Avstrija je z današnjim dnem zaostrila razmere za tiste državljane, ki se v domovino vračajo iz Hrvaške.

Vsi, ki se včeraj do polnoči niso uspeli vrniti, bodo morali predložiti največ tri dni star test na koronavirus, ki seveda mora biti negativen. V kolikor tega niso ali ne bodo storili, bodo morali podpisati izjavo, da odhajajo v karanteno, ob tem pa bodo morali v 48 urah opraviti test na koronavirus.

Gneča na cesti je včeraj poskrbela za dodatno nejevoljo med državljankami in državljani Avstrije, ki bi se z dopustovanja na Hrvaškem do polnoči morali vrniti v domovino. Naši severni sosedje so zaostrili ukrepe za tiste, ki prihajajo s Hrvaške in tisti, ki jim do polnoči ni uspelo, so morali predložiti največ 72 ur star test na koronavirus, v nasprotnem primeru jih čaka karantena.

Avstrijski podatki kažejo, da je bila v zadnjem obdobju tretjina novih okužb vnešena iz tujine in, kot je nazorno povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz, koronavirus v Avstrijo prihaja z avtomobili.

»Do polnoči oziroma do druge ure zjutraj jih je bilo že veliko nazaj, vsem ni uspelo do polnoči. Te osebe so bile napotene na zdravstvene inštitucije, računati bodo morali na karanteno,« nam je povedal Markus Lamb, zadolžen za stike z javnostjo pri avstrijski policiji.

Takšnih je bilo po zadnjih ocenah približno 350. Na Dunaju so sicer za tiste, ki so v preteklih dneh dopustovali na Hrvaškem in so se vrnili domov, pripravili brezplačno testiranje. Tudi danes pa so na meji z Avstrijo nastajali zastoji, za prehod meje v Šentilju je bilo v dopoldanskih urah potrebno čakati približno eno uro.

Danes mejo prečkali predvsem turisti, ki ne prihajajo iz Avstrije

Med potniki so prednjačili predvsem Nemci in Poljaki, avtomobilov z avstrijskimi registrskimi tablicami praktično ni bilo videti. Tistih nekaj, ki smo jih vseeno opazili večjih težav pri prečkanju, v kolikor niso prišli iz Hrvaške, niso imeli.

»Prvi pregled je pregled potnikov oziroma potnih listov, ki ga opravi mejna policija. Če obstaja indic, da je bila oseba v rizični državi je izločena iz prometa k vojski, ki izvede zdravstveni pregled in izvede ostale ukrepe,« pravi Lamb.

Turistov, ki so se danes preko Avstrije odpravljali domov, pa iz Hrvaške ni pregnal koronavirus. Kot so nam povedali, je bil datum povratka že pred tem določen, situacija na Hrvaškem pa na njihovo dopustovanje prevelikega vpliva ni imela.

Slovenija medtem ostaja na seznamu držav, ki pri Avstrijcih ne predstavlja 'grožnje'.

»V prvi vrsti gre za rizične države, kar ureja oblast. Od polnoči slednje velja za Hrvaško, za Slovenijo pa ne,« je še dejal Lamb.

V Avstriji so doslej potrdili 23.534 primerov okužbe z novim koronavirusom, aktivno okuženih pa je trenutno 2040 ljudi.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
če ge va ra (nepreverjen)

Kaj res pri nas ta gnila država ne premore več kančka zdrave pameti. Potem se naj vsaj malo zgledujejo po Avstrijcih.
Saj so tudi oni sprejeli strožje ukrepe za tiste, ki se vračajo s Hrvaške.
Ampak bistveno bolje speljali. Vsak se testira in dokler ne dobi izvida je doma v karanteni.
Tak, da ne rabi biti v karanteni 14 dni, kot bi to naši radi naredili ampak do rezultatov testa, če je seveda negativen.
Za vse, ki ta teden pridejo domov so testi brezplačni !!!
Na Dunaju imajo ekipe v bližini stadiona in ljudje lahko pridejo peš ali se pripeljejo. Še iz avtomobila na rabijo iti. Odvzamejo jim bris in se peljejo naprej.
Ker je bil odziv zelo velik in je prišlo veliko ljudi so takoj namesto prej dveh voznih pasov naredili 5 pasov !!!!, da je zadeva hitreje tekla.
Kaj podobnega je očitno za Slovenijo misija NEMOGOČE !!!!!
Sicer pa od raznih Kacinov, Gantarjev, Janšev, Hojsev, Logarjev, Toninov, Mahničev, Počivalškov in ostalih kaj pametnega in učinkovitega ne moreš pričakovati !!!!

