovenski trg dela.

»Naše plače niso blesteče, to vemo. Žal imamo sosedo Avstrijo pri vratih, ki ima pa neprimerno boljše plače, neprimerno boljši standard. Mi že opozarjamo dolgo, da je to resen problem, vsaj, kar se Štajerske, Koroške in Prekmurja tiče,« opozarja vodja mednarodne pisarne na Alma Mater Europaea.

Beg usposobljene delovne sile bomo v prihodnosti čutili. Le upamo lahko, da bodo mladi izkušnje iz tujine nekoč lahko dobro vnovčili tudi doma.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Praznik 12345 (nepreverjen)
zvodnik milan (nepreverjen)

Jaz sem tudi ponujal štipendijo
pa sta se mi javile moji dve odsluženi prostitki
Pa kaj bi takim starim babam dajal štipendijo
ko pa že po cipresah smrdita
Tak da je sedaj še štipendija odprta

In reply to by Praznik 12345 (nepreverjen)

Googel (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.
google1 (nepreverjen)

s strani kaviar partije.

In reply to by Googel (nepreverjen)

ČISTO PRAV (nepreverjen)

IZDAJA - BUDALO Jebeš ti tako komunistično državo, ki za svoje ljudi ni sposobna poskrbeti, vsi pametni mladi se umikajo v tujino, ker jim je tega sranja zadosti.

In reply to by Googel (nepreverjen)

gaspari (nepreverjen)

Problem ni država, problem so njihovi starši ki z glavami še vedno živijo v prejšnjih časih

In reply to by ČISTO PRAV (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ite v šolo rajši v avstrijo.

Mura je večna (nepreverjen)

Točno tako
Tam se boste naučili Nemško
Ne pa z ovim vukojebarskim jezikom,
ki ga niko na sveti ne razme

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Od vašega šolanja ima korist samo toplak, ki ceca everčke. V sloveniji nega šanse.

In reply to by . (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Pa valjda do mladi šli ta ge do meli dobro plačano službo. Pri nan je pijtanje či službo dobijo, či jo pa dobijo pa je mizerno plačana.

svsv (nepreverjen)

Mene samo čudo kak tou ka ste vsi vij pametni še nej v avstriji. Ka sploj delate tu? Še celou vi keri v sakšon grmi vidite komuniste, sami jih pa na volitvaj volite (SDS). Ne ven kak tou ka dva milijona lidij še vedno živij v toj našoj lejpoj državi, če je tak vse slabo? Ajde, zdaj pa lepou vsti tiste keri ste napisali komentare prouti našoj državi po resnici napišite kakšne šoule ste končali in v kakšnih službaj ste. Verjetno vas je polovica v javni upravi in serete po forumaj po komandi svojoga polit komisara.

UBOGI V GLAVI (nepreverjen)

svsv - Ne bomo komentirali proti državi, ampak tebi ker si eno veliko tele, morda si pa en od privilegirancev. In država so-smo zmeraj ljudje in nekateri kot ti so na žalost prikrajšani pogleda v prihodnost, ampak za vas je še zmeraj 2. svetovna vojna., takrat se vam je čas ustavil, saj se mi zdite zelo ubogi, čas vas je že zdavnaj povozil.

In reply to by svsv (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Kda nika istinskoga napišeš te ti šibajo minuse, tej se nikdar nedo soočili z istinof na žalost, zato drži se "svsv"še je upanje?

In reply to by svsv (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Čuj ti a si stalno tak tup
ali se samo delaš

In reply to by svsv (nepreverjen)

Zvc (nepreverjen)

Polek Avstrije. V solaj pa se vedno forserajo anglescino pa spanscino. Nemscina bi moglaa biti forserana. Ka bi si deca lejko izberala ali do doma ali v avstriji. Samo tao drzavi v nos ide, ker financerajo solstvo. Ne pijtajo sepakelko kosta podpora, zaj ka je gor sla, se telko vec. Banda

čarni vrag (nepreverjen)

slovenački jezik je samo za sirotinju i budale

In reply to by Zvc (nepreverjen)

Avstrija (nepreverjen)

Gori san bil 31 let. Nika nemo pravo kda potegneš črto, je ostalo pa vse štima, nadure plačane, uraubsgeld pa za božič. Ale sikdar si Jugo. Nedo ti pravli v obraz somo točno se je znalo što je njigov. Vsen šteri te šli gori želen debelo kožo , tan te jugo.

čarni vrag (nepreverjen)

Ali gore si dobio ogromne pare
mater ti ustško kko si nehvaležen
Pa da so ti jebali svaki dan 10 puta mater vinddišarsko
imaš da šutiš
jer zato si dobil gor velike pare
Delal bi budala mamina ovde za 1000 evri pa ti niko nebi rekel
da si smrdljivi južnak

In reply to by Avstrija (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ko pa bo druga generacija gor pa se že nede znalo ka si jebeni slovenec. Deco treba Iti rodit v feldbach to je začetek. Slovenija je zapravljena.

In reply to by Avstrija (nepreverjen)

oblekaš (nepreverjen)

To je včasih tak bilo, ka si bil jugo... zdaj več takšnih razlik ne delajo v Avstriji. Tak po fabrikaj pa picekfarmaj je verjetno še itak takšno nazadnjaško stanje do auslenderov, ka tan po navadi ne delajo tisti, keri so kakšne šole napravili. Žalostno ali resnično

In reply to by Avstrija (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Neven ka je ležej prenašati, ka ti pravijo jugo ali da za 8 vor dela dobiš 700 € pa nemreš preživeti?

gaspari (nepreverjen)

Govoriš kot da je pri nas 700e povprečna plača.
Če pa je to tvoja plača, si pa sam kriv, bi dosegel kaj več kot srednjo poklicno šolo.

In reply to by Mun (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Gaspari od povprečja bi se dalo preživeti, a ti ne grejo v Avstrijo. V Avstrijo grejo tisti, ki tega nimajo. V A vstriji tudi tsti z poklicno šolo lepo živijo in jih nihče ne žali, saj "šaulani" malo nači razmišljajo kak prinas.

In reply to by gaspari (nepreverjen)

Pati94 (nepreverjen)

Avstrijci se vam pokaka** na vaše slovenske fakultete.
Tam boste lepo pobirali krompir.

čarni vrag (nepreverjen)

tako je

In reply to by Pati94 (nepreverjen)

Nelegalno cezmejno (nepreverjen)

podkupovanje: KORUPCIJA

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice