Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je Mestna občina Murska Sobota pripravila krajšo slovesnost ob spomeniku na Židovskem pokopališču na Panonski ulici v Murski Soboti.

Slovesnosti  ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta so se med drugimi udeležili številni znani gostje kot so rabin Ariel Habbab, murskosoboški škof Peter Štumpf ter župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Ob tej priložnosti so obnovili spomenik in napis na njem, ki sedaj ustreza zgodovinskim dejstvom, posvečen je vsem someščanom, ki so pokopani na židovskem pokopališču ter vsem murskosoboškim žrtvam holokavsta.

Na današnji dan pred 70. leti je ruska Rdeča armada strla in osvobodila največje nacistično taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Osupli in pretreseni se sprašujemo, kako se je moglo kaj takšnega sploh zgoditi. Tako je bil 27. januar izbran za svetovni dan spomin na žrtve holokavsta. Grozodejstva, ki so jih Judje prestajali v drugi svetovi vojni naj se nikoli več ne ponovijo.

Slavnostni govornik Marjan Toš

Slavnosti govornik na prireditvi je bil Marjan Toš, novinar in publicist, član akademske skupine v nacionalni delegaciji v Mednarodni zvezi za spomin na holokavst-IHRA. »V devetnajstem stoletju je tretjina Judov živela v Murski Soboti, tretjina v Lendavi, ostali pa po vaseh.  Na koncu devetnajstega koncu stoletja je bilo v Prekmurju preko 1100 Judov. S svojim kapitalom so skrbeli za trgovine, razvoj industrije, tiskarstva v Murski Soboti in Lendavi. Pripomogli so k napredku pokrajine ob Muri. V holokavstu med drugo svetovno vojno so prekmurski Judje doživeli skoraj popolno uničenje. Od njih so ostali le še ostanki ostankov, redki med njimi, od katerih lahko izvemo o razčlovečenju, ponižanju in smrti v koncentracijskih taboriščih,« je spomnil Toš.

»MO Murska Sobota se z obnovo spomenika ter napisa na njem, ki sedaj ustreza zgodovinskim dejstvom, poklanja 392 žrtvam holokavsta iz pokrajine ob Muri. Poklanjamo se spominu vseh 558 slovenskim žrtvam holokavsta, med njimi je bilo tudi 96 otrok. Auschwitz je simbol zla in katastrofe, ki se nikoli več ne sme ponoviti,« je v nagovoru še dejal Toš.

V spomin in opomin

Jevšek pa je med drugim v nagovoru pojasnil: »Pred nekaj tedni se je v moji pisarni zglasila Erika Fürst, ki je prišla  na dneve odprtih vrat. S svojo skromnostjo in ponižnostjo mi še danes ostaja v globokem spominu. Začela sva se pogovarjati tudi o židovskem pokopališču pred katerim sedaj stojimo. Spremljala jo je skromna želja, da bi preimenovali takratni Park spominov v Židovsko pokopališče. Sprejel sem tudi odločitev, da prenovimo ta spomenik. To je najmanj, kar lahko mestna občina stori v zahvalo in spomin vsem Judom, ki so v tem mestu poskrbeli za bogat kulturni in gospodarski napredek. Žal nam je, da je padla sinagoga, ki bi lahko bil kraj, na katerega bi lahko bili vsi ponosni«.

Ta spominska plošča ni namenjena samo tistim, ki so tukaj pokopani, ampak tudi tistim, ki bi tukaj morali biti pokopani pa so žal ostali drugje. V spomin in opomin človeštvu, da se kaj takega nikoli več ne sme ponoviti, in človeški rod se mora sramovati tega kar se je zgodilo pred 70. leti.

Z judovskimi pesmimi sta se predstavila Tjaša Šimonka in Miha Kavaš

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
- o

Bogme če de tak šlo v državi naprej kak ide mo vsi pomali tak kak taboriščniki ker de lakota dela nega bogataši so še postali bogatejši in še dele grabijo .

portil

Što je že poudro sinagogo? Komunisti? Što so njuvi nasledniki v SLO politiki? SD? Ka bi bilou či tej trgovci in industrialci ne bi umrli med 2.sv.vojno? Bi se z njimi tak zgoudilo kak z Benkojom?

Še malo iz govora Čika Jankoja ( Moše Pijade ), ki je bil tudi židovskega rodu.
"Zato je potrebna tolikšna množica brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Streljali bomo in se umikali. Nemci nas ne bodo našli in bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Po tem bodo vaščani, ki bodo ostali brez strehe sami prišli k nam in mi bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše, ne zemlje, ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo veliki rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Te bomo navezali nase s predavanji, gledališkimi predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce. Samo nesrečniki postanejo komunisti. Zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru."

Zakoj že spomin na Dražgoše?

Slava in spomin vsem mrtvim!