Okioko (nepreverjen)

Glavno ka lejko čakamo ,kaj od tvojega gobezdanja.

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Stiv (nepreverjen)

Tele zabito prefukano komunajzarsko !!

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Stiv (nepreverjen)

Tele zabito prefukano komunajzarsko !!

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@če ge va ra: Mi smo vseeno nekoliko drugače "povezani" z Hrvaško, kakor Avstrija. Veliko mešanih zakonov, lastnina malo tu in malo tam... nekdaj skupna država, soroden jezik... ampak v četrtek se bodo naši odločili in verjetno bo konec dopustov na Hrvaškem.
Ostalo... ja sosed ima mercedes, jaz ga nimam. Kolega bicikel za nekaj tisočakov, pa ni edini, jaz tistega najskromnejšega. Ta in oni hišo, meni mora biti blokovsko stanovanje dovolj. Enkrat že dojemi, da se mi v marsičem ne moremo primerjati s sosedi... kakor npr. jaz v banalno naštetih primerih. Pa četudi mi v bistvu nič ne manjka... kakor naši državi, le da vseeno nismo Avstrija, če se gremo podrobnosti.
Vse seveda tudi ni v denarju... nekaj se drugi učijo od nas, ostalo mi od drugih... rezultat vsega pa je, da nihče niti pod razno ne razmišlja o ukrepih, kakor marca... Čisto brez, kakor misli večinoma mladina, pa tudi ne gre!

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Gornjim primitivcem ne bom pisal, ker so izpod vsakega nivoja. Tebi Truplo pa zato odgovarjam, ker imaš po navadi še kar zanimivo razmišljanje. Očitno pa nisi razumel kaj sem hotel povedati.
Sem pa tudi že pisal pod drugi prispevek o tem. Nisem pristaš tega, da se sedaj dela panika.
Djestvo je, da so prej naši politiki bili večina na Hrvaškem in noben ni razmišljal o strožjih ukrepih. Sedaj, ko je pa že večina doma pa bi takoj delali ukrepe.
Glede Avstrije pa to. Nisem delal nobene primerjave glede premoženja. Sem pa povedal, da so tudi Avstrijci sprejeli strožje ukrepe ampak so jih bistveno bolj človeško in učinkovito uresničili.
Kakšen zgled bi si pač lahko naši birokrati vzeli pri njih. Problem pa je, da naši vedno vse do konca zakomplicirajo, da je pač najtežje za ljudi.
Ne vem, če ne zmorejo tega, da bi pri nas rekli, da vsak, ki pride s Hrvaške se testira in dokler ni rezultatov testa se pač naj na veliko ne druži z drugimi ljudmi. Ker 14 dnevna karantena za vse je prehud ukrep.
Že se bojim panike sedaj jeseni, ko bo nekdo v neki družini pozitiven in bo njihov otrok hodil v neko šolo in bo takoj dotični župan zaprl šolo za nekaj dni. Ljudje z otroki prve triade pa ne bodo imeli kam z njimi. Samo za primer. In ostani zdrav!

In reply to by Truplo

Rozenkrantz (nepreverjen)

ti si pa res bedak
in to bedak iz Bedakovčanov

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Crni vrag (nepreverjen)

Ko kebe hrvasko in to njihovo morje

klopotalo. (nepreverjen)

Zanimivo ka se na Hrvaškon okužimo samo Slovenci in Avstrijci. Poljaki, Mađari, Čehi in Slovaki kerih je puna Hrvaška obala pa ne nosijo toga virusa domov. Samo mi pa Avstrijci. Tudi Nemce nišče ne tera domov pa jin ne grozi z nekšimi testi in karantenami. Samo mi pa Avstrijci mo vsi od toga prehlada mrli. Zanimivo je tudi ka Mađari, Slovaki in Čehi normalno funkcionejrajo, že duže časa, majo normalno prireditve, festivale, koncerte zunaj in notri, ne nosijo mask, nemajo tiste nekše distance, nišče tan ne dela paniko....... samo mi pa Avstrijci mo vsi mrli zaradi virusa. In mi mamo kao Češko na rumenon seznami, tan pa življenje normalno teče naprej. Tak je to gda nesposobna stroka po nareki nesposobne politike sprejema ukrepe.

Starejše novice