Gost (nepreverjen)

Portil tebi so deca zamenjali papere tu se ide za taborišče ge so tvoji idoli klali nedužne .žide,rome,taboriščnike in osalo deco ,ženske ,moške ka pa tupiš brez zveze

Vipko
Truplo

Lepo ti je v zadnjem stavku napisal... "slava...". Ostalo pa za neuke in prevrtljive komunjarje, kateri še dandanes spletkarijo in nekako na vse kriplje hočejo ohraniti "svojo resnico".

Sicer pa imamo Slovenci tudi svoje Moše Pijade, ni treba, da se ravno opiramo na pisanje tistega telebana. Pove pa dovolj, kako so skrbeli za narod in kaj so sploh nameravali z njimi. Tudi z Židi, saj Židje niso bili ravno v profilu takih, kateri bi njim odgovarjali. Torej brez premoženja.

In sinagogo so podrli po drugi svetovni vojni komunisti. Zakal le?

In reply to by Gost (nepreverjen)

Vipko
artur

Truplo že pa sereš, tvoj šef bi bil prvi keri bi žide spakivo, saj podpira domobranstvo. Ka me pa moti, je dvoličnost naših političarov z Barbiko na čelu. PO eni strani vsi fejst obsojajo, po drugi strani smo se pa izrekli kak vzdržani, da se je glasovalo o macizmu in se nej izrekli proti. Samo zato, ker je Evropa tak pravla. Jesmo ovce pa nema veze če so levi ali desni na oblasti

Vipko
Truplo

Pišeš bedarije. Nikjer nimaš nobenega dokaza, ne tonskega, ne pisnega, da je kje Janša izjavil kaj proti Židom? Najprej mi to najdi, potem se razpiši...

Kar se tiče idiotarij, kjer se uporablja beseda "ovce" v povezavi z evropsko politiko pa samo to: V nedeljo je bil tisti blesavi Mesec v Atenah in se veselil zmage levice. Po svoje nič narobe... razen, da bo Siriza oz. Cipras MORAL požreti veliko obljub. Nerealno je, kar obljublja. Tudi nam so dolžni nekih 250 mio evrov. Se jim bomo odpovedali samo zato, da bodo javni delavci v Grčiji še naprej dobivali neobdavčeni dohodek oz. dodatek k plači zaradi umivanja rok?

Seveda so za vse težave v Grčiji krivi Nemci, tudi pri nas...? Zdaj samo čakam, da boš ti pa tebi podobni napisal, da je šparanja dovolj (a sploh šparamo sedaj, ko smo itak praktično vse zapravili?) in da gremo po grških stopinjah, kar se tiče bodoče politike?

Pač tako razmišljajo levi, pa so naj pri nas ali v Grčiji. Neodgovorno! Denar bi imeli oz. ga pridno zapravijo, potem pa...?

In reply to by artur

povezani (nepreverjen)

Nejmogoče,nigi ne vidim podžupanje :-(

dupont

lol, kda nešče omeni žide, se takoj spomnin na palestino. hitler je že 70 let nazaj.

malo pijtajte kakšoga žida, kak tou, ka zaj njegov narod, keri je tak "bougi", po vsej lejtaj hlapčevanja in mučenja zaj muči drujge?

Vipko
Truplo

Tisto stanje po mojem paše obema stranema oz. najbolj radikalnim strujam. Hamas je takšen, kakršen je, desna vlada pod vodstvom Netanjahuja pa vsake toliko časa zgradi nekaj hiš tam, kjer ne bi smela in še kaj... samo, da se napetosti nadaljujejo.

Po svoje pat pozicija... čim so neke mirovne pobude spodbudne, se takoj zgodi nekaj "neumnega" in imajo vojno. Ali pa se kakšen Palestinec razstreli nekje nasred Tel Aviva... in povod je na dlani. Vzroki so seveda veliko globlji.

Bilo je nemalo primerov, ko je navadni narod v Izraelu protestiral proti zasedbi palestinskih ozemelj in še proti čemu, pa ni bilo haska. Vemo, kako to gre v politiki. Če tista odpove, imajo Židje tiste ortodoksne sonarodnjake, kateri so morda še bolj radikalni od tistih islamistov v Siriji.

In reply to by dupont

_r_ (nepreverjen)

Če bi naš šolski sistem bil kaj vreden se eti nebi pisale takše blesarije kak so, že pa kda se omeni žide se idemo neka z Izraelon pa Palestino, poleg toga Izrael in židovski narod neje eno in isto, ka majo zaj VSI židje s politiko Izraela? Če si žid ali si nej se ne odločiš sam, tak kak se lejko odločiš za to če boš mel izraelsko državljanstvo ali nej...gostilničarska politika...

vend (nepreverjen)

Me pa rejsan zanima, ka bi se s tejmi sirmačeki zgodilo, če bi preživeli vojno in ostali v Jugi?

Starejše novice